BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 21:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] zbiorniczek wyrównawczy chłodnicy
PostNapisane: 26 stycznia 2010, 21:17 
Zacna persona forum

mam problem który ciągnie sie juz sporo czasu.
miałem cieknaca chłodnice.kupiłem nowa firmy NISENS.po przejechaniu jakies 12 tysiecy wysadziło mi zbiorniczek wyrównawczy do góry z uszczelki jakies 0,5cm do góry i leciutko saczyło sie z pod zbiorniczka,a była na gwarancji to ja zareklamowałem.pojechałem do serwisu wymienili mi na druga tez NISENS-A,odpowietrzyli.po przejechaniu jakies 500km widze ze lekko juz zbiorniczek wyrównawczy sie podniósł do góry jakieś 1mm.i jakies minimalne przecieki sie zaczynaja.
nadmieniam ze posiadam nowy termostat,visco itp.
dlaczego tak sie dzieje?
nie mam juz cierpliwosci do tego.
pomyslałem ze zepsuty jest korek chłodnicy i cisnienia nie upuszcza.kupiłem drugi.
odpowietrzałem samochód z 10 razy.myslałem ze moze przez to.
temperatura płynu jest ok,trzyma ok,nie przegrzewa sie,nie wywala tez przez korek,wszystko jest ok.
po prostu nie mam juz pojecia co moze byc nie tak.
węże sa na twardosc napompowanej opony rowerowej jak scisne dwoma palcami to sie troszeczke ugna tak jak dobrze napompowana opona.nie wiem czy na twardosc maja tak byc czy maja byc bardziej miekkie?no ale jak bym miał zapowitrzony układ to samochód by sie nie dogrzewał a nagrzwa sie dobrze.
brak oznak uszkodzonej uszczelki pod głowica,olej ok .
po przejechaniu około 10 km dolny waz nadal jest zimny.
czy jezeli wskazówka temperatury cieczy osiagnie połowe to czy oznacza to i ma byc juz otwarty termostat?
termostat zmieniany przejechał około 3tys WAHLER,
pytam bo juz rozne mysli chodza mi po głowie.moze zle odpowietrzony ale z 10 razy juz robiłem,moze za duze cisnienie i dlatego wywala ten zbiornik ,nie mam juz pojecia.jaka jest tego przyczyna.
ostatnio po przejechaniu około 8 km i ostro przegazowaniu samochodu dolny waz zrobił sie leciutko ale to naprawde prawie ze niewyczuwalnie letni,gdzie wskazówka juz dawno stała w pionie(zaraz po wyjechaniu z garazu)
czy to normalne ze na rozgrzanym silniku jak odkrece korek to płyn mi podchodzi do góry,ale jak nie odkrecam go to stan płynu jest jak powinien cyli na kresce MAX.wczesniej w e36 m40 mogłem śmiało odkrecic korek na rozgrzanym silniku i podszedł do góry moze z 2 cm i tylko tyle.moze to inny silnik jak m50 i tak było.
PROSZE O JAKIES KONKRETNE PORADY JEST TEGO DUZO NA FORUM ALE PROSZE MI TO DOBRZE OPISAC BO KONKRETNYCH OPISÓW I ODPOWIEDZI NIE ZNALAZŁEM
opisałem to w skrócie,moze ktos doszuka sie jakiejs nieprawidłowosci.
Z GÓRY DZIĘKUJE

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] zbiorniczek wyrównawczy chłodnicy
PostNapisane: 27 stycznia 2010, 00:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: [E36] 318IS
Uklad chlodzenia to ukad wysokocisnieniowy. Nie martw sie, u mnie jak juz obieg sie zalaczy to weze tez sa naprawde twarde.

Przejezdzasz te 10km... no fajnie, ale z ogrzewaniem w srodku? Bo jak tak, a na dworze jest -20 to ja bym sie nie zdziwil... Ja w Irlandzkich warunkach (teraz kolo 2-4C) po przejechaniu 5km sprawdzam to tez jest zimny powrot z chlodnicy jeszcze...
Termostat powinien sie otwierac leciutkko juz cos kolo 60C. Jest to minimalna szparka i postepuje wraz ze wzrostem temp. W mojej coupe termostat w pelni sie otwiera dopiero przy 97C :D
I czesto jest tak, ze wskaznik temp mimo ze idealnie w pionie to chlodnica jeszcze zimna. Co najwyzej przy zbiorniczku wyrownawczym juz jest jakies cieplo ale dalej wciaz zimno...

