BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 20:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Generator HHO- wodór i tlen Mity i kity? Czy prawda?
PostNapisane: 23 maja 2010, 00:26 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
Witam
Już dawno temu trafiłem na materiały, informacje i opisy generatorów dla produkujących Brown's Gas
Dla tych nie będących w temacie.....
HHO generator to pojęcie często spotykane w artykułach typu: „Auto na wodę”, „Samochody napędzane wodą”, czy „Woda jako paliwo”.

Są ludzie którzy to sprzedają są tacy którzy z tego korzystają. Podobno bardzo popularny temat w USA.
Nie chcę poruszać tematu wytrzymałości silnika i wpływu na niego takiego gazu. Zastanawiałem się jak jest naprawdę z tym wykorzystaniem Energi na stworzenie Energi :zdziwko:

Pojawiają się teorie że to przynosi oszczędności i daje moc.
Najgorsze jest to że ja w to wierzę. I myślę intensywnie nad zainstalowaniu tego urządzenia w TDI (auto żony :rotfl: :rotfl: )

Co o tym sądzicie? Jakaś wiedza ... Doświadczenia z tym urządzeniem... Teorie...
Zapraszam do dyskusji , mam nadzieję że nie jestem jedyną osobą która zainteresowała się od strony technicznej tym rozwiązaniem.
Liczę na to że temat się rozwinie i będą na koniec fajerwerki :hurra:

Pozdrawiam Krzysiek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Generator HHO- wodór i tlen Mity i kity? Czy prawda?
PostNapisane: 24 maja 2010, 06:35 
Uzależniony od forum :)

Na forum są specjaliści od edukacji, medycyny, polityki, wychowania dzieci, chorób, technologii, historii, techniki, inżynierii itp. Więc na pewno uzyskasz dobrą odpowiedź od doświadczonego przez google profesora w doktoratem HHO Generatora.

Sorki za OT nie mogłem się powstrzymać. :D

PostNapisane: 24 maja 2010, 06:39 
Forumowicz

Moje BMW: E34
Kod silnika: m51b25+Chip
KotSylwester, juz jest brakuje Boogie Condor'a i Fryderyka :rotfl: :P

PostNapisane: 24 maja 2010, 09:05 
Specjalista

Witam

Kocie- Ty chyba jako jedyny sprawdziłeś w Google co takiego ten generator.

Teraz wiem :( temat się nie rozwinie :dobani:
Zagadnienie nadaje się na forum techniczne ,tutaj nie wypał.

PostNapisane: 24 maja 2010, 09:11 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36 Touring
Kod silnika: M43B18
Zaciekawiło mnie to, bo jeszcze nigdy o tym nie słyszałem :looka:

Ciekawe, czy to faktycznie tak super działa. Ktoś napisał, że trzeba coś zrobić z sondą lambda, żeby ją oszukać:

"Podstawowe problemy z tym związane są takie, że współczesne samochody mają tzw. sensor (czujnik) LAMBDA, który mierzy ile jest w gazach wychodzących z silnika tlenu. Ponieważ ilość tlenu w powietrzu w każdym punkcie na ziemii jest mniej więcej stała (setne procenta nas nie interesują w tej chwili), to nie potrzeba jej mierzyć.

Więc, kiedy do silnika dodamy extra tlenu, to czujnik LAMBDA automatycznie go wykryje i powie komputerowi w samochodzie, żeby zwiększył ilość paliwa dochodzącego do silnika i w efekcie zużycie będzie większe.

Więc trzenba koniecznie coś zrobić w tym czujnikiem LAMBDA, aby go w jakiś sposób oszukać."

A zresztą, może ktoś też będzie chciał poczytać:

http://prawda2.info/viewtopic.php?t=8141

PostNapisane: 24 maja 2010, 09:13 
Cooper napisał(a):
KotSylwester, juz jest brakuje Boogie Condor'a i Fryderyka :rotfl: :P

Jak widać, na Coopera zawsze można liczyć :ok:

PostNapisane: 24 maja 2010, 13:41 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
ROGER: kiedyś trochę czytałem w necie na ten temat. Nie wydaje Ci się dziwne, że piszą o tym na stronach poświęconych czarnej/białej magii, okultyźmie, przewspaniałych wynalazkach polskich inżynierów blokowanych przez radzieckie spec służby, etc, etc.... :/
Wiadomo.
Przecież nie trzeba mieć doktoratu, żeby wiedzieć, że z gówna bata nie ukręcisz? Jestem więc jak judasz, nie zobaczę na własne oczy i na własnym portfelu nie odczuje - nie uwierzę!

