BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 13:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 19 listopada 2008, 00:19 
Zacna persona forum

Moje BMW: E30 344i
Kod silnika: m62b44
Garaż: E36 Coupe 325i
E30 Coupe 344i
Andrzej87 napisał(a):
qrax dlaczego tankowanie pod korek jest złe? :niepewny:

1. Rozszerzalnosc cieplna paliw - latem paliwo w zbiornikach pod ziemia jest zimne, a gdy znajdzie sie w baku jego objetosc sie zwiekszy po pewnym czasie (w skrajnym przypadku powodujac pozar auta)
2. Lejac pod korek zalejesz uklad odpowietrzajacy, jesli tego nie zrobisz to stanie sie tak przez to co napisalem w pkt 1. Taki uklad nie spelnia swojej funkcji (w skrajnym przypadku powodujac pozar auta)
3. Co za duzo to nie zdrowo - tankujemy do 1 wystrzalu i juz, jesli wlozymy pistolet tak samo gleboko to odbije tez w tym samym momencie

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 19 listopada 2008, 00:36 
Częsty bywalec

Moje BMW: E-36
Kod silnika: M54B30
No tak masz rację. Nie pomyślałem o tym. Aż mnie ciarki przeszły, zawsze tak robiłem.

Dzięki. :)

Tytuł:
PostNapisane: 19 września 2009, 20:06 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e34 touring
Kod silnika: m50b20
moja 520 pali na sekwencji pali 13-14 gazu po mieście i nie jestem zawali droga:) tankuj na tej samej stacji wtedy oblicz spalanie

Tytuł: Re: Spalanie 320i VANOS ....
PostNapisane: 1 marca 2010, 20:56 
Witam mi e36 320i pali do 16l LPG w miescie i sie tym nieprzejmuje mam ja rozkrecona ale za to cały czas but ;) ja uwazam tak jak kogos stac na BMW to stac i na utrzymanie ;)))

Tytuł: Re: [E36] Spalanie 320i VANOS ....
PostNapisane: 16 lipca 2010, 11:05 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e36
Mam pytanie, jaka jest różnica jeśli chodzi o silniki benzynowe w BMW E36 1.8?? Są i ,is i coś jeszcze .Chce właśnie taką kupić ale nie wiem jaka jest najmniej wadliwa,jaka najlepsza itp.POMOCY!!! ALBO 2.0

PostNapisane: 16 lipca 2010, 11:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
W telegraficznym skrócie:
1.8i 115KM - tylko w ostateczności, osiągi słabe, spalanie zbyt wysokie jak na tą pojemność
1.8iS 140KM - ciężko znaleźć w dobrym stanie, osiągi 2.0, przyzwoite spalanie
1.8TDS (Diesel!) - słabe osiągi, ale przyzwoite spalanie, mniej awaryjny niż 2.5TDS

Generalnie o silnikach możesz wiele poczytać, ale każdy fan marki poleci Ci R6, bo mają dobre osiągi, są piekielnie dobre (niezawodne) i przy umiejętnej jeździe mają przyzwoite (jak na takie osiągi) spalanie. Jeśli potrzebujesz lżejszego i niespecjalnie szybkiego auta, a wysokość ubezpieczenia robi Ci różnicę, to iS jest dla Ciebie. Problemem może być dorwanie go w dobrym stanie - prościej jest chyba znaleźć 320i, które może okazać się tańsze w zakupie.

Pełną rozpiskę masz tutaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/BMW_E36

O wyborze było mnóstwo tematów na forum - wystarczy poszukać. Generalnie każdy poleci Ci 328i. Potem 323i, potem 320i, potem 318iS, potem 318i. 316i odradzi Ci chyba każdy. Wszystko zależy od tego, ile masz kasy. Zadbane 328i to duży wydatek, podobnie zadbany iS. Wersja ekonomiczna to 320i, wersja bardzo ekonomiczna to 318i lub 318TDS.

PostNapisane: 16 lipca 2010, 13:14 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
Nie zgodzę sie z tym, że 320i to wersja ekonomiczna. Moim zdaniem jest to najgorszy wybór, patrząc pod kątem ekonomi. Spala prawie tyle samo co 328 i 323, ale osiągi ma gorsze. Co do 318i nie jest aż taki słaby i spalania nie ma jakoś porażająco wielkiego. Mam na myśli oczywiscie silnik m43 a nie m40.