Tak, na cieplym silniku podchodzi plyn wysoko, w koncu wraz ze wzrostem temperatury ciecz zwieksza swoja objetosc :)

Tam gdzie jest MAX na zbiorniczku to ma byc przy zimnej wodzie. U mnie jak sie rozgrzeje a korka nie odkrece podchodzi ze 3cm ponad MAX po odkreceniu jeszcze znacznie wyzej.

Nie wiem, co to za marka tej chlodnicy... Nie chce mowic, ze to jaks tandeta... ale moze po prostu sprobuj innej marki :)

BTW. nie da sie zmienic samego zbiorniczka?

PostNapisane: 27 stycznia 2010, 10:45 
Zacna persona forum

dzieki kolego ze sie wypowiedziałes na ten temat.troche mnie uspokoiłes.wiesz z ta chłodnica to wszyscy mowia ze firma nisens jest dobra,jakosc tez,no ale moim zdaniem to lipa w ładnym opakowaniu :)
przegladałem wiele stronek w internecie i kazdy chwali tego nissensa no ale ja mam juz druga wstawiona i jest to samo,wiec zastanawiałem sie czy to moze nie wina chłodnicy tylko układu ,za duze cisnienie itp...
poobserwuje ta usterke.teraz mało jezdze,poczekam do wiosny moze załoze lepsza uszczelke pod zbiornik ,pomysle.
wiesz a z tym wezem od chłodnicy to mnie zaniepokoiło ze w m40 nawet przy -15 był ciepły za pare minut.
:)

PostNapisane: 27 stycznia 2010, 22:10 
Zacna persona forum

MOZE SIE JESZCZE KTOŚ WYPOWIE :) :) :) :)

PostNapisane: 27 stycznia 2010, 22:22 
Częsty bywalec

Witam a z jakim oznaczeniem masz korek? pewnie 200 albo wiecej sprobuj z mniejszym ,a drugie spotkalem sie,ze nowy termostat nie byl sprawny z reszta z tego co wiem tez sa chyba dwa rodzaje przy jakiej temp otwiera .Co do cieplego weza dolnego u mnie teraz w taka pogade musze bardzo dlugo jezdzic aby sie nagrzal

PostNapisane: 28 stycznia 2010, 11:06 
Zacna persona forum

czesc!

korek mam oryginalny od e36,a termostat mam oryginalny wahler-a katalogowo do mojego modelu.

PostNapisane: 28 stycznia 2010, 14:25 
Częsty bywalec

nie chodzilo mi o to czy oryginalny czy nie tylko z jakim oznaczeniem i sprobuj zalozyc taki z oznaczeniem 160 lub 140 bo od e36 jeszcze tez nic nie mowi wazny jaki motor, zakladajac z mniejszym tym samym zmniejszysz cisnienie w ukladzie chlodzenia (przynajmniej tak mi sie wydaje) co do termostatu ori czy nie ori tez niewazne ,wazne czy otwiera w odpowiednim momencie skoro wymieniles to stary pewnie masz chocby dla sprawdzenia zagotuj je razem w garnku i patrz,ktory sie szybciej otwiera z tego co wiem powinien sie otworzyc chyba przy 87 stopniach

PostNapisane: 28 stycznia 2010, 17:56 
Zacna persona forum

korek od chłodnicy mam z oznaczeniem 200.
własnie wymienie go na oznaczenie niższe tak jak mowisz to moze te przewody sie zrobia troche bardziej miekie.
a termostat nie wiem przy ilu stopniach sie otwiera.pamietam ze na pudelku pisało na nim modele:325,M3,wiecej nie pamiętam.zmienie najpierw ten korek. :)

PostNapisane: 29 stycznia 2010, 22:46 
Zacna persona forum

dzisiaj dałem troche mocniej w piz** no i termostat sie otworzył bo dolny waz ciepły :) tylko te napuchniete przewody mnie denerwuja :(

PostNapisane: 29 stycznia 2010, 23:01 
Częsty bywalec

moze jestes poprostu uczulony juz na to tez tak mialem jak mi sie trafil remoncik w e34 535 pozniej zawsze sprawdzalem te weze i ciagle wydawalo mi sie,ze sa za twarde ale jazdzilem i nic sie nie dzialo wiec chyba bylo ok ,a druga opcja pojezdzij i po dluzszej trasie sprobuj odpowietrzyc moze jeszcze jest troche zapowietrzony jak nie bedzie lecialo powietrze z odpowietrznika znaczy,ze jest ok i tak zostaw bo czasami ulepszanie "wychodzi bokiem"

PostNapisane: 29 stycznia 2010, 23:40 
Zacna persona forum

wiesz zmienie ten korek jeszcze bo bez przyczyny zbiorniczka by nie wysadzało.zmienie na 160 lub 150.

