BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 08:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e39] 5er z silnikiem z M3 e46 ??
PostNapisane: 18 grudnia 2009, 22:37 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
Vermilion napisał(a):
choody_drft napisał(a):
Wiesz - wszystko zależy za ile trafi się silnik i skrzynię i inne pierdoły. Ale coś w okolicach 30 tysięcy pln.

Zawsze mozna poeksperymentowac i zrobic pierwszy swap 2JZ-GTE (jezeli da rade go gdzies wyrwac w rozsadnym stanie), ma potencjal na pewno duzo wiekszy niz wszystkie 6 cylindrowe silniki BMW z tamtej epoki.

heh to jest pomysł :luka: dorzucić konkretną suszarkę i można latać :hyhy:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 19 grudnia 2009, 02:39 
Pierwsze kroki

Cena 2jz od 20- 25 000, ale to jest bez wątpienia najlepszy silnik pod mody :) Znajomy ma to upchnięte do e30 :) seryjny silnik dzielnie znosi pałowanie w drifcie przy mocy blisko 500 koni :) zmian mechanicznych nie wymaga praktycznie żadnych - jedynie w osprzęcie typu inny kolektor, one turbo, wtryski, intercooler, reszta pierdół i oczywiście sterowanie :) magia tego silnika bierze się z "elektronicznych" kucyków - czyli chwila przy laptopie i z całkowicie seryjnego silnika i 330koników robi się około 400 ......

e-30/ e36 - swapy silnikĂłw, zawieszeĂą (na podzespoÂłach e30 jak i e36 tyÂł i przĂłd) - sztywniejsze stabilizatory, ukÂłady dolotowe i wydechowe, modyfikacje mechaniczne silnikĂłw: 793 993 316 gg. 570 72 87 - ceny ustalane indywidualnie

PostNapisane: 19 grudnia 2009, 02:41 
Częsty bywalec

Moje BMW: E61 / F11
Kod silnika: M57D30 / N57D30
choody_drft napisał(a):
Cena 2jz od 20- 25 000, ale to jest bez wątpienia najlepszy silnik pod mody :) Znajomy ma to upchnięte do e30 :) seryjny silnik dzielnie znosi pałowanie w drifcie przy mocy blisko 500 koni :) zmian mechanicznych nie wymaga praktycznie żadnych - jedynie w osprzęcie typu inny kolektor, one turbo, wtryski, intercooler, reszta pierdół i oczywiście sterowanie :) magia tego silnika bierze się z "elektronicznych" kucyków - czyli chwila przy laptopie i z całkowicie seryjnego silnika i 330koników robi się około 400 ......

mowa tutaj o dość wysokich cenach.
Dlaczego jak ktoś ma e39 ze zbyt małym silnikiem dla niego nie sprzeda auta - nie dołoży 25 tyś i nie kupi M5 ?

PostNapisane: 19 grudnia 2009, 09:59 
Pierwsze kroki

japońca ładować w BMW?
Ja tak myślę kupić e30 i później wsadzić silnik V8 4,4 tylko jakie to będą koszta, teraz za e30 wołają ludzie tyle samo co za e36 a czasem nawet więcej. Chcę żeby to było naprawdę mocne auto.
Co o tym myślisz choody_drft?

PostNapisane: 19 grudnia 2009, 10:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
Dla mnie tkanie japońca z turbo dziura wielkości Empire State Building zamiast potężnego V8 to śmiech na sali. Skoro koszt tego japońca samego motoru tu 20 tysięcy to w tej cenie masz swap na 4,4V8 potem dokładasz kompresor i zobaczymy co więcej może japoniec czy bmw :)

PostNapisane: 19 grudnia 2009, 10:25 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Zdzira 850I napisał(a):
4,4V8 potem dokładasz kompresor

Gadać łatwo, w praktyce to nigdy się nie stanie, podobnie zresztą jak swap na JZ czy UZ.

Zdzira 850I napisał(a):
co więcej może japoniec czy bmw

Oczywiście że 2JZ :cool:

Obrazek

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 19 grudnia 2009, 12:29 
Przyjaciel forum

Zdzira 850I napisał(a):
Dla mnie tkanie japońca z turbo dziura wielkości Empire State Building zamiast potężnego V8 to śmiech na sali. Skoro koszt tego japońca samego motoru tu 20 tysięcy to w tej cenie masz swap na 4,4V8 potem dokładasz kompresor i zobaczymy co więcej może japoniec czy bmw :)

Turbodziura jest taka jaka sobie zrobisz (zalezy jaka turbine zalozysz...fabrycznie jej nie ma). A potencjal, ktore R6 lub V8 BMW robi na seryjnym dole silnika 900 KM (bez zakuwania i obrobki) jednoczesnie zachowujac normalna, codzienna niezawodnosc? Co bys nie mowil o tym skad pochodzi ten silnik, ale byl on zaprojektowany w czasach gdy nie oszczedzano na kazdym mm grubosci tuleji bloku, obrobce glowicy i wielu innych rzeczach, zaden silnik BMW z tamtej epoki nie ma takiego potencjalu. A jak jeszcze znajdziesz skrzynie Getraga (ktora wytrzymuje jeszcze wieksze moce).

