BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 05:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zielony podatek.
PostNapisane: 5 czerwca 2010, 11:16 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
becek napisał(a):
Bobby chodzi o to , ze co chwila sa podnoszone normy zanieczyszczania srodowiska, ktore musza spelniac nasze auta
w europie wymuszaja to "eko "podatkami i taniej wychodzi wziasc na raty nowy samochod niz placic "eko frycowe" za stary-ma to tez przelozenie na ekonomie(rosnie sprzedaz itp)
chcesz jezdzic starym bmw -prosze bardzo ,rekiny sa ladne jak zadbane, zaplac i jezdzij
niestety widze tu ,stary text" bo ja chce"
teraz mam klopot z sasiadka bo ona jest mloda i chce nonstop imprezowac a ja chce spac
Bobby u nas, w wiekszosci userzy nie jezdza starymi bmw bo im sie szalenie podobaja tylko dlatego ze na takie ich stac
ale sory ,nie kazdy MUSI miec auto, i sciaganie zlomu bo na to akurat stac naszych userow do mnie nie przemawia
jakos trzeba ograniczyc ten szrot, a najlatwiej poprzez kieszen

Ale to już nie te same czasy co 20-30 lat temu gdzie co wszystko co z zachodu to jest dobre i hasło "na zachodzie już tak wszyscy robią" do mnie od dawna nie trafia. Ludzie tam mają zryte berety pseudo-ekologią i innymi głupimi regulacjami typu wymiary pomidorów i ogórków a nawet kolor jabłka... Czy normalni ludzie próbują przepisowo ustalić kolor albo kształt jabłka ? :zakrecony: A propo pieprzenia o szkodliwości CO2 w spalinach bo głównie na to jest nacisk w nowych furach to sobie obejrzyj najpierw The Great Global Warming Swindle

Regulowanie ekonomi jest dobre ? Wspieranie ? Yyyy... Od zarania dziejów historia pokazuje że jest dokładnie odwrotnie a nawet sam kryzys to pokazał. Ile Niemcy wpakowali miliardów w rynek ? I co ? I g.... :) Polska pieniędzy nie miała i nie zrobiła nic i efekt jest taki że akurat ten jeden raz mieliśmy farta i nie zadłużyliśmy się gigantycznie a do tego byliśmy na plusie.

Stary text "bo ja chce" ? A myślisz ile osób by ładowało w reanimację starego samochodu kokosy ? Ile by poszło po nowy/sporo nowszy bo by taniej wyszedł ? Nie muszą mi zabraniać jazdy podatkiem bo rynek sam do tego dojdzie. A jak masz problem z sąsiadką to zacznij chodzić do niej po haracz może, przecież najłatwiej przez kieszeń trafić :zakrecony: Są ludzie na forum których np. E36 są w idealnym stanie technicznym i nic z nich nie cieknie nie kopci i ładują w nie sporo kapusty a są też tacy których Bety wołają o pomstę do nieba chociaż są o wiele młodsze.

NIE ROK A STAN TECHNICZNY SIĘ LICZY.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 5 czerwca 2010, 11:33 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
Bobby_Valentino napisał(a):
Ale to już nie te same czasy co 20-30 lat temu gdzie co wszystko co z zachodu to jest dobre i hasło "na zachodzie już tak wszyscy robią" do mnie od dawna nie trafia.

wlasciwie to dobre, tylko dlaczego nie jezdzisz autem naszej produkcji tylko niemieckej?
The Great Global Warming Swindle
szkoda mi czasu na taka literature ,sorki
Regulowanie ekonomi jest dobre ? Wspieranie ? Yyyy... Od zarania dziejów historia pokazuje że jest dokładnie odwrotnie a nawet sam kryzys to pokazał. quote]
jak ludzie kupuja to i gospodarka dobrze funkcjonuje

Są ludzie na forum których np. E36 są w idealnym stanie technicznym i nic z nich nie cieknie nie kopci i ładują w nie sporo kapusty a są też tacy których Bety wołają o pomstę do nieba chociaż są o wiele młodsze.
i ok, ale wydaje mi sie, ze pasjonata to stac na taki podatek(utrzymanie w takim stanie auta nie jest tanie)

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 5 czerwca 2010, 11:37 

becek napisał(a):
pasjonata to stac na taki podatek

Ale zauwaz,ze sa miliony innych osob ktorych juz na to nie stac,co z nimi?

PostNapisane: 5 czerwca 2010, 11:41 

becek napisał(a):
wlasciwie to dobre, tylko dlaczego nie jezdzisz autem naszej produkcji tylko niemieckej?

