BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 21:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 269 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Dlaczego lubimy lub nie lubimy u Niemców ?
PostNapisane: 23 lipca 2010, 11:48 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
KotSylwester napisał(a):
Niemiecki program drogówka.. oglądany na szwabskiej TV. 5 sytuacji. Jedna usuwanie trupa - psa z jezdni, jeden niemiec i 3 polaków... Nie no oczywiście niemcy są w porządku. Sytuacji można mnożyć. Trudno lubić kogoś kto nas nie lubi.

Nie rozumiem ocb z tymi psami, ktoś tam kogoś zmuszał do czegoś, czy jak? :szok:

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 23 lipca 2010, 11:51 
Zacna persona forum

Moje BMW: było E36 320i coupe
Garaż: moja była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=63374
BMW cacy, to ze robia dobre samochody nie znaczy ze sa w porzadku, ze tak powiem co ma piernik do wiatraka. ale swoja droga jedyne co mi sie podoba w niemcach to to ze sa perfekcjonistami i robia wszystko porzadnie od poczatku do konca i wielu polakow mogloby sie tego nauczyc, nie bylo by sytuacji typu "zle mi pomalowali samochod, zaplacilem i umywaja rece" .
:wsciekly: bym sie nie zrobil bo nie jestem konfliktowy i jestem raczej zrownowazona osoba i staram sie wszystko wyjasniac na spokojnie poprzez rozmowe ale mam zasady i niektorych rzeczy nie toleruje i wtedy moge byc zly ;)

EDIT

Tez nie do konca rozumiem o co chodzi z tym programem

Ostatnio edytowano 23 lipca 2010, 11:51 przez dulu710, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 23 lipca 2010, 11:57 
Zacna persona forum

WojtekE36, wyciagnales z kontekstu zdanie z mojej wypowiedzi tak ze wyszlo ze jestem za niemcami :P

PostNapisane: 23 lipca 2010, 12:01 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 525d
Kod silnika: m57
dulu710 napisał(a):
wyszlo ze jestem za niemcami

za kim jestes? za wisłą czy cracovią?

szkolne czasy się mi przypomniały :kwasny:

PostNapisane: 23 lipca 2010, 12:04 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47TUD20
Co do chwalonej tu kultury Niemców.... być może, ale na pewno nie przy stole :P no chyba, że urządzanie konkursów bekania zapisuje się w niemiecki savoir view :D

Co do "czystości" .... tutaj z opowieści koleżanki będącej na wymianie szkolnej - byli w jakimś małym niemieckim miasteczku. Samo miasteczko - błysk, podobno śmiecia na ulicy nie uświadczysz (zupełnie odmienne od tego co w Polsce). Sami Niemcy - ehm... byli bardzo zdziwieni, że koleżanka chciała się codziennie wykąpać :P ona sama się później śmiała z tego jak można mieć tak "wypasione" łazienki i tak rzadko z nich korzystać..... co podobno było też czuć.

Co do młodych/starych Niemców. Moja koleżanka (inna), która jest związana z Niemcem (i to jest porządny gość) powiedziała, że wyraźnie czuć różnicę jak do Polaków odnoszą się młodsi a jak starzy. Niestety wielu starych Niemców wciąż traktuje Polaków z pogardą - no cóż pewnie nie jeden z nich nadal ma w sercu mein kampf więc i niższość rasy słowiańskiej wydaje się naturalna.

PostNapisane: 23 lipca 2010, 12:12 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: 320i
ja lubie Niemców...Wypowiadanie sie, że to naród zły i pisanie, że ich nienawidze to jest głupota...jestem ciekaw ilu z was ich choc troche poznała... Ja bralem udział 2 razy w wymianie z Niemcami. Pare miesiecy temu Niemiec odwiedził mnie w Polsce po paru latach od czasu wymiany. W Stuttgarcie (gdzie mieszka) byłem goszczony jak panicz i cala rodzina latała wokoł mnie. Dodam, że to są ludzie na wysokim standarcie zycia, którzy mogą sobie pozwolić na wiele...powiem Ci, że w Polsce malo kto umial sie tak wobec mnie zachować jak oni tam...dodatkowo poznalem okolo 20 Niemcow i Niemek z wymiany i poczucia humoru, luzu, gościnnosci możemy sie od nich uczyć...