PostNapisane: 2 lutego 2010, 13:46 
Zacna persona forum

dzis zmieniłem korek o numerze z 200 na 140.węze chłodnicy sa teraz troche bardziej miękkie. :)

PostNapisane: 2 lutego 2010, 17:39 
Częsty bywalec

No to skoro sie zmniejszylo cisnienie tzn,ze jest wszystko ok ,ale chyba zalozyl bym spowrotem ten,ktory miales bo nie wiem czy zmniejszenie cisnienia w ukl chlodzenia nie ma zadnych skutkow ubocznych mam na mysli elektrozawory i pompe bo skoro jest kilka rodzajow to pewnie kazdy ma zastosowanie w danym modelu a nigdy nie testowalem na dluzsza mete takiego zabiegu

PostNapisane: 2 lutego 2010, 18:23 
Zacna persona forum

a cisnienie ma jakis zwiazek z pompa i z elektrozaworami ?mysle ze elektrozawory to bardziej układ paliwowy?
a dlaczego własnie zasugerowałes sie tym?

wiesz wczesniej tez wygladało ze wszystko było w pozadku,płynu nie wybijało korkiem,trzymał sie na poziomie około 3/4 wysokosci zbiorniczka po nagrzaniu,mysle ze te chłodnice sa do du**.jak ma byc 200 to zbiorniczka nie powinno wysadzac.
a ty jakie masz weze jak nacisniesz na twardosc?do czego mozesz porownac np,jak napompowana opona rowerowa?

Ostatnio edytowano 2 lutego 2010, 18:32 przez dolar$, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 2 lutego 2010, 18:29 
Częsty bywalec

no wlasnie nie wiem ale warto byloby poszperac na ten temat bo na cos pewnie jakis wplyw ma skoro sa rozne rodzaje

PostNapisane: 2 lutego 2010, 18:46 
Zacna persona forum

tomekgdz a ty jakie masz weze jak nacisniesz na twardosc?do czego mozesz porownac np,jak napompowana opona rowerowa?

moze ktos sie jeszcze konktretnie wypowie czy moze byc taki korek czyli nie tzn: 140 do m50.bo juz sam nie wiem.szukałem w innych postach ale konkretnej odpowiedzi nie ma. :(

PostNapisane: 2 lutego 2010, 22:00 
Częsty bywalec

no wlasnie nie ma konkretnej odpowiedzi kiedys zadalem pytanie na forum ale nikt mi nie odp . i nie chcialbym aby sie komus cos stalo dlatego wolalem napisac ,ze byc moze sa jakies tego efekty uboczne ,chociaz z drugiej strony patrzec to nie powinno miec to zadnego wplywu ,co do wezow to niebardzo wiem jak okreslic ale tak jak piszesz dosc twarde jak opona rowerowa

PostNapisane: 2 lutego 2010, 22:44 
Zacna persona forum

przegladałem posty innych i nie znalazłem tez odpowiedzi :(
dlatego ponawiam próbę zapytania?

czy stosowanie korka od chłodnicy z oznaczeniem 140 zamiast 200 nie grozi jakas usterka.prosze o odpowiedz.z góry wszystkim dziękuje za odpowiedzi,może jest jakis mechanik na forum i odpowie mi na pytanie :)

PostNapisane: 3 lutego 2010, 19:18 
Zacna persona forum

nikt nie chce sie wypowiedziec? :( :( :(

PostNapisane: 3 lutego 2010, 21:36 
Częsty bywalec

hmm albo odpowiedz jest tak banalna albo nikt wczesniej sie nad tym nie zastanawial i nigdy nie kombinowal z roznymi korkami tylko zakladali takie jak sprzedali w sklepie a jest to wg mnie dosc wazna sprawa tym bardziej,ze w bmw jest to czesto spotykany problem ja nawet CHYBA remontowalem glowice przez uszkodzony korek ,wiec kolego jesli ogrzewanie jest obieg rowniez temp w pionie termostat otwiera a weze bardziej miekkie niz przedtem to nie ma co glowkowac i tak zostawic pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1