BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 18:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: BMW Concept Gran Coupé
PostNapisane: 25 kwietnia 2010, 16:45 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 Coupe +Mustang
Bobby_Valentino napisał(a):
Skoro mowa o głupocie marketingowców to nazwać samochód "strzelający hamulec" to dopiero głupota :rotfl:

Głupota to korzystać z dosłownych tłumaczeń.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 25 kwietnia 2010, 17:26 
theDAMIstrzu napisał(a):
Nawet w definicji 4 drzwiowego coupe jest napisane, że to sedan o sylwetce przypominającej coupe.

Ty wiesz kto to redaguje? :wstyd:

To nie ma nic wspólnego z sedanem, sedan może mieć 2 drzwi, lub 4 drzwi, sedan to potrójna bryła!!!!!!!!

http://www.kars.com/categories/ford/6710.html

Obrazek

są 3 bryły.

Patrząc przez to, jaki sens ma ww. definicja? :wstyd:

theDAMIstrzu napisał(a):
coupe == 2 drzwi

4-door coupe == sedan z obniżoną linią dachu

:wstyd: :wstyd: :wstyd:

Obrazek

to jest coupe...

a tu sedan:

Obrazek

Obrazek

3 bryły. Zatem definicja napisana, mimo, że w inteligentnie po angielsku, to dalej nie jest spójne wszystko.

theDAMIstrzu napisał(a):
Wg klasycznej definicji coupe (ciąć ścięty) oznaczało wywalenie przednich odwrotnych do kierunku jazdy miejsc siedzących z przodu w wozie konnym, nie ma to związku z kształtem karoserii.

Ale w samochodach to oznacza już co innego, poza tym, okay, wg. takiej definicji nie ma związku z kształtem karoserii... ale nie ma też związku z drzwiami, poza tym, wszystkie beemki poza Z3 qp, Z4, Z8 etc. NIE SĄ coupe, bo nie mają wyciętych siedzeń.

Jak jesteś taki do przodu i posiłkujesz się wikipedią, wklejaj wszystko, co istotne, a nie tylko to, co pasuje do Twojej teorii

Cytuj:
During the 20th century, the term coupé was applied to various close-coupled (rear seat that is located further forward than usual and the front seat further back than usual)[3] automobiles.

Cytuj:
Coupés generally have two doors, although automobile makers have offered four-door coupés and three and five-door hatchback coupés. Modern coupés often have the styling feature of frameless doors, with the window glass sealing directly against a weather-strip on the main body.

Cytuj:
Four-door coupé
A sedan with classic coupé-like proportions. The designation was first applied to a low-roof model of the Rover P5 from 1962 until 1973[7], but was revived by the 2005 Mercedes-Benz CLS, as well as other models including the 2009 Jaguar XJ[8]. However, the low roof design reduces back seat passenger access and headroom.[9]

Np. CL- http://en.wikipedia.org/wiki/Mercedes-Benz_CL-Class
Cytuj:
Body style(s) 2-door coupé

Cytuj:
The Society of Automotive Engineers (SAE) distinguishes a coupé from a sedan (saloon) primarily by interior volume; SAE standard J1100 defines a coupé as a fixed-roof automobile with less than 33 cubic feet (0.93 cubic meters) of rear interior volume. A car with a greater interior volume is technically a two-door sedan, not a coupé, even if it has only two doors. By this standard, the Chevrolet Monte Carlo, Ferrari 612 Scaglietti, and Mercedes-Benz CL-Class coupés are all two-door sedans.

a więc:

Obrazek

To też nie coupe.

Na koniec najważniejsze:
Cytuj:
the precise definition of which varies from manufacturer to manufacturer, and over time.

ale nie... dla Was jest albo białe, albo czarne, nie ma nic siwego.

W związku z tym, skoro bronicie klasycznego sportowego coupe, mam nadzieję, że Kyo będzie konsekwentny i zmieni "moje bmw 328ci", każdemu ci w galerii będzie pisał "fajnie, ale to nie coupe", no i oczywiście zdrapywanie z wszystkich beemek znaczka ci tam, gdzie jest naruszeniem!

Panowie, spokojnie, można być ortodoksem, konserwatywnym, ale albo się jest, albo się nie jest w ogóle, a nie "kiedy mi pasuje, to tak, a kiedy nie, to nie" ;)

theDAMIstrzu napisał(a):
Głupota to korzystać z dosłownych tłumaczeń.