Co do historii, poruszalem z nimi te tamaty, doskonale wiedzą co siedziało i uczą sie tego co należy robić aby wiecej do takiej sytuacji nie doszlo. Praktycznie u każdego widzialem w oczach wstyd i poczucie czegoś bardzo złego. Oni dobrze wiedzą, że zrobili żle...Historia historią ale młodemu pokoleniu Niemcow powinniscie dać spokoj bo to dzieciaki, ktore nie maja nic z tym wspolnego i chcą zgody i zrozumienia.

Ostatnio edytowano 23 lipca 2010, 12:27 przez filipbmw, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 23 lipca 2010, 12:19 
Uzależniony od forum :)

jiGsaw, sorki źle opisałem.

Było Pięc sytuacji (jak to w programie typu Policja łapie na drodze)
1.usuwanie trupa psa
2.niemiec złamał przepis
3.polak wiózł lodówkę i nie mial faktury
4.polak wiózł dwa kanistry z paliwem po 15l na pace busa - aresztowali go
5.polak ciagnął lawetę i w końcu odjechał bez niej.

Niemieckiego prawnie nie znam, ale jak ktoś chce żbym zrozumiał to wyjaśni (uczyłem się 3 lata w szkole). Ci policjanci tak nawijali do polaków że ja NIC nie pokumałem - oni też. :przestraszony:

PostNapisane: 23 lipca 2010, 12:22 
qqiz napisał(a):
Zważ na skalę przy budowaniu takich porównań.

Oczywiście, że skala inna, chodzi o mechanizm!

relacja szary kowalski <-> ustrój

qqiz napisał(a):
Boogie napisał(a):
Niemcy to nasz największy wróg w sensie zagrożenia przyszłości.
Ten naród wzbudza we mnie strach, bo żaden inny nie dał się tak zdegenerować jak oni 77 lat temu

Pewnyś, że żaden? A "naród" radziecki? On do tej pory nie może się wyleczyć.

Moim zdaniem przede wszystkim CCCP. Oni dalej żyją kultem Stalina, kwiaty na jego pomniku do dziś są składane.

dulu710 napisał(a):
nie lubie niemcow za to co nam zrobili w czasie wojny i mozecie sobie gadac ze teraz inne czasy itd ale mnie to nie obchodzi, nienawidze tego narodu i juz, za to co zrobili naszym przodkom, za kazdym razem jak ogladam film typu pianista, katyn (chociaz tam glownie chodzilo o rosje) itp to chcialbym dorwac takiego szwaba bez broni w swoje rece

Wstyd mi za Twoją wypowiedź.

Nie mówiąc już o znęcaniu się nad bezbronnym szwabem :mur:

dulu710 napisał(a):
BMW cacy, to ze robia dobre samochody nie znaczy ze sa w porzadku, ze tak powiem co ma piernik do wiatraka.

Jak to co? Zastanów się jakim hipokrytą jesteś, albo nie masz wyobraźni! Piszesz, że Niemcy blee, fuuj, że wymordowałbyś, ale jeździsz BMW i kupujesz części, zwykle niemieckie- przy czym jesteś także rynkiem zbytu, dzięki Twoim pieniądzom duże koncerny przemysłowe mają hajs, żeby zaraz robić tam czołgi i zrobić inwazję na Twoją wioskę :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Miejsce zamieszkania- wwa. Arguemnty przeciw- filmy z okresu II WŚ.

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Skoro jednak tak koniecznie argumenty z II WŚ- Niemiecki żołnierz ocalił życie mojej prababce przed Ukraińcem, który chciał ją rozstrzelać. Za nic- rzecz jasna.

Co niektórzy przypisują zaś ulotkę zbrodniarzy osądzonych w słynnym procesie w Norymberdze każdemu zwykłemu Schmidtowi, czy Mullerowi.

KotSylwester napisał(a):
Niemiecki program drogówka..

Kiepski pomysł, żeby wykorzystywać jakieś programy do oceny jakiejś nacji :/ gdybym oglądał TV Trwam pewnie nienawidziłbym katolików.

Owszem, często niechęć Niemców do Polaków jest, ale dziwi to kogokolwiek czytając wypowiedzi np. kolegi dulu?

qqiz napisał(a):
Historia uczy raczej, że jesteśmy jełopami i nie potrafimy odpowiednio rozgrywać polityki międzynarodowej.

Zdecydowanie tak.

Uważam również, że dzięki współpracy z Niemcami, możemy wiele otrzymać, wiele pieniędzy, ale i nie tylko. Jak ktoś sądzi, że należy na nich się obrażać, zamykać, no to nie mam pytań.

