BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 21:16

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Seat wczoraj i dzis:)
PostNapisane: 14 czerwca 2010, 13:34 
Zacna persona forum

Apollon, Fachowa naprawa to dla mnie, wymienione elementy a nie szpachlowane (sprawdze sobie czujnikiem) oraz dobra geometria auta (też sobie idzie sprawdzić w odpowiedniej stacji), i jakość spasowania czy położenia lakieru. Co ja miałbym niby więcej sprawdzać ?

E30 316iA 05/1990
E32 750i 09/1991
http://www.e12e28.pl

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 14 czerwca 2010, 14:11 
Forumowicz

Moje BMW: niebieski
Absolutnie nic.... :)
Widziałem już, rożne rzeźby w zawieszeniu, które "sklejane" były przez, różnych "kowali", mimo iż geometria wychodziła świetnie, to samochody mocno zagrażały bezpieczeństwu na drodze.
Z autopsji też, znam przypadek gdy podczas nagłego hamowania (samochodem "profesjonalnie" naprawionym), lewe przednie koło dotknęło progu :zdziwko: i zwyczajnie się zablokowało, na szczęście nikt nie zginął (choć 1 osoba trafiła do szpitala w stanie krytycznym).
Dopiero w ekstremalnej sytuacji, okaże się czy ten samochód jest sprawny.
Nie wiadomo jak zostało naprawione zawieszenie, co znajduje się w miejscu poduszek, czy ktoś nie "zapomniał" o czujnikach do poduszek i napinaczy, nie wiadomo w jakim stanie są pompy od systemów antypoślizgowych.
Maglownica oraz wszystkie elementy zawieszenia również, wątpię by zostały wymienione na nowe (koszty)
Umówmy się Dixi Ty handlujesz samochodami a ja nimi jeżdżę, testuję i poddaję różnym często bardzo ekstremalnym testom...
Powypadkowego złomu, nie trawię bo wiem jak to jeździ i czym taka jazda grozi...
Wiadomo, że będziesz bronił swojej branży, każdy będzie swojej bronił.
Nie zarzucam Ci, że oszukujesz klientów (skoro piszesz, że uczciwie podchodzisz do tematu, to wierzę że tak jest).
Jednak z doświadczenia wiem, że samochód po konkretnym dzwonie bardzo rzadko udaje się doprowadzić do stanu idealnego i bezpiecznego, bo "niedoróbki" wychodzą przez bardzo długi czas.
Prawda jest taka, że jest to piekielnie droga zabawa i zwykle totalnie nie opłacalna.
Co do seata to jestem pewien, że uznano szkodę całkowitą :ok:
Sam nie miałbym nic przeciwko, kupowaniu samochodów po lekkiej stłuczce, ale wszystko ma swoje granice...
Dla mnie ten seat nadaje się tylko na złom :/
Jeśli ktoś chce kupić coś takiego, to niech przynajmniej ma świadomość czy furka nie była kiedyś przystankiem :ok:

PostNapisane: 14 czerwca 2010, 14:22 
Zacna persona forum

W tym aucie na pewno nie uznali szkody całkowitej za lekko uszkodzone.
W fordzie, kiedyś focusa naprawiali za bagatela 60 tys pln, wymieniali nawet podłogę z podłużnicami z tyłu. Nawet chyba mam gdzieś zdjęcia...
Co do zawieszenia, to znająć się na aucie możesz stwierdzić czy dane elementy są nowe itd. itp. I tu przedstawie swoją przygode, kiedyś focusem wjeżdżając bokiem w zakrętem zachaczyłem o krawężnik i uwierz mi zawieszenie wraz z mocowaniami na pewno były w gorszym stanie niż w tym seacie - koszt naprawy wynióśł bodajże 14 czy 15 tys pln... I co ? bezywpadkowe auto, a miało więcej ingerencji w zawieszenie tylne niż ten seat.
Ja nie uznaję przecinania w pół aut, wymiany dachu i nie wiadomo co, ale w tym seacie to tylko poszycia, zawieszenie i tylna podłoga która też jest wymienna.

Co do mnie, to jak mówię jeśli coś jest to każdorazowo wpisuję na umowę, ale naprawdę rzadko coś takiego mam, bo ciężko sprzedać informując w pełni, bo ludzie właśnie zaczynają sobie wymyślać, że to już szrot. Dlatego unikam.
Inna sprawa, że 99% aut poważnie uszkodzonych zostały uszkodzone w pierwszych 5 latach, potem już naprawa się nie opłaca.