Głupota to zacietrzewienie.

PostNapisane: 25 kwietnia 2010, 17:29 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Prędzej się zgodzę, że BMW 3er wersje 2d to nie coupe niż, że jakiekolwiek auto 4d jest coupe. :P

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 25 kwietnia 2010, 17:36 
jiGsaw, zauważ, że kiedyś coupe, to TYLKO diesle- dziś już nie :niepewny: :(

Pamiętam oburzenie, jakie wywołało 330CD... dziś E92/E93 320d to fajne autko, które się dobrze sprzedaje...

Gdzie ortodoksy i konserwatyści?

jiGsaw napisał(a):
Prędzej się zgodzę, że BMW 3er wersje 2d to nie coupe niż, że jakiekolwiek auto 4d jest coupe. :P

W sumie spoko, póki nie uważasz, że ktoś, kto uważa inaczej jest jakimś debilem, bo coś tam :) Dowodów, że różnie to można interpretować jest mnóstwo :)

PostNapisane: 25 kwietnia 2010, 17:53 
Przyjaciel forum

Nie uważam tak, szanuję Twoje. To Ty pisałeś, że musiałbyś się nabawić kompleksów albo mieć kryzys wieku średniego. Domyślam się, że kryzys wieku to do Kyo, a kompleksy do mnie...? No dajcież spokój.

WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 25 kwietnia 2010, 18:02 
jiGsaw napisał(a):
Nie uważam tak, szanuję Twoje. To Ty pisałeś, że musiałbyś się nabawić kompleksów albo mieć kryzys wieku średniego. Domyślam się, że kryzys wieku to do Kyo, a kompleksy do mnie...? No dajcież spokój.

Nie!

Kyo jest raptem kilka lat starszy, więc jak niby heh, Ciebie też nie miałem na myśli, nikogo konkretnego tylko nie wiem skąd za wszelką cenę taka dyskusja, gdzie raz się jest konserwatywnym, raz nie, wtedy, gdy pasuje, to spoko, wtedy, jak nie, to "jakiś kretyn" coś tam tego owego. Równie dobrze ja mogę być tym "jakimś idiotą" z jednego z 1. postów Kyo na ten temat :)

PostNapisane: 25 kwietnia 2010, 18:08 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 Coupe +Mustang
Fryderyk napisał(a):
Ty wiesz kto to redaguje? :wstyd:

:hyhy:

Cytuj:
The Mazda RX-8 meets the volume requirement to be called a sedan, but it has vestigial rear-hinged rear doors, so some call it 2+2-door sedan.

A tutaj z kolei dyskfalifikują mazdę pomimo sylwetki i wielkości wnętrza ;) przed dodatkowe drzwi-kurołapy.

Fryderyk napisał(a):
wszystkie beemki poza Z3 qp, Z4, Z8 etc. NIE SĄ coupe, bo nie mają wyciętych siedzeń.

ciekawe wnioski wyciągasz.. poza tym to nie są wozy konne, więc nie mogą być coupe w klasycznej definicji ;p

najbardziej mnie ciekawi to, że być może faktycznie bmw 3 coupe to tylko 2-door saloon..... :zdziwko:

Czyli niby bmw 3 coupe i mercowi cls tak samo daleko do bycia coupe w czystej formie- o ile właściwie istnieje coś takiego :/ .

PostNapisane: 25 kwietnia 2010, 18:14 
theDAMIstrzu napisał(a):
Czyli niby bmw 3 coupe i mercowi cls tak samo daleko do bycia coupe w czystej formie- o ile właściwie istnieje coś takiego :/ .

TAK!!!!!!!!

Wreszcie ktoś cokolwiek zrozumiał :D CZYSTEJ wiadomo, że nie, to coś, jak whisky z colą. Dla mnie, to już nie jest whisky hehe, no ale ludzie to piją i mówią, że oni piją whisky :hyhy:

theDAMIstrzu napisał(a):
ciekawe wnioski wyciągasz..

No nie, mi o to chodzi, że albo jesteśmy na maxa restrykcyjni i dyskwalifikujemy serię 3, CL, i inne wyżej wymienione, że to sedany 2drzwiowe, albo nie wczuwamy się, ma w nazwie 320Ci, no to coupe injection i tolerujemy, że wg. czegoś tam to jednak nie coupe, tylko sedan, podobnie w kwestii tego tutaj też możemy przymknąć oko na samą liczbę drzwi, skoro wszystkim innym mocno do tego przychodzi...

