BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 19:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Megaprzekręt .......
PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 20:05 
Specjalista

.......przy biernej postawie polityków i mediów!!!!!!!

Na naszych oczach, przy biernej postawie polityków, mediów, służb specjalnych, dzieje się ostatni akt utraty suwerenności naszego kraju.

Afera hazardowa „warta” być może 0,5 mld PLN skutecznie przesłania megaaferę, w której Polska straciła jakieś 1500 mld PLN.

Megaafera nie zostaje zauważona, być może dlatego, że ma rozmiar niewiarygodny, choć tak łatwo sprawdzalny.

W czasie, kiedy kolejne rządy szukają dywersyfikujących rozwiązań dostawy paliw, po cichu rozdawane są polskie zasoby ropy i gazu obcym firmom. Oficjalna wersja Głównego Geologa Kraju jest taka: „Przekazujemy zasoby w celu ich rozpoznania, nie posiadamy środków na ten cel i nowoczesnych technologii”.

To kłamstwa.

Od dziesiątków lat, w tym także w ostatnim 20 – to leciu, manipulowano informacją geologiczną. Np. coroczne Bilanse Zasobów Kopalin (PIG) informują, że mamy jedynie 150 mld m3 gazu (na 10 lat eksploatacji) i 19,5 mln ton ropy (na 1,3 roku eksploatacji).

Jak za dotknięciem różdżki czarodziejskiej, z chwilą przekazania zasobów w celu rozpoznania, od razu wiadomo, że pod Kutnem zasób gazu przekazany w 2007 roku FX Energy to ok. 500 mld m3, a gaz przekazany firmie Chevron w 2009r. (obie firmy z USA) to ok. 1000 mld m3 (1 bln). Zasoby te po prostu, były dawno, poprzez kilka tysięcy wierceń w latach 60 i 70 - tych XX wieku i inne (satelitarne) w latach następnych, rozpoznane, a informacje utajniono polskiemu społeczeństwu i przekazywano agenturze KGB.

Nie ujawnienie tych zasobów było i jest tym na rękę, którzy mają biznes na sprowadzaniu gazu z Rosji.

Przekazano obecnie w obce ręce zasoby gazu w ilości ok. 1,5 bln m3 (na ok. 150 lat zapotrzebowania obecnego Polski) za ok. 1% wartości (opłaty koncesyjne za wydobycie – 5,63 PLN/1000m3) ze stratą ok. 2000 mld PLN (cena gazu z Rosji to ponad 400 USD/1000 m3).

Zasoby te zostały dawno rozpoznane i firmy amerykańskie, o których mowa powyżej (w FX Energy jest były wiceprezes PGNiG), mają 100% pewności co do wielkości zasobów, czym się same chwalą na swoich stronach internetowych.

Manipulacja informacją przez Głównego Geologa Kraju, który wydał koncesje, polega na tym, koncesje wydaje (wydał obcym firmom ponad 30), jak twierdzi jedynie na rozpoznanie zasobów.

Dają się na to nabierać wszyscy, nie znając prawa geologicznego i górniczego, które obecnie w Art. 12 stanowi że: kto rozpoznał złoże…może żądać pierwszeństwa do jego eksploatacji przed innymi. Oznacza to, że rozpoznanie jest jednoznaczne z prawem do eksploatacji.

To samo w Art. 15 jest kontynuowane w projekcie nowego prawa g i g – druk sejmowy 1696.

Projekt nowego prawa g i g zmierza do totalnego przejęcia wszelkich zasobów energetycznych (oraz pozostałych) przez organ koncesyjny podległy Głównemu Geologowi Kraju w jednym celu – przekazania tych zasobów w ręce prywatnych firm przetargowo lub bez przetargu. Z pominięciem interesu państwa, samorządów i obywateli, czyli obecnych właściciel. Których pozbawia się możliwości korzystania z własnych zasobów.