Bo wielki czerwony brat trzymał na wszystkim łapę. Gdyby nie ustrój jaki wtedy był to wiele z tamtych projektów jeżeli weszłaby na rynek z pewnością byłaby hitem sprzedaży - obejrzyj sobie serię Legendy PRL.

becek napisał(a):
szkoda mi czasu na taka literature ,sorki

Jeżeli nie masz zamiaru pogłębiać swojej wiedzy w tym temacie i wierzysz w zabobony które gdzieś, kiedyś usłyszałeś to najlepiej będzie jak nie będziesz zabierał w tej kwestii zdania.

becek napisał(a):
jak ludzie kupuja to i gospodarka dobrze funkcjonuje

O fak ! Tylu ekonomistów na świece a nikt na to nie wpadł !

becek napisał(a):
i ok, ale wydaje mi sie, ze pasjonata to stac na taki podatek(utrzymanie w takim stanie auta nie jest tanie)

Dobra, szkoda czasu na rozmowę z kimś kto niema najmniejszego pojęcia o ekonomii i gospodarce.

Strzelam że pracujesz w budżetówce bo twój tok myślenia to idealnie oddaje.

PostNapisane: 5 czerwca 2010, 11:45 
Zacna persona forum

spider napisał(a):
becek napisał(a):
pasjonata to stac na taki podatek

Ale zauwaz,ze sa miliony innych osob ktorych juz na to nie stac,co z nimi?

jak wyzej pisalem-nie ma obowiazku posiadania auta

Bobby zgadzam sie -nie dogadamy sie ,mamy zupelnie odmienne sposoby rozumienia i postrzegania swiata
"Bo wielki czerwony brat trzymał na wszystkim łapę. Gdyby nie ustrój jaki wtedy był to wiele z tamtych projektów jeżeli weszłaby na rynek z pewnością byłaby hitem sprzedaży - obejrzyj sobie serię Legendy PRL"
wątpie, ale jest to nie do sprawdzenia
"Dobra, szkoda czasu na rozmowę z kimś kto niema najmniejszego pojęcia o ekonomii i gospodarce"
moze mam, moze nie-argumet taki sobie
"O fak ! Tylu ekonomistów na świece a nikt na to nie wpadł" a moze jednak Ty czegos nie doczytales?

PostNapisane: 5 czerwca 2010, 11:52 

becek napisał(a):

Czy ty masz klapki na oczach czlowieku?

PostNapisane: 5 czerwca 2010, 11:57 
Zacna persona forum

nie ,dlaczego? czy kazdy musi miec auto? dlaczego? a moze helikopter albo samolot?domek jednorodzinny? TV3D? gdzie jest napisane ze to wszystko musimy miec....to mi pachnie totalnym komunizmem -wszystko dla wszystkich,po rowni..tylko jak to zrobic?? jak kupilem mieszkanie to przez pewien czas nie mialem samochodu(z barku funduszy)..to co?mialem pikietowac urzad miasta? czy prezydenta?a moze post na forum wrzucic ze mnie nie stac!!!

PostNapisane: 5 czerwca 2010, 11:58 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Ja w ostatnim tygodniu miałem okazję pojeździć nowymi autami rodem z Francji, tj Renault Thalia, Clio, Dacia Logan i Dacia Sandero.
Biorąc pod uwagę że to były auta testowe - były dość bogato wyposażone - przynajmniej tak twierdził kolo w salonie. Sandero miała nawet 4 głośniki i radio na mp3, co wg pracownika salonu jest wyższym wyposażeniem. Dwie poduchy powietrzne miała tylko Sandero i Thalia, pozostałe auta po jednej. Za elektryczne szyby dopłata - za grzane lusterka dopłata - za 4 głośniki i mp3 dopłata.
Pomijam fakt właściwości jezdnych i możliwości wyprzedzania tego typu autami - ale te pojazdy są dwa razy więcej warte niż moje prawie 13 letnie E39.
I jak tu zamienić auto na nowe?? Czym zachęcają aby właściciele takich aut jak większość z nas zmienili swoje w większości leciwe autka na nowe??

PostNapisane: 5 czerwca 2010, 11:59 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Becek - czy Ty myślisz czasem? Wytłumacz mi proszę sens obciążania takim podatkiem właścicieli starych aut, skoro to złomowanie i przetapianie dobrych rzeczy, które jeszcze posłużą jest nieekologiczne, a nie produkowanie nowych co 10 lat. Witamy w pseudoekologicznoekomonicznejeurokomunie.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 5 czerwca 2010, 12:04 

becek napisał(a):
...to mi pachnie totalnym komunizmem

A mi to pachnie tym,ze nie potrafisz racjonalnie myslec :wstyd:

PostNapisane: 5 czerwca 2010, 12:07 
Zacna persona forum

jiGsaw napisał(a):
Becek - czy Ty myślisz czasem? Wytłumacz mi proszę sens obciążania takim podatkiem właścicieli starych aut, skoro to złomowanie i przetapianie dobrych rzeczy, które jeszcze posłużą jest nieekologiczne, a nie produkowanie nowych co 10 lat. Witamy w pseudoekologicznoekomonicznejeurokomunie.