Mi nie przeszkadza, że się nazywa E36 coupe, E46 coupe, ale czemu 5 drzwi mi ma przeszkadzać w gran qp?

Dobra, jest dobrze, jest konsensus! zawsze jakiś tam hehe :viva:

PostNapisane: 25 kwietnia 2010, 18:19 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Fryderyk napisał(a):
ale nie... dla Was jest albo białe, albo czarne, nie ma nic siwego.

My żyjemy w kolorach, z czerni, bieli, szarkości, polskiej domeny, wyszliśmy dawno.

3er coupe nie ma ramek, ma obniżoną linię dachu, schodzącą płynnie ku końcowi, ma krótki dach, ma 2 drzwi i mimo że wywodzi się od sedana to jest coupe, bo ma 2 drzwi.
CC,CLS,5gc nie są coupe, bo mają 4 drzwi, podobnie jak polonez, czy opel vectra.
Te auta mają dłuższy dach, mają 4 drzwi i to że nie mają ramek, nie czyni z nich coupe.

2 drzwi, warunek konieczny, ale nie wystarczający.... i w koło Macieju...

Tak jak podaje definicja coupe, coupe == 2 drzwi.

Ktoś kto twierdzi że to nie jest coupe, musiał się mocno rąbnąć w głowę:
Obrazek

Rozumiem Fryderyk że te zagrywki są po to, żeby udowodnić że E46 coupe nie jest coupe. :)
Niestety, pod gorszy adres trafić nie mogłeś i tak bardziej nietrafionego argumentu podać.

To że sedan jest 3 bryłowy, nie znaczy że coś innego nie może być 3 bryłowe.
Znowu sprowadzamy sprawę do rozumienia pojęcia warunek koniecznego i niewystarczającego.

To auto jest 3 bryłowe i jest coupe, ale nie ma 4 drzwi i nie jest sedanem.
Obrazek

P.S.
jiGsaw napisał(a):
To Ty pisałeś, że musiałbyś się nabawić kompleksów albo mieć kryzys wieku średniego.

Zagrał, przegrał. Próbował, wyszło jak zwykle.

Kryzysu nie odczułem, wieku średniego też nie czuję, mam 28 lat, jest mi z tym dobrze, jeżdżę true-coupe, nie czymś kupopodobnym 4 drzwiowym :D

PS/2
Znacie ten kawał?
Przyjechał facet coupetą a tam sedan :rotfl:

PostNapisane: 25 kwietnia 2010, 18:38 
Kyokushin napisał(a):
Rozumiem Fryderyk że te zagrywki są po to, żeby udowodnić że E46 coupe nie jest coupe. :)
Niestety, pod gorszy adres trafić nie mogłeś i tak bardziej nietrafionego argumentu podać.

Nie dziwi mnie, że tylko Ty tego nie widzisz, bo nawet jig i thedamistrzu zauważyli, że coś w tym jest, więc dla Ciebie to nie trafiony argument, bo że z Tobą nie ma sensu dyskutować na ten temat, jak się na coś zaprzesz, to ja wiem :) Dlatego już wcześniej spasowałem, ale cieszy mnie, że chłopaki zrozumieli, o co mi chodzi, mimo, że mocno oponowali :)

Kyokushin napisał(a):
Zagrał, przegrał. Próbował, wyszło jak zwykle.

a Ty wygrałeś z idiotami! Brawo :rotfl:

Napisałem przy tym wyraźnie, że JA musiałbym być, a nie że ktoś jest, napisałem, że i tak DLA MNIE coupe jest dla gejów i fryzjerów, koniec kropka.

PostNapisane: 25 kwietnia 2010, 18:39 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Ja się nie zapieram Fryderyk. Po prostu jak coś nazywa się pomidor, to jest pomidorem, nie ziemniakiem.
Nie ważne co zrobisz z ziemniakiem, w jaką magiczną otoczkę go nie włożysz, jakiego marketingu nie użyjesz, to nadal będzie to ziemniak a nie pomidor.

Fryderyk napisał(a):
a Ty wygrałeś z idiotami! Brawo :rotfl:

Pomidor :wstyd:

PostNapisane: 25 kwietnia 2010, 18:42 
Kyokushin napisał(a):
Ja się nie zapieram Fryderyk.