Dodatkowo jeszcze w nowym prawie wymyślono możliwość bezwzględnego wywłaszczenia z nieruchomości wszystkich właścicieli obecnych przez tego, który uzyskał koncesję na rozpoznanie i/lub eksploatację.

Np. FX Energy ma już tereny o pow. 8,5 tys. km2 terenów w Polsce, które może przejąć na min. 50 lat, wywłaszczając wszystkich, jeśli zobaczy w tym jakiś interes. Nowe prawo g i g ma ułatwić także znakomicie przekazanie węgla brunatnego w obce ręce. Węgiel brunatny ma „iść” z prywatyzacją energetyki, co oznacza, że za oczekiwane 12 mld PLN (obecnie szacunki dochodzą do 25 mld PLN) z prywatyzacji sektora energetycznego utracimy zasoby o wartości setek mld PLN. Samorządy i organizacje społeczne eliminuje się skutecznie z procesu koncesyjnego, poprzez kolejne prawne ograniczenia ustawowe, celowe manipulacje prawem.

To wszystko staje się niewiarygodne poprzez swoją prostotę. Wydaje nam się, że nikt nie może zabrać nam naszych domów, działek, pól i lasów.

A jednak – wystarczy przeczytać choćby skrót projektu nowego prawa geologicznego i górniczego, żeby zrozumieć grozę sytuacji.

Udało się, przy biernej postawie praktycznie wszystkich sił politycznych, zatrzymać listem otwartym do Prezydenta i Premiera, Marszałków Sejmu i Senatu (dostali wszyscy posłowie) spowolnić legislację tego prawa (ustawa miała wejść w życie 1 lipca 2009r.).

Sejm uchwalił powołanie Nadzwyczajnej Podkomisji Sejmowej ds. druku 1696 – projekt nowego prawa geologicznego i górniczego, po bezskutecznej wielomiesięcznej dyskusji w podkomisji, samorządy i organizacje społeczne przestały w niej uczestniczyć decyzją Przewodniczącego i posłów PO. Z uzyskiwanych informacji posiadamy wiedzę, że z wielu wniesionych poprawek niewiele poprawek wniosła Podkomisja do projektu rządowego (projekt Głównego Geologa Kraju), projekt wkrótce ma trafić do drugiego czytania.

Podsumowując – zajmujemy się wszyscy duperelami, a tu kradną, zupełnie bezkarnie, wszystko co dla nas najcenniejsze. Zwłaszcza przyszłość. Mogliśmy być Norwegią czy Kuwejtem, a jesteśmy nędzarzem wycyckanym przez zgraję mafijnych „elit politycznych”.

Może czas z tym skończyć, póki jeszcze coś zostało?

Może warto społeczeństwu ujawnić wszystkie bzdury o budowie dla nas bezpieczeństwa energetycznego, w ramach którego pozbywamy się własnych paliw jako źródła dochodów, by kupować od innych za ciężkie pieniądze.

Te bzdury o bezpieczeństwie energetycznym w ramach czego pozbywamy się za grosze dochodowych spółek energetycznych wraz z zasobami.

O potrzebie budowy elektrowni atomowych wtedy, kiedy zapotrzebowanie na energię stale spada, a wydano już pozwolenia na 12,5 tys. MW przyłączenia energii wiatrowej, (zostały do rozpatrzenia wnioski na 54 tys. MW), t.j. na 1/3 zainstalowanej obecnie mocy wszystkich elektrowni. Wtedy, kiedy dostępne zasoby geotermiczne (skał i wód) mogą zapewnić moc energii elektrycznej na ok. 50 tys. MW.

O konieczności realizacji projektu CCS – wychwytywania, sprężania i zatłaczania spalin ze spalania węgla brunatnego przez PGE (przygotowane do sprzedaży na giełdzie) w najcenniejsze geotermalne pokłady utworów solanek jurajskich w centralnej Polsce.

Może ktoś to powie poprzez media ogłupiałemu społeczeństwu i uratuje ten kraj?

