BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 16:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Czy można aż tak manipulować opinią publiczną?
PostNapisane: 10 lutego 2010, 07:52 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
tomekgdz napisał(a):
dosc wiarygodnie opisuje kazdy mit i obala go

Są wywody, udowadniające że 2+2 to 5 i że czarne jest białe, tak więc wszystko można podważyć, obalić, tylko czy ma to sens?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 10 lutego 2010, 08:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
tomekgdz napisał(a):
tak totalna bzdura ale co teraz jest tak naprawde totalna bzdura mysle ,ze film dosc wiarygodnie opisuje kazdy mit i obala go ,proponuje wpisac w google HAARP i obejrzec tez daje do myslenia skad byc moze te trzesienia,zmiany klimatyczne itp .Ogolnie zyjemy w takim swiecie a nie innym ,wszystkiego mozna by sie czepic o papiezu tez sie znajdzie co nie co jak sie poszuka

no jasne wszystko mozna sobie wytlumaczyc
zgadzam sie z toba w 1000 000 %

tylko kurcze nie wiem jak interpretowac wszystkie kataklizmy do xx wieku :rotfl:

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 10 lutego 2010, 14:45 
Kenichi napisał(a):
Bardzo dobry jest też wykład dr Hovinda http://www.youtube.com/view_play_list?p ... i&rclk=pti z tym że Hovind to tak się rozkręca gdzieś koło 7-8 cześci :)
PS

1. film mi niestety nie działa, ale ten pesudowykład Hovinda tak.

To jest jakiś dobry żart, co ten facet opowiada, jak opowiada. Manipuluje odczuciami widza, to właśnie ten pan robi wodę z mózgu jego słuchaczom. Zabawne przykładziki, żarciki, oswajanie się z widownią- ja nie kupuję tego. To nie jest w żaden sposób metoda, żeby obalić w 100% teorię ewolucji.

Robi tak, jak zrobił Bohr opisując swój model atomu. Przyjął takie prawa/przykłady do obalenia teorii, żeby jemu pasowały. Bohr też tak zrobił, wybiórczo sobie wybrał prawa elektromagnetyzmu, to mu pasował ten model dla atomu wodoru :hurra: Dla pierwiastków, które mają wiele atomów i elektronów już nie pasuje.

Tylko chlorofil potrafi wykorzystać energię słońca.... a chociażby zjawisko fotoelektryczne to pies?

Przystosowanie do warunków środowiskowych krokodyla słono i słodkowodnego to nie ewolucja- twierdzi Hovind.

Okay, ale co z pozostałościami kończyn u waleni?

Hovind twierdzi, że tylko człowiek umie odróżnić dobro od zła. Zaraz, a w naturze nie?

Mało tego, nie wyczerpuje przy tym wszelkich wątpliwości, podając przykłady, nie broni też Biblii przed najbardziej kontrowersyjnymi jej kwestiami.

KotSylwester napisał(a):
Dobre. Zauważyliście że sekty plegają na tym samym? Nagle ktoś Wam mówi że ktoś Was oszukuje. Szkoda że To właśnie w to wierząc wierzy się w kłamstwo. TO jest bardzo fajne :)

Hovind robi dokładnie to samo. Podobnymi sztuczkami posługują się też akwizytorzy, którzy łażą po domach, sprzedając różne badziewia.

Jeśli ktoś ma małą wiedzę o fizyce, biologii, geologii, oraz jest podatny na takie pranie mózgu, to łyknie wszystko jak młody pelikan.

Nie mam zamiaru twierdzić, że Ziemia ma ileś tam miliardów lat, wielki wybuch itd. Ziemia jednak ma więcej, niż 6 tyś. lat i jest coś takiego, jak ewolucja.

PostNapisane: 10 lutego 2010, 14:55 
Uzależniony od forum :)

Fryderyk napisał(a):
Jeśli ktoś ma małą wiedzę o fizyce, biologii, geologii, oraz jest podatny na takie pranie mózgu, to łyknie wszystko jak młody pelikan

O, to, to.