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 25 maja 2010, 18:26 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47TUD20
mroova81 napisał(a):
Jestem więc jak judasz, nie zobaczę na własne oczy i na własnym portfelu nie odczuje - nie uwierzę!

chyba nie jak Judasz a jak niewierny Tomasz :P

PostNapisane: 25 maja 2010, 19:43 
Forumowicz

Moje BMW: niebieski
marcin87k napisał(a):
mroova81 napisał(a):
Jestem więc jak judasz, nie zobaczę na własne oczy i na własnym portfelu nie odczuje - nie uwierzę!

chyba nie jak Judasz a jak niewierny Tomasz :P

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: Padłem
(bez obrazy oczywiście) :)

PostNapisane: 25 maja 2010, 19:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: E92
Kod silnika: 2.5
mroova81 napisał(a):
nie ta bajka :looka: :dobani:

PostNapisane: 26 maja 2010, 12:37 
Specjalista

Witam
Sporo tego w sieci........... (informacje o HHO)
Być może zainteresowałem tym kogoś jako ciekawostką.
Szkoda że tak niewiele pojawiło się opinii :kwasny:

Generalnie decyzja zapadła , jako że mam w swoim zakresie dość spore możliwości diagnostyki pojazdu, zainstaluję solidnie zbudowany układ do produkcji gazu do auta małżonki :hyhy: (jak wypali :hyhy: to znajdę sobie nową)

Tak serio pacjentem będzie VW GOLF TDI 90PS silnik ALH 99rok.

Zrobię tutorial (foto i filmy) z analizy pomiarów i testów.
Plan działania :

Diagnostyka auta ..

1 Obciążenie alternatora przy włączonych światłach dziennych (z doświadczenia wiem że dobrze działający jest obciążony w granicach 45-50% z włączonymi długimi ,podgrzewaniem tylnej szyby i dmuchawką na ful +radio VAG COM wywala info że obciążenie jest w granicach 75% ) Potwierdzę to przy testach.
2 Zhamowanie auta na stacjonarnej przy podanym obciążeniu jak wyżej, czyli przy 45 i 75% różnica w mocy

3 Podłączenie układu generatora hho pod zasilanie w aucie (zakładam obciążenie ustawić na 20A) Układ będzie generował gaz i obciążał alternator jednak gaz nie zostanie podany do dolotu. Pomiar mocy z dodatkowym obciążeniem (zakładam naturalnie spadek mocy w odniesieniu do wcześniejszych pomiarów)

4 Podłączenie do dolotu przed turbiną rurki doprowadzającej gaz i pomiar . I w tym cały myk jeśli przyrost pojawi się większy niż straty co wyjdzie na hamowni, układ działa na plus i musi generować oszczędności.

5 Analiza innych wartości mierzonych podczas diagnostyki : temp. silnika , oleju ,przepływomierz ,ciśnienie w kolektorze dolotowym. Ponadto mam w planie bardzo precyzyjnym laserowym termometrem skupić się na temperaturze kolektora wydechowego przy zasilaniu tylko ON i z HHO.

Zakładam że jako jedyny w naszym kraju zrobię tak gruntowną analizę ,Przyda się to mi i zapewne wielu ciekawym tego rozwiązania ludziom. Na sam koniec w zależności od rezultatów , myślę zasilić pompę vp37 w wspomnianym TDI z litrowej butelki i zjechać ten litr z stałą prędkością 130km/h (na hamowni) realnie ustalając spalanie opcja z podpiętym HHO i bez.

Zobaczymy czy HHO to mit czy fakty. Nie ukrywam że jestem napalony i nie mogę się doczekać.

Proszę o ewentualne sugestie ,na co zwrócić uwagę ,co ewentualnie zrobić inaczej albo co zrobić dodatkowo. Cały materiał niezależnie od wyniku czy będzie na + czy na - , myślę zamieścić tutaj a jeśli administracja forum będzie maiła wolę materiał zamieścić w innym dziale ,nie będę miał obiekcji. Myślę o fakcie że dział "Pogawędki" jest mało odwiedzany, przez co nie do wszystkich potencjalnie zainteresowanych materiał dotrze.
Zresztą jak widać zainteresowanie słabe :rozpacz: A szkoda bo to nakręca tak naprawdę do działania.