Zerżnięte z sieci i wszędzie tego pełno. http://www.parkiet.com/forum/viewtopic.php?p=5881880

Nie wiem, czy było, bo wyszukiwarka znowu ma wolne :P

Ale daje do myślenia :niepewny:

Tytuł: Re: Megaprzekręt .......
PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 20:30 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34, e39
Kod silnika: m50b25, m51b25
Garaż: e34 m50b25
e39 m51b25
No jeśli to prawda, to rzeczywiście afera

Just to stay alive...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 20:32 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Wał jak nic, od dawna wiadomo. Tzn Ci co mieli wiedzieć to wiedzieli, Ci co łykają propagandę to pewnie napiszą że to bzdura.

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 20:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 sedan
Kod silnika: M57D30 bez klapek :)
to może się znajdzie jakiś odważny co to nagłośni? Bo my tu gadu gadu a kasa ucieka... :P

Może Rysiek Cebula się podejmie :cool:

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=16&t=64357

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 20:39 
Forumowicz

Moje BMW: e34
Kod silnika: m50b20
trochę to wszystko napompowane ale prawdziwe

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 20:53 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
A ktoś wie o tym jakieś konkrety? Bo ten tekst to wygląda jak jakieś wypociny licealisty.

Inna sprawa że w Polsce jest bandytyzm pod tym względem że kopaliny należą do państwa a nie właściciela ziemi.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 21:05 
Specjalista

Trzeci raz natknąłem się na tę treść, więc wkleiłem tu........autor tekstu nie utożsamia go z rozgrywkami międzypartyjnymi i na moją logikę tego typu kontekstu się nie doszukałem. A wisi to już w necie od lutego.

W mediach nie natknąłem się na żadne wzmianki o przybliżonych choćby domysłach i pytanie, czy tego typu hit byłby w jakikolwiek sposób nagłośniony ?

Prawda w tym artykule i jej poruszenie co do szczegółów, zalała by krwią niejednego Polaka.

Dla ciekawostki dorzucę wnikliwość równie zainteresowanego rodaka i pozwolę sobie skopiować jego uwagę:

Art. 127.
§ 1. Kto, mając na celu pozbawienie niepodległości, oderwanie części obszaru lub zmianę przemocą konstytucyjnego ustroju Rzeczypospolitej Polskiej, podejmuje w porozumieniu z innymi osobami działalność zmierzającą bezpośrednio do urzeczywistnienia tego celu, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 10, karze 25 lat pozbawienia wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności.

§ 2. Kto czyni przygotowania do popełnienia przestępstwa określonego w § 1, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 3.

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 21:19 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
robertbmw napisał(a):
Trzeci raz natknąłem się na tę treść, więc wkleiłem tu........autor tekstu nie utożsamia go z rozgrywkami międzypartyjnymi i na moją logikę tego typu kontekstu się nie doszukałem. A wisi to już w necie od lutego.

Tak, w zasadzie jedyne to tu można przeczytać to to że podobno dość tanio sprzedajemy komuś koncesję. No i że ktoś chce przepchać jakąś cyrkową ustawę (póki co jest mowa o projekcie, a projektów wiele, choćby zakaz rozmawiania przez telefon w pociągu).

Chętnie poczytam coś więcej, tylko niech choć nazwiskiem będzie podpisane bo specjalistów od światowego spisku i nwo to ci u nas dostatek ;)

robertbmw napisał(a):
W mediach nie natknąłem się na żadne wzmianki o przybliżonych choćby domysłach i pytanie, czy tego typu hit byłby w jakikolwiek sposób nagłośniony ?