E30 316iA 05/1990
E32 750i 09/1991

PostNapisane: 14 czerwca 2010, 14:46 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36 328i cabrio
Kod silnika: M52B28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=49287
Dixi napisał(a):
Pułkownik Zuber, nie ma nic do Ciebie żeby nie było, ale bronisz tak forumowe auta.... Chciałbym to przypomnieć np. E38 pewnego klubowicza jak kupił miała pond 400 tys km, jak sprzedawał połowę mniej... Chciałbym też przypomnieć E39, którę miało dzwona przedstawionego nawet w galerii, ale już w ogłoszeniu igiełka bezwypadkowa... Takich przykładów tylko na tym forum się znajdzie kilka...

Pewnie. Pamiętam zarówno e38 jak i e39.
Myślę że takich przypadków było więcej, ale nie wydaje mi się żeby WIĘKSZOŚĆ aut na forum było ulepami i o tym od początku piszę.

Dixi napisał(a):
Specjałnie dla Ciebie:

Stary nie skumałem tego. Jeżeli miał być to żart- to mamy inne poczucie humoru.

A może chciałabyś kupić
Ramki 3D z logo forum
albo
Smycze z logo forum?

PostNapisane: 14 czerwca 2010, 15:14 
Zacna persona forum

Pułkownik Zuber napisał(a):
Pewnie. Pamiętam zarówno e38 jak i e39.
Myślę że takich przypadków było więcej, ale nie wydaje mi się żeby WIĘKSZOŚĆ aut na forum było ulepami i o tym od początku piszę.

Fakt, może nie większość :)

Stary nie skumałem tego. Jeżeli miał być to żart- to mamy inne poczucie humoru.

Piosenka mi sie spododabała i jakoś tak nie wiem, sam nie zakumałem :rotfl:
więc może nie dla Ciebie, a dla tych co generalnie może yyy piosenka dla tych który żyją w fantazji :hyhy:

E30 316iA 05/1990
E32 750i 09/1991

PostNapisane: 14 czerwca 2010, 15:27 
spiter napisał(a):
Wybacz ale nie chce mi sie odpowiadac. Gdybys kojarzyl takie pojecia statystyczne jak odchylenia, wariancje itd albo bynajmniej czul liczby to moze jeszcze bym sie wysilil a tak po prostu mi sie nie chce.

Ja kojarzę! Chętnie poproszę!

Narysujemy jeszcze drzewko zdarzeń samochodu, który był spalony, popowodziowy, zderzony z murem przy ponad 100km/h, obliczymy niezawodność układu Q(t) i strukturę dualną oraz jej ścieżki i cięcia.

Skąd Ci się wzieło że widziałem max 30 aut? :)

Minimum z maximum i, a wcześniej maximum z minimum macierzy transponowanej.

spiter napisał(a):
Na ktorym roku resocjalizacji jest statystyka? ;)

Właśnie? No i ile dają za to ECTSów?

PostNapisane: 14 czerwca 2010, 15:32 
Forumowicz

Dixi W momencie jeśli masz "zaprzyjaźnionego" rzeczoznawcę to jest to możliwe, że nie doszło do szkody całkowitej, w żadnym innym wypadku niema takiej możliwości.
Zniszczenia samochodu są ogromne, niemal całe poszycie do wymiany, zawieszenie również, systemy bezpieczeństwa (poduszki, napinacze, czujniki itp) wszystko wymaga wymiany, nowa deska rozdzielcza i szycie foteli (jeśli nie wymiana), podłoga tylna do wymiany, progi również, systemy ABS, TCS itp: wszystko do sprawdzenia a czujniki do wymiany, felgi do wymiany...
|W sumie zostaje tylko silnik (a i to nie na 100%).
Niema fizycznej możliwości by TU nie uznało szkody całkowitej.
Jeśli nadal będziesz się upierał, to zadzwonię do ASO i zrobię kalkulacje, która rozwieje wszelkie wątpliwości :hyhy:
Cytuj:
Co do zawieszenia, to znająć się na aucie możesz stwierdzić czy dane elementy są nowe itd. itp

nie każdy się zna, a oficjalnie sprzedawca twierdzi, że nic nie było robione :hyhy:
Poza tym, cały samochód jest niemal nowy i wystarczy jeden przejazd po ulicy, aby nie było różnicy między elementami :hyhy:

PostNapisane: 14 czerwca 2010, 15:34 
Częsty bywalec

Moje BMW: Brak ;/
spiter napisał(a):
Gdybys kojarzyl takie pojecia statystyczne jak odchylenia, wariancje itd

Fryderyk napisał(a):
Narysujemy jeszcze drzewko zdarzeń samochodu, który był spalony, popowodziowy, zderzony z murem przy ponad 100km/h, obliczymy niezawodność układu Q(t) i strukturę dualną oraz jej ścieżki i cięcia.

