BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 16:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] czy to normalne spalanie e46320d 136ps?
PostNapisane: 14 stycznia 2010, 13:16 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
ralf76 napisał(a):
w lato traska nad morze Mielno -Warszawa i powrót komputer 5.2 stacja 6.3 z tym że nie żałowałem i pedał w podłogę bardzo często wciskałem...
co do tego spalania teraz to może ma znaczenie fakt że chyba mam trafione świece żarowe???bo kiepsko pali zimna i trzęsie się.
a z tym spalaniem porównania z tym samym modelem auta nie mam bo na forum piszą raczej użytkownicy 320d 136 lub 150KM a to jednak kilkanaście koników i niutków wiecej...

Wiesz, teoretycznie tak ale jak to się mówi, większy silnik potrzebujemy mniej wciskania pedału gazu i ciśnięcia by go rozpędzić, rozumiesz. Myślę, że te dwa silniki mają bardzo porównywalne spalanie. Najważniejsze byś tankował dobre ON i wszystko będzie :ok:

Jeśli o mnie chodzi (LPG) , jak na razie nie jeździłem na lepszym LPG niż tym tankowanym na Bliskiej. Porównanie, zwykły zajazd (tylko raz tam tankowałem przy zakładaniu instalacji, z przymusu), spalanie 13L jakoś wtedy mi wyszło. Bliska, 9L. Jazda na trasie, spokojna

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 14 stycznia 2010, 13:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 318d
właśnie trochę czuć że te 115 kucy to mało w tym aucie, ale z drugiej strony, do stania w warszawskich korkach... a tą traskę nad morze raz w roku czy dwa można przeboleć...najwyżej czarna chmura z wydechu często się pojawia:)
9 l gazu to...prawie darmowa jazda :)

PostNapisane: 14 stycznia 2010, 13:50 
Przyjaciel forum

ralf76 napisał(a):
9 l gazu to...prawie darmowa jazda :)

W lecie, na trasie wynik jak najbardziej do osiągnięcie, przy gość dynamicznej jeździe, 100-120 km /h :ok:

PostNapisane: 14 stycznia 2010, 15:30 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Jak wam za duzo pali 320d to kupcie Lupo :super: :super: :super:

Uwazam ze robicie problem, gdzie go nie ma......spalanie macie w normie!!!!!!! Tylko szkoda troche tych dieselkow ciagle meczyc w zime na dystansach 7km......czy tu sie oplaca jezdzic dieslem????

moj BEAMER:
viewtopic.php?t=56107

PostNapisane: 14 stycznia 2010, 15:40 
Pierwsze kroki

tomek-gti napisał(a):

Uwazam ze robicie problem, gdzie go nie ma......spalanie macie w normie!!!!!!! Tylko szkoda troche tych dieselkow ciagle meczyc w zime na dystansach 7km......czy tu sie oplaca jezdzic dieslem????

jak się kupiło diesla to teraz się nim jeździ...a spalanie według mnie jest duże ...po to płacisz za diesla wiecej przy zakupie żeby później było taniej ...a tak... trzeba było kupić 325i i mieć komfort (zapas mocy i wrażenia akustyczne dlla ucha)
i tyle z mojej strony w tym temacie...

PostNapisane: 14 stycznia 2010, 16:04 
Przyjaciel forum

ralf76 napisał(a):
tomek-gti napisał(a):

jak się kupiło diesla to teraz się nim jeździ...a spalanie według mnie jest duże ...po to płacisz za diesla wiecej przy zakupie żeby później było taniej ...a tak... trzeba było kupić 325i i mieć komfort (zapas mocy i wrażenia akustyczne dlla ucha)
i tyle z mojej strony w tym temacie...

Wszystko się zgadza kolego tylko, że jeśli jeździsz mało, na dodatek na krótkich odcinkach to po pierwsze, diesel raczej nie jest właściwych rozwiązaniem ale to już oczywiście Twoja sprawa, a nie moja ;) . Po drugie zaś, nie dziw się, że masz takie, a nie inne spalanie jak jeździsz przeważnie krótkie odcinki

PostNapisane: 14 stycznia 2010, 16:35 
Pierwsze kroki

no niestety a raczej stety nie mam do pracy 100km autostradą w jedną stronę żeby auto paliło super hiper mało...
jak powiedziałem znajomym o tym to pekają ze śmiechu...sami też jeżdżą dieslami i także krótkie odcinki po mieście np. vectra 2.2 dti do pracy 5km - spalanie 7.5l wspominany wcześniej golf 1.9tdi - 6l. a moja bejca 9l ....buuuuuuuuu
ale cóż nie ma co już dłużej dywagować na ten temat...jak mawiają niektórzy - pali tylle ile chce i ....wszystko w tym temacie...