Na szczęście jeszcze nie wszystkie media należą do niemców :rotfl:

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 21:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 316i Compact
Nagłośnione specjalnie chyba nie było, ale na onecie był o tym artykuł w dziale "Biznes" jako wyróżniony:
http://biznes.onet.pl/zloza-lupkowe-w-p ... rasa-detal

I np.:
"Niedawno dziennikarze RMF FM dotarli do umów licencyjnych jednego z takich przedsiębiorstw. Wynika z nich, że Polska dostanie w postaci opłaty licencyjnej góra 1 proc. przychodu z wydobycia gazu. Dla porównania w USA stawki te wynoszą 20 proc. Nawet przedstawiciele firm wydobywczych przyznają, że stawki te są bardzo niskie. W rozmowie z „The Times” jeden z nich podkreślił, że warunki finansowe w Polsce są wręcz najkorzystniejsze na świecie."
[z tekstu]

Artykuł jest podpisany z nazwisk:P

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 22:11 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
Witam
Czytałem kiedyś jakieś nieoficjalne opracowanie o zasobach "Nasze Polskiej Ziemi "

To co zawiera ten artykuł to 100% prawda. Chciałbym powiedzieć mamy zasoby , boję się powiedzieć mieliśmy.

Krew się gotuje :mad:

Krzysiek

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 22:20 
stara sprawa ;)
oficjalna odpowiedź: http://hotnews.pl/doc/12022010.pdf
polemika innego blogera: http://www.adamduda.pl/2010/02/10/lupki ... ie-polski/

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 22:43 
Forumowy terrorysta

robertbmw napisał(a):
Może ktoś to powie poprzez media ogłupiałemu społeczeństwu i uratuje ten kraj?

Większość narodu wpatrzona jest w USA i UE mimo tego, że łupią Polskę jak wcześniej ZSRR.

PostNapisane: 21 kwietnia 2010, 00:49 

'łupią'... o milionowych dotacjach już nie raczysz wspomnieć

PostNapisane: 21 kwietnia 2010, 07:11 

Ministerstwo Środowiska.

Cytuj:
Przykładem jest
zamieszczona w artykule informacja o zasobach węglowodorów w rejonie Kutna (500mld m3 gazu
ziemnego). Dotychczasnie nie zostało udokumentowane w tym rejonie żadne złoże gazu ziemnego

Dalej nie czytałem. Teraz obejrzę "Strzały w Katyniu" potem "Zeitgeist" a potem to już tylko bieżące niusy w Fakcie. Jakby to była prawda to już dawno TV by znalazła kozła ofiarnego. Chyba że KAŻDY dziennikarz, który sie tym zajmie dostaje odprawe lub zostaje dźgnięty nożem ;)

PostNapisane: 21 kwietnia 2010, 07:53 

Jakos mnie to specjalnie nie dziwi jesli to prawda.Ktos dostal spora sumke w lape za takie czy inne dokumenty i obie strony sa zadowolone.A kraj i ludzie sa na drugim planie.Wazne,ze pan X i Y sie niezle na tym oblowia. :mur:

PostNapisane: 21 kwietnia 2010, 07:58 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
robertbmw napisał(a):

Radio Maryja i Nasz Dziennik tłuką o tym od dłuższego czasu, sprawa nie jest nowa.

Przychylam się jednak do opinii, iż fakt istnienia takiej afery byłby cudowną możliwością zrobienia kariery dla każdego dziennikarza, gazety i stacji tv :]
Jednak do zrobienia na tym kariery i zarobienia kasy na takim niusie potrzeba zdecydowanego poparcia w faktach :]

PostNapisane: 21 kwietnia 2010, 08:03 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
qqiz napisał(a):
byłby cudowną możliwością zrobienia kariery dla każdego dziennikarza

Za taką aferą stoją same duże głowy mające szerokie plecy.
'Każdy' dziennikarz który z tym wyskoczy zostanie zwyczajnie wyśmiany przez tzw. 'każdego'.
Ci co fikną po prostu stracą swoją 'wiarygodność' i raczej nikt nie będzie ich brał poważnie.
Najciemniej, jest pod latarnią.
Duże wały mają do siebie to że przechodzą, bo nikt ich nie bierze na poważnie, 'bo to przecież za duży wał i każdy by o tym wiedział'.
A nawet, jak ktoś wie, to co to za sobą niesie? Nic.

