BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 10 lipca 2025, 12:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e46] 330d smierdzace spaliny po odpaleniu..
PostNapisane: 30 kwietnia 2010, 19:53 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47
Garaż: Było.. BMW e46 320d -> było.. e87 118d -> jest.. e60 525d
dareks55 napisał(a):
inny mechanik powiedzial mi ze w takim dieslu znajduje sie jakis filtr czastek stalych czy cos takiego.powiedzial zeby dobrze pogonic az do odcinki i pewnie bedzie ok,bo sie cos tam zbiera ze spalin,szczegolnie po zimie i wolniejszej jezdzie i trzeba raz na jakis czas przegonic dobrze.wtryski mowi ze raczej nie. ale....to tylko samochod. :niepewny:

ja ostatnio jakiś dobry tydzień temu miałem dość dłuższą trasę nie powiem, że dawałem buni do odciny, ale ponad 200 km/h przeleciałem parę odcinków specjalnych :P niestety jak śmierdziało tak śmierdzi :zly: może jednak spróbować z tą odciną?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 30 kwietnia 2010, 22:17 
Pierwsze kroki

karamba_5 napisał(a):
Prosiłbym o załączenie foto.. co do wyjęcia że tak zapytam nie mądrze wyjąłeś go całkiem? i jest teraz bez niego czy jak? a co najważniejsze czy po takiej modyfikacji przestało Ci śmierdzieć..?
jutro wrzuce fotki :) kolektor wyciagnelem i teraz czekam na ten co kupilem za 500zl na allegro do e 46 ciezko go znalezc ale te same sa nie pamietam dokladnie ale chyba od e60 i e65 ale koniecznie jak do mojej do silnika m57n.co do przestania smierdzenia to na 99% jestem pewien ze ustanie widzac jego pekniecia,zwlaszcza ze nie smierdzialo a po pewnym czasie zaczelo smierdziec wiec mosiala byc jakas tego przyczyna.a dzieje sie tak poniewaz z kolektora spaliny wydostaja sie do komory silnika a z tamtad zasysane jest powietrze do wentylatora.a doszedlem do tego ze jest pekniety bo 1 mechanik mi podsunal taki pomysl powiedzial ze czasami sie dzieja takie rzecz.jutro popoludniu wrzuce fotki.a co do sprobowania to niestety za tydzien dopiero bede mogl pochwalic sie czy usterka w 100% usunieta poniewaz dzisiaj wyciagnelem przednia polos wysylam do regeneracji wewnetrzny przegob,a auto stoi w garazu wiec nie bede mial jak sprawdzic

PostNapisane: 30 kwietnia 2010, 23:53 
Forumowicz

probe914 napisał(a):
karamba_5 napisał(a):
Prosiłbym o załączenie foto.. co do wyjęcia że tak zapytam nie mądrze wyjąłeś go całkiem? i jest teraz bez niego czy jak? a co najważniejsze czy po takiej modyfikacji przestało Ci śmierdzieć..?
jutro wrzuce fotki :) kolektor wyciagnelem i teraz czekam na ten co kupilem za 500zl na allegro do e 46 ciezko go znalezc ale te same sa nie pamietam dokladnie ale chyba od e60 i e65 ale koniecznie jak do mojej do silnika m57n.co do przestania smierdzenia to na 99% jestem pewien ze ustanie widzac jego pekniecia,zwlaszcza ze nie smierdzialo a po pewnym czasie zaczelo smierdziec wiec mosiala byc jakas tego przyczyna.a dzieje sie tak poniewaz z kolektora spaliny wydostaja sie do komory silnika a z tamtad zasysane jest powietrze do wentylatora.a doszedlem do tego ze jest pekniety bo 1 mechanik mi podsunal taki pomysl powiedzial ze czasami sie dzieja takie rzecz.jutro popoludniu wrzuce fotki.a co do sprobowania to niestety za tydzien dopiero bede mogl pochwalic sie czy usterka w 100% usunieta poniewaz dzisiaj wyciagnelem przednia polos wysylam do regeneracji wewnetrzny przegob,a auto stoi w garazu wiec nie bede mial jak sprawdzic

Ok w takim razie czekam na foto i myślę, że nie tylko ja, a jutro w wolnej chwili pozaglądam, żeby zobaczyć w jakim stanie jest u mnie ten kolektor daj znać też jak to się będzie miało po wymianie tego kolektora czy ustało żenujące śmierdzenie.