Szpanerzy...

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 14 czerwca 2010, 15:47 
Zacna persona forum

Apollon, pracowałem w fordzie i też mi się wydawało w wieli przypadkach, że szkoda całkowita... Diler nawet obniży stawki by naprawić auto. Czemu? wyrabia norme na części (za to póżniej dostaje od producenta odpowiednią kasę) a ubezpieczyciel jest do przodu, oczywiście mówię tu o ubezpieczeniach dodawanych przy nowych autach w salonie - są tam odpowiednie formułki itd. itp.
Auto jako nowe warte pewnie ponad 100 tys ? Do pierwszego roku eksploatacji tyle też jest cały czas warte w przypadku dilerskich ubezpieczeń-nie wiem jak ma się to w przypadku zwykłych ubezpieczeń. Naprawa ile może kosztować? 50 tys pln ? Na spokojnie szkody całkowitej nie ma :)

E30 316iA 05/1990
E32 750i 09/1991

PostNapisane: 14 czerwca 2010, 16:00 
Forumowicz

Fakt faktem, że serwisy wiedzą co i jak naprawiać by zarobić (a się nie narobić :rotfl: ) i nawet byle stłuczka jest rozliczana w okolicy szkody całkowitej, (naturalnie do owej granicy, jedynie się zbliży lecz nie przekroczy...)
Miałem S klasą drobną stłuczkę (uszkodzone: maska, grill, błotnik lewy i lewa lampa, żadnych poduszek czy zawieszenia), ubezpieczyciel omal nie uznał szkody całkowitej po wycenie ASO (dodam iż był to 3 letni mercedes W221 :zdziwko: ).
Dzwoniłem do ASO seata, niestety nikt nie odbiera :dobani: .
Tak czy inaczej ja uważam, że ten samochód to złom i nigdy w życiu bym go nie kupił, naturalnie jeśli ktoś uważa inaczej jet to jego prywatna sprawa :ok:

PostNapisane: 14 czerwca 2010, 16:41 
Zacna persona forum

ASO w przypadku małych uszkodzeń zawyważa, a w przypadku dużych trzyma się na granicy - w obu przypadkach chcą poprostu przyjąć auto na serwis i zarobić :)
Co do seata, że nie odbierają - a gdzie odbierają ? :hyhy: :rotfl: ;)

Apollon napisał(a):
Tak czy inaczej ja uważam, że ten samochód to złom i nigdy w życiu bym go nie kupił, naturalnie jeśli ktoś uważa inaczej jet to jego prywatna sprawa

I tym miłym akcentem zakończmy bój :)

E30 316iA 05/1990
E32 750i 09/1991

PostNapisane: 14 czerwca 2010, 16:55 
Forumowicz

Dixi napisał(a):

I tym miłym akcentem zakończmy bój :)

Dziękuję za przyjemną i kulturalną wymianę poglądów :zdrowko:
Pozdrawiam :)

PostNapisane: 14 czerwca 2010, 18:16 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
spiter napisał(a):
Wybacz ale nie chce mi sie odpowiadac. Gdybys kojarzyl takie pojecia statystyczne jak odchylenia, wariancje itd albo bynajmniej czul liczby to moze jeszcze bym sie wysilil a tak po prostu mi sie nie chce.

Bynajmniej się na j.polski w szkole chodziło i zna się znaczenie wyrazów których się używa :wstyd:

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 14 czerwca 2010, 18:17 
Ja jednak czekam na te dane :)

PostNapisane: 14 czerwca 2010, 21:22 
Forumowicz

Moje BMW: E46 shadow line
Fryderyk napisał(a):

Narysujemy jeszcze drzewko zdarzeń samochodu,

Osobiscie wybralbym Diagram Ishikawy
Fryderyk napisał(a):
spalony, popowodziowy,

rozmawiamy o uszkodzonych... wprowadzamy issue, ktore nieistnieje... Stosujmy SIX Sigme
Fryderyk napisał(a):
zderzony z murem przy ponad 100km/h

Mamy testy EURO NCAP (inne predkosci ale zawsze stala przeszkoda) po co dublowac zadania - stosujmy Kaizeny, nie dublujmy czynnosci
Fryderyk napisał(a):
obliczymy niezawodność układu Q(t)