Pozdrawiam Krzysiek

PostNapisane: 26 maja 2010, 14:27 
Pierwsze kroki

Witam,
Podziwiam ludzi którzy mają taki zapał jak Ty, jednak uważam że to HHO to mit, mit bo więcej energii się wkłada w wyprodukowanie tego wodoru niż uzyskuje podczas jego spalenia, według mnie powinno się szukać innych metod jak tylko rozbijanie H i O za pomocą prądu lub tylko pradu, jestem ciekawy jak to robią duże koncerny bo nie wierzę aby robili to tylko i wyłacznie za pomocą prądu elektrycznego, jesli dało by się odtworzyć te procesy którymi posługują się duze koncerny za relatywnie małe koszty to myslę że idea zasilania H była by jak najbardziej opłacalna.
Swiat motoryzacyjny rzucił się na hybrydy elektryczno-spalinowe a tak naprawde to wodór bedzie przyszłością jesli juz nie jest --> http://www.youtube.com/watch?v=pQoQWy5UpYU
A odnośnie zasilenia hho to myslę że co najmniej trzeba 40-60 A zarezerwować, w dieslach alternatory mają cos około 80A ale jest to chyba maxymalana chwilowa wydajność i to muszą być do tego odpowiednio wysokie obroty.
Nie mniej próbuj i rób testy, jestem bardzo ciekawy rezultatów :) . Mysle że w tej materii powinieneś nawiązać kontakt i współpracę z gościem o nicku Chomalek http://www.youtube.com/user/Chomalek Mysle że jesli połaczysie siły działania to moze coś wyjdzie :D
Pozdrawiam

PostNapisane: 26 maja 2010, 14:46 
Forumowicz

Cytuj:
Na forum są specjaliści od edukacji, medycyny, polityki, wychowania dzieci, chorób, technologii, historii, techniki, inżynierii itp. Więc na pewno uzyskasz dobrą odpowiedź od doświadczonego przez google profesora w doktoratem HHO Generatora.

Oczywiście żeby się wypowiedzieć w jakimkolwiek temacie, trzeba skończyć pseódostódja i być fahofcem, więc nie zgłębiajmy wiedzy o otaczającej nas rzeczywistości, nie rozszerzajmy naszej świadomości, przecież nie jesteśmy fahofcami.

Niedługo znajdą się fahofcy od wiązania butów i drapania po dupie :]

PostNapisane: 27 maja 2010, 11:03 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47TUD20
Poczytałem trochę o tym i gubię się w tym wszystkim, natłok informacji - często sprzecznych ale wiem jedno na 100% - ilu ludzi tyle teorii :)

Bilans energetyczny uwzględniający produkcję wodoru oraz ilość energii którą dzięki temu wodorowi otrzymamy nie jest korzystny a wiadomo, że praw fizyki się nie przeskoczy.

Dlatego jeśli to działa, to myślę że tu nie o sam wodór i energią z jego spalania płynącą się rozchodzi a chyba bardziej o usprawnienie spalania itp. (z drugiej strony to przecież gaz HHO zawiera akurat tyle tlenu, aby spalić zawarty w nim wodór więc nie ma dodatkowej "porcji" dla benzyny/oleju napędowego)

ROGER-NYSA napisał(a):
3 Podłączenie układu generatora hho pod zasilanie w aucie (zakładam obciążenie ustawić na 20A) Układ będzie generował gaz i obciążał alternator jednak gaz nie zostanie podany do dolotu. Pomiar mocy z dodatkowym obciążeniem (zakładam naturalnie spadek mocy w odniesieniu do wcześniejszych pomiarów)

czy w tym przypadku wypuszczanie gazu "w powietrze" będzie bezpieczne??

inrzynjer napisał(a):
Na sam koniec w zależności od rezultatów , myślę zasilić pompę vp37 w wspomnianym TDI z litrowej butelki i zjechać ten litr z stałą prędkością 130km/h (na hamowni) realnie ustalając spalanie opcja z podpiętym HHO i bez.

nie wiem czy to mit czy nie, ale czy aby wyjeżdżanie paliwa do końca nie jest niezdrowe dla diesli ??

Tak czy owak wielu jest teoretyków - mało kto to zrobił i profesjonalnie przedstawił wyniki. Dlatego wielki szacunek ROGER-NYSA, :ok:

PostNapisane: 28 maja 2010, 11:46 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Ja czekam na efekt, osobiście uważam że to prawda i jak najbardziej to będzie działać.
Poczytam sobie w wolnej chwili na ten temat i trzymam kciuki i czekam na info jak udały się prace.

PostNapisane: 20 lipca 2010, 22:36 
Pierwsze kroki

Kolego Roger , jak tam poczynania z tym wodorem ?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1