qqiz napisał(a):
Zważ na skalę przy budowaniu takich porównań.
Oczywiście, że skala inna, chodzi o mechanizm!
relacja szary kowalski <-> ustrój
qqiz napisał(a):
Boogie napisał(a):
Niemcy to nasz największy wróg w sensie zagrożenia przyszłości.
Ten naród wzbudza we mnie strach, bo żaden inny nie dał się tak zdegenerować jak oni 77 lat temu
Pewnyś, że żaden? A "naród" radziecki? On do tej pory nie może się wyleczyć.
Moim zdaniem przede wszystkim CCCP. Oni dalej żyją kultem Stalina, kwiaty na jego pomniku do dziś są składane.
dulu710 napisał(a):
nie lubie niemcow za to co nam zrobili w czasie wojny i mozecie sobie gadac ze teraz inne czasy itd ale mnie to nie obchodzi, nienawidze tego narodu i juz, za to co zrobili naszym przodkom, za kazdym razem jak ogladam film typu pianista, katyn (chociaz tam glownie chodzilo o rosje) itp to chcialbym dorwac takiego szwaba bez broni w swoje rece
Wstyd mi za Twoją wypowiedź.
Nie mówiąc już o znęcaniu się nad bezbronnym szwabem
dulu710 napisał(a):
BMW cacy, to ze robia dobre samochody nie znaczy ze sa w porzadku, ze tak powiem co ma piernik do wiatraka.
Jak to co? Zastanów się jakim hipokrytą jesteś, albo nie masz wyobraźni! Piszesz, że Niemcy blee, fuuj, że wymordowałbyś, ale jeździsz BMW i kupujesz części, zwykle niemieckie- przy czym jesteś także rynkiem zbytu, dzięki Twoim pieniądzom duże koncerny przemysłowe mają hajs, żeby zaraz robić tam czołgi i zrobić inwazję na Twoją wioskę
Miejsce zamieszkania- wwa. Arguemnty przeciw- filmy z okresu II WŚ.
Skoro jednak tak koniecznie argumenty z II WŚ- Niemiecki żołnierz ocalił życie mojej prababce przed Ukraińcem, który chciał ją rozstrzelać. Za nic- rzecz jasna.
Co niektórzy przypisują zaś ulotkę zbrodniarzy osądzonych w słynnym procesie w Norymberdze każdemu zwykłemu Schmidtowi, czy Mullerowi.
KotSylwester napisał(a):
Niemiecki program drogówka..
Kiepski pomysł, żeby wykorzystywać jakieś programy do oceny jakiejś nacji

gdybym oglądał TV Trwam pewnie nienawidziłbym katolików.
Owszem, często niechęć Niemców do Polaków jest, ale dziwi to kogokolwiek czytając wypowiedzi np. kolegi dulu?
qqiz napisał(a):
Historia uczy raczej, że jesteśmy jełopami i nie potrafimy odpowiednio rozgrywać polityki międzynarodowej.
Zdecydowanie tak.
Uważam również, że dzięki współpracy z Niemcami, możemy wiele otrzymać, wiele pieniędzy, ale i nie tylko. Jak ktoś sądzi, że należy na nich się obrażać, zamykać, no to nie mam pytań.
Ja się bardziej chyba jednak własnych rodaków bardziej boję z niektórymi ciekawymi poglądami, niż Niemców dziś
Rozumiem, że w okresie wojny nienawiść była konieczna, ale dziś nie służy niczemu moim skromnym zdaniem. Nie ma to nic wspólnego z "pamięcią".
eminencja jones napisał(a):
ja lubie Niemców...Wypowiadanie sie, że to naród zły i pisanie, że ich nienawidze to jest głupota...jestem ciekaw ilu z was ich choc troche poznała... Ja bralem udział 2 razy w wymianie z Niemcami. Pare miesiecy temu Niemiec odwiedził mnie w Polsce po paru latach od czasu wymiany. W Stuttgarcie (gdzie mieszka) byłem goszczony jak panicz i cala rodzina latała wokoł mnie. Dodam, że to są ludzie na wysokim standarcie zycia, którzy mogą sobie pozwolić na wiele...powiem Ci, że w Polsce malo kto umial sie tak wobec mnie zachować jak oni tam...dodatkowo poznalem okolo 20 Niemcow i Niemek z wymiany i poczucia humoru, luzu, gościnnosci możemy sie od nich uczyć...
Co do historii, poruszalem z nimi te tamty, doskonale widzą co siedziało i uczą sie tego co należy robić aby wiecej do takiej sytuacji nie doszlo. Praktycznie u każdego widzialem w oczach wstyd i poczucie czegoś bardzo złego. Oni dobrze wiedzą, że zrobili żle...Historia historią ale młodemu pokoleniu Niemcow powinniscie dać spokoj bo to dzieciaki, ktore nie maja nic z tym wspolnego i chcą zgody i zrozumienia.