moze masz racje, moze jest to nieekologiczne
tak naprawde ekologiczne byloby zaprzestanie uzywania aut, ale czy to mozliwe?? w dobie powszechnego "ja chce"
ja potrzebuje auta tylko na baby, zrobilem przez rok swoim "dizelem" 7 k przebiegu...na codzien metro a czesciej rower
i nie narzekam
ale nie chcialbym zeby na granicy RP stanal znak "welcome to szrot country" (obok stojacego juz znaku "disneyland")

PostNapisane: 5 czerwca 2010, 12:10 

spider napisał(a):
becek napisał(a):

Czy ty masz klapki na oczach czlowieku?

Akurat tu się zgodzę Beckiem chodź nie do końca bo uważam że tak jak nie każdy jest pilotem tak nie każdy powinien mieć prawo jazdy.

jiGsaw napisał(a):

Nie wytłumaczy ci bo jego wiedza opiera się na tym co gdzieś kiedyś usłyszał i stwierdził no w sumie to też będzie i moje zdanie w tym temacie. Niestety ale brak zdolności do wyciągania logicznych wniosków z obserwacji przez społeczeństwo a przyjmowanie zdania jakiejś "mądrej głowy" z tv to tragedia dzisiejszych czasów.

becek napisał(a):
ale nie chcialbym zeby na granicy RP stanal znak "welcome to szrot country" (obok stojacego juz znaku "disneyland")

Ważne żeby ten wjeżdżający zapłacił podatek za wjazd do PL bo przecież go stać.

Ostatnio edytowano 5 czerwca 2010, 12:13 przez MAJSU, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 5 czerwca 2010, 12:11 
Zacna persona forum

spider napisał(a):
becek napisał(a):
...to mi pachnie totalnym komunizmem

A mi to pachnie tym,ze nie potrafisz racjonalnie myslec :wstyd:

rozumiem , ze dla Ciebie "racjonalne myslenie" to bmw dla kazdego , im starsze tym lepsze
i ok, tylko jak to sie ma do zycia codziennego??
Bobby zwroc uwage na rosnacą liczbe porzucanych wrakow na ulicach....Ty tez bedziesz musial zaplacic za ich utylizacje

PostNapisane: 5 czerwca 2010, 12:17 

becek napisał(a):
Bobby zwroc uwage na rosnacą liczbe porzucanych wrakow na ulicach....Ty tez bedziesz musial zaplacic za ich utylizacje

Tylko jeżeli Policja nie ustali właściciela.

PostNapisane: 5 czerwca 2010, 12:22 
Zacna persona forum

wiesz gdzie policja ma ustalanie wlascicieli wrakow???taniej i szybciej dobrze zorganizowane gminy same usuwaja wraki,tylko ze placa za to mieszkancy danej gminy
u mnie na mokotowie jak juz pozbede sie po walce z "sprawną inaczej" straza miejska(niech ich w koncu zlikwiduja)wraku z podworka ,natychmiast pojawia sie nowy..teraz mam dwa i zglaszalem je juz dwa razy ... :znudzony:

PostNapisane: 5 czerwca 2010, 12:25 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
becek napisał(a):
a skąd państwo ma brać pieniadze???

Może powinno zaprzestać rozdawania miliardów lekką ręką? Poza tym, mało podatków płacisz w tej chwili? :-k Pominę już milczeniem kwestię gospodarności... :-)
becek napisał(a):
tylko dlaczego mamy byc zalani przez zlomy sciagane z calej europy?????!!!!!!

Złom a stary samochód to dwie różne bajki. Wolisz być zalany pozlepianymi z 2-3 sztuk nówkami? Ok, proszę bardzo, tu masz okazję viewtopic.php?f=8&t=75979
becek napisał(a):
dlaczego z europy trafiaja do nas stare samochody??? bo taniej im wychodzi kupno nowego auta niz oplacnie "eko" podatków od starych samochodów

Bobby Ci ładnie na to pytanie odpowiedział. Bądźmy szczerzy, jesteśmy stosunkowo biednym krajem ;-)
becek napisał(a):
w europie wymuszaja to "eko "podatkami i taniej wychodzi wziasc na raty nowy samochod

No u nas nie i nie będzie taniej, więc zastanów się, czemu miałby taki podatek służyć?
becek napisał(a):
niestety widze tu ,stary text" bo ja chce"

A co w tym złego, że "ja chcę"? :-k Chyba o to chodzi, żeby ludzie mieli jak najwięcej wolności, prawda?
becek napisał(a):
teraz mam klopot z sasiadka bo ona jest mloda i chce nonstop imprezowac a ja chce spac

