BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 17:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] i problem z gazem
PostNapisane: 20 stycznia 2010, 13:35 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 520
Witam to jest mój pierwszy post na tym forum i przy okazji chcę gorąco pozdrowić innych użytkowników oraz przedstawić mój problem;mianowicie latem ubiegłego roku kupiłem BMW e 39 520 od znajomego autko w naprawdę dobrym stanie i natychmiast po zakupie została podjęta decyzja o zamontowaniu instalacji gazowej,oczywiście sekwencyjnej-STAG-300 z reduktorem Scorpion o mocy na 150km.Od samego początku auto w trakcie jazdy sygnalizowało o przełączeniu na benzynę co jakiś czas i trzeba było ręcznie go przełączyć na gaz. Poza tym wszystko było dobrze lecz po przejechaniu 24-5 tys.km. ujawniły sie problemy po odpaleniu samochód w ogóle nie ma siły,aby ruszyć trzeba go przegazować przy delikatnym naciśnięciu pedału przyspieszenia po prostu gaśnie,następnie po ruszeniu jedzie bardzo powoli jakby nie miał sił,po uzyskaniu odpowiedniej temperatury przełącza się automatycznie na gaz i tutaj znów raz idzie wspaniale ,a innym razem gaśnie przy zatrzymywaniu się i zwalnianiu lub całkowicie odmawia jazdy na gazie przełączając na benzynę.autko było już kilkakrotnie w serwisie gazowym w,którym była montowana instalacja gazowa i tam rozkładają ręce,komputer nie wykazał żadnych błędów,wczoraj wymienili świece i filtry paliwa i powietrza i dalej nic.Jeżeli ktoś miał podobny problem lub mógłby mi cokolwiek doradzić będę bardzo wdzięczny.Pozdrawiam Ryszard

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: e 39 i problem z gazem
PostNapisane: 20 stycznia 2010, 13:48 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Reduktor na 150KM nie jest za mały do 150konnego silnika? Podłącz kompa, ale spodziewaj się błędu camshaft position sensor error. Koszt około 120-250zł Około 30min roboty.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 20 stycznia 2010, 19:28 
Pierwsze kroki

dzięki mroova81,ale ja nie posiadam komputera korzystam jedynie z pomocy warsztatów w tym zakresie.sęk w tym,że komputer dzisiaj pokazał jakiś błąd z poduszką i coś od wspomagającej pompy wody i tyle,właśnie jestem po rozmowie z gościem od gazu i rozkłada ręce,może mógłbyś mi wytłumaczyć na czym polega ten błąd lub jeżeli świadczysz usługi w tym zakresie mogę podjechać ponieważ mieszkam pod Gnieznem więc do Wrześni jest niedaleko..pozdrawiam Ryszard

PostNapisane: 20 stycznia 2010, 21:21 
Pierwsze kroki

czesc.
osobiscie nic ci nie doradze bo nie jestem fachowcem. ale jesli chcesz to moze dac ci namiar do wg mnie dobrego gazownika w poznaniu. robilem u nich swoja 330, ktora chodzi bardzo dobrze od 40 tys. km. mialem do czynienia z kilkoma gazownikami i uwazam ze ci sa dobrzy. mysle ze jest szansa ze cos ci poradza. jesli jestes zainteresowany - daj znac.
pozdrawiam

PostNapisane: 20 stycznia 2010, 21:54 
Pierwsze kroki

cześć mój gość od gazu twierdzi, że dojdzie do problemu w aucie ,ale chętnie wezmę namiary na Twojego gazownika zaczekam jeszcze z tydzień i jeżeli nic wówczas zgłoszę się do Twojego,napisz na pw lub mail..p.s.swoją drogą kiedyś mieszkałem w Swarzędzu na Kościuszkowców pozdrawiam Ryszard

PostNapisane: 20 stycznia 2010, 22:05 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Nie jestem mechanikiem, nie mam z tym wiele wspólnego. Jakiegoś carsofta tam posiadam, jak masz ochotę, to popołudniu w jakiś dzień możesz wlecieć. Opłat nie pobieram w każdym bądź razie.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 21 stycznia 2010, 00:14 
Pierwsze kroki

ok.dzięki mroova81 jeżeli nie uporamy się z tym u gazownika na pewno wpadnę wielkie dzięki i pozdrawiam

PostNapisane: 23 stycznia 2010, 23:31 
Pierwsze kroki

witam ,Panowie problem rozwiązany dziś kolejna wizyta u gazownika,który wspomógł się kolegą rzekomym znawcą BMW i jak się okazało ów znawca faktycznie zna się na rzeczy,wystarczyło otworzyć maskę odpalić silnik i zgasić już była gotowa diagnoza-pomyślałem sobie kolejny "fachowiec",ale ku mojemu ogromnemu zdziwieniu gość zabrał się do roboty,a polegało to na nasunięciu węża od filtra cząsteczek,który przychodzi pod przepływomierzem,okazało się że tam łapał fałszywe powietrze,po nałożeniu węża wszystko wróciło do normy :hurra: ,kilka wizyt u gazownika kilka badań komputerowych i nic,po prostu wystarczyło trochę wiedzy i błyskotliwości,której niektórym brakuje jak widać.....pozdrawiam Ryszard

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1