PostNapisane: 19 grudnia 2009, 16:41 
Przyjaciel forum

Vermilion napisał(a):
900 KM (bez zakuwania i obrobki)

:zdziwko: aż tyle?? :luka: wiedziałem wcześniej że te silniki dużo w serii znoszą ale z tego co wyczytałem tu i tam wychodziło że w silnik nie trzeba wchodzić do jakichś 600-700 km co i tak jest konkretnym wynikiem.ten silnik został stworzony do tuningu ;)
nie bez powodu supra jest teraz jednym z najbardziej kultowych, rozpoznawanych i pożądanych aut świata

PostNapisane: 19 grudnia 2009, 18:01 
Przyjaciel forum

trollu napisał(a):
Vermilion napisał(a):
900 KM (bez zakuwania i obrobki)

:zdziwko: aż tyle?? :luka: wiedziałem wcześniej że te silniki dużo w serii znoszą ale z tego co wyczytałem tu i tam wychodziło że w silnik nie trzeba wchodzić do jakichś 600-700 km co i tak jest konkretnym wynikiem.ten silnik został stworzony do tuningu ;)

Nie daje linkow do for zwiazanych z Supra, bo ktos powie, ze ludzie tam nie sa obiektywni

http://forum.e46fanatics.com/showthread.php?t=713355

polecam filmik...ten samochod ma fabryczne wnetrze, dzialajaca klimatyzacje i 8s na 1/4 mili ;)

2JZ nie zostal stworzony do tuningu, on nigdy nie trzymal deklarowanej fabrycznej mocy (mial duzo wiecej), poprostu zostal stworzony tak aby byc jak najbardziej niezawodony (co przelozylo sie na potezne granicy w wytrzymalosci uzytych materialow). RB26DETT jest zreszta identyczny pod tym wzgledem.

PostNapisane: 19 grudnia 2009, 18:37 
Przyjaciel forum

Vermilion napisał(a):
2JZ nie zostal stworzony do tuningu, on nigdy nie trzymal deklarowanej fabrycznej mocy (mial duzo wiecej), poprostu zostal stworzony tak aby byc jak najbardziej niezawodony (co przelozylo sie na potezne granicy w wytrzymalosci uzytych materialow). RB26DETT jest zreszta identyczny pod tym wzgledem.

wiadomo że projektanci mają na celu jak najlepsze parametry silnika a pisząc że został stworzony do tuningu, nie miałem na myśli dosłownego znaczenia tych słów ;)
tak czy inaczej jedno wynika z drugiego. na hasło supra od razu wszyscy myślą tuning i ogromne moce.
a co do filmiku - w USiA mają troche inne zaplecze tuningowe. u nas tez da rade pokombinować ale chyba nie ma tak lekko

PostNapisane: 21 grudnia 2009, 17:59 
Pierwsze kroki

Vermilion napisał(a):
Zdzira 850I napisał(a):

Turbodziura jest taka jaka sobie zrobisz (zalezy jaka turbine zalozysz...fabrycznie jej nie ma). A potencjal, ktore R6 lub V8 BMW robi na seryjnym dole silnika 900 KM (bez zakuwania i obrobki) jednoczesnie zachowujac normalna, codzienna niezawodnosc? Co bys nie mowil o tym skad pochodzi ten silnik, ale byl on zaprojektowany w czasach gdy nie oszczedzano na kazdym mm grubosci tuleji bloku, obrobce glowicy i wielu innych rzeczach, zaden silnik BMW z tamtej epoki nie ma takiego potencjalu. A jak jeszcze znajdziesz skrzynie Getraga (ktora wytrzymuje jeszcze wieksze moce).

Ojjjj na temat 900 koni z Vki by BMW polemizowałbym i to ostrooooo ...... do tego bez kucia ........ Organoleptycznie najlepszy motor BMW pod mody to s38 - pancerny blok, głowica, itd itp podobno 600 - 700 koni wytrzymuje seryjny układ korbowy. Następny w kolejce jest 3.0 m-power - podobno 450 bez kucia, M50b25 non vanos - 350 koni bez kucia, m50b28 (m50b25 non vanos + stroker z m52b28) podobno okolice 400, m50b30 (znów m50+stroker) podobno 450. Info zagraniczne - czyli Hameryka i szwecja. w okolicach podanych mocy albo pękały korby albo tłoki. Vki z kompresorami wytrzymują podobno 500-550 koni.

