BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 13 sierpnia 2025, 22:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] Problem z grzaniem się silnika
PostNapisane: 5 lipca 2010, 23:25 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 523i
Witam! Już jakiś czas temu pisałem o moim problemie. Mianowicie, moje auto ciągle się grzeje i nie mam pojęcia czemu. Doradzono mi odpowietrzenie układu chłodniczego - zrobiłem to, oczywiście auto oddałem w ręce specjalisty, pomogło, lecz na krótko, później byłem na kompletnej wymiane płynu chłodniczego i kolejnym odpowietrzaniu układu, to również pomogło dosłownie na kilka dni. Ostatnio doradzono mi wymiane WISKO - także to zrobiłem, i przy okazji kolejne odpowietrzenie. Wykosztowałem się jak do tej pory dość znacznie. Auto nadal się grzeje, nie wiem kompletnie co robić, nie chce też ciągle wydawać pieniędzy na nowe rzeczy, które zastępują stare sprawne. Bardzo prosze o pomoc co to może być lub najlepiej co to jest. Serdecznie pozdrawiam i czekam na odpowiedz. Sean

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] Problem z grzaniem się silnika
PostNapisane: 5 lipca 2010, 23:41 
Forumowicz

Moje BMW: e39 535, e34 520 24V
opisz coś więcej. Sprawdziłeś pompe wody, wycieki, termostat. Podaj jaki objaw grzania itd. Samo odpowietrzenie bez usunięcia przyczyny zapowietrzania nic nie daje.....

PostNapisane: 5 lipca 2010, 23:59 
Pierwsze kroki

Pompa pracuje jak trzeba, wycieków nie mam, termostat własnie od kilkdu dni chodzi mi po głowie. Objawy :
Wystarczy postój na światłach - powyżej 15 sek, podczas manewrów takich jak parkowanie, wykręcanie itd. gdzie używa się dość krótkie biegi ( podkreślam, ze mam dość dobrze wyczute auto i nie jest ani troche podczas manewrów "kręcone"), każdy postój, nie koniecznie na słońcu wystarczy że jest po prostu dość ciepło, wsiadam, odpalam auto i momentalnie wskazówa grzeje na czerwone, zapala się kontrolka komputer wydaje dzwięki no i jakby nie patrzeć nie jade dalej, bo sie po prostu boje, o samochód, o silnik. W zime miałem tylko raz taki problem, po prostu przycisnąłem trochę w trasie ale też w miare rozsądku i ku mojemu zdziwieniu auto wtedy się zagrzało poraz pierwszy. Od tamtej pory ciągłe problemy. Jadąc w trasie, bardzo spokojnie, w ok. 2 tys obrotów auto się nie grzeje do dystansu około 100 km... Później cykl standardowy - postój, chłodzenie i dalej w trase. Gdy włącze klime - jak w lotka - grzeje się wcześniej lub normalnie - czyli po jakimś odcinku drogi.

PostNapisane: 6 lipca 2010, 01:25 
Forumowicz

Moje BMW: E36, E39,e46, E46
Kod silnika: M41B18, M52B20, M47,
Przewody nie robia się nadmiernie twarde? po takim zagrzaniu nie wywala ci płynu?
To wyglada jak typowe zapowietrzanie się, jak spokojnie jedziesz to zawsze trochę owiewa silnik i chłodzi, przy wymianie płynu sprawdzali go na obecność spalin, czy drożność chłodnicy?
I sprawdż ten termostat, pracy nie wiele a jedno będzie wyeliminowane.

PostNapisane: 6 lipca 2010, 06:38 
Forumowicz

Moje BMW: e39 535, e34 520 24V
no właśnie zacznij od termostatu, miałem taki przypadek w e34 że termostat otwierał się tylko lekko i wyglądało że jest ok a grzał sie czasami w korkach i wywalało wodę /czytaj płyn/...

PostNapisane: 6 lipca 2010, 23:53 
Pierwsze kroki

Przewody nie robią się nadmiernie twarde, chociaż, czepiając się ich już - są nadmiernie ciepłe (wg. mnie ). Płynu mi nie wywala, bynajmniej nie naraz i nie w wielkich ilosciach. Powiedzmy co ok. 2 tygodnie jak sprawdzam stan to brakuje tak na oko 1/6 zbiorniczka wyrównawczego. Chłodnice i spaliny sprawdzali mi, chłodnica ok a wydzielanie CO2 nie pamietam dokładnie, ale powiedzieli mi, że mam wręcz zamałe. Oczywiście po wymianie płynu chłodniczego - tak jak pisałem - odpowietrzali mi też układ. Ewidetnie sprawdze ten termostat. Co prawda, mechanikiem nie jestem, ale gdyby wg. mnie był on nie sprawny, lub sprawny nie dokońca wymienię go na nowy. Serdecznie dziękuje wam za błyskawiczne i konkretne odpowiedzi. Pozdrawiam - Sean.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1