BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 22:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e34] Uszczelka pod pokrywą rozrzadu
PostNapisane: 26 marca 2010, 13:20 
Zacna persona forum

Moje BMW: W poszukiwaniu :]
Bobby_Valentino, dokładnie ta sama,mechanicy mi powiedzieli ze trzeba całą uszczelkę wymieniac bo inaczej nie da rady,nie będzie trzymało...
A jaki materiał by się nadawał do tego żeby wystrugac nową?
I jak obciąc tą starą uszczelkę?Przy samej głowicy czy gdzieś po środku i wtedy to skleic??

nidhhog, Ne kupiłem samochodu za 4 tysiące nie kupiłem go nawet za 6 tylko dałem 7,5tysiaca.Co do twojej wypowiedzi to się zgadzam w 100% nie warto wierzyc w okazje:)
W moją już też wsadziłem ok 800 złoty,i teraz ta uszczelka,a musze ranty drzwi zrobic,żeby było ładnie:)
Chce aby stan był bardzo dobry bo majóka tuż tuz,ale wiadomo pieniązki...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 26 marca 2010, 13:52 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
DaVeRc napisał(a):
Bobby_Valentino, dokładnie ta sama,mechanicy mi powiedzieli ze trzeba całą uszczelkę wymieniac bo inaczej nie da rady,nie będzie trzymało...
A jaki materiał by się nadawał do tego żeby wystrugac nową?
I jak obciąc tą starą uszczelkę?Przy samej głowicy czy gdzieś po środku i wtedy to skleic??

nidhhog, Ne kupiłem samochodu za 4 tysiące nie kupiłem go nawet za 6 tylko dałem 7,5tysiaca.Co do twojej wypowiedzi to się zgadzam w 100% nie warto wierzyc w okazje:)
W moją już też wsadziłem ok 800 złoty,i teraz ta uszczelka,a musze ranty drzwi zrobic,żeby było ładnie:)
Chce aby stan był bardzo dobry bo majóka tuż tuz,ale wiadomo pieniązki...

Zostawić starej uszczelki tyle ile się da ale nie widziałem jak to wygląda więc sam ocenisz jaka opcja jest lepsza. Nową możesz dociąć z np z korka i nie składaj przypadkiem na czerwony silkion jak wszyscy ! Kup szary :) Nie nawal go też tyle że będzie wypływał wszędzie na boki bo jakieś farfocle mogą wpaść do silnika i coś przytkać. Przed klejeniem oczywiście wszystkie krawędzie dokładnie wyczyść i odtłuść np benzyną ekstrakcyjną.

brakujący kawałek możesz wyciąć też z gumy http://cgi.ebay.pl/p-yta-gumowa-uszczel ... 0426426477

Jak sam to będziesz ogarniał to w 50zł się zmieścisz więc i na drzwi ci starczy.

PostNapisane: 27 marca 2010, 14:44 
Zacna persona forum

Do wymiany dolna osłona rozrządu bo kur :cenzura: pacjent mechanik odłamał jedno mocowanie i żadna uszczelka nie jest przerwana.W poniedziałek dymu na robie tam gdzie mi wymieniali górną osłone.
Po za tym jeżeli nawet uszczelka byłaby przerwana to na super glue,butapren a nawet wikol to by trzymało.

PostNapisane: 27 marca 2010, 15:07 
Forumowicz

Moje BMW: E34 525 Touring 92r
Kod silnika: M50TUB25 LPG/SEK
DaVeRc napisał(a):
Cieknie mi olej pod pokrywą rozrządu,mechanicy powiedzieli mi że jest przerwana.Moje pytanie brzmi czy trzeba wymieniać całą uszczelkę pod głowicą,czy jest jakiś sposób na uszczelnienie tego w inny sposób?Dodam że na silikon jakiś niby bardzo dobry nie trzyma :zly:

Bo nie czaje w ogóle... cieknie ci z pod pokrywy zaworów czy z pod głowicy??? bo to dość dużaaa różnica.
Uszczelkę pod pokrywą zaworów wymienisz sam w jakieś 40 minut
Uszczelkę pod głowicą też zrobisz sam ale raz że do wymiany uszczelka pod pokrywą zaworów, wymiana oleju, płynu chłodniczego, ja przy okazji wymieniłbym jeszcze gumki na zaworach.