PostNapisane: 10 lutego 2010, 16:33 
Pierwsze kroki

Ja Hovinda uważam za świetnego gościa, widać że zna temat i umie przedstawić kontrargumenty na to że ewolucjonisci się mylą, może ktoś powie że kupuję takie rzeczy ponieważ nie mam wiedzy na te tematy - tak zgadza się nie siedzę w temacie ale lubię wysłuchać kontrargumenty na to że ewolucja się myli, nie tylko dlatego ze nie mam ochoty wierzyć że pochodze od małpy ale dlatego że wierzę w biblię. Dla mnie jako obserwatora to wspólne konfronracje ewolucjonistów i kreacjonistów są interesujace i nie ukrywam że cieszę się gdy dowody na ewolucjonizm są stawiane pod wielkim znakiem zapytania.
Jesli film z linka który wkleiłem nie działa to można obejrzec go na http://video.google.pl/videoplay?docid= ... 218387723#

Co do róznych maści filmików z spiskowymi teoriami to tak jak powiedziałem wiele panuje dezinformacji i zamieszania i pewnie nie warto poswiecać temu czasu, jednak wszystkiego też nie mozna uznać jako bujdę, ponieważ informacje o obozach fema oraz o wielu miejscach w USA gdzie skaładowane są setki tysiecy pojemników przypominajacych cos na wzór trumien kremacyjnych są co najmniej zastanawiające, Następna sprawa to czipy tez ciekawy temat, u nas najpierw maja się pojawić dowody osobiste na które ma być przeznaczone 370 mln zł. - Nie wiem jak Wam ale mi się to wydaje irracjonalne aby w kraju gdzie tak na wiele brakuje kasy wdrazać taki projekt, w Angli zdaje się że nie ma obowiazku posiadać dowód osobisty i jakoś sobie tam radzą.

PostNapisane: 10 lutego 2010, 17:09 
Wszystko można podważyć, o czym było wspomniane.

Hovind podważa, ale nie daje też rozsądnych argumentów udowadniających tego, że słowo w słowo Biblia jest prawdziwa.

Faktem jest, że wygodnie to jest Biblią tłumaczyć, jest poparcie Kościoła i nie tylko. Jak jest poparcie, to można sobie nagrywać DVD z pseudowykładami i prowadzić swój park z dinozaurami :]

Mnie osobiście strasznie drażnił ten gość. Zamiast oczekiwanych faktów, ciekawych wniosków, więcej aktorstwa i różnych sztuczek :looka:

PostNapisane: 10 lutego 2010, 18:16 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
NIe chce mi się oglądać Dr Hovinda bo za bardzo nawiedzony to człowiek :) Ale pierwszy filmik jest znacznie lepszy.

Jeżeli przez tyle lat na ziemi życie ciągle ewoluowało to dlaczego nie pojawiają się nowe formy życia a jedynie wymierają te już istniejące ?

Gdzie są te brakujące ogniwa między bakteriami a słoniami, rybami czy ludźmi ? Znajdujemy masę skamieniałości ale tego ciągle nie możemy.

No i wielki wybuch spoko... ale co wybuchło jeżeli nie było NIC :oczami:

PostNapisane: 10 lutego 2010, 18:44 
Bobby_Valentino napisał(a):

Jeśli świat stworzył Bóg....

kto stworzył Boga :przestraszony:

Najlepsze, że Biblię można tak interpretować, że wcale nie musi kłócić się z teorią ewolucji, wielkiego wybuchu itd.

PostNapisane: 10 lutego 2010, 18:48 

Fryderyk napisał(a):

Jeśli świat stworzył Bóg....

kto stworzył Boga :przestraszony:

Najlepsze, że Biblię można tak interpretować, że wcale nie musi kłócić się z teorią ewolucji, wielkiego wybuchu itd.

Zamotane to wszystko... Ale rzeczywiście teoria ewolucji się trochę sypie. Żeby nie było jestem zagorzałym ateistą i anty klerykiem :)

PostNapisane: 10 lutego 2010, 19:41 
Zacna persona forum

Cytuj:
Jeżeli przez tyle lat na ziemi życie ciągle ewoluowało to dlaczego nie pojawiają się nowe formy życia a jedynie wymierają te już istniejące ?

a politycy?? albo posiadacze bmw??

PostNapisane: 10 lutego 2010, 19:59 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
becek napisał(a):
Cytuj:

a politycy?? albo posiadacze bmw??

Dobre przykłady :ok:

A tak serio becek, to ewolucja jest procesem ciągłym i długotrwałym. Dowodów na jej istnienie jest aż nadto. Nawet w okresach historycznych a nie geologicznych można obserwować przystosowawcze przemiany gatunków.

