BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 11:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Centralny zamek - problem....
PostNapisane: 25 lutego 2010, 16:09 
Forumowicz

Moje BMW: 316i E36 SEDAN
Kod silnika: M43B16
witam
Od kilku dni mam problem z centralnym w swoim BMW. Otóż po przekręceniu kluczyka by otworzyć drzwi centralny po ok. 2 sek. sam sie z powrotem zamyka i tak w kółko. Żeby dostać się do auta trzeba zaraz po przekręceniu klucza szybko otworzyć drzwi (przednie, bo tylne nawet po otwarciu sie zamykają z innymi). Wystarczy tylko na chwile otworzyć i jest ok. Po zamknięciu już sie nie zamykają. Ale wystarczy znowu kluczem zamknąć i ta sama historia :/
Bagażnik wogóle nie działa, jest cały czas zamknięty a wkładkę mam rozwaloną. Na początku wystarczyło kilka razy zamknąć i otworzyć auto i bagażnik sie otwierał a teraz od kiedy bagażnik sie zaciął to ten centralny sam sie zamyka :/
Co moze być przyczyną?
Bezpieczniki wyglądają na OK.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Centralny zamek - problem....
PostNapisane: 25 lutego 2010, 19:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e34 520i 24v
Kod silnika: m50b20
najpewniej to jedz do elektromechanika bo to cos z instalacja moze byc :/

PostNapisane: 25 lutego 2010, 20:29 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 530iT
Kod silnika: M54
derwu1 napisał(a):
Na początku wystarczyło kilka razy zamknąć i otworzyć auto i bagażnik sie otwierał a teraz od kiedy bagażnik sie zaciął to ten centralny sam sie zamyka :/
Co moze być przyczyną?
prawdopodobnie to jest odpowiedz na pytanie. Bagaznik zaciął sie zamkniety i teraz jak otworzysz central, to bagaznik "trzyma" zamkniecie i central "mysli", ze bagaznikiem zamykasz auto, wiec je zamyka. Otworz jakoś bagaznik i wtedy zobacz co bedzie.

BetaBoy
http://www.youtube.com/watch?v=mJenWO1Hq5c

PostNapisane: 25 lutego 2010, 20:48 
Forumowicz

Moje BMW: e39/e36
Kod silnika: m52b28/m43b16
Tak jak napisal Ci Betaboy, dostan sie do zamka bagaznika i go wymien badz odlacz (tylko nie wiem czy po tym nie zacznie swirowac). Chyba w kazdym aucie tak jest, ze jezeli centralka dostanie sygnal z czujnika otwarty/zamkniety to bedzie problem z zamknieciem/otwarciem. Wiazki raczej mozesz zostawic w spokoju bo jesli juz to bylby problem z zamknieciem auta badz losowym otwieraniem sie. Dodatkowo jesli masz alarm dla swietego spokoju warto sprawdzic krancowki czy nie zasniedzialy.
Pzdr

PostNapisane: 26 lutego 2010, 21:13 
Forumowicz

Największym problemem jest to, że mam sedana i nie dzieloną kanape :/ i nie ma jak dostać sie do bagażnika :(

PostNapisane: 27 lutego 2010, 09:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e34 520i 24v
Kod silnika: m50b20
derwu1 napisał(a):
Największym problemem jest to, że mam sedana i nie dzieloną kanape :/

dlatego ja zawsze sie ciesze ze mam ta druga wersie :)) wygodne i bardzo poreczne

PostNapisane: 28 lutego 2010, 09:02 
Forumowicz

Centralny sam sie naprawił. Śmiga OK :)

PostNapisane: 28 lutego 2010, 10:31 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 530iT
Kod silnika: M54
To radze odlaczyc bagaznik albo naprawic wkladke bo mozesz miec takie przygody jeszcze nie raz ;)

BetaBoy
http://www.youtube.com/watch?v=mJenWO1Hq5c

PostNapisane: 28 lutego 2010, 23:03 
Pierwsze kroki

Witam :) panowie mam powazny proble mz centralnka.. mianowicie mam org centralny zamek na kluczyk i dolozony przez kogos pilot.. kiedys wszystko dzialalo do poki nie zmienilem zamka w drzwiach kierowcy bo mam coupe i podsuwanie szyby nie dzialalo. Zamek wziaelm od kumpla tez mial coupe i mial taki problem ze po zamknieciu drzwi auto samo mu sie zamykalo. problem przeszedl do mnie. jezdzielm tak z dwa miesiace i postanowielm to zrobic bo zyc sie nie da ;/ dwa razy wyciagalem kluczyki z zapalonego auta przez lekko uchylony nie otwarty szyber :D no wiec tak otwieram auto pilotem i nieraz nie zdaze dojsc do niego a juz sie zamknie ale bez murgania kierunkow tylko tak jakbym nacisna przycisk w drzwiach zeby zamknac sobie od rsodka.. jak juz uda mi sie wejsc to podczas jazdy moge nieraz i 20 razy pod rzad otwierac i on sie zamknie bo moge go z klamki otworzyc jak sie zamknie a czasem trzeba zamknac pilotem zeby kierunki zamrugaly i otworzyc jesczze raz.. pierwsze co to odlaczylismy z elektrykiem caly autoalarm tzn mozna go uzbroic ale nie steruje on zamkami w drzwiach lecz problem pozostal. mialem chyba 10 roznych silownikow do zamkow ale itak kupilem inne ponoc 100 % sprawne z auta w ktorym nie bylo zadnego problemu z centralnym po zamontowaniu raczej nie duza poprawa. odpinalem kazdy silownik (drzwi kierowcy,pasazera,klapa bagaznika,klapka wlewu) kazy zamyka i otwiera ,po otwarciu drzwi lub bagaznika swiatelko sie zapala. doslzismy do tego ze problem tkwi w org centralnym wiec wymieniaelm sterownik centralnego tez za schowkiem i auto zamknelo sie moze ze trzy razy przez dwie godziny i dwa dni chodzilo idealnie :) az odlaczyelm akumulator bo musiaelm zmienic cos i dalej dupa... zamyka sie.. pilot nie jest jesczze podlaczony bo byl on wczesniej przylutowany poprzez trzy kable do sterownika centralnego i jesczze tego nie robielm zeby sprawdzic czy dobrze dziala zamek.. ale znowu zaczelo swirowac.. dodam ze kable przejscia z budy do klapy sprawdzone byly przetarte ale juz zaizolowane przez kogos wczesniej.. pomozcie panowie bo brak pomyslow :/

PostNapisane: 1 marca 2010, 14:14 
Forumowicz

Moje BMW: E36 Compact
Kod silnika: M43
Kiedyś założyłem temat o tym że pewnego dnia centralny zamek przestał zamykać drzwi pasażera,podejrzenia padły na elektromagnetyczny siłownik zamka centralnego.Wreszcie się zebrałem i zakupiłem nowy tzn używkę ori.Założyłem i wszystko gra tak jak przedtem.Teraz normalnie zamyka i otwiera drzwi,klapę, z pilota.Z kluczyka zamyka drzwi,klapę,klapkę wlewu i działa domykanie szybra i szyb.Co mam zrobić aby z pilota działało domykanie szybra,szyb i żeby zamykało klapkę wlewu?Pomóżcie bo w moim temacie jest cisza.
Jak cos to proszę o usunięcie mojego tematu.

PostNapisane: 1 marca 2010, 18:23 
Pierwsze kroki

wie ktos co sie moze dziac z moim problemem ? auto nadal samo sie zamyka.. tylko zamyka z otwieraniem nie ma problemu..

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1