A na to to są sposoby :-) Tyle że co Ci przeszkadza, że ktoś na drugim końcu Polski jeździ starym BMW? No ja tu nie widzę konfliktu interesów :-)
becek napisał(a):
Bobby u nas, w wiekszosci userzy nie jezdza starymi bmw bo im sie szalenie podobaja tylko dlatego ze na takie ich stac

Jak wyżej - zastanów się, czy opłata w kwocie 250 zł rocznie wpłynie na to, że ludzie zaczną przesiadać się na nowe auto? Policz - w przeciągu 10 lat to jest ledwie 2,5 tys. zł. Miesięcznie - ok. 20 zł. A teraz policz sobie, ile wynosi miesięczna rata za Dacię Sandero. Kogo ma to zmobilizować i do czego? :-D

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 5 czerwca 2010, 12:31 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47
O proszę,co się dzieje w temacie :zdegustowany:
Jestem za,żeby BMW było dla każdego!!! :cwaniak:

W pracy jeżdżę nowymi samochodami począwszy od Peugeota poprzez KIA skończywszy na Citroenie. W życiu nie kupiłbym takiego samochodu! :cenzura: Moje E46 z 99r lepiej się prowadzi,lepiej się prezentuje,ma lepszego kopa i czuje się w nim bezpieczny.
Ten EKO podatek to następna sztuczka zachłannych świni na nasze pieniądze. Efekty cieplarniane,topnienie lodowców.......w przyszłym roku może wyznaczą nam odpowiednie godziny w których będziemy mogli używać naszych samochodów.
WON z tym podatkiem,co kogo interesuje czym ktoś jeździ?? Nieraz widziałem w lepszym stanie technicznym E30 jak Peugeota 406 który ledwo zatrzymuje się przed światłami. Skoro stać kogoś na kolekcjonerskie BMW to po jakiego chu.a ma płacić jeszcze podatki? Może niech od razu wprowadzą zakaz kupowania normalnych samochodów i nakaz kupowania idiotycznych Priusów i innego dziadostwa "ekologicznego",które pali tyle samo ON w trasie co moje 2.0d.
Padło pytanie dlaczego kolega jeździ niemieckimi autami?
Bo nie jeździmy innymi gównami ze znaczkiem TATA. Gdyby były dobre polskie samochody to chętnie bym nimi jeździł.
Takich bałwanów co wymyślają te idiotyczne przepisy........nawet nie chce tego pisać,co bym z nimi robił. Wszystko co EKO nie jest dla mnie. Nie mam zamiaru zmieniać auta bo dużo pali,bo jest stary,bo to,bo tamto. 30-sto letnie BMW nie jedno nowe eko-gó.no przejeździ :wsciekly:

PostNapisane: 5 czerwca 2010, 12:38 
Zacna persona forum

maad :)
1-zgadzam sie z Tobą,tylko...masz jakis pomysl na to??
2-nie dotyczy
3-zgadza sie, ale od zamieniania naszego kraju w smietnik ,bogactwa nie przybedzie(ewentualnie zlomiarze sie wzbogaca)
4-a moze bedzie ? troche zmienic prawo....
5-wolnosc ,auto -"easy rider" :rotfl: , wiesz a dla mnie wolnosc to willa...i co? zapewnisz mi to? przeciez chce
6-sposoby na razie nie dzialaja,przeszkadza wtedy ,jak ktos zdecyduje sie porzucic autko na moim podworku
7- oplata do oplaty, i o pare autek mniej na naszych drogach
niektorych nie stac na oc, ale oni musza miec autko
tak mozna w kolko :mur:

PostNapisane: 5 czerwca 2010, 12:41 
Zacna persona forum

Alhazar napisał(a):
Skoro stać kogoś na kolekcjonerskie BMW to po jakiego chu.a ma płacić jeszcze podatki?

kolekcjoner nie placi cla ,akcyzy a vat pomniejszony, wiec....o co ten :rozpacz:
"i nakaz kupowania idiotycznych Priusów i innego dziadostwa "ekologicznego",które pali tyle samo ON w trasie co moje 2.0d."
i znowu nie wiesz o czym piszesz,priusem przejechalem 5k km i jest to bardzo oszczedne auto czego nie moge powiedziec o moim e46

PostNapisane: 5 czerwca 2010, 13:43 
Zacna persona forum

Moje BMW: X6
becek napisał(a):
czego nie moge powiedziec o moim e46

sprzedaj e46 kup Tico na gaz
W autach typu e46 nie chodzi tylko o ekonomie...
jak chcesz jeździć ekonomicznie to kup sobie coś właśnie typu seicento czy TATA
BMW, MB, ewentualnie AUDI kupuje się aby jadąc czerpać radość z jazdy a nie tylko przemieszczać się z punktu A do B.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1