paulka2003 napisał(a):
Dobrze spróbuje jeszcze tej płukanki rozumiem, że jeśli miało by to coś pomóc to m.in przestać dymin na biało tak?
Paluka2003 - nie zrozum mnie źle - wg. mnie to dymienie na biało przy obecnych temperaturach nie jest niebezpieczne. Jeśli zrobi się powyżej 5-8 stopni na zewnątrz (oczywiście w plusie) a auto dalej będzie dymić to wtedy trzeba szukać przyczyny. Ale teraz i tak zadymi i tak zadymi. Płukanka nie rozwiąże problemu dymienia (a raczej nie na pewno), ale przeczyści Ci układ chłodzenia i pomoże zlokalizować ewentualne wycieki (np. kiedy jakiś wąż lub łączenie jest pokryte osadem/kamieniem, który jeszcze coś tam uszczelnia to po płukance to wszystko puści i zobaczysz miejsce wycieku) a świeży płyn to zawsze dobra rzecz (niby BMW zaleca co pięć lat, ale koszt jest niewielki (płyn na Allegro w okolicach 60 PLN - wchodzi 6,1 litra) a masz pewność, że to jest sprawdzone. Zlewając stary płyn nalej go do naczynia, w którym będzie można sprawdzić, ile tego płynu było w układzie. Mi w 320d po 5 latach jeżdżenia wylało się 5,5 litra przy wymianie a weszło 6 litrów.
Jeśli nie masz objawów związanych z głowicą, auto trzyma temperaturę a po nagrzaniu się przestaje dymić to nie podejmuj drastycznych kroków. Raz jeszcze napiszę - sprawdź szczelność wszystkich węży w układzie chłodzenia, wymień płyn, pojeździj, sprawdź znowu szczelność i czy ucieka płyn.
Swoją drogą ile tego płynu Ci uciekło?