BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 21:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Stacja bezynowa/Policja/ kontorla pojazdu
PostNapisane: 28 marca 2010, 22:10 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
KotSylwester napisał(a):
Zastanawiam się czemu nie lubię molochów handlowych... chyba właśnie dlatego że trzeba się nałazić żeby cokolwiek załatwić. Ciekawe co można załatwić w centum handlowym mniej się nachodząc..

Poczta - parkujesz pod wejściem
Pralnia - parkujesz pod wejściem
Spożywczy - khm, nie robię w "moim" Spożywczaku tyle metrów co z parkingu pod CH do wejścia do marketu.
Fotograf - parkujesz pod wejściem
Ciuchy? - multum sklepów masz bliżej...

Sądząc po ilości ludzi w centrach, jesteś chyba dość odosobniony w swojej opinii. Ja tłumu nie lubię, ale jak mam jechać w 5 miejsc, za każdym razem szukając parkingu, a mogę pojechać w 1 i dodatkowo móc bez stresu skorzystać z toalety to jednak wychodzi wygodniej.

Trochę inaczej jest u mnie na prowincji, bo w sumie centrów handlowych nie ma, z parkowaniem problem tylko w sezonie, a i tak wszędzie da się dojść pieszo.

Mieszkałem jednak jakieś 7 lat w stolicy i tak sobie wyobrażam, że osoba niepełnosprawna ma czasem inne problemy logistyczne w dużym mieście niż Ty. Np. takie wyjęcie wózka i wydostanie się z auta.
Podjeżdża pod centrum, raz się wypakowuje i może poruszać się już swobodnie na przestrzeni, gdzie są windy, nie ma krawężników, są toalety itp. To chyba wygodniejsze niż jeżdzenie po mieście, szukanie za każdym razem miejsca do zaparkowania, wydostawanie się z samochodu, walka z krawężnikami, brakiem podjazdów, wind itp.

Mówiliśmy o osobach niepełnosprawnych, a z ich perspektywy niekoniecznie tak łatwo wygląda podjechanie w 5 różnych miejsc, zaparkowanie i "wyskoczenie" na chwilkę z auta.
I dlatego fajnie, że są takie ułatwienia pod centrami handlowymi, uważam, że to jak najbardziej ok.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 28 marca 2010, 23:25 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
patrząc od strony osoby pełnosprawnej punkt dla Kyo
qqiz napisał(a):
Mówiliśmy o osobach niepełnosprawnych, a z ich perspektywy niekoniecznie tak łatwo wygląda podjechanie w 5 różnych miejsc, zaparkowanie i "wyskoczenie" na chwilkę z auta.

to by było na tyle

PostNapisane: 29 marca 2010, 06:58 
Uzależniony od forum :)

qqiz napisał(a):
Sądząc po ilości ludzi w centrach, jesteś chyba dość odosobniony w swojej opinii.

I mi z tym dobrze. Ja nie narzekam, chodzę do CH jak muszę, jak nie muszę nie chodzę :)

qqiz napisał(a):
Ja tłumu nie lubię, ale jak mam jechać w 5 miejsc, za każdym razem szukając parkingu, a mogę pojechać w 1 i dodatkowo móc bez stresu skorzystać z toalety to jednak wychodzi wygodniej.

Z toaletą to niewątpliwy plus. Natomiast ja niesamowicie zadku muszę odwiedzić 5 miejsc na raz w CH.
Do fryzjera nie chodzę w CH, do pralni też nie wożę do CH, zakupów spożywczych absolutnie nie robię w CH, tylko w sklepie w Józefowie. Niestety jak jadę kupić spodnie czy buty albo idę do kina to jadę do CH.

qqiz napisał(a):
Np. takie wyjęcie wózka i wydostanie się z auta.
Podjeżdża pod centrum, raz się wypakowuje i może poruszać się już swobodnie na przestrzeni, gdzie są windy, nie ma krawężników, są toalety itp. To chyba wygodniejsze niż jeżdzenie po mieście, szukanie za każdym razem miejsca do zaparkowania, wydostawanie się z samochodu, walka z krawężnikami, brakiem podjazdów, wind itp.

Chyba się nie zrozumieliśmy. Ja nie neguję że osoba niepełnosprawna idzie do CH :wstyd: :zdziwko: Tylko poruszyłem kwestię "robienia kilometrów" po CH.

qqiz napisał(a):
I dlatego fajnie, że są takie ułatwienia pod centrami handlowymi, uważam, że to jak najbardziej ok.

