BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 15:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E90] 320d Pytanie o funkcję start/stop
PostNapisane: 30 kwietnia 2010, 10:49 
Przyjaciel forum

Moje BMW: F34 / CLA
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=143460
Witam

Chciałem się dowiedzieć więcej o funkcji start/stop (chodzi akurat o 2 litrowego diesla 177KM, ale jest też przecież w innych silnikach).
Funkcja myślę bardzo przydatna jest, szczególnie po mieście, ale jadąc szybka trasą i zjeżdżając np. na stację benzynową silnik gaśnie, a jak wiadomo w dieslu trzeba wychłodzić turbinkę.
Oczywiste jest, że można wyłączyć tą funkcję, ale czasem człowiek zapomni nacisnąć ten przycisk.
W związku z tym chciałem się dowiedzieć, czy to, że samochód gaśnie po szybkiej jeździe nie jest szkodliwe dla silnika/turbiny. Wiadomo silnik nie jest wyłączony, nawiew, światła wszystko działa, tylko zapłon się wyłącza.
Wg. ASO nie jest to szkodliwe, ale oni mają swoje teorie na te sprawy.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e90] 320d pytanie o funkcję start/stop
PostNapisane: 30 kwietnia 2010, 13:34 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57N
Jak kiedys rozmawiałem o tym z kolesiem z ASO z Wrocka to mi powiedział aby silnik się wyłączył to musi być spełnione kilka warunków między innymi: odpowiednie napięcie na aku, temp silnika, itd. Tak więc jeżeli któryś parametr nie pasuje do zadanych to pomimo puszczenia sprzęgła na luzie i tak silnik nie zgaśnie.

PostNapisane: 30 kwietnia 2010, 14:04 
Przyjaciel forum

no tak zgadza się, silnik musi mieć tam ileś stopni temperatury, na dworze chyba nie może być zimniej niż 3-4 stopnie, tak samo napięcie, bo jak się dłużej stoi to sam się zapala bez naciskania sprzęgła
tylko tak ostatnio się zastanawiam jak na to wszystko reaguje turbina

PostNapisane: 30 kwietnia 2010, 14:19 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: M57N
domyślam się że jeśli ciśnienie w dolcie jest zbyt wysokie to również silnik się nie wyłączy.

PostNapisane: 30 kwietnia 2010, 16:58 
Forumowy terrorysta

Filmik poglądowy http://www.bmwarchiv.de/video/bmw-118d- ... matik.html

Według mnie funkcja zbędna, ekologiczna ściema. Komputer zaniża spalanie więc tym się nie ma co sugerować. Realne zużycie ON 2.0d średnio 6/7 lON/100km, czyli tyle co nic.
W dłuższym okresie czasu aktywny start-stop będzie narażał na koszty napraw właściciela. Turbo, rozrusznik. Normalnie na ''jeden kurs'' silnik jest tylko włączany i po dojechaniu na miejsce wyłączany. Przy aktywnej funkcji start-stop takich cykli uruchomiania silnika jest kilka, licząc kilka kursów w ciągu dnia, x dni tygodnia x miesiac x rok, robi sie dodatkowe tysiace razy właczenia/wyłaczenia silnika w ciągu roku.
Najwięcej energii czyli paliwa jest potrzebne od uruchamiania silnika, bo wszyscy wiemy, ze jazda na krótkich dystansach i czeste włączanie zapłonu powoduje wzrost zużycia paliwa.
Gdyby to było słyszne rozwiązannie to nie byłoby opcji deaktywacji tej funkcji przez kierowce.
Podsumowując start-stop to kolejny wynalazek (tak jak m.in. filtr cząstek stałych) mający na celu ściągnąć kase z klienta.

PostNapisane: 30 kwietnia 2010, 17:49 
Przyjaciel forum

renoraines napisał(a):
Filmik poglądowy http://www.bmwarchiv.de/video/bmw-118d- ... matik.html

Według mnie funkcja zbędna, ekologiczna ściema. Komputer zaniża spalanie więc tym się nie ma co sugerować. Realne zużycie ON 2.0d średnio 6/7 lON/100km, czyli tyle co nic.
W dłuższym okresie czasu aktywny start-stop będzie narażał na koszty napraw właściciela. Turbo, rozrusznik. Normalnie na ''jeden kurs'' silnik jest tylko włączany i po dojechaniu na miejsce wyłączany. Przy aktywnej funkcji start-stop takich cykli uruchomiania silnika jest kilka, licząc kilka kursów w ciągu dnia, x dni tygodnia x miesiac x rok, robi sie dodatkowe tysiace razy właczenia/wyłaczenia silnika w ciągu roku.
Najwięcej energii czyli paliwa jest potrzebne od uruchamiania silnika, bo wszyscy wiemy, ze jazda na krótkich dystansach i czeste włączanie zapłonu powoduje wzrost zużycia paliwa.
Gdyby to było słyszne rozwiązannie to nie byłoby opcji deaktywacji tej funkcji przez kierowce.
Podsumowując start-stop to kolejny wynalazek (tak jak m.in. filtr cząstek stałych) mający na celu ściągnąć kase z klienta.

konkretna odpowiedź! dzięki! ogólnie mój ojciec jeżdżąc prawie zawsze wyłącza ta dziwną funkcję, ale wiadomo czasem się to zapomni

to jeszcze pytanie odnośnie tej funkcji start-stop:
samochód jest na gwarancji, czy da się w ASO oczywiście, jakoś na stałe dezaktywować tą funkcję?, wkrótce przegląd więc warto by było to przy okazji zrobić :)

PostNapisane: 1 maja 2010, 11:54 
Forumowy terrorysta

Zapytać można, ale czy ASO będzie to umiało zrobić? :D

PostNapisane: 1 maja 2010, 21:06 
Częsty bywalec

Moje BMW: e61 530xd LCI
Kod silnika: m57tu2
To może ja się wypowiem w temacie bo tak się składa , że w mojej już system mam. Jeżeli jest gorąco na dworzee lub temp poniżej +5 silnik sie nie wylacza, glownie po to zeby potrzymac ogrzewanie lub klime ( ale to tylko jak powyzej 25oc jest). Spalanie wg komputera jest o 0,2l na 100 niższe po miescie z SS wlaczonym, ja glownie go wylaczam w korkach bo wkurza strasznie.

Co do rozrusznika to jest wzmocniony ( tak powiedzieli mi w ASO goerlitz) i bez problemu powinien wytrzymac 10lat jazdy miejskiej ( ponoc), a cop do turbiny to powiedzieli mi , ze turbo jest w tym modelu jest elektryczne( WTF??) i nie ma problemu bo obieg oleju jest itrzymywany i turbina powoli zwalnia. Ja zrobilem juz ponad 60 tys i nic sie nie dzieje

Tel. 790-465-462

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1