BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 15:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: co sadzicie o tych felgach???
PostNapisane: 14 stycznia 2010, 14:22 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
PinBack napisał(a):
Vanduch, te felgi do mnie przemawiają jak najbardziej (brakuje tylko rantu bo to dla mnie obowiazek do bmw )

Dla mnie one nie przemawiają tylko i wyłacznie pod jednym względem - 18" do e46 to katorga na drodze nie jazda (komfort jazdy dają 16" i 205mm szerokość opony, nawet 225 mm to już rzuca po koleinach - miałem takie) i opróczy szmalu wydanego na ładne koła to jeszcze zawieszenie dostaje po du :cenzura: pie niemiłosiernie...
Ale coś za coś rozmiar 18" ma wygląd piękny a tak jak u mnie 16" to nie za bardzo :(

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: co sadzicie o tych felgach???
PostNapisane: 14 stycznia 2010, 14:42 
Przyjaciel forum

PinBack napisał(a):
Wiem co znaczy chińczyk, nie musisz mi tłumaczyć, że używa się do tego najgorszych materiałów i najtańszej technologii produkcji.
Zapytałem Cię co byś za tą cenę zaproponował bo widzę, że znasz się w temacie?

Uzywane oryginalne felgi lub uzywane markowe.

Morfii napisał(a):
PinBack, dobrze mówisz...
To nie kwestia tego z czego zrobione tylko tego jaki ma sens kupowanie felg które kosztują tyle co autko ??
Dla mnie to idiotyzm i tyle... fakt felgi ładne, nawet bardzo... ale cena proporcjonalna do nowych BMW a nie np. E36... czy E39,E46 za 30tys. bo jak doliczymy opony to już szkoda gadać... :suchy:
Więc zejdźmy na ziemię lub opuść do 2 tys. za komplet i sprawa rozwiązana :padam: :padam: :hyhy: :hyhy:

To jest juz pytanie od portfela kazdego z wlascicieli, my nie nastawiamy sie na sprzedaz felg do modeli E36 czy E34, do E39 i E46 mamy bardzo okrojona oferte, zdajemy sobie sprawe, z faktu, ze dobrej jakosci, nowe felgi moga byc zbyt drogie (porownujac z wartoscia samochodu), ale z drugiej strony otrzymujemy mase zapytan o posiadaczy E39 i E46, ktorzy sa zaskoczeni pozytywnie cenami, takze ciezko jest wywazyc oferte tak aby byla atrakcyjna dla kazdego. Jedno jest pewne, my nie zamierzamy obnizac jakosci aby zaproponowac lepsze ceny (oszczedzajac na materiale czy procesie utwardzania felg), nadal trzon naszej oferty bedzie skierowany do wlascicieli najnowszych modeli (czyli E9x, E6x, itd), jednak bedziemy tez odpowiadac na zainteresowanie ze strony posiadaczy starszych modeli.

Zawsze pozostaje tez "hurtowy" model sprzedazy dla uzytkownikow forum, czyli tzw. "group buys", 10-20 uzytkownikow jednoczesnie decyduje sie na konkretne felgi (nawet niekoniecznie ten sam model, czy kolor) i nam w takim wypadku latwiej jest przygotowac atrakcyjniejsza oferte niz dla klienta indywidualnego. Takie rozwiazanie sprawdza sie swietnie na zachodnich forach i ma swoj sens, obie strony sa zadowolone :ok:

dareks55 napisał(a):

Te felgi mozesz kupic, nie sa najwyzszych lotow, do BBS im brakuje, ale dzieli je mila od jakosci felg chinskich czy wloskich (na korzysc ASA). Problem w tym, ze nie sa juz produkowane, stad taka atrakcyjna cena.

dareks55 napisał(a):
albo o szerokosci 8,5 z tylu i et 35.mam zwykle zawieszenie i niewiem jak o bedzie wygladac??czy nie bedzie obcierac itp.na przod 8x18 et 35 bym wrzucil 225/40/18 a na tyl 8,5x18 i et35----co dac???tak zeby sie opony zgrywaly i rowno naciagniete byly i nie obcieraly mi z tylu..kurde pomozcie chlopaki w tych parametrach bo nie bardzo sie orientuje.oryginal styilng 44 ma is47 a tu et35-nie kapuje.8,5 i et35 nie zaszerokie bedzie?

