BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 17:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] wymieniona uszelka pod głowicą a płyn ucieka i kopci
PostNapisane: 12 stycznia 2010, 10:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320d
Witam
Mam problem z 320D uciekał płyn chłodniczy, więc wymieniona została najpierw pompa wodna nie przyniosło to rezultatu teraz uszczelka pod głowicą mimo, że na korku od oleju nie było białego nalotu i w dalszym ciągu ubywa płynu chłodzącego i na zimnym silniku bardzo kopci na biało pozatym auto nie nagrzewa sie tak szybko jak to było wczesniej. Dzisiaj dodatkowo zauważyłam mokro na wykładzinie od strony pasażera jednak nie wygląda to na płyn przyłożyłam chusteczke nie zabarwiło ją na kolor płynu ciecz ta jest bezzapachowa więc bardziej wygląda na wode. Do tego dostrzegłam jeszcze, że kiedy przekece zapłon to słysze bulgotanie wędrowanie cieczy (wyraźnie to słychac koło tylniego koła od strony kierowcy) już ręce opadają do tego auta czy ktoś może pomóc ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: wymieniona uszelka pod głowicą apłyn ucieka i kopci na biało
PostNapisane: 12 stycznia 2010, 11:37 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
paulka2003 napisał(a):
Witam
Mam problem z 320D uciekał płyn chłodniczy, więc wymieniona została najpierw pompa wodna nie przyniosło to rezultatu teraz uszczelka pod głowicą mimo, że na korku od oleju nie było białego nalotu i w dalszym ciągu ubywa płynu chłodzącego i na zimnym silniku bardzo kopci na biało pozatym auto nie nagrzewa sie tak szybko jak to było wczesniej. Dzisiaj dodatkowo zauważyłam mokro na wykładzinie od strony pasażera jednak nie wygląda to na płyn przyłożyłam chusteczke nie zabarwiło ją na kolor płynu ciecz ta jest bezzapachowa więc bardziej wygląda na wode. Do tego dostrzegłam jeszcze, że kiedy przekece zapłon to słysze bulgotanie wędrowanie cieczy (wyraźnie to słychac koło tylniego koła od strony kierowcy) już ręce opadają do tego auta czy ktoś może pomóc ?

Jeżeli to nie uszczelka i nie głowica tzn że po prostu jest gdzieś wyciek. Najlepiej umyć silnik i szukać białych śladów po zaschniętym glikolu a koło tylnego koła bulgotać może jedynie wydech.

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 11:43 
Pierwsze kroki

Bobby_Valentino napisał(a):
paulka2003 napisał(a):
Witam

Jeżeli to nie uszczelka i nie głowica tzn że po prostu jest gdzieś wyciek. Najlepiej umyć silnik i szukać białych śladów po zaschniętym glikolu a koło tylnego koła bulgotać może jedynie wydech.

Tylko dlaczego kopci na biało?

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 11:44 
Forumowicz

Moje BMW: E91
Kod silnika: M57TU2

W 320d to wydech raczej nie bulgocze... Wiem z doświadczenia - co innego w M30B35.... :hyhy:

Paulka2003 - co do Twojego problemu to sprawdź uszczelnienia węży układu chłodzenia. Co znaczy, że na zimnym silniku bardzo kopci na biało? Jak się nagrzeje to przestaje? Jak bardzo kopci? Kopci przy zapalaniu (puszcza dymka w jakimś konkretnym kolorze) czy jak już ruszysz? Moja 320d jak jest zimna (wyjedzie z garażu) to też dymi na biało, ale z drugiej strony jest zima, więc temperatury powodują, że jeśli wilgoć zbierze się w układzie wydechowym a ten się rozgrzeje to wydostaje się biała para - to raczej normalne. Po rozgrzaniu u mnie dymienie ustaje.

Swoją droga po co wymieniałaś uszczelkę pod głowicą jeśli nie było ewidentnych oznak puszczania płynu do oleju ani w drugą stronę...

