[quote="ROGER-NYSA"]Witam
VW Bora TDI 115PS ,130ps ,150ps .
Zazwyczaj lepiej wyposażona od Golfa IV często lepiej wyposażona nawet Passata.
W opcji silnikowej na PD zazwyczaj skrzynia 6 biegowa od 99r. i wielkie sprzęgło jak w 150konnej wersji. Silnik umieszczony poprzecznie łatwa wymiana "rozrządu" Nie trzeba rozbierać przodu jak w audi. Zazwyczaj szła z 16calowymi kołami, autko tanie w utrzymania, ekonomiczne ,zawieszenie proste (moim zdaniem nie zniszczalne) Turbina ze zmienna geometrią GT1749V w różnych odmianach z sporym zapasem. Bardzo łatwe w diagnostyce jak każdy VAG.
Miałem taka BORĘ nie mogę powiedzieć złego słowa..na miasto super (wali pięknie niutonem od dołu-bardzo zrywne ) W trasie do 170 km/h jeszcze całkiem przyzwoicie.
Przesiadłem się na BMW E46 320D 150PS .........niestety lag od dołu w porównaniu z VW ogromny ale w trasie inny świat. Spalanie trasa zawsze 5-5,5l po mieście 6 zimą 7.
Nie znajdziecie auta z takimi parametrami z 99r za te pieniądze.
ŚWIETNY SILNIK (POMPOWTRYSK)
SKRZYNIA 6
DOBRY WYPAS
KOŁA 16 CALI W SERII
ZAWIESZENIE STALOWE (twarde i wytrzymałe)
WIELKIE SPRZĘGŁO
CIEKAWA BRYŁA
OGROMNY POTENCJAŁ auto wręcz stworzone pod "chipa" i większy intercooler z wersji 115ps bezpiecznie 150ps. I przy starcie swoją e46 nie mam szans ,zaczynam wciągać taka borę dopiero od 140km/h.
Ja pracowałem w volkswagen motor polska w Polkowicach w latach 2000-2001.Składaliśmy wówczas silniki 115konne tdi.Pracowałem ta taśmie.Ale pamiętam, że robiliśmy partię silników 1.9tdi z mocą 225km, była to partia kilkudziesięciu silników to testów i miała być montowane w passatach.Na hamowni u nas testy przeszły bez problemów, ale niestety w autach testowych rozleciały się 4 sztuki i ostatecznie volkswagen zrezygnował z nich.Teraz oprócz normalnych diesli zaczynają robić jakieś małolitrażowe jednostki diesla o bardzo małej pojemności.Jako ciekawostkę powiem, że silniki które montowaliśmy były montowane tylko w Volkswagenach, natomiast do Audi szły tylko silniki montowane w niemczech - i tak też było.
Montowaliśmy 700 silników dziennie, teraz ta norma z tego co wiem znacznie się zwiększyła.