Skrzynie TYLKO ZF w bmw - w jz czy to 1 czy 2 tylko getrag :) Historia silników z rodziny jz i rb bierze się ze sportu wyczynowego, bo dla serii wyścigowej jgtc i gt300 i gt500 zostały skonstruowane, coś jak m-powery dla dtm, tylko że jgtc jest troszkę hardcoreowszą serią, więc i silniki musiały być wytrzymalsze.

A an turbo dziurę ma wpływ wiele czynników - najważniejszym jest wielkość turbiny, ale liczy się konstrukcja kolektora wydechowego, pojemność układu dolotowego, wystrojenie itd itp.

e-30/ e36 - swapy silnikĂłw, zawieszeĂą (na podzespoÂłach e30 jak i e36 tyÂł i przĂłd) - sztywniejsze stabilizatory, ukÂłady dolotowe i wydechowe, modyfikacje mechaniczne silnikĂłw: 793 993 316 gg. 570 72 87 - ceny ustalane indywidualnie

PostNapisane: 21 grudnia 2009, 18:03 
Pierwsze kroki

TomekB napisał(a):
Zdzira 850I napisał(a):
4,4V8 potem dokładasz kompresor

Gadać łatwo, w praktyce to nigdy się nie stanie, podobnie zresztą jak swap na JZ czy UZ.

Na tym forum oczywiście że nic takiego się nie stanie :) bo jak widać nikomu się "nie opłaca" bo "po co" :) w polsce jest już jedno e30 2jz :) będzie jedno e30 z ca18det (silnik z nissana 180 sx podkręcony do około 300 koni) Było jedno 500 konne 4.4 V8 z kompresorem (ale się sypało więc właściciel zmienił na e39 m-power) wszystkie trzy autka polskie w polsce robione i w polskim drifcie upalane :)

PostNapisane: 21 grudnia 2009, 18:09 
Pierwsze kroki

npiotr napisał(a):
japońca ładować w BMW?
Ja tak myślę kupić e30 i później wsadzić silnik V8 4,4 tylko jakie to będą koszta, teraz za e30 wołają ludzie tyle samo co za e36 a czasem nawet więcej. Chcę żeby to było naprawdę mocne auto.
Co o tym myślisz choody_drft?

a ja nic nie myślę :) zabójcza "zapierdalaka" za 30K pln masz taki samochód - od kupna bazy przez przystosowanie jej pod te 300 koników (zawieszenie i hamulce) po wrzucenie tego silnika do budy. I gwarantuję Tobie że zjadasz tym każde seryjne EVO czy subarynę STI. Tylko musisz się przygotować na wydatek rzędu 30k pln na CAŁY PROJEKT. Ale to nie wielka cena jak za autko do killowania wyżej wymienionych pojazdów.

PostNapisane: 21 grudnia 2009, 20:49 
Przyjaciel forum

choody_drft napisał(a):
Ojjjj na temat 900 koni z Vki by BMW polemizowałbym i to ostrooooo ...... do tego bez kucia ........ Organoleptycznie najlepszy motor BMW pod mody to s38 - pancerny blok, głowica, itd itp podobno 600 - 700 koni wytrzymuje seryjny układ korbowy. Następny w kolejce jest 3.0 m-power - podobno 450 bez kucia, M50b25 non vanos - 350 koni bez kucia, m50b28 (m50b25 non vanos + stroker z m52b28) podobno okolice 400, m50b30 (znów m50+stroker) podobno 450.

piszesz Vki by BMW a wymieniasz R6 ;) co do Sxx to wiadomo że są pancerne ale ich uturbianie nie jest taką prostą sprawą-przynajmniej nie u nas. Polecam luknąć to forum http://www.pure-pf.com/phpBB2/viewforum.php?f=2 . To co wyprawiają w Skandynawii sie w głowie nie mieści :hyhy: . Odnośnie s38 to widziałem kiedyś duży temat z e34 m5 turbo-moc ok 960 km o ile dobrze kojarzę.Tyle że w silniku grubo namodzone. Wszyscy chyba kojarzą czarne m5 V.S. Motor. Trzeba pamiętać że to jednak silniki atmosferyczne a turbo to zupełnie inna filozofia.

ps. czemu 3 posty 1 pod drugim? Edytuj posty choody ;)

PostNapisane: 21 grudnia 2009, 21:49 
Pierwsze kroki

Napisałem "Vki by bmw" - które w kontekście całego zdania - "Ojjjj na temat 900 koni z Vki by BMW polemizowałbym i to ostrooooo ...... do tego bez kucia ........ "

Brzmi mniej więcej : - nie da się :)

reszta mojej wypowiedzi obrazuje, jak inne silniki BMW przyjmują na siebie doładowanie. Aby potwierdzić moje przeczenie na temat 900 koni z nie zakutej Vki.