Przybywa Ci oleju na bagnecie? Olej na bagnecie zmienia kolor? Kiedy ostatni raz wymieniałaś płyn chłodzący? Napisz coś więcej...

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 11:59 

paulka2003 napisał(a):

Yyyyyy... Zima ? :oczami:

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 12:04 
Pierwsze kroki

Więc tak po zapaleniu pojawia sie biały dym jak przygazuje to masakra jest tak tego dużo i cały czas na biało i tak jest dopuki się samochód nie rozgrzeje samochód mam 3 zime i nigdy wcześniej w takich ilosciach nie dymił na biało po co wymieniłam uszczelke no właśnie taką ziagnoze postawił mechanik jak widać nie sprawdziła sie bo nic sie nie zmieniło płynu ubywa a z dydechu biały dym.
Nie przybywa też oleju na bagnecie ani też nie zmienia koloru nie mam juz pomysłu gdzie oddac ten samochód, żeby ktoś usunął tą usterke

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 12:06 
Pierwsze kroki

paulka2003 napisał(a):

Yyyyyy... Zima ? :oczami:

No zgadza sie tylko, że rok temu też była zima i nie powiem pojawił sie lekki biały dymek przez chwile na początku ale teraz to już kopci na maxa

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 12:12 
Forumowicz

paulka2003 napisał(a):
Nie przybywa też oleju na bagnecie ani też nie zmienia koloru

To z dużą dozą prawdopodobieństwa odpowiada na pytanie czy masz nieszczelność między głowicą (uszczelka lub pęknięcie) a kanałami wodnymi. Gdyby tak było i zasysałoby płyn to zwiększałaby się ilość oleju (więcej płynu w układzie) i olej zmieniałby kolor (mieszałby się z płynem chłodzącym).

Skoro płynu ubywa a nie przybywa to nie ma też sytuacji w drugą stronę, tzn. nie dostaje się olej do układu chłodzenia.

paulka2003 napisał(a):
po zapaleniu pojawia sie biały dym jak przygazuje to masakra jest tak tego dużo i cały czas na biało i tak jest dopuki się samochód nie rozgrzeje

Po zapaleniu czy przy zapalaniu? Sprawdź szczelność układu chłodzenia - jeśli węże będą suche to ja jednak obstawiałbym zimę... Możesz też dla bezpieczeństwa przepłukać układ chłodzenia i wymienić płyn - może jeśli coś jest zakamienione to puści i zobaczysz wyciek wyraźniej. Polecam płukankę Prestone i płyn tej firmy.

Z objawów podanych przez Ciebie na pewno nie jest to głowica... Czy auto trzyma temperaturę jak się już nagrzeje? Przestaje wtedy dymić zupełnie?

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 12:18 
Pierwsze kroki

kopci przy zapalaniu ipo zapaleniu do momentu az samochód sie nie nagrzeje pózniej przestaje ale dodam, że samochód dużo wolniej sie rozgrzewa niż wczesniej.
Dobrze spróbuje jeszcze tej płukanki rozumiem, że jeśli miało by to coś pomóc to m.in przestać dymin na biało tak?

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 12:21 
Pierwsze kroki

Jeszcze mam pytanie na innym forum przeczytałam, żeby wymienić chłodniczke spalin jak to sie ma do mojej usterki co o tym myślicie?

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 12:23 

paulka2003 napisał(a):
po co wymieniłam uszczelke no właśnie taką ziagnoze postawił mechanik jak widać nie sprawdziła sie bo nic sie nie zmieniło płynu ubywa a z dydechu biały dym.
Nie przybywa też oleju na bagnecie ani też nie zmienia koloru nie mam juz pomysłu gdzie oddac ten samochód, żeby ktoś usunął tą usterke

Oddać do tego samego mechanika który wymienił uszczelkę. Płaciłaś chyba za naprawę usterki czyli ubywania płynu a skoro wymienił uszczelkę i to nie było to to niech szuka dalej oczywiście za darmo bo mylił się przy poprzedniej diagnozie.