HAHAHahahahahahahahah :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Kyokushin napisał(a):
Po prostu jak coś nazywa się pomidor, to jest pomidorem, nie ziemniakiem.

HAHAHAHAHAHAHA :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Dla Ciebie scięty oznacza dwa!

Kyokushin napisał(a):
Nie ważne co zrobisz z ziemniakiem, w jaką magiczną otoczkę go nie włożysz, jakiego marketingu nie użyjesz, to nadal będzie to ziemniak a nie pomidor.

Tu chodzi o genetyczną modyfikację, czego nie bierzesz pod uwagę :)

Kyokushin napisał(a):
Pomidor :wstyd:

Nie pomidor, tylko nie nadinterpretuj moich postów.

PostNapisane: 25 kwietnia 2010, 18:43 
Administrator

Fryderyk napisał(a):
Nie pomidor, tylko nie nadinterpretuj moich postów.

Ok.
Ziemniak :wstyd:

Fryderyk napisał(a):
Dla Ciebie scięty oznacza dwa!

Chyba Ty.
:mur:

PostNapisane: 25 kwietnia 2010, 18:46 
Kyokushin napisał(a):
Ok.
Ziemniak :wstyd:

Bez względu na to, czy postawiłeś tam emotkę wstyd, to nadal będzie ziemniak!

Kyokushin napisał(a):
Chyba Ty.

no nie wiem, ja po fr. się nazywam Frédéric lub Frédérick :viva:

PostNapisane: 25 kwietnia 2010, 18:46 
Przyjaciel forum

Dla mnie E30 coupe to model wątpliwy, nowsze już prędzej bym do coupe zaliczył, ale częściowo Fryderyk ma rację co do E36 i E46. W ogóle to Kyo i Fryderyk chyba mają ustanowione gdzieś w temacie dla szefostwa, że zawsze mają odmienne opinie i się kłócą. :rotfl:

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 25 kwietnia 2010, 18:47 
jiGsaw napisał(a):
że zawsze mają odmienne opinie i się kłócą. :rotfl:

To jest tak, że to tak musi być, kyo i czarny po łacinie oznacza "ogień i woda" :rotfl:

PostNapisane: 25 kwietnia 2010, 18:48 
Administrator

jigSaw, E36qp, E46qp, E92, mają sedanowate zaleciałości, tak jak charger - jeden z wzorców qp.
Podobnie ma honda prelude (ta nawet ramek nie ma a jest qp).

Fryderyk napisał(a):
Bez względu na to, czy postawiłeś tam emotkę wstyd, to nadal będzie ziemniak!

Obrazek

Fryderyk napisał(a):
To jest tak, że to tak musi być, kyo i czarny po łacinie oznacza "ogień i woda" :rotfl:

:piwo:

Kyo & Fryderyk
Starsky & Hutch
Holmes & Watson
Batman & Robin
Sprite i pragnienie. :hyhy:

PostNapisane: 25 kwietnia 2010, 23:28 
Obrazek

PostNapisane: 26 kwietnia 2010, 01:47 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Tak tylko sobie wtrącę, że 4strony wątku minęły, a wy się tylko kłócicie na temat tego, czy 4drzwiowe coupe to epitet, czy oksymoron. Za pewne całkiem bez echa przejdzie, że BMW od prawie 10lat (koniec produkcji E38) być może wypuści w końcu jakiś ładny samochód! To jak się go nazwie, nie zmieni raczej jego wyglądu. No ale jak już tak wam idzie to zarzucę temat na następne 4strony:
podobno mają tam być opony 235 naciągnięte na 9J felgę - pytanie brzmi: czy to już jest german, czy jeszcze nie?

PS jakieś info o decyzji wdrażania do produkcji, lub chociaż jakieś rokowania ktoś ma?

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 26 kwietnia 2010, 02:27 
Za niedługo każde badziewie z lekko opadającą linią dachu, będzie reklamowane jako "zgrabne coupe". Kiedyś zasady rynku motoryzacyjnego były proste. Nieważne ile miało drzwi i jaką bryłę - patrzyłeś i od razu wiedziałeś do jakiej klasy się zalicza. Teraz się od tej globalizacji we łbach poprzewracało...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 111 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1