A ta czarna e34 m5 twin turbo - ma 1020 czy 1200 z hakiem koni ..... i fakt jest wymiatatorem :) i co najśmieszniejsze to jest nadal uliczne autko.

PostNapisane: 21 grudnia 2009, 22:26 
Przyjaciel forum

choody_drft napisał(a):
Napisałem "Vki by bmw" - które w kontekście całego zdania - "Ojjjj na temat 900 koni z Vki by BMW polemizowałbym i to ostrooooo ...... do tego bez kucia ........ "

Brzmi mniej więcej : - nie da się :)

reszta mojej wypowiedzi obrazuje, jak inne silniki BMW przyjmują na siebie doładowanie. Aby potwierdzić moje przeczenie na temat 900 koni z nie zakutej Vki.

aaa teraz rozumiem ;D Tylko sadzę że źle zrozumiałeś wypowiedź Vermilion-a
Cytuj:
A potencjal, ktore R6 lub V8 BMW robi na seryjnym dole silnika 900 KM (bez zakuwania i obrobki) jednoczesnie zachowujac normalna, codzienna niezawodnosc?

jemu chodziło o to, że raczej żaden nie spełnia powyższego kryterium ;) czyli chodzi mu o to samo co Tobie

co do tej m5 to nie wiem czy da rade nią normalnie po bułki do sklepu jeździć ;) chociaż pewną suprą, swego czasu najmocniejszym i najszybszym autem w PL na codzień śmigała kobieta :cool:

PostNapisane: 21 grudnia 2009, 23:13 
Przyjaciel forum

trollu napisał(a):
jemu chodziło o to, że raczej żaden nie spełnia powyższego kryterium ;) czyli chodzi mu o to samo co Tobie

Dokladnie tak, tez juz nie ogarniam odpowiedzi w tym temacie :P

PostNapisane: 22 grudnia 2009, 16:29 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
choody_drft napisał(a):
Było jedno 500 konne 4.4 V8 z kompresorem (ale się sypało więc właściciel zmienił na e39 m-power)

No ale sam potwierdzasz to co napisałem. Doładowanych BMW w Polsce jest jak na lekarstwo, a tych sensownie jeżdżących jeszcze mniej.

choody_drft napisał(a):
Następny w kolejce

M20B25 :cwaniak: Też są przykłady na conajmniej 350KM praktycznie bez ruszania motoru :)

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 22 grudnia 2009, 19:43 
Pierwsze kroki

Tomek - racja - jest jak na lekarstwo, ale to nie ze względu na koszty, a na mentalność właścicieli BMW - bez urazy oczywiście. W polsce jest wiele doładowanych BMW - spójrz na stronę turbobmw.pl :) 90% instalacji jest na prawdę profi i tanich. Koszt porównywalny z tym co 90% właścicieli BMW pchają w lakiery, m-pakiety i felgi.

Ale są gusta i guściki - a o nich się nie dyskutuje :)

PostNapisane: 22 grudnia 2009, 20:27 
Forumowicz

choody_drft napisał(a):
Tomek - racja - jest jak na lekarstwo, ale to nie ze względu na koszty, a na mentalność właścicieli BMW - bez urazy oczywiście. W polsce jest wiele doładowanych BMW - spójrz na stronę turbobmw.pl :) 90% instalacji jest na prawdę profi i tanich. Koszt porównywalny z tym co 90% właścicieli BMW pchają w lakiery, m-pakiety i felgi.

Ale są gusta i guściki - a o nich się nie dyskutuje :)

BEz urazy choody stales sie drift-forumowym blaznem wiec teraz "uczysz" na innych forach ???
Zrobiles jakis uturbiony projekt ? Na czym opierasz swoja wiedze ?
Przestan [cenzura] bzdury tylko wez sie do roboty w swoim warsztacie bo sadzac po czasie jaki spedzasz na forach nie robisz chyba tam dlugo, wtedy teoretycznie nie bedziesz mial problemow z udowadnianiem swoich tez....
chociaz corky bell w swoim "maximum boost" i "supercharged" jest wielu przypadkach innego zdania i wiesz co wierze mu
bo sam mam doladowany projekt i przekonalem sie o tym empirycznie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1