PostNapisane: 2 maja 2010, 00:03 
Pierwsze kroki

panowie oto fotki :) mam nadzieje ze wam to cos pomoze.widac na tym kolektorze czarne smugi spalin a na uszczelkach wszystko ladnie trzymalo

PostNapisane: 2 maja 2010, 00:06 
Pierwsze kroki

sory koledzy ale jestem nowy na forum i mam problem bo nie wiem jak wrzucic fotki :zawstydzony: mozecie mi pomoc? :zabawa:

PostNapisane: 2 maja 2010, 11:07 
Częsty bywalec

Moje BMW: E 46 330d
Kod silnika: M57
tutaj masz stronę przez którą mozna wrzucać fotki na forum http://pl.tinypic.com/

bierzesz przeglądaj, wybierasz fotkę, wybierasz rozmiar 800x600 i naciskasz "prześlij teraz"

po załadowaniu kopiujesz cały link Kod IMG forów i paneli dyskusyjnych i wklejasz w tekst posta.

najlepiej to chyba sie nie przejmowac.dac sobie spokoj,dopiero jak sie rozwali cos to wtedy sie robi.bo takie szukanie glupie moze kosztowac worek pieniedzy.widze w nocy jak sie przycisnie troszke mocniej spaliny w swiatlach samochodu ktory jedzie za mna,niewiem,moze 3.0d tak ma...??moze wogole bmw przykapca jak sie przyciska.....?

PostNapisane: 2 maja 2010, 18:59 
Forumowicz

dareks55 napisał(a):
tutaj masz stronę przez którą mozna wrzucać fotki na forum http://pl.tinypic.com/

bierzesz przeglądaj, wybierasz fotkę, wybierasz rozmiar 800x600 i naciskasz "prześlij teraz"

po załadowaniu kopiujesz cały link Kod IMG forów i paneli dyskusyjnych i wklejasz w tekst posta.

najlepiej to chyba sie nie przejmowac.dac sobie spokoj,dopiero jak sie rozwali cos to wtedy sie robi.bo takie szukanie glupie moze kosztowac worek pieniedzy.widze w nocy jak sie przycisnie troszke mocniej spaliny w swiatlach samochodu ktory jedzie za mna,niewiem,moze 3.0d tak ma...??moze wogole bmw przykapca jak sie przyciska.....?

Mimo wszystko załącz fotki ja chciałbym z tym powalczyć i zrobić porządek kolega wcześniej pisał o ostrzejszej jeździe do odciny żeby przepalić filtr cząsteczek jestem po takim zabiegu nic nie dało we wtorek jeśli czas mi pozwoli chcę wyjąć cały wydech i przyjrzeć się mu jak wygląda.

PostNapisane: 2 maja 2010, 20:08 
Pierwsze kroki

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
dareks55, dzieki ;)
co do przykapcania to w sumie kazdy diesel jak przycisniesz to dmi na czarno,a co do spalin to ja nie odpuszczalem bo po 1 to smierdzi w srodku a mi to nie opowiada jak sie na swiatlach czy gdzies zatrzymujesz i wdychasz ten gryzacy smrod,to tak jakbys sobie rure wydechowa do ust wsadzil.a po 2 to jak widac na 5 fotce u mnie bylo niebezpieczne tak jezdzic bo oderwala sie blaszka ze srodka kolektora,na szczescie byla duza i nie wleciala do turbiny,ale gdyby wleciala to hmmm turbinak do wymiany

Ostatnio edytowano 3 maja 2010, 07:49 przez probe914, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 2 maja 2010, 20:12 
Pierwsze kroki

karamba_5 napisał(a):
chcę wyjąć cały wydech i przyjrzeć się mu jak wygląda

ooo to sporo robotki ci sie szykuje w mojej 3.0xd przy kolektorze nie ma wogule miejsca :(
hmm a ktory rok twojej bmki jest ze masz filtr czasteczek stalych ?bo u mnie chyba nie ma (2004 rok)

Tytuł: Re: [E46] 330d Śmierdzące spaliny po odpaleniu..
PostNapisane: 4 maja 2010, 19:03 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 Touring lift
Kod silnika: M57 D30
Już chyba sami sobie odpowiedzieliście... :P
Jest takie cus jak katalizator.
I to on jest odpowiedzialny za dopalanie spalin.
Jeżeli go nie ma albo jest rozsypany to nie będzie dopalał spalin i stad ten zapach.
U mnie na zimnym trochę śmierdzi , ale po nagrzaniu czuć ze to ropa ale żadnych szczypiących wyziewów.
Tak jak benzyna - na zimnym aż szczypie w oczy a później OK.
Tylko że katy są skuteczniejsze w PB niż w ON.
I stąd pomysł na ekologiczne filtry cząstek stałych.