PostNapisane: 14 stycznia 2010, 16:51 
Przyjaciel forum

ralf76 napisał(a):
no niestety a raczej stety nie mam do pracy 100km autostradą w jedną stronę żeby auto paliło super hiper mało...
jak powiedziałem znajomym o tym to pekają ze śmiechu...sami też jeżdżą dieslami i także krótkie odcinki po mieście np. vectra 2.2 dti do pracy 5km - spalanie 7.5l wspominany wcześniej golf 1.9tdi - 6l. a moja bejca 9l ....buuuuuuuuu
ale cóż nie ma co już dłużej dywagować na ten temat...jak mawiają niektórzy - pali tylle ile chce i ....wszystko w tym temacie...

Pisałeś wcześniej o tylnym napędzie, o tym, że dzięki niemu możesz sobie także polatać bokiem, weź to także pod uwagę. Myślę, że przy normalnej jeździe powinna Ci spalić nieco mniej. Nie ma jednak żadnej tragedii. A tak apro pos, skoro koledze w Golfie V pali 6L w zimę po mieście to ile mu pali w lecie, a ile w lecie na trasie... 3,5L ?? :zdziwko: Jak będzie tylko tak deko, deko naciskał na pedał to może mu 2,9L spali ?? Bo taki tekst też słyszałem od kolesia co ma Golfa IV w dieslu :mur: :mur:

Właśnie, zapytaj się kolegi od Golfa ile mu pali w lecie, na trasie przy spokojnej jeździe. Bo skoro teraz w mieście mu pali 6L, to w lecie w tracie nie powinien mu spalić więcej niż 3,5L, a przecież to jest nieosiągalne. W 5L uwierzę ale nie w 3,5L. Ciekawe co powie. Przecież nie powie, że pali mu w lecie 5L na trasie skoro w zimę w mieście pali mu 6L bo to jest różnica nierealna

PostNapisane: 14 stycznia 2010, 16:58 
Pierwsze kroki

binta napisał(a):
ralf76 napisał(a):

Pisałeś wcześniej o tylnym napędzie, o tym, że dzięki niemu możesz sobie także polatać bokiem, weź to także pod uwagę. Myślę, że przy normalnej jeździe powinna Ci spalić nieco mniej. Nie ma jednak żadnej tragedii. A tak apro pos, skoro koledze w Golfie V pali 6L w zimę po mieście to ile mu pali w lecie, a ile w lecie na trasie... 3,5L ?? :zdziwko: Jak będzie tylko tak deko, deko naciskał na pedał to może mu 2,9L spali ?? Bo taki tekst też słyszałem od kolesia co ma Golfa IV w dieslu :mur: :mur:

Właśnie, zapytaj się kolegi od Golfa ile mu pali w lecie, na trasie przy spokojnej jeździe. Bo skoro teraz w mieście mu pali 6L, to w lecie w tracie nie powinien mu spalić więcej niż 3,5L, a przecież to jest nieosiągalne. W 5L uwierzę ale nie w 3,5L. Ciekawe co powie. Przecież nie powie, że pali mu w lecie 5L na trasie skoro w zimę w mieście pali mu 6L bo to jest różnica nierealna

napisze krótko
jak jechał do Polski na autostradzie w Niemczech pedał-podłoga na budziku około 200 wyszło 6l (ale podobno tamto paliwo o niebo lepsze)
nie wiem ile pali w lato bo ma go za krótko zeby się wypowiadać na ten temat...
moja opinia jest taka vw może głośniejszy ale ekonomiczniejszy..
też mi się nie chciało wierzyc w to niskie spalanie tego golfa ... ale niestety taka jest prawda...

PostNapisane: 14 stycznia 2010, 17:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: g30
Kod silnika: b58
Garaż: Jest x5 g05, x3 g45 bylo x3 g01, 5 g31, 5 g30,3 e46
to że pali Ci na krótkich trasach 9 l w te mrozy, śnieg itd to nic dziwnego. Sąsiad za to bajkopisarz;) Mam na podjeździe 1.9tdi i nie ma mowy żeby w takich samych warunkach , czyli temperatura, długość trasy, korki , golf spalił 3 l mniej od bmw.