Ale wszystkim zwolennikom teorii spiskowych polecam nocne audycje w radiu maryja. Rozmowy niedokończone, czy jak to się nazywa.
Często trafiają się takie rodzyneczki, że będziecie ukontentowani :]

PostNapisane: 10 lutego 2010, 20:06 

qqiz napisał(a):
A tak serio becek, to ewolucja jest procesem ciągłym i długotrwałym. Dowodów na jej istnienie jest aż nadto. Nawet w okresach historycznych a nie geologicznych można obserwować przystosowawcze przemiany gatunków.

Ale wszystkim zwolennikom teorii spiskowych polecam nocne audycje w radiu maryja. Rozmowy niedokończone, czy jak to się nazywa.

Przytocz jakieś dowody proszę.

PostNapisane: 10 lutego 2010, 20:35 
Częsty bywalec

nie chce mi sie czytac tych wszystkich filozoficznych wypowiedzi(prosty chlopak jestem ;) )ale po przeczytaniu po lebkach uwazacie ,ze ten film to bujda na resorach? ,ze to sa wlasnie brednie? porownywalne do sekt ,ktore wpajają glupoty do glowy? moze i napiszecie,ze jestem "podatny na tego typu pranie mozgu" ale mnie jakos bardzo mocno przekonuje ten film ogladalem go jakis czas temu i od razu przyznalem im racje i pogodzilem sie z mysla,ze to jednak prawda wg mnie zbyt duzo ludzi jest w to zaangazowanych m.in.konstruktorzy,ludzie,ktorzy przezyli,i wiele madrych glow

PostNapisane: 10 lutego 2010, 21:16 
Pierwsze kroki

Słuchanie RM grozi kalectwem intelektualnym :hyhy:
A tak na serio to smutne jest to że biblia jak i wszystko w niej zawarte kojarzy się tylko z gościami w koloratkach, RM, i w ogóle z katolicyzmem. Jest to instytucja jak pare innych tylko wykorzystujaca ją do swoich celów wywierania władzy na swoich członkach oraz zapewnieniu stałym dochodom finansowym.

PostNapisane: 10 lutego 2010, 21:17 

Mam dobry przykład :) DR.HOUSE :)

Każdy wierzy w bardzo fajne opisywanie chorób. Dla każdego on ma świetne argumenty... szkoda że bujdy :)

PostNapisane: 10 lutego 2010, 21:41 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
qqiz napisał(a):

Przytocz jakieś dowody proszę.

Ale serio? :niepewny:

Jeśli pytasz serio, to pewnie będę miał kłopot z poważnym elaboratem na ten temat.
Z podręcznika biologii przypominam sobie o skamielinach dowodzących porządku rozwoju kolejnych form organizmów żywych. Przypominam też sobie to, że rozwój każdego organizmu, jak np. człowieka, jest odbiciem porządku ewolucyjnego. Zarodek ludzki w pewnym etapie jest pierwotniakiem, potem rybą, płazem itd. Oczywiście nie jestem biologiem, więc pewnie mocno upraszczam , ale są to kwestie zbadane.

Poza tym dowodem na ewolucję jest fakt, iż przeżywają organizmy lepiej przystosowane, więc cechy lepsze są powielane. W ten sposób gatunki ewoluują w czasie, zmieniając swoje cechy i dostosowując się do nowych warunków. Słabe osobniki nie przekazują swoich cech, silne przekazują i cechy te są powielane.

W ten sposób można manipulować również sztucznie, tworząc np. rasy psów czy krów. Można w ten sposób odizolować jakąś populację i promując dane cechy, doprowadzić do ich prymatu kosztem innych cech, które w kolejnych etapach rozmnażania ulegną zaginięciu.