PostNapisane: 21 kwietnia 2010, 08:29 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
Kyokushin napisał(a):
qqiz napisał(a):
byłby cudowną możliwością zrobienia kariery dla każdego dziennikarza

Za taką aferą stoją same duże głowy mające szerokie plecy.
'Każdy' dziennikarz który z tym wyskoczy zostanie zwyczajnie wyśmiany przez tzw. 'każdego'.
Ci co fikną po prostu stracą swoją 'wiarygodność' i raczej nikt nie będzie ich brał poważnie.
Najciemniej, jest pod latarnią.
Duże wały mają do siebie to że przechodzą, bo nikt ich nie bierze na poważnie, 'bo to przecież za duży wał i każdy by o tym wiedział'.
A nawet, jak ktoś wie, to co to za sobą niesie? Nic.

Jednak nie żyjemy na głębokiej Ukrainie czy w Rosji.
Domyślam się skąd bierze się takie przeświadczenie, ale śmiem wątpić w słuszność takiego wnioskowania.
Takimi argumentami można uzasadnić każdą teorię spiskową.
"Wiadomo, że to Rosjanie zestrzelili Kaczyńskiego. A dlaczego? Bo przecież nikt o zdrowych zmysłach by ich o to nie podejrzewał, a to najlepiej gwarantuje ukrycie takiej zbrodni" :rotfl:
"Prawdy się nie dowiesz, bo to wysokie, zamknięte sfery wpływowych ludzi, a my maluczcy guzik możemy wiedzieć."
To droga do paranoi i absurdu :kwasny:
Masz przykłady afer z ostatnich lat. Rywina, Zbynia i Rysia itd.

Kto według Ciebie nie weźmie na poważnie artykułu na pierwszej stronie Rzepy czy Wybiórczej?
Kto nie weźmie na poważnie paska w TVN czy innej WSI24 ;)

A jak ktoś wie, to niesie to za sobą bardzo dużo. Przede wszystkim zrozumiałem sugestie złamania prawa. Jak jest dowód, to jest proces, jest wyrok i jest kara.
Moim zdaniem na razie, to czyjeś swobodne konfabulacje :]
Ale poczekamy, zobaczymy :) Sądzę, że niejeden próbuje ten temat drążyć. Może jutro dowiemy się więcej na temat złóż, łupków i przekrętów.

Jeszcze inna kwestia, że prawo odbierające właścicielowi ziemi prawo do kopalin, powoduje rozmycie interesu. Jak nie ma prywatnego właściciela, to wiadomo że dobra nie są wykorzystane optymalnie, a w sporej części zmarnotrawione

PostNapisane: 21 kwietnia 2010, 09:05 
Administrator

qqiz napisał(a):
Kto według Ciebie nie weźmie na poważnie artykułu na pierwszej stronie Rzepy czy Wybiórczej?

Jak sama nazwa wskazuje, Wybiórcza, serwuje Ci to, co zostało specjalnie 'for ju' starannie wyselekcjonowane.

qqiz napisał(a):

To prawda.
Ale nie są to argumenty dotyczące konkretnej teorii, tylko teorii działań dezinformacyjnych.

PostNapisane: 21 kwietnia 2010, 09:24 

qqiz napisał(a):
"Wiadomo, że to Rosjanie zestrzelili Kaczyńskiego. A dlaczego? Bo przecież nikt o zdrowych zmysłach by ich o to nie podejrzewał, a to najlepiej gwarantuje ukrycie takiej zbrodni"
"Prawdy się nie dowiesz, bo to wysokie, zamknięte sfery wpływowych ludzi, a my maluczcy guzik możemy wiedzieć."
To droga do paranoi i absurdu

Ale sporo ludzi oglątu youtube i mówi: "K.. rzeczywiście słychać strzały i rezczywiście oni tam mówia" To na pewno prawda :D :D

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1