BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 17 czerwca 2025, 17:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: BMW Concept Gran Coupé
PostNapisane: 24 kwietnia 2010, 13:29 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 6 coupe
Kyokushin napisał(a):
Przykład bardziej drastyczny.
Czy jakby gej się Wam wypiął i powiedział na swój otwór, że to jest cipka, weszli byście w to?
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: MISTRZ

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 24 kwietnia 2010, 14:09 
Przyjaciel forum

Moje BMW: *
Kod silnika: *
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=147922
Za mało coupe jest w tym sedanie.... linia CLS jak na Merceesa jest wręcz piękna, Panamera i Aston Martin Rapid też wyglądają bardziej sportowo. W tym 4-drzwiowym coupe BMW powinno zrobić łagodniej opadającą linię dachu... Aston Martin Rapid jest dobrym wzorcem w tej "klasie" aut. Klasie, która notabene nie ma sensu. Ale skoro są klienci - to koncerny muszą się dostosować.

PostNapisane: 24 kwietnia 2010, 14:09 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Zgadzam się z Kyo, to nie jest coupe i nigdy nie będzie, E30 2d już prędzej bym określił takim mianem.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 24 kwietnia 2010, 14:34 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e91
Kod silnika: N52B25
PAMO napisał(a):
Klasie, która notabene nie ma sensu.

czy ja wiem :-k
jak ktoś potrzebuje auta które ma sportową sylwetkę, wyróżnia się z tłumu a przy tym jest dużo praktyczniejsze od qp to taki sedan jest idealnym wyjściem. Passatów CC jeździ już pełno. Jakby nie było rynku zbytu na nie to by go nie produkowali. Taka sama sytuacja jest z X6. Ktoś powie - nie jest to prawdziwa terenówka, wielka jak krowa ale tylko 4 miejsca i mały bagażnik. Po cholerę takie coś skoro jest X5. A jednak się sprzedaje i to całkiem dobrze

PostNapisane: 24 kwietnia 2010, 16:01 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
To jest robione dla gościa po 30 który ma psa, 2 dzieci, żone i nie jest im w stanie wbić do głowy że mają wsiadać przodem, bo już w domu wiele do powiedzenia nie ma, a który chce jednocześnie auto sportowe i marzy mu się coupe.

Dla takich ludzi właśnie, powstają Porche penery, rapidy, passaty cc i cls'y. Niby rodzinne a niby coupe.
Do chodzi do tego że auto 5m długie ma z tyłu 4 miejsca, nie ma ramek, jest mega komfortowe, ma TV w fotelach a właściciel myśli że jest sporty a przy okazji i babcia ma ciepło w nogi.

Miodem na serce dla niego będzie nazwanie sedana coupe a żeby miał radochę usunięcie ramek.

W każdym razie, nie jest to ani sporty ani coupe, jest to fajny sedanik i moim zdaniem fajna alternatywa dla 5 z ramkami, jak ktoś ramek nie chce.
Przy wyborze tego, trzeba mieć po prostu świadomość wyboru komfortowego sedana a nie czegoś nawet 'pseudo' sportowawego z wyglądu.

PostNapisane: 24 kwietnia 2010, 17:32 
Przyjaciel forum

Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
Kyo Taka prawda.

Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)

PostNapisane: 24 kwietnia 2010, 17:33 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Kyokushin napisał(a):
To jest robione dla gościa po 30 który ma psa, 2 dzieci, żone i nie jest im w stanie wbić do głowy że mają wsiadać przodem, bo już w domu wiele do powiedzenia nie ma, a który chce jednocześnie auto sportowe i marzy mu się coupe.

Oj nie wiem, nie wiem. Raczej dla dzianego papula po 60 co by sobie mógł do marketu z żoną podskoczyć a i na weekend wnuków zabrać ;)

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 24 kwietnia 2010, 18:06 
Kyokushin napisał(a):
Miodem na serce dla niego będzie nazwanie sedana coupe a żeby miał radochę usunięcie ramek.

W każdym razie, nie jest to ani sporty ani coupe, jest to fajny sedanik i moim zdaniem fajna alternatywa dla 5 z ramkami, jak ktoś ramek nie chce.
Przy wyborze tego, trzeba mieć po prostu świadomość wyboru komfortowego sedana a nie czegoś nawet 'pseudo' sportowawego z wyglądu.

