BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 17 czerwca 2025, 10:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Webasto po raz kolejny - jednak temat nie poruszany
PostNapisane: 9 marca 2010, 09:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57
Witam, pisałem już o tym na innym forum ale nie dostałem odpowiedzi, więc spróbuje tu :)

Pacjentka to 530d z webasto z/c z tym, że mam zwykłą klimę i mały bc, więc zero możliwości włączenia ogrzewania postojowego a tylko dogrzewania silnika. I na tym drugim mi zależy tak naprawdę. I teraz tak: odpalając silnik webasto nie włącza się... Podłączam komputer, uruchamiam inpę i przechodzę do punktu diagnostyki. Żadnych błędów. Wybieram opcję "activate" i włączam podgląd parametrów...wszystko ok...włącza się, grzeje do właściwej temp. i wyłącza się zgodnie z cyklem. Sprawdzane na postoju jak i w czasie jazdy. No i oki, ale na następny dzień, kiedy mamy lekki mrozek, silnik absolutnie zimny, niestety piecyk nie startuje... Bezpiecznik ok, nic nie cieknie itp.
Przyznam, że to trochę uciążliwe, co rano zabierać laptopa na przejażdżkę ;)
I teraz tak: myślę nad zdjęciem koła i obejrzeniem piecyka. Tylko mam pytanie: na co zwrócić uwagę?? Czy możliwe jest, że jakaś kostka daje sygnał z komputera (po przeanalizowaniu temp zewnętrznej i cieczy chłodzącej) do webasto żeby się uruchomiło i jest odłączona?? Tylko z drugiej strony wtedy jak to możliwe, że mogę włączyć je programem inpa...

Wiem, że trochę zawiło napisane ale może ktoś coś pomoże lub naprowadzi... Z góry dziękuję :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Webasto po raz kolejny - jednak temat nie poruszany
PostNapisane: 9 marca 2010, 21:17 
Zacna persona forum

siem - dla mnie ciut zawile ale opisz jak poradzisz sobie z problemem bo mam ciut podobnie -pzdr

PostNapisane: 9 marca 2010, 22:01 
Forumowicz

Moje BMW: e39 kombi
Kod silnika: 3,0d
a ja chciałbym obalić pewną bzdurę na temat webasto moje jest jak zazwyczaj wszędzie opisują bez możliwości grzania wnętrza a jednak grzeje wnętrze auto jest z włoch więc nie sądze że je ktoś podmienił jak kupiłem samochód siedziało radio bmw ale nie od tego modelu kupiłem więc na allegro uzywane z dużym wyświetlaczem zainstalowałem no i okazuje się ze jest w nim zaprogranowana funkcja grzania kabiny i ustawiania na konkretna godzinę co prawda nie działało nic po tysiacu kąbinacji przypadkowo musiałem odłaczyć akumulator na jakąś godz. i jaka radość nastąpiła jak po jego podłaczeniu webasto ożyło i działa do dziś co prawda żadko ustawiam je żeby rano dogrzewało zanim wsiadę bo szkoda prądu z akumulatora ale wszystko działa perfekt!

PostNapisane: 11 marca 2010, 17:22 
Pierwsze kroki

Moje BMW: bmw 525
witam jeśli mógłbym zadać pytanko też na temat webasta ponieważ tyle naczytałem się już i nie jestem pewien. posiadam od niedawna bunie (moja pierwsza) 525d z webastem oraz pilotem do niej, mam dużą navi 16:9 i teraz mam pytanko czy jest to pełna wersja webasta z dogrzewaniem, przewietrzaniem wnetrza i ogrzewaniem silnika. napisze że po wejsciu w BC jest funkcja STANDLUFTUNG/STANDHEIZUNG gdzie są 2 czasy (wyzerowałem je)

problem jest w tym że jak włączam webasto z pilota (przytrzymuje dłużej przycisk ON do czasu zapalenia się diody zielonej, następnie po zdjęciu palca z przycisku zaczyna mrygać pomarańczowe/czerwone diodowe św) uruchamia się, spod auta zaczynaja lecieć spaliny i po paru minutach wyłącza sie(tzn spaliny przestają lecieć) a załącza sie wentylator z ktorego leci we wnetrzu zimne powietrze.

teraz nie jestem pewien czy mam pełne webasto, czy dobrze je uruchamiam, czy ma ono jakąś usterkę że sie tak wyłącza po paru min
proszę o jakąś odpowiedż ponieważ jestem "zielony" z tego a instrukcje mam po niemiecku . pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1