ASA jak wiekszosc producentow produkujac 18" miala w swojej rozmiarowce 18x8.0 i 18x9.0, felgi sa z reguly produkowane co 1.0"-1.5" szerokosci, produkcja roznych szerokosci co 0.5" ma uzasadnienie tylko w przypadku bardzo bardzo popularnych modeli, inaczej jest zbyt kosztowna.

A co do paramterow, uwierz w to co Ci napisalem

przod: 18x8.0 ET35
tyl: 18x8.5 ET35-38 lub 18x9.0 ET39-42

tak dobrane felgi idealnie zgraja sie z linia blotnikow, kola nie beda obcierac i zalozysz na nie takie opony o jakie mnie pytales.

dareks55 napisał(a):
a co powiecie na springi MTS TECHNIC??40/20?-MA KTOS JAKIES FOTY JAK NA TYM OBNIZENIU WYGLADA??
mam nowe amory i niechce sportowego,chce miec przyzwoity komfort i ladnie wygladajace auto(przod musi byc rowno z tylem lb tyl nieco wyzej niz przod)
tyle z mojej strony,jesli jest w tym opisie troche chaosu to przepraszam

Kup lepsze sprezyny jezeli zalezy Ci na komforcie.

Vanduch napisał(a):
Dla mnie one nie przemawiają tylko i wyłacznie pod jednym względem - 18" do e46 to katorga na drodze nie jazda (komfort jazdy dają 16" i 205mm szerokość opony, nawet 225 mm to już rzuca po koleinach - miałem takie) i opróczy szmalu wydanego na ładne koła to jeszcze zawieszenie dostaje po du :cenzura: pie niemiłosiernie...
Ale coś za coś rozmiar 18" ma wygląd piękny a tak jak u mnie 16" to nie za bardzo :(

Wierz mi, ze profil 40 w wiekszosci opon zapewnia odpowiedni komfort, takze 18" nie sprawia, ze go nagle stracisz. Wszystko zalezy tez od stylu jazdy, powiem Ci jednak, ze E46 na 17" czy 18" z dobrze dobrana opona na kazdym zakrecie bedzie prowadzilo sie duzo pewniej niz na 16".

Tytuł: Re: [E46] co sadzicie o tych felgach???
PostNapisane: 14 stycznia 2010, 17:38 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
Vermilion napisał(a):
Wierz mi, ze profil 40 w wiekszosci opon zapewnia odpowiedni komfort, takze 18" nie sprawia, ze go nagle stracisz. Wszystko zalezy tez od stylu jazdy, powiem Ci jednak, ze E46 na 17" czy 18" z dobrze dobrana opona na kazdym zakrecie bedzie prowadzilo sie duzo pewniej niz na 16".

Mi chodziło raczej o koleiny niż zakręty...
A jak się ma 136kM to prowadzenie na zakrętach jest mało ważne ;)
Jest tyle dziur w naszych drogach, że wolę mieć komfort, że nie muszę ich wszystkich śledzić, jeździć slalomem i mam pewność, że alu będe miał całe.
I co by nie powiedzieć to przy profilu 55 zawieszenie nie dostaje tak po tyłku jak przy 40 :)

PostNapisane: 14 stycznia 2010, 23:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: E70
Garaż: Była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=82097
Była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=97493
Obecna http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=146128
Vermilion napisał(a):
z drugiej strony otrzymujemy mase zapytan o posiadaczy E39 i E46, ktorzy sa zaskoczeni pozytywnie cenami,

Podaj przykład proszę.

A to o czym rozmawialiśmy wcześniej... Moje auto wycenione jest na 18k, ale wiem, że realna cena to 12-15. Jeżeli kupię ładne koła za 5k to jego wartość na pewno nie wzrośnie do 20k, ale jeżeli bym je sprzedał i dołożył kasę to mam teoretycznie te 20k, za które kupię e39 w 2.5 lub 2.8 i na pewno będzie już miała jakieś ori felgi ;)
To taki trochę paradoks i taka też półka cenowa... Pomaluję auto za 3k, koła za 4k, gaz za 3k, audio za 3k, swap za 4k... Lepiej by kupić od razu 2.8 na individualu ;)

PostNapisane: 14 stycznia 2010, 23:33 
Przyjaciel forum

PinBack napisał(a):
Vermilion napisał(a):
z drugiej strony otrzymujemy mase zapytan o posiadaczy E39 i E46, ktorzy sa zaskoczeni pozytywnie cenami,

Podaj przykład proszę.