Obrazek

TO JEST SEDAN!!!!!!!!!!!! :cisza:

Nie obrażajcie M5tki Boogiego, 540i Franka i Condora, E38 Nikosia, Lesia, Kamila, Mongooesa, Sylwkowej, czy mojej E36!!!!!!! :zdegustowany:

W najgorszym razie nazywajcie to liftback, hatchback, jak chcecie!

Napisałem ładnego, długiego posta, niestety musiałem zadzwonić i mi odświeżanie usunęło wszystko, a szkoda, bo było o Roverze P5 sedan i coupe, o braku konsekwencji w pretensjach i szukaniach sensacji i... i takie tam.

Coupe- po fr. ścięty, odcięty, coś takiego.

Sedan- 3. bryłowe nadwozie, może być albo 4, albo 2, ta nazwa odnosi się do bryły, a nie liczby drzwi!

Podobnie z tym z 1. strony, coupe odwołuje się do bryły, a nie liczby drzwi, auta coupe od dawna już mają podgrupy, w których jest m.in. X6, czy RX8.

Producent może jak chce nazwać swój produkt, nawet może go nazwać E30 touring M20B20 jak będzie chciał.

Podoba się Wam, czy nie, istnieje pojęcie 4door coupe, zadomowiło się i jest używane, nie od dziś, czy wczoraj, tylko znacznie dłużej, pojęcie funkcjonuje, nie piszcie więc, że czegoś takiego nie ma- skoro jest.

Umownie- tak, ale w nadwoziach prawie wszystko jest umowne, np. różnica między liftback, a hatch? Prawie żadna.

PostNapisane: 24 kwietnia 2010, 19:08 
Przyjaciel forum

A ja Ci mówię Fryderyk, że nie ma coupe >2d. :P

WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 24 kwietnia 2010, 19:16 
Przyjaciel forum

Kyokushin napisał(a):
Dobrze, że jakiś idiota, nie twierdzi, że polonez był coupe.

Obrazek

Byl Coupe (tak naprawde dwudrzwiowy fastback)...dzis to rarytas :P

Kyokushin napisał(a):
Dla takich ludzi właśnie, powstają Porche penery, rapidy, passaty cc i cls'y. Niby rodzinne a niby coupe.
Do chodzi do tego że auto 5m długie ma z tyłu 4 miejsca, nie ma ramek, jest mega komfortowe, ma TV w fotelach a właściciel myśli że jest sporty a przy okazji i babcia ma ciepło w nogi.

Akurat w przypadku Porsche czy Astona sie zgodze, ale CLS, CC, to BMW czy CLS to znacznie ciekawsze modele niz ich sedanowe odpowiedniki, wyrozniajace sie agresywniejszym designem (sedany sa strasznie nudne). Jezeli stanalbym przed zakupem Gran Coupe i F10 5er, to F10 nie mialoby szans...i dla mnie tego Coupe w nazwie mogloby poprostu nie byc.

Fryderyk napisał(a):
TO JEST SEDAN!!!!!!!!!!!! :cisza:

Nie obrażajcie M5tki Boogiego, 540i Franka i Condora, E38 Nikosia, Lesia, Kamila, Mongooesa, Sylwkowej, czy mojej E36!!!!!!! :zdegustowany:

W najgorszym razie nazywajcie to liftback, hatchback, jak chcecie!

To nadwozie to tak naprawde fastback.

PostNapisane: 24 kwietnia 2010, 21:19 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Fryderyk napisał(a):

Wszyscy macie sedany, ja miałem sedana, sedan to sedan, nie wiem w czym problem, są coupe, hatchbagi, sedany i to nowe 5 też jest sedanem i prawdę mówiąc, raczej bym się z tego cieszył, że jest kolejny fajny sedanik niż płakał.

Osobiście uważam że to nowe 5 sedan jest fajniejsze niż obecne z ramkami.

Vermilion napisał(a):
i dla mnie tego Coupe w nazwie mogloby poprostu nie byc.

Oczywiście, tylko o nazwę chodzi, samochód sam w sobie jest bardzo ładny.

Vermilion napisał(a):
Byl Coupe (tak naprawde dwudrzwiowy fastback)...dzis to rarytas :P

Wiem, niestety.

Fryderyk napisał(a):
istnieje pojęcie 4door coupe

Ale to że jakiś idiota marketingowy tak powiedział, to nie znaczy że tak jest.
Może istnieć pojęcie trójkątny kwadrat, ale jego sens będzie podobny do 4door coupe.

Tworzę sobie nowe pojęcie 'kibel-klocek-blumadakupa. Co z tego wynika? Nic.

