BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 19:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 171 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kto zapłaci za obwodnice?
PostNapisane: 29 czerwca 2010, 13:52 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Seth8.
Tylko że ktoś z usa, produkuje je w chinach, gdzie małe żółte ludziki siedzą w 20 osób w pomieszczeniu 3x3 i tam siedzą i zawijają sreberka za 100 usd miesięcznie albo i nie.

Tym samym, taki obrót sprawy zwyczajnie wykończy nasz rynek, bo żaden normalny człowiek nie pójdzie na taki układ, prawo do tego nie dopuszcza etc etc.
Po wykończeniu normalnych rynków, żółte ludziki powiedzą 'inaf' i dadzą normalną cenę, dostaną (choć sam w to wątpię) normalne zarobki etc. etc.

Ja kupując rzeczy, staram się wybierać towary robione w PL, UE, żeby wspierać rynek kraju/strefy w której sam mieszkam i pracuję, mimo że to drożej wychodzi (ale często lepiej).
Niestety ciężko tak bo większość jest made in china.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 29 czerwca 2010, 14:23 
Forumowy terrorysta

qqiz napisał(a):
renoraines napisał(a):
Branża paliwowa jest dobrym przykładem na tworzenie karteli. Ceny paliw w małych miastach są bardzo często takie same w całym mieście. Natomiast w dużych aglomeracjach stacje sąsiadujące/po dwóch stronach ulicy/przy różnych zjazdach z dużych rond/w zasięgu wzroku, mają identyczne ceny.

To jest dowód na istnienie karteli?

Przeczytaj ze zrozumieniem definicje kartelu, przeczytaj ponownie i dla utrwalenia raz jeszcze.

qqiz napisał(a):
Redystrybucja jest zła po pierwsze dlatego, że jest niesprawiedliwa

A co jest sprawiedliwe? Nawet śmierć nie jest sprawiedliwa, bo ludzie umierają w różnym wieku, od niemowląt zaczynając.

Podsumowująć żyjesz w swoim, oderwanym od rzeczywistości świecie.

Bobby_Valentino napisał(a):
To może ktoś mi powie co ze Smoleńskiem bo nagle cisza się zrobiła ino pomnik postawić i do widzenia.

Zapytaj Donalda z jakiego powodu zgodził się uznać polski samolot z głową państwa na pokładzie, pilotowany przez pilotów wojskowych za samolot cywilny. Tym samym zgodnie z konwencją chicagowską, śledztwo w sprawie katastrofy samolotu cywilnego prowadzi to państwo, na terytorium którego doszło do katastrofy.

PostNapisane: 29 czerwca 2010, 14:53 
Seth8 napisał(a):
A druga sprawa jest taka ze zadne cla ani ochrona polskich przedsiebiorstw przed zagranicznymi NIE POWINNA wystapic. Skoro komus z USA oplaca sie pradukowac np ubrania i je do polski przywozic i jeszcze sprzedawac po nizszych cenach niz nasze rodzime firmy to i bardzo dobrze dla nas dla klientow! Albo polscy producenci obniza swoje ceny i stana sie bardziej konkurencyjni

Jakie cła? Chodzi o zapewnienie pewnej pozycji, a nie dopłacanie do interesu. Taki właśnie skrajny liberalizm pogłębia tylko różnice między biednymi i biedniejszymi. Z mojego punktu widzenia- guzik mnie obchodzi, że kilku kolesi będzie miliarderami, a cała rzesza mniejszych przedsiębiorców będzie klepała biedę. Mnie to w żaden sposób nie interesuje. Powinna być wolna konkurencja, żadnych barier. Państwo powinno wspierać rodzime interesy. Skrajny liberalizm równie dobrze może doprowadzić do tego, że właściciele firm powiedzą- 800zł brutto miesięcznie. Państwo się przecież nie będzie wtrącać.

Nie może być tak, powtarzam, nie może, że polski producent produkuje zgodnie z wytycznymi EU, PN, sanepid, wszystko super, po czym przyjeżdża żywność nie wiadomo skąd, za frajer, a producent przez przetwórcę i dostawcę dóbr komplementarnych w sposób ewidentnie nie okay, nawet niezgodny z prawem a państwo kładzie lachę, bo nie ma możliwości rozwiązania problemu w cywilizowany sposób :szok: To nie jest liberalizm, a wolna amerykanka.

Skrajności są złe. Trzeba wszystko wyważyć i znaleźć złoty środek.