Z tego forum, z bierzacego tygodnia

pepe el polaco napisał(a):
milo mnie zaskoczyles cenami!

co by nie siegac do archiwum PW, chyba to zadna tajemnica jezeli zdradze ten fragment.

Zreszta djenker w swoim E46 tez ma nasze felgi.

PostNapisane: 18 stycznia 2010, 13:21 
Częsty bywalec

Moje BMW: E 46 330d
Kod silnika: M57
VERMILION chce zalozyc opony jednej firmy(toyo proxes t1r) na 8 cali przod i tyl 8,5".na przod 225/40/18 a na tyl mowiles mi o 235/40/18-chce aby opony byly jednakowe wysokoscia(zawias oryginalny).czy jak wrzuce 255 /40/18-tak jak podaje fabryka to bedzie obcierac o nadkola??

PostNapisane: 18 stycznia 2010, 13:28 
Częsty bywalec

Moje BMW: E 46 330d
Kod silnika: M57
pytanko:obecnie mam styling 44,szer 8" i is47.jak wysunie sie felga jak dam 18 cali,szerokosc8" i et35.(jaka bedzie roznica miedzy tymi stylingami o et47 a tymi 18" z et35)???

PostNapisane: 18 stycznia 2010, 14:21 
Zacna persona forum

Vermilion napisał(a):
Z tego forum, z bierzacego tygodnia

Nie chodziło mi o przykład zaskoczenia.. wierzę Ci, chciałem przykład ceny!
Komplet do 2500zł - da się coś?

PostNapisane: 18 stycznia 2010, 15:05 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M42 & M52
PinBack, jak znajdziesz sponsora... to pewnie da radę...
Vermilion, a więc jednym krótkim słowem... po co polecać felgi do E36,E46 czy E39 skoro głównie są do samochodów dużo nowszych i dużo droższych? Sam to przyznałeś... więc jeśli proponujesz felgi do tych aut to i zastanów się nad ceną... by była adekwatna do wartości autka :ok:

A będzie dużo chętnych... jeszcze jedno... nie pomyśleliście że sprzedając taniej felgi będziecie mieć więcej chętnych a co za tym idzie przełoży się to na te same albo i większe zyski niż ze sprzedaży np. jednego kompletu... :cool:

Obrazek

PostNapisane: 18 stycznia 2010, 18:24 
Zacna persona forum

pozostaje jeszcze postrzeganie marki na rynku.. Celują w wyższy segment po prostu i wydaje mi się, że chcą uchodzić za prestiżową firmę o bardzo dobrej jakości i swego rodzaju unikalności :) ale właśnie, po jaką cholerę wciskać te felgi do aut za 12tys? ;)

PostNapisane: 18 stycznia 2010, 21:44 
Przyjaciel forum

Morfii napisał(a):
Vermilion, a więc jednym krótkim słowem... po co polecać felgi do E36,E46 czy E39 skoro głównie są do samochodów dużo nowszych i dużo droższych? Sam to przyznałeś... więc jeśli proponujesz felgi do tych aut to i zastanów się nad ceną... by była adekwatna do wartości autka :ok:

Cena jest adekwatna do jakosci, jezeli mamy oszczedzac na stopie uzytego aluminium czy utwardzaniu, to niestety nie tedy droga, to droga wybrana przez Chinczykow i Wlochow, a my nie zamierzamy jej powielac, nasze felgi nie spelnialyby wtedy restrykcyjnych norm narzuconych przez certyfikaty JWL/VIA. Wiec w jaki sposob mamy zastanowic sie nad ich cena? Oferowac produkty, ktore nie spelniaja norm, ktore moga byc niebezpieczne dla klienta...tylko dlatego, ze beda tanie?

