BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 19:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 206 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Ile kosztuje zycie w Warszawie :)
PostNapisane: 18 lutego 2010, 22:41 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Odziedziczyć :D

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 18 lutego 2010, 22:48 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e34, e36
KotSylwester napisał(a):
d0nTtOuChm3, to mamy podobną sytuację. Gorzej jakby babcia też wynajmowała....

Chyba własny grobowiec :)

R.I.P.

Temu co pisze, a nie ma dowodów - papier przyjął wszystko - reszta wkrótce.
Prawda jest jak d... każdy ma swoją....[/color]

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 18 lutego 2010, 23:09 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: m51
Przemoo napisał(a):
kolego BECEK zauważ , że zyjemy w PL i wiadomo jakie są zarobki oraz jakie bezrobocie.

Z tego co mi wiadomo jestes policjantem i mozna powiedziec , ze masz naprawde pewna robote i nikt Cie z niej raczej nigdy nie wyrzuci chyba ze sobie cos przeskrobiesz. Jeszcze nie slyszalem ani nie czytalem " masowe zwolnienia z policji" Praca panstwowa jest duzo bardziej pewniejsza niz praca u szarego Kowalskiego w jakiejs firmie badź fabryce. Z dnia na dzień moze sie cos wydarzyc i firma upada. Bierzesz kredyt na 30 lat. Pracujesz super 10 lat splacasz . Nagle bach zwalniaja Cie bo firma ma ciecia. Zostajesz z rodzina i zostaje ci do splacenia 200tysiecy. I co teraz ? W pl realiach znaleźć dobra prace jest ciezko a raty za dom rosna i rosna... Sprzedajesz dom jesli sie uda i co dalej? zostajesz bez pracy i dachu nad glowa... no i rodzina na karku......

Mowisz ze nie wiadomo co bedzie jutro allbo ze moze byc wojna itp... OK ale nie mozna traktowac wszystkiego na luzno i powiedziec "co tam 30 lat i sie splaci"

A coraz to wiecej ludzi nie radzi sobie z kredytami ktore mialy im pomoc a okazaly sie zabojcze i ludzie nie wytrzymuja stresow i calej tej sytuacji ktora ich dotknela i popelniaja samobojstwa....

NIe patrz ze swojej perspektywy tylko wez pod uwage , ze kazdy ma w zyciu inaczej. Ja np mialbym od kogo pewnie pozyczyc pieniadze jakby mnie cos takiego dotknelo ale sasiad np nie. Wiec nie mierz wszystkich jedną-swoją skalą i nie mow mi "co ty wiesz o zyciu" jak wogole mnie nie znasz ok ?

Popieram,popieram i jeszcze raz popieram :ok:

PostNapisane: 18 lutego 2010, 23:13 
Częsty bywalec

Moje BMW: E38
Kod silnika: M62B44
Popieram. Gówno chodzi po ludziach! Niestety :cenzura:

PostNapisane: 18 lutego 2010, 23:15 

No ale co jak nie kredyt na mieszkanie? Pytanie do tych przeciw kredytom?

PostNapisane: 18 lutego 2010, 23:21 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: m51
Jestem przeciw kredytom ale zdaje sobie sprawe ze jest to "zlo konieczne",i niektorzy po prostu nie maja wyjscia.

PostNapisane: 18 lutego 2010, 23:27 
Częsty bywalec

Kod silnika: M62B44
Tak panowie ale czasy kiedy brało się kredyt na 2 mieszkania i w jednym mieszkało samemu a drugie wynajmowało studentom, którzy ''spłacali'' kredyt już minęły.

PostNapisane: 18 lutego 2010, 23:51 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
Przemoo napisał(a):
Dla mnie tez jest idiotyzmem branie kredytu na kilka badz kilkanascie lat

no tak......lepiej całe życie wynajmowac i dzieci po Tobie dostaną ......... nic

ps. chyba że Cię stac na kupno mieszkania/domu ...to inna bajka :)

PostNapisane: 18 lutego 2010, 23:52 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e46 323 coupe
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=300
pionow napisał(a):
Przemoo napisał(a):
Dla mnie tez jest idiotyzmem branie kredytu na kilka badz kilkanascie lat

no tak......lepiej całe życie wynajmowac i dzieci po Tobie dostaną ......... nic

ps. chyba że Cię stac na kupno mieszkania/domu ...to inna bajka :)

tutaj chodzilo mi o samochod

viewtopic.php?f=6&t=68497&start=300

Obrazek

PostNapisane: 19 lutego 2010, 00:00 
PiotrekW napisał(a):
Fryderyk napisał(a):
To jest matrix, co Ty piszesz, chyba, że masz naprawdę dzianych rodziców