PostNapisane: 14 stycznia 2010, 17:19 
Przyjaciel forum

ralf76 napisał(a):
binta napisał(a):
ralf76 napisał(a):
napisze krótko
jak jechał do Polski na autostradzie w Niemczech pedał-podłoga na budziku około 200 wyszło 6l (ale podobno tamto paliwo o niebo lepsze)
nie wiem ile pali w lato bo ma go za krótko zeby się wypowiadać na ten temat...
moja opinia jest taka vw może głośniejszy ale ekonomiczniejszy..
też mi się nie chciało wierzyc w to niskie spalanie tego golfa ... ale niestety taka jest prawda...

Chwila, chwila. Bo najpierw pisałeś, że Twojemu koledze Golf V pali 6L w mieście, a Twoja E46 w tych samych warunkach 9L i to Cię zastanawiało. Teraz jednak piszesz, że te 6L u kolegi to nie miasto, a trasa. Zdecyduj się w końcu...

Ps. Tak, paliwo zapewne lepsze i na pewno nie jechał przez całą trasę 200 km / h :mur:

Widzę, że odpowiedzi na Twoje pytania nadchodzą same...

PostNapisane: 15 stycznia 2010, 09:07 
Pierwsze kroki

Chwila, chwila. Bo najpierw pisałeś, że Twojemu koledze Golf V pali 6L w mieście, a Twoja E46 w tych samych warunkach 9L i to Cię zastanawiało. Teraz jednak piszesz, że te 6L u kolegi to nie miasto, a trasa. Zdecyduj się w końcu...

Ps. Tak, paliwo zapewne lepsze i na pewno nie jechał przez całą trasę 200 km / h :mur:

Widzę, że odpowiedzi na Twoje pytania nadchodzą same...[/quote]

napisałem to co usłyszałem 6 po mieście i 6 po autostradzie z pedałem w podłodze...mozna wierzyc lub nie...
a jeśli chodzi o tego golfa to przyznasz że prędkość na autostradzie rzedu 180-200 też powoduje zwiększony apetyt na paliwo
wiem że miłośnicy bmw bronią zajadle tej marki... też nim jestem ale staram się być obiektywny...

p.s.
popatrzyłem na wpisy innych uczestników forum i oni twierdzą że tak ma być...
tak jak pisałem wcześniej moje drugie auto laguna 1.9 dci pali teraz też w okolicach 9 więc...
następne auto to będzie chyba jednak benzyna...)

pozdr.

PostNapisane: 15 stycznia 2010, 11:36 
Przyjaciel forum

ralf76 napisał(a):

Widzę, że odpowiedzi na Twoje pytania nadchodzą same...

napisałem to co usłyszałem 6 po mieście i 6 po autostradzie z pedałem w podłodze...mozna wierzyc lub nie...
a jeśli chodzi o tego golfa to przyznasz że prędkość na autostradzie rzedu 180-200 też powoduje zwiększony apetyt na paliwo
wiem że miłośnicy bmw bronią zajadle tej marki... też nim jestem ale staram się być obiektywny...[/quote]

Kolego, po pierwsze jak odpisujesz na mojego posta to klikaj na cytuj pod moim postem i dopiero pisz. Wtedy będzie wszystko przejżyście, a tak to się zlewa :ok:

Po drugie, oczywiście taka prędkość powoduje, że samochód spala więcej ale nie wierze, że cała trasę tak "leciał". Przez niemieckie autostrady okey ale jak wjechał do Polski pewnie 150 km / h nigdzie nie przekroczył, a większości jechał do 120 km / h i nic więcej. Przy tej prędkości spalanie bardzo spada

Po trzecie, nie chodzi o to, że miłośnicy BMW chronią swojej marki jak to piszesz ale o to, że po prostu zamartwiasz się nie za bardzo do uwierzenia sprawą. Jak sam piszesz wiele w tym Waszych obliczeniach jest niejasności. Proponuję takie rozwiązanie, jak włączy się jednemu i drugiemu rezerwa (nie będzie więcej niż 1L różnicy w baku) zalać pełny bak albo nawet za jakąś mniejszą, taką samą kwotę i jechać taką samą trasę. Zobaczysz, że wyjdzie Wam podobne spalanie. Na pewno nie takie, że Tobie pokaże 50% więcej spalonego paliwa. Zapewniam Cie, że Twojemu koledze w zimę Golf V nie pali mniej o 50% niż Twój samochód przy podobnej jeździe

