BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 07:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Przekładka- automat na manuala - 330d
PostNapisane: 26 lutego 2010, 20:56 
Witam serdecznie,

potrzebuję konkretnych informacji jak wygląda przekładka skrzyni automatycznej na manualną- auto E46 330d.

Jakie koszta? Co trzeba dokładnie wymienić?

Czy elementy napędy zostają? Czyli wał, most, półosie itd.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Tytuł: Re: Przekładka- automat na manuala - E46 330d
PostNapisane: 26 lutego 2010, 21:57 
Forumowicz

Moje BMW: E46 316i
Kod silnika: M43TU B19
Było już kilka razy o tym także o innych modelach, ale zestaw części do wymiany jest raczej ten sam!!!poszukaj!!!!z reguły nie opłacalne...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 26 lutego 2010, 22:38 
kicer1983 napisał(a):
Było już kilka razy o tym także o innych modelach, ale zestaw części do wymiany jest raczej ten sam!!!poszukaj!!!!z reguły nie opłacalne...

Było, szukałem, ale nic dokładnego się nie dowiedziałem.

Dla mnie bardzo opłacalne, z jakiego konta bym nie spojrzał, operacja warta każdego grosza.

PostNapisane: 26 lutego 2010, 22:56 
Forumowicz

Jeśli lubisz swoje autko na tyle że jesteś pewny takiej zmiany to się na pewno Ci opłaci :) Podstawą jest zdobyć części w idealnym stanie najlepiej po prostu dorwać samochód przeznaczony do rozbiórki za nim jeszcze ją ktoś zacznie a jeśli chodzi o E46330d to już w tym momencie zaczynają się schody!Potrzebna jest masa części:skrzynia, sprzęgło z kołem dwumasowym, komplety wał napędowy,nie wiem dokładnie czy w twoim przypadku także ale może się okazać do zmiany cały dyfer z półosiami, mechanizm sterowania biegami manualnymi, elementy konsoli środkowej, pedały wraz z całym układem na wysprzęgliku kończąc, zmiany w instalacji, ja bym też sobie zmienił liczniki na zwykłe!!!zrobić się da ale na pewno nie jest to kwestia jednego dnia...

PostNapisane: 26 lutego 2010, 23:03 
kicer1983 napisał(a):
Jeśli lubisz swoje autko na tyle że jesteś pewny takiej zmiany to się na pewno Ci opłaci :) Podstawą jest zdobyć części w idealnym stanie najlepiej po prostu dorwać samochód przeznaczony do rozbiórki za nim jeszcze ją ktoś zacznie a jeśli chodzi o E46330d to już w tym momencie zaczynają się schody!Potrzebna jest masa części:skrzynia, sprzęgło z kołem dwumasowym, komplety wał napędowy,nie wiem dokładnie czy w twoim przypadku także ale może się okazać do zmiany cały dyfer z półosiami, mechanizm sterowania biegami manualnymi, elementy konsoli środkowej, pedały wraz z całym układem na wysprzęgliku kończąc, zmiany w instalacji, ja bym też sobie zmienił liczniki na zwykłe!!!zrobić się da ale na pewno nie jest to kwestia jednego dnia...

Mam dostęp do części w super stanie w super cenach ;) więc tu problemu nie ma. Chcę zdobyć informację co DOKŁADNIE muszę zmienić. Miałem kiedyś taki sam problem, gdy robiłem SWAPa z 320i na 328i i musiałem sam dokładnie ogarnąć temat, bo nie mogłem znaleźć informacji jakich potrzebowałem, mnóstwo było rozbierznośći.

Liczniki to normalne, że trzeba wymienić, bo do automata są inne, pedały również ;), zmiany w instalacji, co dokładnie? Moim zdaniem komputer silnika zostanie oryginalny, tylko trzeba go zaprogramować pod manuala- takie moje zdanie, ale czekam na konkretne podpowiedzi.

Elementy konsoli środkowej? Niczym się nie różnią, więc wypowiedź wyssana z palca.

Podejrzewam, że most również będzie inny.. więc półosie też..