PostNapisane: 24 kwietnia 2010, 22:40 
Częsty bywalec

Andrzej przerabialiśmy temat kilka razy.
Liczba drzwi nie ma nic do rodzaju nadwozia. Może być 2 drzwiowy sedan, 2 drzwiowe kombi i 4 drzwiowe coupe.
Chodzi o stylistykę nadwozia, jeśli jest bardziej aerodynamiczne, często usportowione, ma nisko opadającą linie dachu, to jest coupe.

O samym nadwoziu coupe też można by esej napisać, bo wyraźnie odróżnić można nadwozie "sportowe" mitasubiszi eclipse, od "odsedanowatego" coupe np e30, e36.

PostNapisane: 24 kwietnia 2010, 23:06 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Obrazek

jeden spojrzy od dołu i powie : kwadrat
inny spojrzy od góry i powie : cztery trójkąty
ktoś inny spojrzy prostopadle do ściany bocznej i powie : trójkąt
jeszcze inny spojrzy izometrycznie i powie : ostrosłup

Przy kwestii designu ciężko jest określić obiektywnie co jest czym przy niektórych dzisiejszych modelach, jest to taki sam misz-masz jak w wypadku gatunków muzycznych - coś jest niby konkretnym gatunkiem, ale tak naprawdę okazuje się, że nie do końca (nie mówię tu o tępej muzyce pop-radiowej, która jest kolorowym bełtem wszystkiego co się da...). Wracając do nadwozi, niektórzy nadal zostają przy podziale bryłowym segmentów auta, inni powołują się na elementy nadwozia takie jak drzwi czy tylna klapa i ich funkcje, jeszcze inni dokonują selekcji na podstawie dynamiki samej linii bocznej...rynek jest teraz tak rozwinięty w pajęczą sieć, że ciężko go kategoryzować w kilku segmentach które powstały kilka(naście/dziesiąt) lat temu, dlatego co i raz powstają nowe nazwy, które muszą mieć jakieś korzenie...właśnie dlatego też salony o dynamicznej stylistyce nazywa się 4d-coupe etc...czy właściwie - każdy może ocenić sam rozpatrując własne kryteria.

co do samego konceptu - dla mnie bomba...wiadomo, że jak nowy segment się sprawdza - to konkurencja rośnie jak grzyby po deszczu, żeby też kawałek tortu wyrwać, dlatego nie dziwię się BMW - biznes jest biznes a jeśli Gran Coupe wejdzie do produkcji to przecież dotychczasowych modeli z tego powodu nie wycofają...

PostNapisane: 24 kwietnia 2010, 23:39 
Administrator

discrimen napisał(a):
Liczba drzwi nie ma nic do rodzaju nadwozia. Może być 2 drzwiowy sedan, 2 drzwiowe kombi i 4 drzwiowe coupe.

Tak, przerabialiśmy.
Nie mniej jednak, auto 4/5 drzwiowe z coupe nie ma nic wspólnego, bo to wyklucza bycie coupe.

discrimen napisał(a):
Chodzi o stylistykę nadwozia, jeśli jest bardziej aerodynamiczne, często usportowione, ma nisko opadającą linie dachu, to jest coupe.

Jeśli nie ma liczby drzwi >2 to tak. Jeśli ma, to nazywa się Polonez i nie jest już coupe, ale jest hatch/lift bagiem lub jest sedanem, jeżeli nie podnosi się tylna klapa.

Niech to auto wejdzie, będzie, bo mi się podoba,a le niech nie nazywają tego coupe.... bo po prostu coupe nie jest.

Brevka napisał(a):
jeden spojrzy od dołu i powie : kwadrat
inny spojrzy od góry i powie : cztery trójkąty
ktoś inny spojrzy prostopadle do ściany bocznej i powie : trójkąt
jeszcze inny spojrzy izometrycznie i powie : ostrosłup

Dla tych którzy myślą że 4 drzwi to coupe, to poza kwadratem i ostrosłupem mam to:
Obrazek
Obrazek

Skrajem głupoty marketingowej i robienie z ludzi idiotów jest to:
Obrazek
http://www.autojaho.pl/2010/04/20/merce ... upe-kombi/
Fajne kombi... ale to kombi, a nie do jasnej ciasnej, coupe...

niedługo chyba zrobią auto dostawcze 'coupe'.... skoro już sedana i kombi nazywają coupe.
Np Star coupe. Coupe zrobią bo bez ramek. Albo tarpan coupe, bo ma spadzisty dach z plandeką.
Idealnym przykładem jest X6. Nie ma takiej siły, żeby ktoś mi wmówił, że to jest terenowe coupe.
To może być jedynie terenowa kupa, a nie coupe.