PostNapisane: 15 stycznia 2010, 12:22 
Pierwsze kroki

nie zamartwiam się tylko porównałem moje auto z tym które on obecnie użytkuje i podzieliłem się spostrzeżeniami na tym forum...
kolega ten na co dzień jeździ Celicą Carlos Saintz moc około 300KM (po jakiś modyfikacjach..)która wciąga około 15 l PB 98 i nie przelicza spalania paliwa na szklanki...
a w tym konkretnym przypadku przejechał traskę z Niemiec do Polski golfiną w dieslu, wyjeździł tym autem dwa kotły paliwa po Warszawie w korkach i podzielił się spostrzeżeniami ze mną...
więc nie są to bujdy wyssane z palca tylko fakty.., a czy Ty kolego w to wierzysz czy nie ...to Twoja prywatna sprawa ... ja nie mam podstaw aby się zastanawiać czy to nie jest jakiś mega kicior i ....
jeździć teraz obydwoma samochodami jeden za drugim tą samę trasą i w tych samych warunkach żeby udowadniać sobie to co wiemy...
dzięki więc za cenne uwagi i spostrzeżenia...

PostNapisane: 15 stycznia 2010, 13:24 
Przyjaciel forum

ralf76 napisał(a):
nie zamartwiam się tylko porównałem moje auto z tym które on obecnie użytkuje i podzieliłem się spostrzeżeniami na tym forum...
kolega ten na co dzień jeździ Celicą Carlos Saintz moc około 300KM (po jakiś modyfikacjach..)która wciąga około 15 l PB 98 i nie przelicza spalania paliwa na szklanki...
a w tym konkretnym przypadku przejechał traskę z Niemiec do Polski golfiną w dieslu, wyjeździł tym autem dwa kotły paliwa po Warszawie w korkach i podzielił się spostrzeżeniami ze mną...
więc nie są to bujdy wyssane z palca tylko fakty.., a czy Ty kolego w to wierzysz czy nie ...to Twoja prywatna sprawa ... ja nie mam podstaw aby się zastanawiać czy to nie jest jakiś mega kicior i ....
jeździć teraz obydwoma samochodami jeden za drugim tą samę trasą i w tych samych warunkach żeby udowadniać sobie to co wiemy...
dzięki więc za cenne uwagi i spostrzeżenia...

Ja tylko próbuje kulturalnie kolego rozwiać Twoje wątpliwości ponieważ raz piszesz, że spalanie w mieście, później podajesz, że jego spalanie jednak było na trasie. Piszesz o prędkości 200 km / h ale nie jest możliwe to by kolega jechał taką prędkością cały czas, a już na pewno nie po przekroczeniu granicy i wjechaniu do Polski

Uważam naszą rozmowę za zamknięta ponieważ nie ma sensu jej dalej kontynuować

Pozdrawiam :ok:

PostNapisane: 15 stycznia 2010, 13:32 
Pierwsze kroki

binta napisał(a):
Ja tylko próbuje kulturalnie kolego rozwiać Twoje wątpliwości ponieważ raz piszesz, że spalanie w mieście, później podajesz, że jego spalanie jednak było na trasie. Piszesz o prędkości 200 km / h ale nie jest możliwe to by kolega jechał taką prędkością cały czas, a już na pewno nie po przekroczeniu granicy i wjechaniu do Polski

Uważam naszą rozmowę za zamknięta ponieważ nie ma sensu jej dalej kontynuować

Pozdrawiam

też tak uważam... nie ma sensu dalej ciągnąc tego wątku...
pozdrawiam i życzę miłego dnia

PostNapisane: 15 stycznia 2010, 15:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Jaki z tego morał? Kupujcie dalej te bociany do miast.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 15 stycznia 2010, 15:10 
Zacna persona forum

Moje BMW: g30
Kod silnika: b58
Garaż: Jest x5 g05, x3 g45 bylo x3 g01, 5 g31, 5 g30,3 e46
jiGsaw,
morał z tego taki że w zimie auto pali więcej. W ziemie diesel nadal pali mniej niż benzyna, wiec nie wiem co chciałeś osiągnąć swoją wypowiedzią? Kolejną kłótnie diesel wg benzyna?

PostNapisane: 15 stycznia 2010, 15:24 
Przyjaciel forum

:krzeslem: :kijemgo: Najlepsze jest to, że sam zainteresowany już dawno przestał się udzielać ;)

PostNapisane: 15 stycznia 2010, 15:58 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
ironman napisał(a):
jiGsaw,
morał z tego taki że w zimie auto pali więcej. W ziemie diesel nadal pali mniej niż benzyna, wiec nie wiem co chciałeś osiągnąć swoją wypowiedzią? Kolejną kłótnie diesel wg benzyna?

Chciałem tylko uświadomić niektórym, że diesel nie jest stworzony do krótkich odcinków.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1