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 12:25 
Forumowicz

paulka2003 napisał(a):
Dobrze spróbuje jeszcze tej płukanki rozumiem, że jeśli miało by to coś pomóc to m.in przestać dymin na biało tak?

Paluka2003 - nie zrozum mnie źle - wg. mnie to dymienie na biało przy obecnych temperaturach nie jest niebezpieczne. Jeśli zrobi się powyżej 5-8 stopni na zewnątrz (oczywiście w plusie) a auto dalej będzie dymić to wtedy trzeba szukać przyczyny. Ale teraz i tak zadymi i tak zadymi. Płukanka nie rozwiąże problemu dymienia (a raczej nie na pewno), ale przeczyści Ci układ chłodzenia i pomoże zlokalizować ewentualne wycieki (np. kiedy jakiś wąż lub łączenie jest pokryte osadem/kamieniem, który jeszcze coś tam uszczelnia to po płukance to wszystko puści i zobaczysz miejsce wycieku) a świeży płyn to zawsze dobra rzecz (niby BMW zaleca co pięć lat, ale koszt jest niewielki (płyn na Allegro w okolicach 60 PLN - wchodzi 6,1 litra) a masz pewność, że to jest sprawdzone. Zlewając stary płyn nalej go do naczynia, w którym będzie można sprawdzić, ile tego płynu było w układzie. Mi w 320d po 5 latach jeżdżenia wylało się 5,5 litra przy wymianie a weszło 6 litrów.

Jeśli nie masz objawów związanych z głowicą, auto trzyma temperaturę a po nagrzaniu się przestaje dymić to nie podejmuj drastycznych kroków. Raz jeszcze napiszę - sprawdź szczelność wszystkich węży w układzie chłodzenia, wymień płyn, pojeździj, sprawdź znowu szczelność i czy ucieka płyn.

Swoją drogą ile tego płynu Ci uciekło?

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 12:39 
Pierwsze kroki

Piotr.Piskozub napisał(a):
paulka2003 napisał(a):

Paluka2003 - nie zrozum mnie źle - wg. mnie to dymienie na biało przy obecnych temperaturach nie jest niebezpieczne. Jeśli zrobi się powyżej 5-8 stopni na zewnątrz (oczywiście w plusie) a auto dalej będzie dymić to wtedy trzeba szukać przyczyny. Ale teraz i tak zadymi i tak zadymi. Płukanka nie rozwiąże problemu dymienia (a raczej nie na pewno), ale przeczyści Ci układ chłodzenia i pomoże zlokalizować ewentualne wycieki (np. kiedy jakiś wąż lub łączenie jest pokryte osadem/kamieniem, który jeszcze coś tam uszczelnia to po płukance to wszystko puści i zobaczysz miejsce wycieku) a świeży płyn to zawsze dobra rzecz (niby BMW zaleca co pięć lat, ale koszt jest niewielki (płyn na Allegro w okolicach 60 PLN - wchodzi 6,1 litra) a masz pewność, że to jest sprawdzone. Zlewając stary płyn nalej go do naczynia, w którym będzie można sprawdzić, ile tego płynu było w układzie. Mi w 320d po 5 latach jeżdżenia wylało się 5,5 litra przy wymianie a weszło 6 litrów.

Jeśli nie masz objawów związanych z głowicą, auto trzyma temperaturę a po nagrzaniu się przestaje dymić to nie podejmuj drastycznych kroków. Raz jeszcze napiszę - sprawdź szczelność wszystkich węży w układzie chłodzenia, wymień płyn, pojeździj, sprawdź znowu szczelność i czy ucieka płyn.

