BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 23:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Sonda lambda
PostNapisane: 27 lipca 2010, 17:24 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e 39
Kod silnika: m52
WITAM
MAM PYTANKO,KOMPUTER POKAZUJE MI ZE JEST USZKODZONA SONDA A DOKŁADNIEJ JEST NAPISANE OXYGEN SENSOR 2 BANK 1
POSIADAM E 39 Z SILNIKIEM 2.8 I MAM PROBLEM KTORA TO SĄDA ZEBY SIE W KOSZTA NIE POTRZEBNE WPYCHAC.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E39 Sonda lambda
PostNapisane: 27 lipca 2010, 18:21 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
komputer powinien pokazać czy chodzi o sondę przed czy za katem
Bank1 to sonda na cylindrach 1,2,3

PostNapisane: 27 lipca 2010, 18:26 
Pierwsze kroki

ryszard55 napisał(a):
komputer powinien pokazać czy chodzi o sondę przed czy za katem
Bank1 to sonda na cylindrach 1,2,3

czyli sonda pierwsza liczac od przodu auta??chodzi o ta ktora jest w kolektorze wydechowym czy ta za katem?

PostNapisane: 27 lipca 2010, 19:25 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
wygląda na to ,że jest to sonda za katem

PostNapisane: 27 lipca 2010, 22:48 
Forumowicz

Moje BMW: e39 520i
Niewiem jak w 2.8 ale w 2.0 są tylko dwie sondy wkręcone w kolektor dla cyl.1,2,3 i 4,5,6.
Sondy są takie same i można je zamienić wykluczając lub nie ich uszkodzenienie.

PostNapisane: 28 lipca 2010, 01:33 
Pierwsze kroki

Chodzi i zeby zamienic te dwie wtyczki pod środkowym panelem silnika?(te wtyczki sa na listwie wtryskowej?)
dzieki za pomoc

PostNapisane: 28 lipca 2010, 06:08 
Forumowicz

Moje BMW: e39 523i
Najlepiej wziąć do łapki miernik i zmierzyć która jest uwalona. Przewód sygnałowy jest czarny. I sprawdzić jak czy/jak oscyluje napięcie na jednej i na drugiej.

Tytuł: Re: [E39] Sonda lambda
PostNapisane: 28 lipca 2010, 08:54 
Forumowicz

Moje BMW: e39 520i
zagora napisał(a):
Chodzi i zeby zamienic te dwie wtyczki pod środkowym panelem silnika?(te wtyczki sa na listwie wtryskowej?)
dzieki za pomoc

Tak zmien te wtyczki pod tą wąską osłoną na srodku silnika, dobrze by było też sondy przekręcić w kolektorach, tylko wtedy trzeba na nowo układać przewody sondy.
A zmierzyć miernikiem możesz tylko czy grzałka jest sprawna bo podczas pracy ciężko się wpiąc pod sonde.

PostNapisane: 28 lipca 2010, 09:06 
Forumowicz

Moje BMW: e34 520i shadowline
Kod silnika: M50tuB20
sorry ze nie na temat ale mam pytanie
kolego zagora czy zanim pojechales na kompa miales jakies objawy walnietej sondy. pytam bo mam 523 w automacie i pali mi 20l w miescie przy spokojnej jezdzie. pytalem na forum o przyczyne takiego spalania i pisali mi ze sonda moze byc walnieta ale zadnych objawow walnietej sondy nie mam tylko to spalanie wiec pytam kogos komu komp wskazal walnieta sonde.

PostNapisane: 28 lipca 2010, 16:15 
Pierwsze kroki

[quote="benio83"]sorry ze nie na temat ale mam pytanie
kolego zagora czy zanim pojechales na kompa miales jakies objawy walnietej sondy. pytam bo mam 523 w automacie i pali mi 20l w miescie przy spokojnej jezdzie. pytalem na forum o przyczyne takiego spalania i pisali mi ze sonda moze byc walnieta ale zadnych objawow walnietej sondy nie mam tylko to spalanie wiec pytam kogos komu komp wskazal walnieta sonde

powiem ci kolego ze auto po trasie jadac z predkoscia 130-140 km/h palilo mi 8,5 litra
po miesie pali okolo 10-12 litrow w zaleznosci od dynamiki a noge mam ciezka.
co sie obiawialo?
wymienialem przeplywke bo byla walnieta i zczytal mi ze jest tez sonda zrabana.w tej chwili pokazuje sade i przeplywke ale to jest powiazane mozna powiedziec razem.przepływe wsadzilem nowa magneti marelli i wchodzac w nia bardzo ladnie liczy i dziala na 100%.
po wyjezdzie z warsztatu i przejechaniu jakies 700 metrow zaswiecila mi kontrolka EML i auto osłabło na maxa.zgasilem,odpalilem i juz bylo ok.wrocilem do mechanika i pokazalo znow sonde.teraz auto jezdzi ale odczowam ze brak mu mocy tak okolo30 koni bo dzis nawet z toyota celika mialem problem :wstyd: ale dalem rade :ok wczesniej na baku w trybie mieszanym mogle przejechac 640 km a teraz jezdzac tak samo i na tym samym paliwie przejade okolo 480-500km.
wczesniej jak jej gniotlem to odczowalne bylo dla kierowcy minimalne dławienie lub chwilowe braki mocy bo czuc bylo jak auto jedzie i na doslownie ulamek sekundy dlawi sie i to najbardziej bylo odczowalne na 2 i 3 biegu.

dam ci znac co sie zmieni jak zmienie sonde a zamierzam to zrobic do nastepnej srody.