Dlaczego dzianych? Jak dają niecałe 1000 zł na miesiąc to są dziani rodzice? Moi rodzice nie są dziani. Matka na rencie , ojciec kierowca. Skoro uważacie ,że te 20 000 zł rocznie to niemożliwe to skąd niektórzy studenci biorą kasę na takie samochody jak Honda Civic (nowa), Toyota Auris, a wczoraj na parkingu akademika widziałem Audi A8 4.2L :szok: :szok: (w miarę nówka).

Chyba sobie jaja robisz, jak uważasz, że mają na te samochody stosując opisany przez Ciebie sposób. 1. rzecz, to to, że to nie ich własność, tylko rodziców- 2. rzecz, to nawet jeśli ich własność, to nie ma opcji, żeby bez ZNACZNEJ pomocy rodziców/dziadków/spadków/totolotków było ich stać na zakup i utrzymanie w miarę świeżej A8 4.2l :padam: kolejnym wyjaśnieniem jest... nielegalne źródło dochodów :hyhy: zgadza się, że czasami zdarzają się cuda, ktoś jest jak np. Daniel Negranu i wygrywa miliony w pokera na necie, ale... ciężko polecić to dla kogoś, jako sposób na życie. To o czym mówisz, to matrix, albo naprawdę, nie masz kolegów, życia towarzyskiego, studia to okres jedzenia, spania, studiowania i dorabiania.

Moim zdaniem najlepszy okres życia nie jest warty żadnej ceny, żeby odmawiać sobie niektórych przyjemności :/

Bobby_Valentino napisał(a):
Ja bym nie mógł mieszkać w akademiku jak dla mnie to Sajgon :faint: Najebani studenci non stop, muzyka wali na maxa a do tego siedzisz w pokoju z jakimś typem którego pierwszy raz na oczy widzisz.

Ja Ci dam! Poczekaj no! :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 19 lutego 2010, 01:04 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
becek napisał(a):
Przemoo napisał(a):
A brales pod uwage to ze mozesz stracic prace na jakis czas ? Wyobrazasz sobie wtedy ten stres i nieporadnosc co robic ? Kredyt by zostal a za jakis czas kazali by CI sie wyniesc z domu

a brales pod uwage powodz??
a brales pod uwage wojne??
a brales pod uwage porwanie przez ufo??
a brales pod uwage kometę ktora uderzy w ziemie??
a brales pod uwage terrorystow??
a brales pod uwage wybuch wulkanu??
a brales pod uwage smierc rodzicow(wersja dla utrzymywanych przez rodzicow)??
a brales pod uwage......(wpisz co ci przyjdzie do glowy)
teraz juz wiesz dlaczego nie warto brac kredytu
kredyty sa be
piotrekw i przemo wiedza najlepiej i trzeba ich sluchac
w koncu stoja za nimi lata doswiadczen

Weż Ty się człowieku ogarnij, ilu Twoich sąsiadów porwało ufo, ilu zabił wybuch wulkanu? a ilu straciło pracę. co Ty porównujesz wogólę?

Jestem przeciwny braniu kredytów i nie wiem co stoi na przeszkodzie zamieszkania w mniejszym mieście skoro nie stać nas na mieszkanie w dużym. w mieście ok 100tys ludzi można mieć mieszkanie za połowę ceny mieszkania w warszawie.A to że w warszawie zarabia się 2x więcej niż w innych miastach to mit (chodź możliwości są większe ale głównie dla ludzi wykształconych lub sprytnych).

becek, i DanyU, wyśmiewacie PiotrekaW, że bierze od rodziców na studia. To chyba dobrze że chce coś w życiu osiągnąć do czegoś dojść a bez wykształcenia w dzisiejszych realiach możesz zapomnieć o dostatnim życiu (nie licząc paru wyjątków potwierdzających regułę )

Pomyślcie też o tym że te 5-6 lat studiów to nie jest tak dużo, po tym okresie młody człowiek ma dużo lepszą perspektywę i nie dość że sam będzie w stanie się utrzymać to może to i rodzicom (jesli zajdzie taka potrzeba) pomoże bo będzie miał taką możliwość.

