Uklad chlodzenia to ukad wysokocisnieniowy. Nie martw sie, u mnie jak juz obieg sie zalaczy to weze tez sa naprawde twarde.
Przejezdzasz te 10km... no fajnie, ale z ogrzewaniem w srodku? Bo jak tak, a na dworze jest -20 to ja bym sie nie zdziwil... Ja w Irlandzkich warunkach (teraz kolo 2-4C) po przejechaniu 5km sprawdzam to tez jest zimny powrot z chlodnicy jeszcze...
Termostat powinien sie otwierac leciutkko juz cos kolo 60C. Jest to minimalna szparka i postepuje wraz ze wzrostem temp. W mojej coupe termostat w pelni sie otwiera dopiero przy 97C

I czesto jest tak, ze wskaznik temp mimo ze idealnie w pionie to chlodnica jeszcze zimna. Co najwyzej przy zbiorniczku wyrownawczym juz jest jakies cieplo ale dalej wciaz zimno...
Tak, na cieplym silniku podchodzi plyn wysoko, w koncu wraz ze wzrostem temperatury ciecz zwieksza swoja objetosc

Tam gdzie jest MAX na zbiorniczku to ma byc przy zimnej wodzie. U mnie jak sie rozgrzeje a korka nie odkrece podchodzi ze 3cm ponad MAX po odkreceniu jeszcze znacznie wyzej.
Nie wiem, co to za marka tej chlodnicy... Nie chce mowic, ze to jaks tandeta... ale moze po prostu sprobuj innej marki

BTW. nie da sie zmienic samego zbiorniczka?