PostNapisane: 23 lipca 2010, 07:54 
Forumowicz

Moje BMW: E36 sedan
Kod silnika: M52b20
ULLISSES napisał(a):
Nie zgodzę sie z tym, że 320i to wersja ekonomiczna. Moim zdaniem jest to najgorszy wybór, patrząc pod kątem ekonomi. Spala prawie tyle samo co 328 i 323, ale osiągi ma gorsze.

Zgadza się. Katalogowo w mieście 12.9 to dużo. W praktyce zima i krótkie odcinki i 13 - 14 może wyjść. Oczywiście mówimy tu o sprawnych technicznie autach. Na miasto bez gazu ten motor się raczej nie nadaje. Już z "normalnymi" dieslami jest się ciężko ścigać (kiepski moment). Za to na trasie jest ciągle bardzo dobry. Wynik w okolicach 7l/100km jest realny. Do tego komfortowe przełożenia czynią wyprzedzanie bardzo bezpieczne. Na piątce można łyknąć samochód, zaraz potem wjechać na teren zabudowany hamując silnikiem do 40-50 km/h a na wylocie z miasteczka dalej swoje. Wszystko bez redukcji biegu. Sama przyjemność.

PostNapisane: 24 lipca 2010, 23:12 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: M52B20
Dołączę się do tematu. U mnie wychodzi w mieście 10-12 ( niewielkie miasto małe korki normalna jazda bez przycinek i butowania ) a mam koła 16 calowe opony 205 więc myślę, że spalanie w okolicach 14 litrów na 17-stkach o szerokości 215 jest realną i normalną wartością. Kolega pisał, że lubi przycisnąć więc nie widzę problemu. Niech zaleje do pełna po 100 na tej samej stacji znów do pełna i będzie miał jasność.

PostNapisane: 25 lipca 2010, 14:55 
Forumowicz

Moje BMW: E36 qp
MightyDubCat napisał(a):
Zgadza się. Katalogowo w mieście 12.9 to dużo.

To spalanie dla silnika M50, a dla M52 instrukcja podaje 11.4 (po mieście oczywiście) i mi tak właśnie wychodzi przy spokojnej

PostNapisane: 25 lipca 2010, 20:47 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 320i
addicted napisał(a):
MightyDubCat napisał(a):
Zgadza się. Katalogowo w mieście 12.9 to dużo.

To spalanie dla silnika M50, a dla M52 instrukcja podaje 11.4 (po mieście oczywiście) i mi tak właśnie wychodzi przy spokojnej

dobrze moje m50 2.0 vanos w szczecinie spala przy zwyklej spokojnej jezdzie tylko 11 litrow :P no ale zima to 13 bylo normalne

PostNapisane: 15 sierpnia 2010, 21:02 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 325 tds touring
kolego jak mialem ten sam silnik i ten sam rocznik to zima wychodzilo mi nawet 15 l i wtedy musialem sprzedaxc swoje bmw, teraz mam 2,5 tds tez e36 i ona pali mi w trasie + cykl mieszany ok 6 litro, teraz wyszlo mi nad morze i z powrotem 6,2 z czefo postalem w korkach po obwodnicach wolna jazda przyspieszanie itd. 14 litrow to nie jest zle ale nie butuj jak chcesz mniej ;p

PostNapisane: 19 sierpnia 2010, 22:10 
Zacna persona forum

Moje BMW: E36 2.0 m-pak
Kod silnika: m52
a ja mam m52b20 i na mieście w miarę spokojnie 10-11max na trasie 7 :hyhy:
jechałem w zeszłym tygodniu nad może około 750km w dwie strony i wyszło ze benzę 230zł jazda co prawdę dziatkowa-eco 100-120max ale dla mnie liczył sie jak najmniejszy koszt :wstyd: :rotfl:

PostNapisane: 20 sierpnia 2010, 20:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: kiedyś było
marcinekzdw:
Tylko, że 320i (o którym piszę) to M50, a 323,328 to M52, a więc znacznie droższe w zakupie - nie wspomnę o dorwaniu 328 w dobrym stanie.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1