PostNapisane: 19 lutego 2010, 07:50 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Prawda jest taka, że najważniejszy jest, jak zawsze, start.
Rodzice ten start mogą umożliwić i dzięki temu, że na studiach pomagają to kończysz studia, coś sam odłożysz, coś od rodziców, znajdujesz jakąś normalną robotę i dalej sobie żyjesz w mniejszym czy większym stresie ale nie masz noża na gardle.
Jak rodzice nie pomagają, jak zaczyna się od zera - w większości - wychodzi gorzej. Jeszcze jak ktoś nie mając odłożonej kasy i gdzie mieszkać założy rodzinę to później ciężko jest podnieść stopę życia - po prostu ciężko odłożyć wyraźną kwotę.

Oczywiście są przedsiębiorcze przypadki, że po 'liceum' idą do roboty i robią karierę i twierdzą 'poco mi studia' ale to są pojedyncze osoby którym się bez wykształcenia udało.

PostNapisane: 19 lutego 2010, 08:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
ja nikogo nie wysmiewam tylko polowe postow pisza ludzie ktorzy są na utzrymaniu rodziców i kredytu jescze nie brali
moze bylobylepiej zeby wypowiadali sie ci , ktorzy maja jakies doswiadczenie zyciowe, bo na czyjs koszt zyje sie najlepiej
o ironii pisalem
ale:Ironia – sposób wypowiadania się, oparty na zamierzonej niezgodności, najczęściej przeciwieństwie, dwóch poziomów wypowiedzi: dosłownego i ukrytego, np. w zdaniu Jaka piękna pogoda wypowiedzianym w trakcie ulewy. W klasycznej retoryce ironia stanowi jeden z tropów, jest zaliczana także do podstawowych kategorii w estetyce.

W rozumieniu potocznym ironię utożsamia się z zawoalowaną kpiną, złośliwością, wyśmiewaniem, dystansem.
Funkcje ironii [edytuj]

Wybrane funkcje ironii:

* wykpienie poglądów, postępowania, postawy, cech przeciwnika (funkcja satyryczna);
* wzmocnienie myśli, argumentu;
* urozmaicenie wywodu;
* okazanie dystansu wobec zjawisk, osób – również wobec samego siebie (autoironia);
* zacieśnienie więzi z grupą, zjednanie sobie publiczności.

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 19 lutego 2010, 08:56 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
Przemoo napisał(a):
kolego BECEK zauważ , że zyjemy w PL i wiadomo jakie są zarobki oraz jakie bezrobocie.

Z tego co mi wiadomo jestes policjantem i mozna powiedziec , ze masz naprawde pewna robote i nikt Cie z niej raczej nigdy nie wyrzuci chyba ze sobie cos przeskrobiesz. Jeszcze nie slyszalem ani nie czytalem " masowe zwolnienia z policji" Praca panstwowa jest duzo bardziej pewniejsza niz praca u szarego Kowalskiego w jakiejs firmie badź fabryce. Z dnia na dzień moze sie cos wydarzyc i firma upada. Bierzesz kredyt na 30 lat. Pracujesz super 10 lat splacasz . Nagle bach zwalniaja Cie bo firma ma ciecia. Zostajesz z rodzina i zostaje ci do splacenia 200tysiecy. I co teraz ? W pl realiach znaleźć dobra prace jest ciezko a raty za dom rosna i rosna... Sprzedajesz dom jesli sie uda i co dalej? zostajesz bez pracy i dachu nad glowa... no i rodzina na karku......

Mowisz ze nie wiadomo co bedzie jutro allbo ze moze byc wojna itp... OK ale nie mozna traktowac wszystkiego na luzno i powiedziec "co tam 30 lat i sie splaci"

A coraz to wiecej ludzi nie radzi sobie z kredytami ktore mialy im pomoc a okazaly sie zabojcze i ludzie nie wytrzymuja stresow i calej tej sytuacji ktora ich dotknela i popelniaja samobojstwa....