Ja się bardziej chyba jednak własnych rodaków bardziej boję z niektórymi ciekawymi poglądami, niż Niemców dziś :zalamany:

Rozumiem, że w okresie wojny nienawiść była konieczna, ale dziś nie służy niczemu moim skromnym zdaniem. Nie ma to nic wspólnego z "pamięcią".

eminencja jones napisał(a):
ja lubie Niemców...Wypowiadanie sie, że to naród zły i pisanie, że ich nienawidze to jest głupota...jestem ciekaw ilu z was ich choc troche poznała... Ja bralem udział 2 razy w wymianie z Niemcami. Pare miesiecy temu Niemiec odwiedził mnie w Polsce po paru latach od czasu wymiany. W Stuttgarcie (gdzie mieszka) byłem goszczony jak panicz i cala rodzina latała wokoł mnie. Dodam, że to są ludzie na wysokim standarcie zycia, którzy mogą sobie pozwolić na wiele...powiem Ci, że w Polsce malo kto umial sie tak wobec mnie zachować jak oni tam...dodatkowo poznalem okolo 20 Niemcow i Niemek z wymiany i poczucia humoru, luzu, gościnnosci możemy sie od nich uczyć...

Co do historii, poruszalem z nimi te tamty, doskonale widzą co siedziało i uczą sie tego co należy robić aby wiecej do takiej sytuacji nie doszlo. Praktycznie u każdego widzialem w oczach wstyd i poczucie czegoś bardzo złego. Oni dobrze wiedzą, że zrobili żle...Historia historią ale młodemu pokoleniu Niemcow powinniscie dać spokoj bo to dzieciaki, ktore nie maja nic z tym wspolnego i chcą zgody i zrozumienia.

:padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam: :padam:

PostNapisane: 23 lipca 2010, 12:39 

Fryderyk, z Gaperem mieszkającym w Berlinie pogadaj :) Opowieści o przyjaźni niemców zna co niemiara :)

PostNapisane: 23 lipca 2010, 12:45 

Ja będąc w Niemczech, nie mogę narzekać. Policja w stosunku do mnie była miła i dodatkowo bez problemu można było się dogadać z nimi po angielsku, co z naszą policją nieraz graniczy z cudem.
Starsi ludzie byli sympatyczni i pomocni, a młodzi brzydcy i dziwni, ale mimo to, np. obsługa hotelu była przesympatyczna.

PostNapisane: 23 lipca 2010, 12:48 
Forumowicz

Moje BMW: E34
Kod silnika: m51b25+Chip
WojtekE36 napisał(a):
Wstydź się Dulu wstydź ! Niemcy zawsze byli honorowi i przed strzałem w tył głowy dawali swojemu przeciwnikowi broń a przed wpuszczeniem do komory rozdawali maski. Drugiego tak honorowego narodu który szanował podczas wojny drugiego człowieka to ze świecą szukać a ty byś chciał ich bezbronnych bić no nie ładnie naprawdę.

Co Ty pleciesz to ma być honor? :mur: :mur: :mur:

PostNapisane: 23 lipca 2010, 12:52 
Forumowicz

Moje BMW: E34
Kod silnika: m51b25+Chip
WojtekE36, Ehh punkt dla Ciebie :]

PostNapisane: 23 lipca 2010, 12:56 
Częsty bywalec

KotSylwester napisał(a):
Fryderyk, z Gaperem mieszkającym w Berlinie pogadaj :) Opowieści o przyjaźni niemców zna co niemiara :)

To jak bedzie temat o Turkach raczej. ;)

http://www.youtube.com/watch?v=CQcVJsNxPNs

PostNapisane: 23 lipca 2010, 12:56 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
oo tam opowiadacie niedlugo przecietny Niemiec nie bedzie sie nazywal Muller czy Shmidt tylko Kazim albo Belozoglu. tak wiec trzeba bedzie zmieniac od nowa poglady.

PostNapisane: 23 lipca 2010, 12:58 

partii, o niemcach.