PostNapisane: 29 czerwca 2010, 15:11 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Fryderyk, masz rację, sanepid , wytyczne, kontrole to napewno nie jest liberalizm :) I właśnie stad biorą się zjawiska które opisałeś jako negatywne. Ja bym wolał żeby jednak państwo żadnego interesu nie wspierało bo to się dobrze nie może skończyć.
A z tymi miliarderami i biedą to jest właśnie typowe w socjaliźmie i tym podobnych.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 29 czerwca 2010, 15:20 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
Kyokushin napisał(a):
qqiz napisał(a):
Możesz czytać dalej z czystym sumieniem

OK. Czytam.
Przeczytałem.

Ujmę to tak: Jedziemy w tą samą stronę, tym samym pociągiem, prywatnym pociągiem. Wysiadamy nawet na tej samej stacji, tylko wysiadamy innymi drzwiami. Obaj na prawą stronę wagonu.

Zgadzam się z większością, poza jednym.
Nadal uważam że służba zdrowia powinna zostać publiczna, podobnie jak szkoły podstawowe (8 klas, po staremu), podobnie jak wojsko.

No i lux :)
Przy tym możemy pozostać dopisując do protokołu rozbieżności pogląd na służbę zdrowia, szkolnictwo i możliwość powstawania karteli na wolnym rynku ;)

Seth8 napisał(a):
Ogolnie jezeli w panstwie byly by baaardzo niskie podatki bo utrzymwalibysmy tylko armie, policie, rzad itp. Zostaly by zniesione koncesie i prawne bezsensowne utrudnienia dla przedsiebiorcow. To nikt z socjalistycznych panstw, w ktoych ludzie oddaja 80% dochodow, (wg badan centrum Adama Smitha polacy tyle oddaja) nie mial by szans na konkurencje z tymi polskimi co wiecej to one by sie zaczely by ekspansje zagranice. A druga sprawa jest taka ze zadne cla ani ochrona polskich przedsiebiorstw przed zagranicznymi NIE POWINNA wystapic. Skoro komus z USA oplaca sie pradukowac np ubrania i je do polski przywozic i jeszcze sprzedawac po nizszych cenach niz nasze rodzime firmy to i bardzo dobrze dla nas dla klientow! Albo polscy producenci obniza swoje ceny i stana sie bardziej konkurencyjni albo upadna co bedzie znaczylo tyle ze sa slabymi biznesmenami albo ze w Polsce taki biznes jest nieoplacalny z jakis tam powodow pozaprawnych, wiec niech robia nam ciuchy amerykance za mniejsza cene.

:super: :super: :super:

renoraines napisał(a):
qqiz napisał(a):

A co jest sprawiedliwe? Nawet śmierć nie jest sprawiedliwa, bo ludzie umierają w różnym wieku, od niemowląt zaczynając.

To mnie podsumowałeś, aż mi wstyd :wstyd:

Sprawiedliwe jest to, że jak sobie zarobisz to wydasz na co zechcesz. A jak ja zarobię, to wydam na co ja zechcę.

PostNapisane: 29 czerwca 2010, 15:30 
a ja bym chciał mieć jak zarobić, potem to powiększyć, no i wtedy wydać na to, co chcę ;)

PostNapisane: 29 czerwca 2010, 19:18 
Forumowy terrorysta

qqiz napisał(a):
renoraines napisał(a):
qqiz napisał(a):

To mnie podsumowałeś, aż mi wstyd

Sprawiedliwe jest to, że jak sobie zarobisz to wydasz na co zechcesz. A jak ja zarobię, to wydam na co ja zechcę.

,,Nie wstyd nie wiedzieć, lecz wstyd nie pragnąć swojej wiedzy uzupełnić''.

Niekoniecznie, bo prowadząc dział.gosp nie tylko z zysków się korzysta dla przyjemności, ale także pokrywa straty. A prywatnie II połowa przejmuje część zysków :rotfl:

A propos kartelu http://dziennik.pl/wydarzenia/article62 ... gowej.html

A propos KRUS-Bronek K. zapowiedział utrzymanie KRUS.

PostNapisane: 29 czerwca 2010, 21:48 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
renoraines napisał(a):
A propos kartelu http://dziennik.pl/wydarzenia/article62 ... gowej.html

:super: Przekręty w tej branży to standard, szkoda tylko że mocno wspierany przez władzuchnę (ot choćby z własnego podwórka gdy Jarek obiecywał że bezprawnie wybuduje mi obwodnicę).

renoraines napisał(a):

Się musiał programu PiS naczytać :dobani: :rotfl:

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 1 lipca 2010, 10:53 
renoraines napisał(a):

He, Jarek też :)

PostNapisane: 1 lipca 2010, 18:41 
Forumowy terrorysta

Bronek i Donek

PostNapisane: 2 lipca 2010, 00:17 
żenada

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 171 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1