Tu troszke podchodzi mi pod cyfrowke (Q zawsze kojarzylo mi sie z wyjsciami licznika, rejestru itd - wiecie MasterSlave, licznik Johnsona itp itd i moze dlatego tak na szybca to podpiolem pod uklady cyforwe czyli mamy 0 lub 1 a dzialamy w statystycze (prawdopodobienstwo wystapienia zdarzenia czyli <0,1>

Ogolnie dokonujemy reconsiliacji roznych aspektow ale nalezy pamietac za mamy ISO 9001 dotyczace jakosci i te przepisy wg mnie okreslaja rowniez quality napraw powypadkowych i mozliwosc dopuszczenia do ruchu (nie jestem pewny - nie wczytywalem sie)

Fryderyk napisał(a):
spiter napisał(a):
Na ktorym roku resocjalizacji jest statystyka? ;)

Właśnie? No i ile dają za to ECTSów?

Za moich czasow studenckich nie mielismy punktow ale skoro statystyka na resocjalizacji to z jeden bedzie (raczej przedmiot kierunkowy to nie jest). :)

Ostatnio edytowano 14 czerwca 2010, 21:40 przez spiter, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 14 czerwca 2010, 21:32 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
pitu pitu ,ktorys z adminow czegos nie zrozumie i zamknie temat....a juz bylo ciekawie

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 15 czerwca 2010, 01:00 
Spiter nie kompromituj się, bo miałeś powiedzieć coś o tych Twoich statystykach, nikt nie rozumie ponoć co to odchylenie standardowe...

Jak komuś piszesz "pier aż miło" i deklarujesz, że pokazałbyś, ALE coś tam, to trochę żalowo wygląda.

PS. Pojęcia związane z zarządzaniem jakością słabo tu pasują :rotfl:

PostNapisane: 15 czerwca 2010, 05:51 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36 328i cabrio
Kod silnika: M52B28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=49287
becek napisał(a):
pitu pitu ,ktorys z adminow czegos nie zrozumie i zamknie temat....a juz bylo ciekawie

Nie ma żartów, ja już dostałem ostrzeżenie od moderatora Spider za pisanie w tym wątku o wypadkowości BMW a nie Seata.
Poważnie :)

A może chciałabyś kupić
Ramki 3D z logo forum
albo
Smycze z logo forum?

PostNapisane: 15 czerwca 2010, 06:31 
Forumowicz

Moje BMW: E46 shadow line
Fryderyk napisał(a):
PS. Pojęcia związane z zarządzaniem jakością słabo tu pasują :rotfl:

Drogi Gryderyku:
Np Six Sigma o dziwo jest pojeciem statystycznym. Prosze cofnij sie pamiecia do czasow studiow i przypomnisz sobie, ze pojecie sigma w statystyce to nic innego jak odchylenie - tak, to odchylenie, o ktore na poczatku tak bardzo Ci chodzilo.

Pozostale pojecia mozna interpretowac dwuznacznie - to fakt. Ale pozwolilem sobie na to po przeczytaniu Twoich sugestii badawczych. Skoro chciales wykorzystywac techniki cyfrowe do badan to czemu ja nie moge wykorzystac do badan technik ekonomicznych?

Dodatkowo, prosilbym Cie o przeczytanie calego watku - nikomu nie odpowiedzialbym na argumenty slowami "pieprzysz, ze az milo itd" tylko zauwaz, ze kolega Pulkownik Zubert ni stad ni z owad wkracza ze stwierdzeniem "srali mrowki bedzie wiosna" - kompletnie od rzeczy, bez podkladu merytorycznego. Wiec mu odpisalem co sadzilem i tak ciagle sadze...

Dobra wracam do pracy :) Milego dnia

PostNapisane: 15 czerwca 2010, 15:46 
Rozmawiamy o zdatności uszkodzonych wcześniej pojazdów w pewien sposób, nie ekonomii ;) Bo czy się opłaca naprawiać trupy, to inna sprawa, mnie bardziej interesuje co się stanie w razie wypadku.

Statystyka to tylko narzędzie wykorzystywane w badaniu m.in. bezpieczeństwa, zdatności czegoś tam ;)

spiter napisał(a):
tylko zauwaz, ze kolega Pulkownik Zubert ni stad ni z owad wkracza ze stwierdzeniem "srali mrowki bedzie wiosna" - kompletnie od rzeczy, bez podkladu merytorycznego. Wiec mu odpisalem co sadzilem i tak ciagle sadze...

Oczywiście, że tak, ale on właśnie to samo zrobił z muchami, piszesz, że 3/4 "pewnie" wyglądało gorzej na forum, odgrażałeś się, że podasz statystyki, chętnie je zobaczę.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1