Miejsca do parkowania wynikają z ustawy a nie z dobrej woli zarządu CH :oczami: Nie każę niepełnosprawnym jechać w 5 miejsc. Ktoś sobie zinterpretował moją odpowiedź a reszta odpisuje na podstawie tej interpretacji :oczami:

Napisałem że miejsce pod wejściem do CH nie wiele zmienia bo i tak się robi kilometry. Co innego pod wejściem do urzędu itp itd.

PostNapisane: 29 marca 2010, 08:17 

Fakt policjant troche poplynal,kolejny ambity.Ale nie oceniam,bo mnie przy tym nie bylo.Ale najwazniejsze to nie ma kolego tlumaczenia ze sekunda,minuta czy dwie.Miejsce dla inwalidy,to miejsce dla inwalidy i koniec kropka.Nie wierze,ze wokolo cales stacji nie bylo skrawka miejsca zeby auto na chwile zostawic.Ale po tym co napisales to bylo tak-Stanales na miejscu na ktorym nie miales prawa,przyjechala policja i slusznie dostales mandat,ty uniosles sie honorem i go nie przyjales.Wiec pan policjant pomyslal sobie,ok cwaniak z BMW mi sie trafil to go udupie i tak tez zrobil ;) A moze wystarczylo byc grzecznym,wyjasnic sytuacje,przeprosic itp. ewentualnie poprosic o nizszy mandat.A na zakwasy najlepsza jest laska kielbasy :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 29 marca 2010, 09:30 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Pewien nie jestem, ale... oni ten mandat chcieli wypisać bezprawnie, stacja benzynowa nie jest drogą publiczną więc nie obowiązują tam przepisy ruchu drogowego, także wyznaczone miejsca dla inwalidów.

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 29 marca 2010, 09:50 

Gumiś, chyba nie do końca, bo pod marketem chyba mogą karać i market ma obowiązek mieć miejsca parkingowe, więc...

PostNapisane: 29 marca 2010, 14:53 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
KotSylwester, z tego co mi wiadomo to dopiero na wniosek właściciela/zarządcy terenu, ale jak pisałem pewien nie jestem. Wieczorem siąde do drugiego kompa gdzie mam LEX'a to sprawdzę dokładnie.

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 29 marca 2010, 16:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Kod silnika: M57
mateuszek89 napisał(a):
miejsca wokoło były zajte ja nie moglem sie ruszac ale nie jstem inwalida ale mialem zakwasy

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

zakwasy... hahahahhaa, chłopie, to ty byłes zagrozeniem na drodze!

dlaczego ludziom nie wstyd takie głupoty pisac...

PostNapisane: 29 marca 2010, 18:34 
Forumowicz

Moje BMW: E36 Copmact
Kod silnika: M43 Junkers
bierute napisał(a):
mateuszek89 napisał(a):
miejsca wokoło były zajte ja nie moglem sie ruszac ale nie jstem inwalida ale mialem zakwasy

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

zakwasy... hahahahhaa, chłopie, to ty byłes zagrozeniem na drodze!

dlaczego ludziom nie wstyd takie głupoty pisac...

umieram, mam zakwasy :rotfl: :rotfl: dobre wytlumaczenie ;)

PostNapisane: 29 marca 2010, 19:09 
Częsty bywalec

Moje BMW: Perełka
Kod silnika: M52TUB28
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93554
dawno sie nie usmialem czytajac taki temat...

moze to wredne ale sam dzwonie po paly jak widze jak jakis pajac stoi na miejscu dla inwalidow ;o

to ze ktos jest inwalida (zadko z wlasnego wyboru) napewno nie jest przyjemne i to ze musi zapierdzielac XXX metrow dalej bo komus w pelni sprawnemu bylo ciezko sie ruszyc kawalek nie jest rowniez niczym fajnym.

czlowiekowi na wozku przeturlanie sie 50m sprawia problem, zaparkowanie w waskim zwyklym spocie tez, po to wlasnie sa szersze miejsca dla osob niepelnosprawnych.

mowisz ze zakwasy to niepelnosprawnosc? :wstyd: :mur:

nie wazne czy stales tam minute/dwie/10/30 w kazdej chwili mogl przyjechac tam ktos kto bylby mniej sprawny od Ciebie....

oni pokazali Ci ze tak nie wolno, zaczales fikac i zgrywac kozaka to Ci pokazali ze jednak sie nie kozaczy a oni sa ponad Toba...

piszesz ze nie trawisz "psow".. oni pewnie Ciebie tez nie skoro sie do nich rzucasz jeszcze w dodatku nie majac racji :mur:

ciesz sie ze skonczylo sie tylko na zabraniu dowodu a nie na mandatach za nieposiadanie swiatel itp bo takie tez mogli Ci wcisnac i np jeszcze dorzucic za brak zapietych pasow jak odjezdzales itp..

