Kyokushin napisał(a):
Nie mniej jednak, auto 4/5 drzwiowe z coupe nie ma nic wspólnego, bo to wyklucza bycie coupe.
No jak nic wspólnego?
Podawałem co oznacza słowo "coupe" no i jak NIC?
Nie róbcie czegoś takiego, jak mój kolega, który mnie wyśmiał, gdy powiedziałem, że moje auto, to limuzyna

Bo jemu się limuzyny kojarzyły tylko z przedłużanymi towncarami
Dla niego też nie było takiej siły, żeby go przekonać, że jest inaczej, jak sobie ubzdurał, tak już mu zostało

Kyo, dla Ciebie "coupe" to utożsamienie TYLKO i wyłącznie sportowego rasowego samochodu.
Tak nie jest najzwyczajniej w świecie, bez względu na to, jak mocno będziesz wyrażał swoje zdanie na ten temat hehe
Kyokushin napisał(a):
Może istnieć pojęcie trójkątny kwadrat, ale jego sens będzie podobny do 4door coupe.
No i zastanów się logicznie co oznaczają te zdania

trójkąt oznacza, że są 3, kwadrat, że 4. kąty, ich nazwa się wzięła od brzmienia nazw tych liczb, 4door oznacza 4, door, drzwi, coupe- ściety po fr.
W jakim języku "ścięty" oznacza 2? Podwójny?
Ze słownika:
Cytuj:
COUPÉ
KOCZ
COUPÉ
KROK TANECZNY
COUPÉ
ŚCIĘTY
COUPÉ
ZWIĘZŁY
RAS: COUPÉ Ŕ RAS
OSTRZYŻONY BARDZO KRÓTKO
COUPÉ
ODCIĘTY
COUPÉ
PRZEDZIAŁ
Kyokushin napisał(a):
Tworzę sobie nowe pojęcie 'kibel-klocek-blumadakupa. Co z tego wynika? Nic.
Hmmm no nic, bo sobie wytworzyłeś, ale to nie istnieje, to jest martwe, nikt tego nie używa

Ktoś kiedyś wymyślił nazwę "kebab" i się przyjęło to, do nazywania w E36 w iście germańskim stylu, przyjęło się- ludzie używają, ale w słowniku nie znajdziesz, że kebab to nazwa E36 w germanie

Nazwenictwo aut pod względem stylów tuningowych, jest umowne, czasami ciężko powiedzieć, czy coś jest german, czy nie, co wywołuje dzwiną dyskusję hehe no ale nie dziwne, skoro łączy się różne koncepcje, podobnie jak tutaj.
discrimen napisał(a):
Andrzej przerabialiśmy temat kilka razy.
Liczba drzwi nie ma nic do rodzaju nadwozia. Może być 2 drzwiowy sedan, 2 drzwiowe kombi i 4 drzwiowe coupe.
Chodzi o stylistykę nadwozia, jeśli jest bardziej aerodynamiczne, często usportowione, ma nisko opadającą linie dachu, to jest coupe.
O samym nadwoziu coupe też można by esej napisać, bo wyraźnie odróżnić można nadwozie "sportowe" mitasubiszi eclipse, od "odsedanowatego" coupe np e30, e36.
discrimen, wszystko pięknie, ale... ja strasznie żałuję, że tak mało się udzielasz
Przynajmniej się upewniam, że jestem normalny