BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 13 września 2025, 23:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Problem z tylną wycieraczką w BMW 320 E46
PostNapisane: 30 października 2008, 15:14 
Pierwsze kroki

Witam. Mam problem z tylną wycieraczką oraz spryskiwaczem w moim BMW. Problem polega na tym że i wycieraczka i spryskiwacz cały czas pracują i nie da się ich wyłączyć w żaden sposób. Jedynym sposobem żeby była wyłączona podczas jazdy jest wyjęcie bezpiecznika.
Jeśli ktoś miał podobny problem albo wie co mogłoby być przyczyną to proszę o pomoc.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 30 października 2008, 23:30 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Gtv
hmmm... w e46 tylnia wycieraczka ??
hmmm... to chyba musze swoją zreklamować bo nie dostałem jej w zestawie :zly:

zapewne chodzi o campact?? lub kombii?? :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 31 października 2008, 07:25 
Pierwsze kroki

Chodzi o wersje compact z 2004r.

Tytuł:
PostNapisane: 31 października 2008, 19:53 
Pierwsze kroki

Miałem podobny problem tylko ,że w kombi. Zrobiło sie zwarcie na przewodach w klapie. Proponuję podniesc klapę , odkręcic osłonkę od przewodów z prawej strony i zobaczyć czy przewody są całe. Potrafią się przełamać, potem trochę deszczu lub wilgoci i zwarcie gotowe.

Tytuł:
PostNapisane: 27 listopada 2008, 13:53 
Pierwsze kroki

już znam przyczynę mam padnięty przełącznik przy kierownicy :(

Tytuł:
PostNapisane: 9 lipca 2009, 13:51 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam podobny problem co kolega tylko ze u mnie wycieraczka non stop chodzi a spryskiwacz z nie :( sprawdzałem silnik i na krótko i śmiga. Przewody w klapie z tylu tez sprawdzałem nie wiem gdzie są przekaźniki może tam coś się czy możliwe że też muszę się zacząć rozglądać za przełącznikiem od wycieraczek.
Z góry dziękuje za odpowiedz

Tytuł:
PostNapisane: 26 października 2009, 13:45 
Pierwsze kroki

Witam mam podobny problem z tym że u mnie wycieraczka raz pracuje a raz nie ,podobnie spryskiwacz .Dodatkowo jak już wycieraczka zadziała to idzie bardzo ciężko .Jak to naprawić co może sie dziać ???

Tytuł: Re: [E46] Problem z tylną wycieraczką w BMW 320 E46
PostNapisane: 6 stycznia 2010, 20:15 
W moim turingu (e46) zaczeło się tak robić po tym jak wyciągłem bezpiecznik na 1 miesiąc (miałem zatartą wycieraczkę)
Przedtem chodziła ciężko, a teraz jak wymieniłem "łożysko osi tylnej wycieraczki" i wsadziłem bezpiecznik to wycieraczka pracuje jak chce a spryskiwacz wcale nie działa (nawet nie dochodzi napięcie do pompki spryskiwacza)
Zastanawiam się czy nie jest to wina rozkodowania się modułu wycieraczek lub komputera??????

PostNapisane: 6 stycznia 2010, 22:21 
Forumowicz

Moje BMW: 320d ''02
Kod silnika: M47N
mam podobnie w touringu tyle ze nie pracuje ona wcale :( jak otwieram sama szybe to jak recznie ruszam wycieraczka to idzie bardzo ciezko i mam wrazenie ze silniczek poprostu nie ma sily jej popchnac :|

PostNapisane: 10 stycznia 2010, 12:28 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 330xi touring
Kod silnika: m54b30
Hej. Problem z ciężko obracającą się wycieraczką w Touring e46 jest znany... Niestety konstrukcja mechanizmu nie jest zbyt udana, chodzi mianowicie o to, że pomiędzy osią ruchomą (wykonaną z jakiegoś stopu) a tuleją (która ma wewnątrz powłokę pokrytą miedzią) dostaje się wilgoć oraz inne brudy , które powodują korozję i powstanie takiego "nagaru". To kolei zwiększa tarcie i silnik wycieraczki nie ma siły ruszyć, a jeśli już ruszy to wycieraczka porusza się bardzo wolno i czasem wydaje z siebie dziwne dźwięki.:) Na szczęście BMW wyposażyło ten układ w zabezpieczenie przed przeciążeniem i silnik się nie spali, gdy napotka opór. Jedyna rada: zdemontować mechanizm zamontowany na szybie , zdjąć pierścień zabezpieczający ośkę, używając gumowego młotka wybić ośkę z mechanizmu, wyczyścić porządnie i nanieść smar na ośkę. Złożyć do kupy , zamontować ponownie na szybie i cieszyć się funkcjonowaniem wycieraczki tylnej. Tak dla informacji: ten element mechanizmu na szybie kosztuje w serwisie ok 180 zeta, więc ostrożnie podczas wybijania ośki.

Powodzenia

PostNapisane: 20 lutego 2010, 10:08 
Pierwsze kroki

Wiatam .Po wizycie u elektryka samochodowego okazalo się że przy silniczku tylnej wycieraczki jest taki jakiś moduł elektryczny (płytka w czarnej obudowie ) i tam dostała się woda .Elektryk stwierdził że coś na tej płytce zardzewiało i dlatego wycieraczka nie działa stwierdził że może sprubować to reanimować albo trzeba tą część wymienić dodał jeszcze że prawdopodobnie mdułu nie da się kupić osobno tylko trzeba z całym silniczkiem wycieraczki tylnej .Czy ktoś może objaśnic mi to dokładniej lub może mi wskazać gdzie taki moduł kupic .???

PostNapisane: 12 sierpnia 2010, 11:23 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46 TOURING
Witam. Mam bardzo podobny problem w moim E46 TOURING . Tylna wycieraczka lubila sobie robić przerwy w pracy. Towarzyszył temu metaliczny brzdęk podczas jej włączania i wyłączania. Po otwarciu tylnej szyby bolec mechanizmu wycieraczki nie pokrywa się z otworem silniczka w klapie. Wycieraczka się nie rusza za to mechanizm po zablokowaniu zamka szyby w klapie (śrubokrętem) i włączeniu wycieraczek pracuje bez zarzutu. Wniosek: Podobnie jak u kolegi zatarła się wycieraczka na ośce w szybie i mechanizm nie ma siły jej obracać stąd metaliczny dźwięk bolca który wyskakuje z otworu mechanizmu obracającego wycieraczką. Biorę się za demontaż ośki na szybie może nie spartole :p pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1