Moja instrukacja, przekopioałem z innego forum, bo tu chyba jej nie było...???
SPECJALNIE DLA ŁOJA
Instrukcja oparta na samochodzie:
BMW E30 silnik M10 prod. 1987.
W innych E30 mogą być niewielkie zmiany, ale z powodzeniem można ją wykorzystać,
nie napotykając się na większe zagwozdki.
Witam, jak obiecałem, tak robię.
OBJAWY:
luźny lewarek skrzyni biegów, mogą występować problemy wrzucaniem biegów, szczególnie wstecznego - dodatkowo trzeszczy wtedy tapicerka.
SCHEMAT:
CO TRZEBA NAPRAWIĆ?
Przeważnie wyrabiają się elementy zaznaczone na czerwono, ceny w BMW na Narbutta:
13-ok 90zł - ale tokarz sobie radzi, bo wyrabia się też trzpień, więc nie warto kupować bo i tak jest luźny.
2-ok 20zł
6-ok 20zł
14- oringi - jak tokarz powalczy też będą zbędne
element zaznaczony zieloną strzałką tokarz.
POTRZEBNE NARZĘDZIA:
nic specjalistycznego:
Klucz 17mm - płaski oczkowy i łamany oczkowy - czyli 2 szt. (wał)
Klucz 13mm - 2szt. (wydech)
Klucz 10mm
Śrubokręt płaski,krótki, twardy
Śruba (chyba M5) ok 25mm
WD 40 - popsikać na śruby przed okręcaniem
PRZYDATNE:
Żabka lub coś podobnego
klucz nasadowy 10 lub 13mm
Śrubokręt płaski, krótki, twardy
drut lub sznurek.
JAK TO ZROBIĆ:
CZAS:
Wyjęcie - z moimi rysunkami - max 2h. a jak masz wprawę to i 1h. Czas od wejścia do kanału.
ZANIM ZACZNIESZ:
Wrzuć luz.
Bez ręcznego.
Samochód tak żeby dało się go pchnąć w tył lub przód.
INSTRUKCJA:
1. Rozkręcamy wydech i wyjmujemy go:
Odkręcamy go na kryzie:
strzałką zaznaczyłem gdzie jest "nasz" nieszczęsny wybierak.

[/URL]
odkęcamy obejmę z końcowego tłumika:

[/URL]
2. Odkręcamy osłonę między wydechem a wałem+ 2 śrubki niewidoczne na foto:

[/URL]
3.Okręcamy wał od skrzyni :
6 śrub - pod klucz 17mm. Polecam klucz płaski oczkowy to trzymania śrub od strony skrzyni i klucz oczkowy (płaski lub łamany) do okręcania śrub. Samochód na luzie, miejsce przed i za, ponieważ z kanału trzeba go pchać tył i przód żeby się wał obracał.
Po wykręceniu warto obejrzeć przegub gumowy czy nie jest naderwany, i włożyć go tak samo i tak samo śruby po wkręcać.

[/URL]
7.Odkręcamy podporę wału - 2 śruby, również warto spojrzeć czy nie jest porwana, wal sobie dynda, przyda się kawałek drutu lub sznurka do podtrzymania.
[foto zrobię przy składaniu]
8. Odpinamy spinkę z wybieraka od strony lewarka, śrubokręcikiem podważamy i schodzi.

[/URL]
9.Śrubokręcikiem podważamy pierścień szeroki od strony skrzyni i zdejmujemy go w stronę skrzyni, następnie bierzemy śrubę (chyba M5), przykładamy ją do okrągłego bolca, łeb opieramy na kluczu płaskim i wypychamy w górę bolec. Jak nie odzie od razu, można wziąć śrubokręt i młotek

ale dalej nie pójdzie bo kąt jest za duży.

[/URL]
Wsiadamy do samochodu
10.Ściągamy mieszek (ja mam rozebrane autko nie przestraszyć się , wystarczy mieszek zdjąć!) i mamy gumę, którą wyciągamy do góry. Ukazuje się plastikowy pierścień.

[/URL]
11. Ja pierścień rozwaliłem śrubakiem. Wyciągamy wajche.

[/URL]
Wracamy pod samochód żeby wyjąć ten element.
12.Odkręcamy śruby podpory skrzyni biegów, powoli pozwalamy jej się opuścić. I mamy piękny dostępy do tego elementu

[/URL]
13.Bierzemy śrubokręcik - krótki, płaski i twardy, kładziemy go nad wajchą i na zasadzie dźwigni podważamy blaszkę, aby wyskoczyła do góry.
Po zdjęcicu wygląda to tak:

[/URL]
a zawleczka z trzpeniem tak:

[/URL]
14.Odkręcamy kluczem 13cie nakrętkę na drugim końcu tego długiego elementu i wracamy na pierwszy koniec. Tak to wygląda po wyjęciu:

[/URL]
15. Wysuwamy trzpień (FOT 2 z pkt 13), delikatnie go wyjmujemy, odczepiając od niego kabel.
Wszystkie elementy mamy wyjęte, możemy wymieniać gumki i oddać do ślusarza wybierak.
El. nr 6: NOWY i stary:

[/URL]
El. nr 13 NOWY i stary oraz blaszka i trzpień.

[/URL]
Całość:

[/URL]

[/URL]
ŻYCZĘ PRZYJEMNEJ I OWOCNEJ PRACY
Smarowanie grafitowym smarem:
-przegub kulisty
-ośki wybieraka - nie ma tam gum - to jest tworzywo
-ten element aluminiowy - przy skrzyni i przy mocowaniu jest guma