Więc jest to zasadnicza różnica. Ale tak czy siak co to za klejenie na silikon??? rozumiem dać go dodatkowo przy wymianie uszczelki ale jakieś łatanie na silikon... to ty masz BMW czy Fiat 126p???

PostNapisane: 27 marca 2010, 17:06 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
DaVeRc napisał(a):
Do wymiany dolna osłona rozrządu bo kur :cenzura: pacjent mechanik odłamał jedno mocowanie i żadna uszczelka nie jest przerwana.W poniedziałek dymu na robie tam gdzie mi wymieniali górną osłone.
Po za tym jeżeli nawet uszczelka byłaby przerwana to na super glue,butapren a nawet wikol to by trzymało.

Echh... Dlatego przy Beemce wszystko robię sam, mam dość tych wszystkich zjeba.... mechaników.

tigwelder napisał(a):
Bo nie czaje w ogóle... cieknie ci z pod pokrywy zaworów czy z pod głowicy???

Poproś kogoś starszego w takim razie aby pomógł ci w sztuce czytania ze zrozumieniem :ok: Chociaż może być ciężko jak nawet obrazki nie pomagają :/

PostNapisane: 27 marca 2010, 17:07 
Zacna persona forum

tigwelder napisał(a):
DaVeRc napisał(a):
Cieknie mi olej pod pokrywą rozrządu,mechanicy powiedzieli mi że jest przerwana.Moje pytanie brzmi czy trzeba wymieniać całą uszczelkę pod głowicą,czy jest jakiś sposób na uszczelnienie tego w inny sposób?Dodam że na silikon jakiś niby bardzo dobry nie trzyma :zly:

Bo nie czaje w ogóle... cieknie ci z pod pokrywy zaworów czy z pod głowicy??? bo to dość dużaaa różnica.
Uszczelkę pod pokrywą zaworów wymienisz sam w jakieś 40 minut
Uszczelkę pod głowicą też zrobisz sam ale raz że do wymiany uszczelka pod pokrywą zaworów, wymiana oleju, płynu chłodniczego, ja przy okazji wymieniłbym jeszcze gumki na zaworach.

Więc jest to zasadnicza różnica. Ale tak czy siak co to za klejenie na silikon??? rozumiem dać go dodatkowo przy wymianie uszczelki ale jakieś łatanie na silikon... to ty masz BMW czy Fiat 126p???

Już z Bobbym sobie wyjaśniliśmy o co chodzi nawet jest rysunek pomocniczy:)

Tytuł: Re: [E34] Uszczelka pod pokrywą rozrządu
PostNapisane: 30 marca 2010, 18:52 
Forumowicz

Moje BMW: E34 525 Touring 92r
Kod silnika: M50TUB25 LPG/SEK
No tak ale rysunek doszedł dopiero później :P
Ja bym wymienił na nową uszczelkę ale zawsze możesz spróbować "pokleić" na silikon :)...swoją drogą, ciekawe ile takich forumowiczów jest co klei silnik na silikon :)

Ale...każdemu według potrzeb

PostNapisane: 30 marca 2010, 20:48 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
ja w moim pierwszym aucie (opel corsa A) wymieniałem silnik bo był padlina. tam była gowica na silikon złożona - poważnie, oprócz uszczelki pod głowice był silikon na bloku i na głowicy :]

PostNapisane: 13 czerwca 2010, 18:47 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e34
Kod silnika: m50b20
Witam