Rozbilem PinBack'owi koszt produkcji...porownaj ten rachunek do cen jakie oferujemy i zobacz na jak kosmicznych marzach pracujemy ;)

Morfii napisał(a):
A będzie dużo chętnych... jeszcze jedno... nie pomyśleliście że sprzedając taniej felgi będziecie mieć więcej chętnych a co za tym idzie przełoży się to na te same albo i większe zyski niż ze sprzedaży np. jednego kompletu... :cool:

Tak jak napisalem wczesniej, od tego sa "group buys", gdy zbierze sie wiecej chetnych to rzeczywiscie mozna zaoferowac lepsza cene, ale wiesz z czego bedzie to wynikalo? Poprostu znaczne koszta magazynowania i logistyki odpadna w takim przypadku.

Nasze felgi sa sprzedawane, teraz uwazaj, 20%-30% taniej niz te same felgi w Japonii (w kraju, w ktorym sa produkowane), takze uwierz mi, dostosowalismy ceny do portfela klienta na tyle na ile bylo to mozliwe bez strat w jakosci wykonania.

Wierz mi, jest rowniez wielu uzytkownikow E46 i E39, ktorzy pomimo, ze ich samochod jest wart tyle i tyle, poszukuja czegos o odpowiedniej jakosci. Wszelkie modyfikacje samochodu nigdy nie byly rzecza zdominowana przez "oplacalnosc" kupna danego elementu, zawsze chodzilo o poprawienie danego elementu znajdujacego sie obecnie w samochodzie i tak samo jest w naszym przypadku.

PinBack napisał(a):
pozostaje jeszcze postrzeganie marki na rynku.. Celują w wyższy segment po prostu i wydaje mi się, że chcą uchodzić za prestiżową firmę o bardzo dobrej jakości i swego rodzaju unikalności :) ale właśnie, po jaką cholerę wciskać te felgi do aut za 12tys? ;)

Tak to prawda, naszymi glownymi celami jest jakosc i pomoc klientowi. Takze nie jestem tutaj, aby wciskac Wam nasze felgi do E36, E46, E39, ale po to, aby pomoc Wam dobrac dobrze felgi (oryginalne czy innego producenta) i opony do samochodow, ktore posiadacie. Dlaczego? Bo to buduje swiadomosc, ktorej tak bardzo brakuje na naszym rynku. To samo dotyczy moich komentarzy co do jakosci felg, ktore chcecie kupic...jezeli felgi innego producenta sa godne polecenia, to to napisze wprost bez zadnego mydlenia oczu, jezeli przestrzegam Was przed tanimi felgami z Chin czy Wloch, to musicie mi uwierzyc, ze nie sa produkowane z mysla o jakiekolwiek jakosci, ale tylko i wylacznie o niskiej, koncowej cenie (jezeli mam przedstawic w tej sprawie konkrety, dlaczego tak uwazam, to tez moge to szczegolowo opisac).

Ostatnio edytowano 18 stycznia 2010, 21:52 przez Vermilion, łącznie edytowano 3 razy

PostNapisane: 18 stycznia 2010, 21:48 
Przyjaciel forum

.

PostNapisane: 18 stycznia 2010, 22:31 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46 coupe
Siemka,
chcialbym kupic alusy 16'', ale nie wiem jakie, milo by bylo wydac okolo 1500 zetow, bo w podobnej cenie widzialem cos na allegro np:
http://www.moto.allegro.pl/item86288959 ... 6_e90.html
co o tym sadzicie?
albo poradzcie mi jakies do mojej bety :)

[*]

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 00:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: to gokart
Kod silnika: M20B25
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=121082
zajebioza felgi. nic tylko brać :ok: poproś koniecznie o ten czepek z mięsnego co zakrywa tylny rant felgi :padam:

ps. a może to jednak szpitalne osłonki na buty :niepewny:

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 12:36 
Pierwsze kroki

Vermilion a gdzie sa ceny Waszej oferty?

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 13:59 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
macgregor123 napisał(a):
Siemka,
chcialbym kupic alusy 16'', ale nie wiem jakie, milo by bylo wydac okolo 1500 zetow, bo w podobnej cenie widzialem cos na allegro np:
http://www.moto.allegro.pl/item86288959 ... 6_e90.html
co o tym sadzicie?
albo poradzcie mi jakies do mojej bety :)

[*]

Jak dla mnie kiszka

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1