PostNapisane: 29 marca 2010, 19:20 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90
Kod silnika: M47/T2
jak policja będzie każdego karać upomnieniem to nikt się niczego nie nauczy. teraz podejrzewam, że ty jak i twoi znajomi oraz osoby czytający ten temat zastanowią się 2 razy zanim zaparkują na miejscu dla niepełnosprawnych. jakby cię kara ominęła, prawdopodobnie zrobiłbyś to kiedyś jeszcze raz. bardzo często zwracam uwagę, czy auta parkujące na miejscach dla inwalidów mają symbole o niepełnosprawności- niestety dużo z nich nie ma.

PostNapisane: 29 marca 2010, 19:43 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 COUPE+COMPACTe36
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=94308
barteke36 napisał(a):
bardzo często zwracam uwagę, czy auta parkujące na miejscach dla inwalidów mają symbole o niepełnosprawności-
teraz juz nie ma naklejek sa tylko karty ze zdjeciem ktore kladziesz za przednia szyba kumpel z taka smiga jego mama ma problemy z kręgosłupem i sobie taka karte zalatwila :hyhy:

PostNapisane: 29 marca 2010, 19:47 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90
Kod silnika: M47/T2
aha. no to niepotrzebnie się złościłem jak tego nie widziałem. dzięki za wyjaśnienie.

PostNapisane: 29 marca 2010, 20:25 
Forumowicz

Moje BMW: A3 8P , ex qp e36
Kod silnika: 2.0 TDI
wy tylko o tych zakwasach a to z rowerem było lepsze :hyhy: a co do tematu to nauczka na przyszłość ... drogi autorze więcej pokory i samokrytyki , chociaż wiem że źle nie chciałeś i że szanujesz te miejsca i normalnie tam nie parkujesz jednak stało się jak się stało... wyciągnij wnioski pozdrawiam :)

PostNapisane: 29 marca 2010, 22:22 
Forumowicz

Moje BMW: E36 325i
Kod silnika: 2xM50b25
daleko szukać dziś bylem na komisariacie i sa 3 miejsca dla niepełnosprawnych tylko jedno autko zaparkowane miało znaczek ;/ :wstyd: Pod latarnią najciemniej

PostNapisane: 29 marca 2010, 23:07 
Przyjaciel forum

mateuszek89 napisał(a):
daleko szukać dziś bylem na komisariacie i sa 3 miejsca dla niepełnosprawnych tylko jedno autko zaparkowane miało znaczek ;/ :wstyd: Pod latarnią najciemniej

a świstek za szybą był czy szukasz usprawiedliwienia?

PostNapisane: 30 marca 2010, 07:52 

mateuszek89, przeczytaj powyżej o "znaczkach".

PostNapisane: 30 marca 2010, 23:22 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
CZECHU napisał(a):
barteke36 napisał(a):
bardzo często zwracam uwagę, czy auta parkujące na miejscach dla inwalidów mają symbole o niepełnosprawności-
teraz juz nie ma naklejek sa tylko karty ze zdjeciem ktore kladziesz za przednia szyba kumpel z taka smiga jego mama ma problemy z kręgosłupem i sobie taka karte zalatwila :hyhy:

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, bo poskąpiłeś przecinków, ale jeżeli Twój kumpel śmiga autem mamy i sobie parkuje na miejscach dla niepełnosprawnych na jej konto, to też coś tutaj chyba nie tak.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 31 marca 2010, 00:15 
Przyjaciel forum

jiGsaw napisał(a):
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, bo poskąpiłeś przecinków, ale jeżeli Twój kumpel śmiga autem mamy i sobie parkuje na miejscach dla niepełnosprawnych na jej konto, to też coś tutaj chyba nie tak.

no tak ale jak miejscy czy policja podejdą do takiego auta i zobaczą świstek to idą dalej a nie wlepiają mandat

PostNapisane: 31 marca 2010, 00:30 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
jiGsaw napisał(a):
no nie tak, chyba że wiezie matkę.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1