Nie chcę tworzyć nowego tematu wiec tu zapytam, mam nadziej że ktoś pomorze.
Mam problem z e34 m50b20 , jechałem ostatnio i nagle zabrakło autu mocy, totalnie zdechło , jak dodaje gazu to się dusi tak jak by nie było paliwa. Na wolnych pracuje w miarę normalnie natomiast jak gwałtownie doda sie gazu przygasa i dopiero wchodzi na obroty, natomiast jak powoli sie dodaje gazu to obroty rosną w miarę normalnie, do tego zaczęła "cykac". w poprzedniej e34 tez m50b2o rano mi tak cykały popychacze. a tutaj stało sie to od tak. Dziwne jest że dzieję sie tak dopiero jak chwile pochodzi. Dajmy na to rano odpala bez problemu, silnik pracuje idealnie, ma moc trwa to chwile motor się nagrzeje i koniec, zaczyna "cykać" jak daje gazu to zamula.
Dziś powykręcałem świece żeby obejrzeć jak tam wszystko wygląda i w jedenj był olej wiec wiadomo uszczelka pokrywy ,to by wyjaśniało dlaczego się dławi zamiast jechać ale dlaczego zaczął cykać??

e34 m50b20

PostNapisane: 13 czerwca 2010, 21:39 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
poziom oleju sprawdź. jaki masz olej? bo jak jakis gowniany to moze to byc powodem. ja u siebie mam wlany porządny minerał i wiem że 99,99999% osob sie ze mną nie zgodzi to silnik śmiga elegancko choc leciutko pocykuje jedna szklanka.

PostNapisane: 14 czerwca 2010, 19:43 
Pierwsze kroki

jest castrol 10w40, stan oleju ok, wymiany co 10 tys maksymalnie. Każde bmw zalewałem castrolem i nigdy nie miałęm kłopotów.
Gdyby była to wina oleju to hyba nie zdechł by tak nagle, a tu trach i koniec , brak mocy ,cykanie.
Zastanawiam sie nad wymianą uszczelki pod pokrywa zawórów i świec, z drugiej strony jak okaże sie później że nie pomogło i że nagle poszły szklanki i trzeba będzie znów otwierać pokrywę, uszczelki itd.
Jeszcze myślałem żeby tą odmę sprawdzić i powymieniać węże itd bo zapewne niebylo to robione a wyczytałem że to może miec związek z problemem.
Nie wiem dziwna usterka wystąpiła nagle podczas normalnej jazdy, i objawia sie tylko na ciepłym silniku.
Jakieś pomysły?

e34 m50b20

PostNapisane: 26 czerwca 2010, 14:48 
Pierwsze kroki

Auto zrobione , padł czujnik położenia wałka, przy okazji wymieniłem uszczelkę klawiatury ,świece , wąż od odmy, auto śmiga aż miło.

e34 m50b20

PostNapisane: 26 czerwca 2010, 15:32 
Forumowicz

A jakie dokładniej miałeś objawy padnietego czujnika wałka?
U mnie moze byc to samo.
Niekiedy jakbym przyczepe ciagnął , auto jakby przyhamowane.
Niekiedy wcale nie idzie na nizszych obrotach, dopiero od 3 tys sie zbiera.
Lekko dodaje gazu to czuc ze przyspiesza , dodam prawie w podłoge to taki własnie przyhamowany.
Niekiedy muli jak jest zimny, a po przejechaniu 3 km wraca do normalnego stanu.
Niekiedy odwrotnie - zimny idzie a jak troche sie nagrzeje to jest zamulony, jakby za mało paliwa dostawał.
Komputer nie pokazał zadnego błędu.

PostNapisane: 26 czerwca 2010, 15:48 
Pierwsze kroki

Cytuj:
Mam problem z e34 m50b20 , jechałem ostatnio i nagle zabrakło autu mocy, totalnie zdechło , jak dodaje gazu to się dusi tak jak by nie było paliwa. Na wolnych pracuje w miarę normalnie natomiast jak gwałtownie doda sie gazu przygasa i dopiero wchodzi na obroty, natomiast jak powoli sie dodaje gazu to obroty rosną w miarę normalnie, Dziwne jest że dzieję sie tak dopiero jak chwile pochodzi. Dajmy na to rano odpala bez problemu, silnik pracuje idealnie, ma moc trwa to chwile motor się nagrzeje i koniec, zaczyna "cykać" jak daje gazu to zamula.

Może być to samo u ciebie z tym żę u mnie zawsze bylo tak samo na ciepłym silniku byl bardzo słaby , nie wkrecał sie na obroty , dusił sie.
Sprawdziłem przepływke, sondę, pompkę paliwa, cewki i ten czujnik który faktycznie okazał sie problemem.

e34 m50b20

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1