PostNapisane: 29 lipca 2010, 19:03 
Forumowicz

marcinkbig napisał(a):
A zmierzyć miernikiem możesz tylko czy grzałka jest sprawna bo podczas pracy ciężko się wpiąc pod sonde.

Chyba ci się coś pomyliło. Jaki problem wziąć igłę i wbić się w czarny przewód? I obserwować czy napięcie się zmienia, jak się zmienia itp. Jest to chyba z lekka łatwiejsze niż zamienianie sond miejscami.

PostNapisane: 31 lipca 2010, 03:22 
Pierwsze kroki

u mnie gazownik powiedzial ze mam sonde do wymiany, tylko ze mowicie ze sonda jedna jest przed a druga za katalizatorem, u mnie za katalizatorem zadnych sond niema

PostNapisane: 31 lipca 2010, 07:42 
Forumowicz

Krzysiek__ napisał(a):
u mnie gazownik powiedzial ze mam sonde do wymiany, tylko ze mowicie ze sonda jedna jest przed a druga za katalizatorem, u mnie za katalizatorem zadnych sond niema

To jeszcze zależy jaki masz model BMW. Dość ciężko telepatycznie stwierdzić czym jeździsz ;)

PostNapisane: 31 lipca 2010, 14:50 
Pierwsze kroki

przepraszam, chodzi o e39 m52b28 97r

PostNapisane: 31 lipca 2010, 15:03 
Forumowicz

Prawdopodobnie masz 2 przed (w kolektorach wydechowych) i jedną za katalizatorem. Sprawdź sobie dokładnie na realoem.com wpisując koniec VINu.

PostNapisane: 1 sierpnia 2010, 05:20 
Pierwsze kroki

przed wycinaniem kata dokladnie obejrzalem wydech i nie ma za nim sondy :/ jesli chodzi o koncowke vinu to nie sprawdzalem, ale szczerze mowiac jak sprawdzalem jaka mam skrzynie bo musialem wymienic to welug vinu powinienem miec inna niz byla

PostNapisane: 1 sierpnia 2010, 09:29 
Częsty bywalec

Moje BMW: 323ti
Kod silnika: m52b25
mi pkazalo na kompie ze padly obie na 1,2,3 i 4,5,6.wymienilem i malina.moge ci tylko tyle podpowiedziec ze wymiana twala jakies 2godz sam je wymienialem, niepotrzebna jest potem kolejna wizyta na kompie .po wymianie wszycho sie ulozylo.sondy sa identyczne czyli maja te same numery wazne jest tylko to ze jak bedziesz podlaczal do wtyczek przy silniku ,to niemozesz pomylic ich.w m52 sondy siemens o numerze 1427884sa wszystkie takie same czyli w piatce 520 523 i 528 .ten sam numer wiec takich szukaj.ja kupilem uzywki po 100zeta za sztuke i smigam na nich zrobilem juz ponad 10tysi km.to tyle odemnie,pozdro

PostNapisane: 6 sierpnia 2010, 05:01 
Forumowicz

Moje BMW: e34 520i shadowline
Kod silnika: M50tuB20
bylem wczoraj u znajomego na kompie bo auto pali mi w miescie 18-20l gazu. myslalem ze to sondy umarly ale po podlaczeniu bylo widac ze jakos pracuja. w sumie to nie wykazalo zadnych bledow. oto kilka zrzutow z tego co pokazalo sie po podlaczeniu do kompa
Obrazek
Obrazek
Obrazek
sa to wykresy podczas pracy auta na gazie. moje auto to e39 523i 2.5 170km 98r
nie wiem czy to wazne ale zwroccie uwage ze na pierwszym obrazku sa dwie pozycje na minusie a na trzecim obrazku przy trzech pozycjach sa minusy. wiem ze to nie ten dzial ale moze ktos z was umie cos z tego odczytac i powiedziec czy cos jest nie tak

PostNapisane: 7 sierpnia 2010, 14:40 
Forumowicz

dziwi mnie trochę, że sonda 1 pokazuje 4v a druga 1,24v.
IMO te wartości powinny być zbliżone do siebie (i było u mnie jak ostatnio sprawdzałem) - może to wskazywać na niedomaganie jednej z sond. No chyba że to stan cwilowy.

PostNapisane: 26 listopada 2019, 13:19 
Forumowicz

Moje BMW: E39 523i
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=137004
Koledzy, podpowiecie która to sonda ?

Obrazek

e39 523i 97r

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1