BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 16:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E30] Wysokie obroty na biegu jałowym
PostNapisane: 16 kwietnia 2010, 17:01 
Pierwsze kroki

Witam, a więc sprawa jest taka opisze cała historie bowiem może ma to jakies znaczenie, zaczeło się od tego że auto dusiło mi na powyżej 3000 obrotów tak jakby było odcięcie powyżej 3000 nie szło wyżej, domniemaliśmy że padnięty jest przepływomierz. Wcześniej w zime okazało się ze mam walniętą uszczelke pod głowicą zatem oddałem autko kumplowi i wymienione zostały uszczelka pod głowicą , olej, filtr oleju, czujnik temperatury, świece, 2 popychacze hydrauliczne bo cykało mi na zimnym silniku; przepływomierz nie został wymieniony. Na komputerze wywalało błąd przepływomierza po tych wszystkich wymianach. Odebrałem auto od kolegi i po tym jak postało całą noc rano :/ odpalam auto zakaszlało i zdechło, zgasł silnik , odpalam znowu i gaśnie , żeby go odpalić musiałem trzymać go chwile na wyższych obrotach na gazie żeby nie zgasł i po chwili dosłownie łaził normalnie po rozgrzaniu się bez problemu, po tym wszystkim może raz zdarzyło mi sie ze auto przydusiło tak nie zaobserwowałem już tego. Za każdym razem jak auto postało na zimnym dłużej albo całą noc to miałem to samo prz odpalaniu :( jeździłem tak jakiś czas bo potrzebuje auta. Zamówiłem przepływomierz na allegro używany.

Pewnego dnia po powrocie z pracy wszystko było ok i jak miałem jechać do kumpla włączam auto i bum 2000 obrotów i nie spada przejechałem z 10 km i dalej to samo myślelismy ze to wina tego przepływomierza wiec zabralismy sie do wymiany. Na tym drugim auto chodziło też na 2000 i jeszcze dodatkowo telepało nim :/ o wiele gorzej lazil niz na moim więc zmieniłem spowrotem na swój, po odpieciu przepływomierza obroty spadaja ale po przegazowaniu wzrasta do 2000 i tak już sie trzyma. Zaobserwowałem że jak odłączam silniczek krokowy i podłączam na zapalonym silniku obroty spadaja do 900 i łazi normalnie nawet po przegazowaniu, zaś gdy auto gaszę i odpalam ponownie to spowrotem skacze do 2000 obrotów. Silniczek całą noc leżał w benzynce i dzisiaj rano troche go przeczyszciłem pendzelkiem w środku, jedyne co uzyskałem to po odpaleniu auto miałem z 1200- 1500 obrotów i rosło potem już znowu było to samo 2000 i nie spada. Co to może być :szok: pomocy pojawiło się dosłownie nagle ;/, czy jest opcja że coś zostało źle zrobione przy wymianie uszczelki :( i tych części ?? W poniedziałek mam mieć nowy silniczek krokowy na sprawdzenie czy z nowym wszystko jest ok :( mam nadzieje że tak.

silnik 1.8 benzyna M40

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e30] wysokie obroty na biegu jałowym
PostNapisane: 16 kwietnia 2010, 18:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 316i,e30 316i
Kod silnika: M43B16, M40
może to pompa paliwa? miałem bardzo podobne niespodzianki...zasyfiale sitko, bagienko w baku, nieszczelny wężyk wypływowy w pompie,a może...czujnik położenia wału? sprawdz najpierw pompę.

http://img153.imageshack.us/img153/503/54349907.jpg

PostNapisane: 16 kwietnia 2010, 18:58 
Pierwsze kroki

własnie niedawno normalnie właczyłem silnik na właczonym odłaczyłem i podłaczyłem silniczek krokowy i auto chodziło normalnie zanim dojechałem do domu :( ale jak już włącze i wyłącze to dupa, nom narazie sprawdze na innym silniczku.

PostNapisane: 16 kwietnia 2010, 20:33 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
Czujnik położenia przepustnicy sprawdź.

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 16 kwietnia 2010, 21:02 
Pierwsze kroki

maaaad ma rację - przepustnica - nie pomyślałem, ale to może być to

PostNapisane: 24 kwietnia 2010, 21:34 
Pierwsze kroki

Na komputerze wywaliło błąd regulatora biegu jałowego no to chyba silniczek, co warto bardziej kupić używany bosha ? czy zamiennik nowy ? i co bardziej sie opłaca ile chodzi taki zamiennik ? Mam nadzieje że to rozwiąże problem

PostNapisane: 29 kwietnia 2010, 12:30 
Pierwsze kroki

zakupiony używany silniczek, założony autko chodzi jak złoto :) żaden czujnik.

PostNapisane: 29 kwietnia 2010, 16:42 
Pierwsze kroki

Brawo! i już dzięki Tobie jesteśmy bogatsi o doświadczenie (monitorowałem z ciekawości ten temat)...pozdrawiam. Mariusz

Tytuł: Re: [E30] Wysokie obroty na biegu jałowym
PostNapisane: 7 maja 2010, 19:43 
Pierwsze kroki

no dobra auto łazi ładnie na obrotach z tym problemem wygrałem na jałowym stoi na 600 około, wszystko ładnie pięknie założyłem nawet ten drugi przepływomierz i też na nim jednak łazi :D ładnie. Ale powróciły mi problemy z przyduszeniem po 3000 obrotów :( jeździłem aż dzisiaj znowu jak przekracza 3000 to jest jakby odcięcie zapłonu potem nawet już miałem powyżej 2000. Dzisiaj sciągnełem kopułkę z ciekawości i nie wygląda ciekawie jak na moje oko czy może to być też wina kopułki i palca rozdzielacza ?? Czasami mi się tak działo potem przestało i dzisiaj znowu.

Tytuł: Re: [E30] Wysokie obroty na biegu jałowym
PostNapisane: 7 maja 2010, 19:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34, e39
Kod silnika: m50b25, m51b25
Garaż: e34 m50b25
e39 m51b25
Może palec już wytarty. Też miałem przygody z przerywającym zapłonem (w silniku m20). Winny był palec rozdzielacza.

Just to stay alive...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1