Nie wiem co może być alternatywą dla ewolucji. Teoria, że Bóg nagle stworzył to co jest, łącznie ze skamielinami?
Nawet kościół katolicki nie był w stanie tego wybronić i uznał teorię Darwina :)

tomekgdz napisał(a):
nie chce mi sie czytac tych wszystkich filozoficznych wypowiedzi(prosty chlopak jestem ;) )ale po przeczytaniu po lebkach uwazacie ,ze ten film to bujda na resorach? ,ze to sa wlasnie brednie? porownywalne do sekt ,ktore wpajają glupoty do glowy? moze i napiszecie,ze jestem "podatny na tego typu pranie mozgu" ale mnie jakos bardzo mocno przekonuje ten film ogladalem go jakis czas temu i od razu przyznalem im racje i pogodzilem sie z mysla,ze to jednak prawda wg mnie zbyt duzo ludzi jest w to zaangazowanych m.in.konstruktorzy,ludzie,ktorzy przezyli,i wiele madrych glow

Teorie światowego spisku są żywe od zawsze. Historia uczy jednak, że na decyzje ludzkości i przebieg wielkich wydarzeń ma wpływ tak wiele składowych, a zwłaszcza w dzisiejszym świecie, iż nie sposób od tak sobie nimi sterować :)
Często decyzja jednego człowieka, jeden przypadek, potrafi zmienić bieg historii :)

PostNapisane: 10 lutego 2010, 21:53 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530i
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=149340
propos manipulacji, to proponuję taką lekturę - "protokoły mędrców Syjonu" tam możecie się doczytać manipulacji na temat wielu tragedi jak 11 września czy wojny...

PostNapisane: 10 lutego 2010, 22:24 
Zacna persona forum

trzesien ziemi,powodzi , zatoniecia tytanica,gradobicia itp
kazdy wierzy w co chce , w bony na macdonalds,ufo,cd pod lusterkiem,ze bmw jest tanie w utrzymaniu
i dowcip
indianin malujac barwy wojenne na twarzy mowi do drugiego:
" wiesz ze za wielka woda maluja jaja" :rotfl:

PostNapisane: 10 lutego 2010, 22:34 

qqiz napisał(a):
Ale serio? :niepewny:

Jeśli pytasz serio, to pewnie będę miał kłopot z poważnym elaboratem na ten temat.
Z podręcznika biologii przypominam sobie o skamielinach dowodzących porządku rozwoju kolejnych form organizmów żywych. Przypominam też sobie to, że rozwój każdego organizmu, jak np. człowieka, jest odbiciem porządku ewolucyjnego. Zarodek ludzki w pewnym etapie jest pierwotniakiem, potem rybą, płazem itd. Oczywiście nie jestem biologiem, więc pewnie mocno upraszczam , ale są to kwestie zbadane.

Chyba zbyt mocno.

qqiz napisał(a):
Poza tym dowodem na ewolucję jest fakt, iż przeżywają organizmy lepiej przystosowane, więc cechy lepsze są powielane. W ten sposób gatunki ewoluują w czasie, zmieniając swoje cechy i dostosowując się do nowych warunków. Słabe osobniki nie przekazują swoich cech, silne przekazują i cechy te są powielane.

W ten sposób można manipulować również sztucznie, tworząc np. rasy psów czy krów. Można w ten sposób odizolować jakąś populację i promując dane cechy, doprowadzić do ich prymatu kosztem innych cech, które w kolejnych etapach rozmnażania ulegną zaginięciu.

Rasy nie gatunki. Wilk nie wyewoluuje w żyrafę jak go przeniesiesz do Afryki. Skoro tak wszystko od zarania dziejów ewoluowało i ciągle się rodziło coś nowego to dlaczego ludzie nie mogą zaobserwować takiego zjawiska ?

qqiz napisał(a):
Nie wiem co może być alternatywą dla ewolucji. Teoria, że Bóg nagle stworzył to co jest, łącznie ze skamielinami?
Nawet kościół katolicki nie był w stanie tego wybronić i uznał teorię Darwina :)

Dlaczego łącznie ze skamielinami ? Jakiś gatunek wymarł i został po nim ślad. Jak człowiek umiera to nie staje się skamienieliną ? Kościół unzła teorię Darwina ? Kiedy ?

PostNapisane: 10 lutego 2010, 22:42 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Pojęcie rasy już nie istnieje w obecnej nomenklaturze.
Po części zostało zastąpione "Podgatunkiem". Ostatnio rozmawiałem o tym z Fryderykiem w kontekście śledzi.

Na linii czasu obecność człowieka na ziemi jest jak krótki błysk, dlatego jeszcze nie ma skamienin.... chociaż nie wiem czy przypadkiem nie ma już jakichś skamienin czegoś człekokształtnego.
Ewolucji zaobserwować nie możemy, bo to jest długoterminowe (jak wyżej wspomniałem, na przestrzeni świata, jesteśmy krótkim momentem).

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1