Nie potrzebuję podpowiedzi typu: "może się okazać, że", tylko konkretnych odpowiedzi.

pozdr

Tytuł: Re: [E46] Przekładka- automat na manuala - 330d
PostNapisane: 26 lutego 2010, 23:47 
Forumowicz

Co do instalacji musisz ominąć jeden przekaźnik( nie powiem bo nie znam na pamięć który) bo inaczej nie odpalisz silnika automat ma blokadę, komputer jest adaptacyjny!!!a jak chcesz ,mieć manuala i jeździć przy gałce z biegów ze schematem skrzyni automatycznej twoja sprawa!!!i nie licz na to iż ktoś Ci poda ilość śrubek i plastików mocujących przewody potrzebnych do przekładki bo większość rzeczy i tak dopiero wychodzi w praktyce!!!acha i jak masz wszystkie części to po co pytasz co jest potrzebne??????powodzenia...

PostNapisane: 27 lutego 2010, 09:13 
kicer1983 napisał(a):
acha i jak masz wszystkie części to po co pytasz co jest potrzebne??????powodzenia...

Hm, napisałem, że mam dostęp do wszystkich części, a nie, że mam je skompletowane.

Czytaj dokładnie, ogólnie napisałeś trzy posty i tak naprawdę nie wniosłeś nic do tematu- mimo wszystko dzięki za chęci ;).

PostNapisane: 27 lutego 2010, 10:44 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Kod silnika: M57
spróbuj tutaj:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... utomat+e32

PostNapisane: 27 lutego 2010, 17:16 
bierute napisał(a):

Pięknie, już mam większa wiedzę :).

Bierute wielkie dzieki ;)

p.s.

jak można dodać "pomógł"? nie mogę się połapać na nowym forum :).

PostNapisane: 27 lutego 2010, 17:39 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Elektronike to musisz zmienić ZCS, przeprogramować licznik, kilka innych modułów (EWS,ASC/DSC, tempomat jeśli jest i jeśli przełożysz to czego brakuje w stos. do automatu, może coś jeszcze) oraz wgrać kalibracje od manuala do kompa silnika.
Nie słuchaj speców proponujących zworki, przekaźniki czy inne gówna bo to jest najzwyklejsze w świecie druciarstwo i nie ma sensu tego robić.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 27 lutego 2010, 17:59 
Czasem licznik nie jest całkowicie inny? W automacie jest dodatkowe okienko, w którym pokazane jest jaki jest w tej chwili bieg.

Oczywiście, jeżeli będę brał się za przekładkę to zgodnie z zasadami sztuki ;).

Po niedzieli będę u znajomego elektronika to popytam jak sprawy elektroniczne właśnie wyglądają.

PostNapisane: 27 lutego 2010, 18:12 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Jest inny ale to małe różnice i w tą stronę (auto->manual) może zostać.
Wyświetlacz biegów będzie niekatywny poprostu.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 2 marca 2010, 21:41 
Poszukiwałem "mądrych" głów w Internecie i oto wyniki:

cytuję:

"potrzebne rzeczy do zmiany na manualna to napewno pedał sprzegła wraz z przewodem od skrzyni, wodziki do skrzyni(wraz z gałka od zmiany biegów) i wydaje mi się ze to by było na tyle lecz wszystko posiadam jesli coś przeoczyłem. dodam iż cześci pochodzą z samochodu o przebiegu 130 tys wiec sa w bardzo dobrym stanie. Koszt cześci do przekładki 1400 zł"

"Most i wał pozostaje ten sam a skrzyn manualna ma ten sam czujnik co manualna a reszta czujników które sa w automacie nie podłącza się bo nie ma tak owych czujników manual"

"No przełożenia sa te same na 100% na moscie a pół osie też sa te same to że musiał pan zmieniac most i pół osie przy swapie z 320 na 328 jest zrozumiałem gdyż w BMW w silnikach benzynowych powyżej 2 L pojemności wystepuja grubsze pół osie no i jak wiadomo wieksze przełożenia z racji wiekszej mocy a przy tym samym silniku wystepuje ten sam dyfer półosie itd tylko skrzyn jest inna... a długość wału jest ta sama gdyż jest obliczony moment skrecający wału w wyniku czego jest wytyczone miejsce w którym musi byc podpora wału i jest ona w tym samym miejscu dla manuala i automatu gdyż otwór jest w tym samym miejscu wiec wał jest ten sam."

i co Wy na to? Wychodziłoby, że przekładka nie jest taka duża....