Wzorce coupe są na poprzedniej stronie i tego należy się trzymać, bo niedługo będą nam wmawiać że Seicento jest sporty/coupe.

PostNapisane: 25 kwietnia 2010, 00:42 
Kyokushin napisał(a):
Nie mniej jednak, auto 4/5 drzwiowe z coupe nie ma nic wspólnego, bo to wyklucza bycie coupe.

No jak nic wspólnego?

Podawałem co oznacza słowo "coupe" no i jak NIC?

Nie róbcie czegoś takiego, jak mój kolega, który mnie wyśmiał, gdy powiedziałem, że moje auto, to limuzyna :rotfl: Bo jemu się limuzyny kojarzyły tylko z przedłużanymi towncarami :rotfl:

Dla niego też nie było takiej siły, żeby go przekonać, że jest inaczej, jak sobie ubzdurał, tak już mu zostało ;)

Kyo, dla Ciebie "coupe" to utożsamienie TYLKO i wyłącznie sportowego rasowego samochodu.

Tak nie jest najzwyczajniej w świecie, bez względu na to, jak mocno będziesz wyrażał swoje zdanie na ten temat hehe

Kyokushin napisał(a):
Może istnieć pojęcie trójkątny kwadrat, ale jego sens będzie podobny do 4door coupe.

No i zastanów się logicznie co oznaczają te zdania :) trójkąt oznacza, że są 3, kwadrat, że 4. kąty, ich nazwa się wzięła od brzmienia nazw tych liczb, 4door oznacza 4, door, drzwi, coupe- ściety po fr.

W jakim języku "ścięty" oznacza 2? Podwójny?

Ze słownika:

Cytuj:
COUPÉ
KOCZ
COUPÉ
KROK TANECZNY
COUPÉ
ŚCIĘTY
COUPÉ
ZWIĘZŁY
RAS: COUPÉ Ŕ RAS
OSTRZYŻONY BARDZO KRÓTKO
COUPÉ
ODCIĘTY
COUPÉ
PRZEDZIAŁ

Kyokushin napisał(a):
Tworzę sobie nowe pojęcie 'kibel-klocek-blumadakupa. Co z tego wynika? Nic.

Hmmm no nic, bo sobie wytworzyłeś, ale to nie istnieje, to jest martwe, nikt tego nie używa :) Ktoś kiedyś wymyślił nazwę "kebab" i się przyjęło to, do nazywania w E36 w iście germańskim stylu, przyjęło się- ludzie używają, ale w słowniku nie znajdziesz, że kebab to nazwa E36 w germanie :hyhy: Nazwenictwo aut pod względem stylów tuningowych, jest umowne, czasami ciężko powiedzieć, czy coś jest german, czy nie, co wywołuje dzwiną dyskusję hehe no ale nie dziwne, skoro łączy się różne koncepcje, podobnie jak tutaj.

discrimen napisał(a):

O samym nadwoziu coupe też można by esej napisać, bo wyraźnie odróżnić można nadwozie "sportowe" mitasubiszi eclipse, od "odsedanowatego" coupe np e30, e36.

discrimen, wszystko pięknie, ale... ja strasznie żałuję, że tak mało się udzielasz :super:

Przynajmniej się upewniam, że jestem normalny :hyhy:

PostNapisane: 25 kwietnia 2010, 10:07 
Administrator

Fryderyk napisał(a):
No jak nic wspólnego?

Nic a nic.
Niezależnie ile razy i jak, ktoś będzie wciskał że coupe może mieć 4 drzwi, to i tak to będzie bez sensu, bo to nie jest prawda.

Widzisz.
2+2 to jest 4 i od zawsze to wiadomo.
Dziś marketingowcy mówią 'INNOWACJA!'. Od dziś 2+2 to 5.
Czyż nie jest to bzdura? Jest.

Auta coupe miały zawsze po 2 drzwi, zawsze istniały auta o spadzistym tyle 4/5 drzwiowe i nikt nigdy do nich nazwy coupe nie dorabiał, ponieważ jest to skrajny idiotyzm.

Dziś wynikła marketingowa potrzeba konia nazwać osłem i tak też zrobiono.