Oczywiście jak będzie zbyt duża dawka paliwa to też katy mogą nie dopalić.

A dzięki EGR jak się otworzy - silnik przepala ponownie cześć spalin oraz podaje mniejszą dawkę paliwa na wtryski i dlatego się go stosuje.
Czyli jak mniej jest tlenu ( dodatek spalin ) silnik mniej dawkuje paliwa i na wolnych obrotach mamy bardziej ekologiczne wyziewy ;)

PostNapisane: 4 maja 2010, 19:37 
Częsty bywalec

no wlasnie w busie na zimnym czuc troche te spaliny a potem opary z ropki...ale czuc to nawet w kabinie u mnie w bmw.od czego wiec zaczac????

PostNapisane: 4 maja 2010, 19:42 
Częsty bywalec

Jak czuć w kabinie to znaczy że wentylacja zaciąga powietrze spod maski.
Popatrz na uszczelnienie/odizolowanie powietrza zasysanego od tego spod maski.

PostNapisane: 4 maja 2010, 19:55 
Częsty bywalec

to juz mechanik musi oblukac,bo ja tam raczej nic nie znajde,oslony pozdejmuje i tyle,to co na wierzchu widac moge tylka luknac

PostNapisane: 4 maja 2010, 20:03 
Częsty bywalec

Mechanik do sprawdzenia uszczelek co dociskają do maski ??
Nie kojarzę jak jest zrobiony u Ciebie dolot ale w E39 takie uszczelki odcinają dopływ powietrza spod maski dociskając właśnie do maski.

PostNapisane: 4 maja 2010, 20:06 
Częsty bywalec

moze ten lacznik elastyczny wydechu...cos sie poszpera:)

PostNapisane: 5 maja 2010, 08:28 
Specjalista

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57N
Garaż: www.sjnet.pl
było dużo razy na forum jeżeli czuć spaliny w środku to łącznik elastyczny wydechu pewnie ma gdzieś dziurkę

www.sjbud.pl Remonty domów mieszkań od A do Z
www.ania.sjnet.pl Biżuteria na każdą okazję
Mapy 2017, Softy do nawi , programy,
hasło: bmw
Obrazek

PostNapisane: 5 maja 2010, 17:03 
Forumowicz

Właśnie u mnie nie czuć spalin w kabinie, a czuć je na zewnątrz np jak po trasie wjeżdżam do garażu i czekam 30sek żeby turbina się schłodziła spaliny bardzo śmierdzą nie do wytrzymania. Gdzie w takim przypadku szukać przyczyny..?

PostNapisane: 5 maja 2010, 17:21 
Forumowicz

Moje BMW: 320d
Kod silnika: M47N
serfer napisał(a):
było dużo razy na forum jeżeli czuć spaliny w środku to łącznik elastyczny wydechu pewnie ma gdzieś dziurkę

dokładnie tak, z reguły jak złapiesz za rure i porusza się nią na boki słychać jak dzwoni, najczęściej jest to przyczyna puszki zaraz za katalizatorem,
również smierdziało wewnątrz auta, wstawienie elastycznego łącznika drgan zlikwidowało problem:)
a diesel jak to diesel, z tego co zauwazyłem każdy ma inny zapach :)

PostNapisane: 5 maja 2010, 22:16 
Forumowicz

LLimaKK napisał(a):
serfer napisał(a):

dokładnie tak, z reguły jak złapiesz za rure i porusza się nią na boki słychać jak dzwoni, najczęściej jest to przyczyna puszki zaraz za katalizatorem,
również smierdziało wewnątrz auta, wstawienie elastycznego łącznika drgan zlikwidowało problem:)
a diesel jak to diesel, z tego co zauwazyłem każdy ma inny zapach :)

Dlatego to mój ostatni diesel teraz poluje na e46 coupe z silnikiem benzynowym rzędu pojemności 2.2, 2.5, 2.8 kultura pracy frajda z jazdy a traktor to tylko traktor.. :znudzony:

PostNapisane: 7 maja 2010, 07:34 
Zacna persona forum

siem - nie nazwalbym mego auta traktorem i tobie radze nie rob tego -bo te silniki a traktorowskie to niebo i ziemia - do rzeczy - kolega ktoremu mechanik powiedzial ze wtryski -nie musi jezdzic do odcinki - wystarczy na kompa podjechac i sprawdzic wydatek wtryskow-cisnienie - najpewniejsza metoda - cos mowiaca a nie gdybanie - mialem podobnie jeden wtrysk zaczal padac -smierdzialo z rury podobnie wymienilem -smierdzi spalinami dislowskimi-pzdr

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1