PostNapisane: 14 października 2011, 17:33 
Forumowicz

Moje BMW: e46 330d
Cześć chciałbym odgrzać temat
Jestem własnie w trakcie przełożenia skrzyni z automata na manual. Nie jest to do końca tak proste jak się wydaje, bo nie wszystko pasuje tak jak by się wydawało ja jak narazie mam w aucie kpl. sprzęgło skrzynie pedały wszystko podłączone, słyszalem o konieczności przeprogramowania kilku modułów ale czy jest to bardzo trudne??

pozdrawiam

PostNapisane: 14 października 2011, 21:22 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d
Kod silnika: M47N
Jest tego troche, po za mechanika, sama skrzynia i napedem dochodzi przeprogramowanie sterownika (inaczej auto wkreca sie do max 3500 obr i czeka na zmiane biegu, koniecznie zmiana pedalow, pedalu gazu opcjonalnie (kick-down). Liczniki mozna zostawic ale bedzie sie swiecic ikonka od skrzyni i error dla biegow. Mozna zaslepic. Inne jest tez chlodzenie, w manualu jest zaluzja, w automacie wisko. Dochodzi rowniez chlodniczka oleju ze skrzyni. Na forum bimerfest jest dokladny opis. Moim zdaniem zabieg nieoplacalny, chyba ze skrzynia pada i trzeba rozwazyc zamiennik.

PostNapisane: 15 października 2011, 09:51 
Forumowicz

z tą nieopłacalnością to lekka przesada, wszyscy straszą ze ile to nie będzie kosztować, remont automata to dopiero koszt! Ja swojego nie skończyłem ale już wiem że warto!

PostNapisane: 11 kwietnia 2013, 16:36 
Pierwsze kroki

Garaż: http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/moje_zdjecia.html
koledzy jak wam poszła ta przekladka , bo ja wlasnie zaczynam kompletowac czesci mam juz :
skrzynie biegow 5 biegowa z wysprzeglikiem i lozyskiem oporowym koszt 300zł
dwumas tarcza docisk +wszystkie sruby koszt 300zł
pedal sprzegla wraz z pedalem hamulca+ pompka sprzegla koszt 85 zł
lewarek zmiany biegow z tym jest najwiekszy problem mi sie udalo kupic za 50 zł ktory ma uszkodzone ucho i mam zamiar je pospawac mysle ze sie da
zostalo mi tylko przeprogramowanie ale to juz kolega ogarnie bo juz robil przekladke w bmw 320 d
a jesli ktos sie zastanawia czy oplacalna jest przekladka to w moim przypadku jak najbardziej na pierwszej mojej skrzyni automatycznej zrobilem 110.000 km i wytrzymala wszystko lacznie z paleniem kapci 255/35/18 ale sie rozsypala wiec kupilem druga uzywana koszt 2800 zł plus filtr i oryginalny olej 350zł po znajomosci , i co 20.000 tylko i juz 3 bieg cuduje szrpie itd i wchodzi w tryb awaryjny i mam znow kupic za 3.000 zł druga skrzynie? nie napewno nie czas na manuala pozdrawiam wszystkich zajmujacych sie tym tematem :) puzniej opisze co i jak mi poszlo .

PostNapisane: 12 kwietnia 2013, 10:36 
Forumowicz

pamiętaj jeszcze o przewodach hydraulicznych do podłączenia wysprzęglika z pompką sprzęgła na allegro jest bardzo dużo przewodów ale z wersji angielskich są za krótkie, a wybierak spokojnie pospawasz.
Brakuje Ci jeszcze wału razem z podporą i podpory skrzyni razem z poduszkami są inne niż w automacie, jeśli chodzi o samą decyzję to doskonale Cie rozumiem ale znam takich co lubią automaty.

Swoją drogą jak palisz gume w automacie to nic dziwnego ze skrzynia nie wyrabia.

PostNapisane: 13 kwietnia 2013, 11:37 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
lukaszbmw330 napisał(a):
wytrzymala wszystko lacznie z paleniem kapci 255/35/18 ale sie rozsypala

:rotfl:

PostNapisane: 13 kwietnia 2013, 16:30 
Pierwsze kroki

Garaż: http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/moje_zdjecia.html
przewody zastosuje nowe ,podpore skrzyni juz zakupilem a co do walu to sam nie wiem mam nadzieje ze bedzie pasowal a jesli nie to zakupie go no i moze z czasem wymienie most poniewaz z automatu ma przelozenie 2.81 a w manualu ma 2.28 ale pierw zobacze jak bedzie sie jezdzilo na moscie z automatu moze bedzie sporo frajdy obym zdazyl do majowki z BMW w Toruniu 4.05.2013 ,, dzieki za cenne rady ,,,

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1