NIe patrz ze swojej perspektywy tylko wez pod uwage , ze kazdy ma w zyciu inaczej. Ja np mialbym od kogo pewnie pozyczyc pieniadze jakby mnie cos takiego dotknelo ale sasiad np nie. Wiec nie mierz wszystkich jedną-swoją skalą i nie mow mi "co ty wiesz o zyciu" jak wogole mnie nie znasz ok ?

kolego Przemoo.....prosze Cie , wyraziles swoje poglady i ok ale daj sie wypowiedziec ludziom ,ktorzy zyja na wlasny rachunek (jest tu takich bardzo duzo) i maja doswiadczenie zyciowe
sory ale piszesz po raz kolejny o rzeczach , o ktorych nie masz zielonego pojecia

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 19 lutego 2010, 09:01 

Wyprowadzić się do mniejszego miasta - Oczywiście. Nikt nie każe kupować mieszkania w Warszawie. Można kupić w Garwolinie, Wildze, Otwocku, Józefowie, Łomiankach i Konstancienie (tu raczej drożej). Wiele osób kupuje działki dalej. U mnie w pracy dwie osoby dojeżdżają z Mińska, Dwie z okolic Serocka, dwie czy trzy pruszków/piastów.

Natomiast nie jest łatwo Warszawiakowi rzucić wszystko i wyprowadzić się do mniejszego miasta i tam mieszkać i pracować.

Zresztą po raz kolejnym zadam pytanie. Jak nie kredyt na mieszkanie, to co? Oczywiście poza pomocą rodziców/spadku/totka. :ok:

Co do kredytu na auto. Jest to dobry pomysł na posiadanie jakiegoś majątku, ale tzeba to robic z głową.

Jak się kupi NOWE auto na kredyt, to nie ma opcji że nie stracić na tym podwójnie. 1. na oprocentowaniu 2. na utracie wartości auta 3. koszta AC i przeglądów.

Kupując auta za ok 10-15-25 tys odpowiednich marek i w odpowiednim wieku za wiele się nie straci a można zyskać. "Swoją drogą" spłacamy kredyt, a "swoją drogą" kupujemyu auto, sprzedajemy, kupujemy, sprzedajemy. Sprzedając auto po pol roku/ roku jego wartość się zmniejsza nie wiele. Dodatkowo jak kupimy dobre auto "okazyjnie" a umiemy handlować, to sprzedamy je z zyskiem. Ja straciłem tylko raz na aucie :) Zarówno Mustang jak i Nissan odwdzięczyły mi się BARDZO. Oczywiście nie wyceniam swojej pracy na godziny, bo na tym to polega. Za włożoną "pracę" płaci kupiec.

PostNapisane: 19 lutego 2010, 09:05 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e46 323 coupe
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=300
becek napisał(a):
kolego Przemoo.....prosze Cie , wyraziles swoje poglady i ok ale daj sie wypowiedziec ludziom ,ktorzy zyja na wlasny rachunek (jest tu takich bardzo duzo) i maja doswiadczenie zyciowe
sory ale piszesz po raz kolejny o rzeczach , o ktorych nie masz zielonego pojecia

no naprawde przenonujace argumenty przedstawiles szkoda ze nie na temat tego co napisalem :wstyd:

viewtopic.php?f=6&t=68497&start=300

Obrazek

PostNapisane: 19 lutego 2010, 09:20 
Przyjaciel forum

Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 08&start=0
wipeer napisał(a):
Pomyślcie też o tym że te 5-6 lat studiów to nie jest tak dużo
Dobra, ale PiotrekW pisał o robieniu doktora na garnku rodziców, i odkładanie przez 15-30 lat.
wipeer napisał(a):
wyśmiewacie PiotrekaW, że bierze od rodziców na studia
nie wyśmiewamy, tylko nie wyobrażam sobie brać kasę od rodziców przez kilkanaście lat. pisałem o tym wcześniej :cisza:

wipeer napisał(a):
Jestem przeciwny braniu kredytów
ja też, ale nie mam wyjścia i wezmę kredyt, nie 300 tysi, ale ale żeby wybudować dom i w nim zamieszkać, muszę się zapożyczyć. Nie mówię że to idealne rozwiązanie, ale które jest idealne ??