Swoją drogą ile tego płynu Ci uciekło?

litr na 400 km ja nie rozumiem Cie źle dziękuje za porady tylko drażni mnie to bo zaczynając od pompy wodnej filtrach teraz uszczelce to kwota 2000zł i ja chociaz sie na tym nie znam nie widze poprawy jak dla mnie auto tak kopci jak kopciło co moge doddac od siebie , że nie było sniegu mrozu zanim zacząl kopcic

Tytuł: Re: [E46] wymieniona uszelka pod głowicą a płyn ucieka i kopci
PostNapisane: 12 stycznia 2010, 14:01 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B25
a moze paliwo jest słabej jakosci??

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 14:34 
Forumowicz

paulka2003 napisał(a):
drażni mnie to bo zaczynając od pompy wodnej filtrach teraz uszczelce to kwota 2000zł i ja chociaz sie na tym nie znam nie widze poprawy jak dla mnie auto tak kopci jak kopciło co moge doddac od siebie , że nie było sniegu mrozu zanim zacząl kopcic

Nie dziwię Ci się - wymiana płynu wraz z płukaniem to koszt około 120PLN - 140PLN (zależy od robocizny). Wymiana chłodniczki spalin to 340 PLN + robocizna. Musisz sobie skalkulować. Wymiana płynu i płukanie NA PEWNO (a raczej na 99%) nie zlikwiduje problemu. Możliwe, że wskaże dalszą drogę (nieszczelności). Na pewno autu nie zaszkodzi - co najwyżej portfelowi. Z drugiej strony wymiana chłodniczki ma spore szanse pomóc, jeśli faktycznie płyn dostaje się do spalin (litr na 400km to sporo). Z drugiej strony jeśli nie pomoże to się wkurzysz, że utopiłaś...

Jeśli zjada litr na 400km to chyba nie ma co czekać na cieplejsze dni i na coś się zdecydować - wybacz, ale więcej Ci nie pomogę...

PostNapisane: 18 kwietnia 2010, 14:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d
Witam,

Mam podobny problem. Moje BMW e46 320d 99r. dymiło na biało i ubywał płyn chłodniczy. Po przeczytaniu forum wymieniła całą odmę. Problem ustąpił. Jednak teraz (po podróży autem 2 tys. km po zachodnich drogach) problem pojawił się znowu. Auto ponownie dymi na biało i ubywa płyny chłodniczego. Czy wiecie w czym może być problem bo nie chce żeby przerodziło się to w coś gorszego.

pozdrawiam

PostNapisane: 18 kwietnia 2010, 15:04 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Uszczelka pod głowicą, prawdopodobnie. Są sposoby którymi można to sprawdzić bez zdejmowania głowicy. Musisz podjechać do warsztatu który zajmuje się naprawą głowic, oni wiedzą jak to zrobić.

PostNapisane: 18 kwietnia 2010, 18:58 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E30
Kaeeeeee to na 90% uszczelka i nie ma co czekać, tylko musisz się brać do roboty, bo padnie silnik. I najważniejsze, nie oszczędzaj na uszczelce, musi być ori, bo może ci znowu wydmuchać za jakiś czas, znajomy wymieniał 3 razy, przez 2x kupował zamienniki i padały, teraz ma ori i jeździ już na niej kawał km.

Zapraszam na stronę poświęconą marce BMW, a w szczególności modelowi E30, w miarę możliwości proszę o zarejestrowanie, aby mieć pełny dostęp, do wszystkich materiałów. Z góry dzięki, pozdrawiam... www.e30bmw.dbv.pl

PostNapisane: 21 kwietnia 2010, 19:11 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d
czy są jakieś preparaty którymi można uszczelnić tą uszczelkę, ?

PostNapisane: 22 kwietnia 2010, 17:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E30
No niestety, nie ma takiej opcji.

Zapraszam na stronę poświęconą marce BMW, a w szczególności modelowi E30, w miarę możliwości proszę o zarejestrowanie, aby mieć pełny dostęp, do wszystkich materiałów. Z góry dzięki, pozdrawiam... www.e30bmw.dbv.pl

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1