Fryderyk napisał(a):
Nie róbcie czegoś takiego, jak mój kolega, który mnie wyśmiał, gdy powiedziałem, że moje auto, to limuzyna :rotfl: Bo jemu się limuzyny kojarzyły tylko z przedłużanymi towncarami :rotfl:

Dogadujcie się między sobą.
Dacia też twiedzi, że logan to limuzyna. :)

Fryderyk napisał(a):
No i zastanów się logicznie co oznaczają te zdania :) trójkąt oznacza, że są 3, kwadrat, że 4. kąty, ich nazwa się wzięła od brzmienia nazw tych liczb, 4door oznacza 4, door, drzwi, coupe- ściety po fr.

Klasyczny przykład szukania sensu tam, gdzie go nie ma.

Fryderyk napisał(a):
Kyo, dla Ciebie "coupe" to utożsamienie TYLKO i wyłącznie sportowego rasowego samochodu.

Błąd Fryderyk. Auta które podałem na poprzedniej stronie, jako wzorce, obok 'sportu' nawet nie stoją... więc nie wiem skąd te wnioski.

Na razie nie padł z opozycyjnej zdecydowanej mniejszości, żaden argument, poza takim: 'bo tak'.
Z mojej strony padły przykłady, uzasadnienia i analogie.

PostNapisane: 25 kwietnia 2010, 10:39 
Przyjaciel forum

Fryderyk - wobec tego polonez borewicz jest klasycznym przykładem 4d coupe. :rotfl: Litości.

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 25 kwietnia 2010, 10:41 
Forumowicz

Coupe czy hatchback?

Obrazek

PostNapisane: 25 kwietnia 2010, 11:11 
Kyokushin napisał(a):
Błąd Fryderyk.

To to, co twierdzisz to jest wielkim błędem, dlaczego- wyjaśniłem, nie ma sensu się powtarzać.

Jedyne, czym odpowiadasz, to "bo tak", na pytanie w jakim języku "coupe" znaczy podwójny, dwa, dwoje, odpowiadasz czymś, czym śmiesz nazywać to "analogiami" typu seks analny z gejem, klockobladodupa, 2+2=5.

Ja tam swoją interpretację zostawiam dla siebie, dla mnie (no i nie tylko dla mnie) coupe, to nadwozie dla gejów, lub fryzjerów. Dla Ciebie oznacza co innego i wbrew wszystkiemu, z nieznanych mi powodów, usiłujesz wmówić, że jest inaczej...

Żadnego sensu nie ma dyskusja z Tobą, to co reprezentujesz w swoich postach, to klasyczny przykład dogmatyzmu, klasyczny.

jiGsaw napisał(a):
Fryderyk - wobec tego polonez borewicz jest klasycznym przykładem 4d coupe. :rotfl: Litości.

To jest właśnie kolejny przykład pochopnego wyciągania wniosków z byle czego.

Nie napisałem, że pierdolonez to coupe, nie zastanawiałem się nad tym i nie sądzę, że nazywając gran coupe- coupe, TRZEBA nazywać pierdoloneza coupe.

Podział jest płynny, ale zauważyć należy, że coupe to opływowa sylwetka, bardziej płaska, niż pierdolonez, zupełnie inne proporcje.

Ogólnie, to mnie śmieszy się spalanie nad tą nazwą, zwłaszcza na forum BMW, gdzie coupe, czy sedan to nierzadko żadna różnica pod względem sportowości, za wyjątkiem sylwetki.

Koleś z M3 coupe, czy 328 coupe powie, że ma sportowego ściga, a koleś z M3 sedan, czy 328 sedan ma rodzinny samochód? Haha. Jedno i drugie ma podobne nastawy zawieszenia, taki sam motor, masę i tak samo dobrze zapierdziela.

PostNapisane: 25 kwietnia 2010, 11:15 
Przyjaciel forum

Kyo wkleił przykłady coupe z lat 60', czy są one coupe? Tak. Są to przykłady klasycznych coupe 2d. Skoro 4d też może być coupe, to dlaczego Polonez zaprojektowany bodajże na przełomie 70'/80' nie może być klasycznym coupe? Jeżeli nowe 4d Passat, MB i to BMW są coupe to równie dobrze można nazwać coupe borewicza, jako ich odpowiednik sprzed kilkudziesięciu laty, trudno aby wtedy był tak opływowy jak obecne produkcje, podobnie jak nie wymaga się takiej linii od starego chargera, a jednak jest coupe. :chytry:

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1