PostNapisane: 19 lutego 2010, 10:18 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Co by nie mówić PiotrekW na pewno nie straci na swoim podejściu, w najgorszym razie będzie miał mniejszy kredyt o te swoje 100tys. zł., co nie jest bez znaczenia. Jednak czy warto poświęcać najlepsze lata swojego życia? KotSylwester - z kredytami na auto to nie pisałem na pierwszej stronie o sytuacjach typu inwestycja w firmę, handel itp. itd. Pisałem o ludziach, którzy mogliby jeździć 15 letnim autem za 10tys. zł., a kupują nowe, podobnej klasy, tyle że bardziej tandetne, które może nie dożyć tych 15 lat (bo padnie elektronika, bo osprzęt się psuje, bo wprowadzą durne ekonormy spalin i auto będzie warte 1 euro jak np. samochody z Berlina, które nie mogą wjechać do centrum itp.) za 150tys na kredyt 10 lub więcej lat.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 19 lutego 2010, 10:31 
Forumowicz

Przemoo napisał(a):
becek napisał(a):

no naprawde przenonujace argumenty przedstawiles szkoda ze nie na temat tego co napisalem :wstyd:

Żaden z nas nie zabrania wypowiadać się innym osobom. Akurat twoje nastawienie do brania kredytów (wziąć bez zastanawiania się czy mnie stać,bo "jakoś" się spłaci) świadczy o braku odpowiedzialności i o tym jakie masz doświadzczenie życiowe. My też mamy doświadczenie życiowe, co prawda krótkie ,bo około 21 lat. Ciekawi mnie jakie ty masz pojęcie o oszczędzaniu jeśli ty na wszystko bierzesz kredyt. W oszczędzaniu nie ma ryzyka , natomiast przy kredycie coś może pójść nie tak.
DanyU napisał(a):
wipeer napisał(a):
Pomyślcie też o tym że te 5-6 lat studiów to nie jest tak dużo
Dobra, ale PiotrekW pisał o robieniu doktora na garnku rodziców, i odkładanie przez 15-30 lat.
wipeer napisał(a):
wyśmiewacie PiotrekaW, że bierze od rodziców na studia
nie wyśmiewamy, tylko nie wyobrażam sobie brać kasę od rodziców przez kilkanaście lat. pisałem o tym wcześniej :cisza:

Pisałem o robieniu doktoratu, ale niekoniecznie na garnku rodziców. Wszystko zleży od tego ile by się zarabiało. Jeśli zarabiałoby by się 1-2 tysiące zł to pewnie dalej korzystałoby się z pomocy rodziców, ale zarabiając 5000 zł byłoby mi głupio dalej korzystać z pomocy rodziców. Od tego ile się zarabia zależałby też okres oszczędzania. Przy założeniu ,że w wieku 25 lat miałoby się oszczędzone 100 000 zł oraz miało przyzwoitą pracę ,która pozwoliła zarobić 3000 zł miesięcznie w wieku 30 lat mielibyśmy pieniądze ,które pozwoliłyby myśleć o kupnie mieszkaniu, ewentualnie wzięciu niedużego kredytu, więc nie byłoby odkładania przez 15-30 lat.
Nie miałem na myśli brania pieniędzy od rodziców aż przez kilkanaście lat, raczej kilka (podczas inżyniera i magisterki), a później zależnie od swoich zarobków i możliwości.
jiGsaw napisał(a):
Co by nie mówić PiotrekW na pewno nie straci na swoim podejściu, w najgorszym razie będzie miał mniejszy kredyt o te swoje 100tys. zł., co nie jest bez znaczenia. Jednak czy warto poświęcać najlepsze lata swojego życia?

Fakt jest taki ,że oszczędzanie jest moim świadomym wyborem ,więc myślę ,że nie będę go nigdy żałował.
A może moje najlepsze lata dopiero przede mną? Inna sprawa co mogłoby być gdybym nie oszczędzał. W wieku około 26 lat miałbym inżyniera i magistra, nie miałbym oszczędności, może miałbym pracę a może nie, gdybym miał to nie wiadomo ile bym zarabiał, może 5000 zł a może 1500 zł. A więc miałbym wykształcenie, ale niekoniecznie miałbym za co żyć, zaczynałbym od zera. Bardziej żałowałbym wtedy tego ,że nie oszczędzałem kiedy miałem szansę będąc jeszcze na utrzymaniu rodziców, niż tego,że żyłem skromnie.

Ostatnio edytowano 19 lutego 2010, 10:41 przez PiotrekW, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 19 lutego 2010, 10:32 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
DanyU napisał(a):
Nie mówię że to idealne rozwiązanie, ale które jest idealne ??

spadek :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 206 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1