PostNapisane: 23 lipca 2010, 13:08 
Zacna persona forum

Fryderyk, wiesz co, nie chce mi sie komentowac Twojej wypowiedzi, gdybys nie daj Bog na wlasne oczy zobaczyl jak niemiec zneca sie lub strzela w tyl glowy komus z Twoich bliskich mysle ze Twoje dotychczasowe poglady leglyby w gruzach tak jak wspomniana przez Ciebie "WWA"......
To raczej Ty powinienes sie wstydzic ze bronisz niemcow nie pamietajac o tym jakie cierpienie przezywali przez nich nasi dziadkowie i pradziadkowie, jaki horror, mlodzi Polacy, dzieci, matki, zony ktore patrzyly jak traca ukochanego męża.
Takich bledow sie nie wybacza i niemcy juz zawsze beda mieli opinie zbrodniarzy i terrorystow i zawsze beda nienawidzeni w naszym kraju. Tyle w temacie

EDIT
Mowiac o BEZ BRONI a nie bezbronnym szwabie mialem na mysli niemca z tamtych czasow ktory z szyderczym smiechem pakowal kulki miedzy oczy. chcialbym takiego dorwac w swoje rece

Ostatnio edytowano 23 lipca 2010, 13:11 przez dulu710, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 23 lipca 2010, 13:09 
Pierwsze kroki

Nie rozumiem jak można oceniać współczesne pokolenie na podstawie tego co robili jego przodkowie. Czy jeśli dziadek mojego kolegi był mordercą to mam zerwać znajomość, i się od niego odwrócić? Takie bądź podobne myślenie jest po prostu głupie.
Nie wiem w czym ma problem część Polaków, że aż tak Niemców nie lubi, ale w sumie się nie dziwię. Na każdym kroku można się spotkać z propagowaniem niechęci do naszych sąsiadów. Jak się od małego tego wysłuchuje to potem wychodzi, że Niemiec to najgorsze zło, które trzeba tępić.
Większość Niemców wstydzi się swojej historii, a nawet pochodzenia, nie kwestionuje się tam zbrodni jakie popełnili. Równie dobrze można by mieć takie same pretensje do np. Rosjan i Ukraińców, którzy wcale lepsi nie byli.

PostNapisane: 23 lipca 2010, 13:14 

Dulu710 niby masz 20 lat a poglady na ta sytuacje masz jak 12 latek.To co moze od razu atomowe walniemy na tych szwabow co,albo najpierw spalimy twoje auto,bo pewnie dziadek ktoregos z pracownikow ktorzy skladali to auto zrobil cos zlego Polakowi w czasie wojny.Co ty na to? Ja wezme zapalki.

PostNapisane: 23 lipca 2010, 13:15 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E36
Kod silnika: M43B16 :]
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=27899
dulu710 napisał(a):
Fryderyk, wiesz co, nie chce mi sie komentowac Twojej wypowiedzi, gdybys nie daj Bog na wlasne oczy zobaczyl jak niemiec zneca sie lub strzela w tyl glowy komus z Twoich bliskich mysle ze Twoje dotychczasowe poglady leglyby w gruzach tak jak wspomniana przez Ciebie "WWA"......
To raczej Ty powinienes sie wstydzic ze bronisz niemcow nie pamietajac o tym jakie cierpienie przezywali przez nich nasi dziadkowie i pradziadkowie, jaki horror, mlodzi Polacy, dzieci, matki, zony ktore patrzyly jak traca ukochanego męża.
Takich bledow sie nie wybacza i niemcy juz zawsze beda mieli opinie zbrodniarzy i terrorystow i zawsze beda nienawidzeni w naszym kraju. Tyle w temacie

EDIT
Mowiac o BEZ BRONI a nie bezbronnym szwabie mialem na mysli niemca z tamtych czasow ktory z szyderczym smiechem pakowal kulki miedzy oczy. chcialbym takiego dorwac w swoje rece

Łooo matko, Ty to masz poglądy :zdziwko: A co to wszystko ma do rzeczy, kiedy mowa o Niemcach żyjących obecnie ? :looka:
Moim zdaniem Niemcy (jeśli chodzi o ogół) to mądry i pracowity naród, mam dla Nich ogromny szacunek.

Obrazek

PostNapisane: 23 lipca 2010, 13:17 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 525d
Kod silnika: m57
dulu710 napisał(a):
niemcy juz zawsze beda mieli opinie zbrodniarzy i terrorystow i zawsze beda nienawidzeni w naszym kraju.

Na szczęście nie "w naszym kraju", a tylko przez grupę ...pewnych ludzi.

Swoją drogą zacietrzewienie i wrogość bijące z niektórych postów w tym temacie kojarzy mi się z bezmyślnym tępieniem masy ludzi w imię czystości rasy..

..a tego o Niemcach-terrorystach to juz zupełnie nie kumam :zdziwko:

Ostatnio edytowano 23 lipca 2010, 13:19 przez anya, łącznie edytowano 2 razy

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 269 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1