BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 15:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wypadek, co robić - pomóżcie
PostNapisane: 7 lipca 2010, 18:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
a jak bede pisal odwolanie to na co sie powolac? mam ten papier z bmw wycena naprawy na 17100 i dalej mam im to przedstawiac + 880zl rachunek za przeglad gdy juz zabiore samochod?
zastanawiam sie czy nalezy mi sie zwrot rowniez tego 880zl, bo dlaczego bedac poszkodowanym mam ciagle ponosic koszty?
gdzies znalazlem, ze dobrze jest powolac swojego rzeczoznawce, ale nie jest powiedziane, ze oni to uznaja
prosze o sugestie

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 7 lipca 2010, 19:54 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
pioneer7 napisał(a):
zastanawiam sie czy nalezy mi sie zwrot rowniez tego 880zl

Tak, należy.
pioneer7 napisał(a):
gdzies znalazlem, ze dobrze jest powolac swojego rzeczoznawce, ale nie jest powiedziane, ze oni to uznaja

No wtedy sąd pozostaje. Ale jak Ci niezależny rzeczoznawca nie wyceni to też mogą się na Ciebie wypiąć :-)
Pieniądze możesz wziąć, ale absolutnie w żadnym wypadku nie podpisywać oświadczenia, że ta kwota wyczerpuje Twoje roszczenia. W ten sposób poważnie utrudnisz sobie dochodzenie reszty. Wręcz złóż im oświadczenie, że ta kwota NIE wyczerpuje Twoich roszczeń.

Wycenę z infoexpert czy tam eurotax to sobie najczęściej bierze właśnie TU. Jeśli uważasz, że jest zaniżona, powinieneś zwrócić się do niezależnego rzeczoznawcy.

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 8 lipca 2010, 14:20 
Pierwsze kroki

reso mowi, ze tego 880 mi nie zwroci
serwis bmw nie chce mi wydac samochodu zanim im tego nie zaplace
dowiadywalem sie w innych serwisach aso w innych miastach (a ten do ktorego dalem to nie jest aso) i nikt nie wola za przeglad z rozkrecaniem takich cen - kazdy mowi o 200-300zl, najwiecej uslyszalem 450, ale moze byc caly samochod zmasakrowany i caly do rozkrecania, a tu jest tylko tył i to wcale nie mocno, wczoraj ją ogladalem i odkrecona jest tylko belka (bo zderzak zdjalem sam) i w sumie nie wydaje mi sie, zeby musieli tam niewiadomo ile rozkrecac
poza tym nie chca mi nawet wystawic na to faktury, bo jestem osobą fizyczna :szok: tylko co to ma do tego? powiedzieli, ze moga wystawic jakis tam rachunek
przedstawialem to agentowi reso (normalna babka i doradza zyciowo, nie tak jak pracownicy w reso) tutaj z mojego miasta i mowi, ze chcą w bmw ze mnie zerwac, bo 1. ze to za duzo 880zl i dzwonila gdzies tam sie pytac i kazdy sie dziwi czemu tak duzo skoro srednio takie cos kosztuje ok. 200zl a 2. dlaczego nie chca dac faktury i zaslaniaja sie pierdolami, ze nie jestem firmą tylko osobą fizyczną skoro to nie ma nic do tego i ze chcą na pewno te 880 na lewo do kieszeni bez podatku
jutro jade tam do bmw, ktos ma jakis pomysl co z tym zrobic?

PostNapisane: 13 września 2010, 13:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: silver Benon E46 318
Kod silnika: M43TUB19
Garaż: jak znajdę wreszcie czas na budowę galerii...;)
kolego pioneer7 i jak poradziłeś sobie z ubezpieczycielami, warsztatami i innymi :cenzura: ?

PostNapisane: 13 września 2010, 16:27 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Złodziejskie jest to wszystko.

Trzeba się sądzić, Ciebie wali infotax, eurotax, trzeba przedstawić w sądzie ceny rynkowe.
A to że TU sobie liczy w/g eurotaxu czy infotaxu, to ciebie nie obchodzi, bo ty musisz dać wartość rynkową za nowe, a nie cenę z eurotaxu czy ifnotaxu która realiom nie odpowiada.

Trzeba wziąć papugę, wykazać że TU robi wała. Trzymam kciuki.
Mnie tak też skroili złodzieje przy szkodzie całkowitej.

PostNapisane: 11 listopada 2010, 17:56 
Pierwsze kroki

witam ponownie, przepraszam za dluższą nieobecność

a więc jak na razie sprawa jest u Rzecznik Ubezpieczonych, który wystosował pismo do Reso, aby odpowiedzieli na moje zarzuty (zaniżenie wartości samochodu sprzed wypadku, określenie wartości naprawy w kwocie Netto (a jestem osobą fizyczną), potrącenia amortyzacyjne przy wyliczaniu kosztorysu naprawy) jednakże minęły już 2 miesiące i zero odpowiedzi

sprawa najprawdopodobniej znajdzie się w sądzie, jak dla mnie to za duża kwota, żeby odpuścić (dot. ok 7-8 tys. zł)
jeśli do tego dojdzie będę musiał iść jeszcze do rzeczoznawcy, tak mi polecali na forum odzyskaj.pl i mówią, że wycena niezależnego rzeczoznawcy wartości samochodu będzie dużo wyższa od Reso, więc myślę, że nie będzie wtedy problemu jak będę miał czarno na białym, że kwota naprawy mieści się w wartości auta sprzed wypadku

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1