BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 15:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Tak się robi silniki!!
PostNapisane: 6 kwietnia 2010, 17:48 
Częsty bywalec

Moje BMW: Brak ;/
A firmy samochodowe mogą bronić się że plastikowe kolo pompy wody nie jest wynikiem oszczędności na częściach lecz "redukcją masy pojazdu" dla poprawienia osiągów bądź obniżenia zapotrzebowania auta na benzynę za co podziękują im ekolodzy :P

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 9 czerwca 2010, 17:24 
Bo bompy wody do BMW są produkowane we Francji. hehe. wiem bo sam zawozilem z Pierpumpen z Francji do BMW.
Szczerze to żal mi było jak sie dowiedziałem co mam na pace.

PostNapisane: 19 czerwca 2010, 10:50 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: M43
A tak w ogóle to technologia s85 oparta jest na silnikach zespołu BMW Williams F1 :przestraszony:

PostNapisane: 6 lipca 2010, 13:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: Baur TC II, e36C SE
Kod silnika: m10, m52
W większości moich BMW to co siadło to nie było "MADE IN GERMANY".

_________________________________________________________________________________________________________________________________________
BMW e30 Baur TC II. Zderzaki chromowane - stan bdb. Chromowane obramówki świateł przednich z e32. Tylne światła - stan bdb. Kolor AlpinWeiss. Kierownica M-Technic, fotele Recaro, 6 głośników Pioneer + CD-MP3 Panasonic. Lekko obniżone zawieszenie, hamulce nowe: tarcze nacinane, nawiercane, klocki TRW. 5 ramienne - 17" felgi Alltech Italia model "Punto" (nie z Fiata Punto) + Opony RunFlat. Dodatkowy komplet kół na zimę 15". Silnik m10b18 na łańcuchu. Auto posiada udokumentowaną instalację LPG. Stan: http://chomikuj.pl/px4ever/BMW/BAUR+TC+II Cena: 4000 zł Telefon: 791161177

"...gdy silnik rozwinie dużą moc, samochód ma skłonność do silniejszych ruchów obrotowych wokół swej osi pionowej w środku ciężkości pojazdu. Opanowanie tej skłonności samochodu od obracania się wymaga od kierowcy wyższych umiejętności i tak szczególnej uwagi, jaka jest ogólnie potrzebna do jazdy sportowej."

PostNapisane: 6 lipca 2010, 18:34 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540&E39 528
Kod silnika: M62B44&M52B28TU
ze fabrycznie daja plastik to niezla wiocha :kwasny: (lepiej chyba zrobic porzadnie silnik niz go potem serwisowac w ramach gwarancji, nie?). LIPAAAAA!!!
W M60 z tego co wiem fabrycznie jest metalowy wirnik a zamienniki najtansze maja plastikowy i te sie rozpadaja...

Jesli chodzi o Polibude i SiMR to jakosc inzyniera po tej uczelni bardzo zalezy od systemu studiow: dziennie, wieczorowe, zaoczne.
Ja studiowalem na dziennych w warszawie i nie dalem rady przejsc drugiego roku bo poziom dla mnie byl za wysoki!!!
Mialem kolege na wieczorowych ktory mial znacznie okrojony zakres nauki, oraz znam glaba ktory ukonczyl zaoczne (nie obrazajac ludzi z zaocznych, ale tam jest duuuuzo latwiej).
Oczywiscie po ukonczeniu dziennych ma sie wieksza wiedze i lepszy papier. Jesli od poniedzialku do piatku po 10godzin dziennie ucza Cie najlepsi profesorowie i doktorzy to wiecej sie ogarnie niz w weekend na zaocznych.
Zdarza sie ze i dzienne po 10latach i wielu poprawkach uda sie skonczyc komus niezbyt ogarnietemu, dzieki wielkiemu uporowi, ale skoro musial powtarzac kazdy rok dwa razy to znaczy ze nie jest bardzo pojetny...

ps. ciekawe Kiedy zaczna robic plastikowe półosie napędowe lub pokrywy zaworów

V8 Eisenmann, 10J, Dupowóz
viewtopic.php?f=6&t=146942

PostNapisane: 6 lipca 2010, 19:12 
Pablo325i napisał(a):
ze fabrycznie daja plastik to niezla wiocha (lepiej chyba zrobic porzadnie silnik niz go potem serwisowac w ramach gwarancji, nie?). LIPAAAAA!!!
W M60 z tego co wiem fabrycznie jest metalowy wirnik a zamienniki najtansze maja plastikowy i te sie rozpadaja...

Taaa, bo tworzywo sztuczne, to od razu beee...

PostNapisane: 6 lipca 2010, 20:01 
Zacna persona forum

nie jest be, ale nie na szybko wirujace elementy. Malo maja stopow metali??

PostNapisane: 6 lipca 2010, 20:15 
Jest lżejsze przede wszystkim, mniej bezwładne. Poza tym dzisiaj mamy do dyspozycji tworzywa sztuczne niewiele ustępujące wytrzymałością elementom metalowym, a nawet przewyższające je (włókno węglowe).

PostNapisane: 6 lipca 2010, 20:24 
Zacna persona forum

W sumie niech sobie robia z czego chca, jak sie nie bedzie psuc to nawet nie bedzie wiadomo z czego, bo nikt nie bedzie tego wyjmowal i pokazywal na forum ;)
Na razie auta tylko "puchna" i przybieraja na wadze, silniki owszem lekkie, ale cale samochody to krowy...
V8 w nowym M3 jest lzejsze od S54 a pomimo tego, karbonowego dachu i tak powstala krowa.
Wiadomo, luksus i bezpieczenstwo ;)

PostNapisane: 28 lipca 2010, 00:08 
Pablo325i napisał(a):
Na razie auta tylko "puchna" i przybieraja na wadze, silniki owszem lekkie, ale cale samochody to krowy...

Tu jest taka zwałka, że z punktu widzenia czysto mechanicznego, samochody są lżejsze, w takim sensie, że są lepsze metody i narzędzia do obliczeń wytrzymałościowych, więc można zmniejszyć wsp. bezpieczeństwa, nowe materiały również, ale fotele, wygłuszenia, wypasy sprawiają, że masa rośnie.

W S klasie W140 chyba, ale pewny nie jestem, masa wygłuszeń wynosiła ok. 500kg

PÓŁ TONY!!

Jednak i tak jestem ZA wykorzystywaniem tworzyw sztucznych w autach (oczywiście, nie na odpowiedzialne części silnika), bo jednak masa sporo spada dzięki nim i to znacznie.

PostNapisane: 28 lipca 2010, 01:24 
Przyjaciel forum

Pablo325i napisał(a):

Pokrywy zaworow sa juz od dawna, stosuje je wielu producentow (pewnie w BMW tez bym znalazl).

PostNapisane: 28 lipca 2010, 02:11 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Vermilion napisał(a):
Pablo325i napisał(a):

Pokrywy zaworow sa juz od dawna, stosuje je wielu producentow (pewnie w BMW tez bym znalazl).

Choćby w M52 :)

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 31 lipca 2010, 10:54 
Częsty bywalec

Moje BMW: Brak ;/
Vermilion napisał(a):
Pablo325i napisał(a):

A co to szkodzi?
Pod pokrywą nie ma ani ciśnienia ani temperatury ;)

PostNapisane: 27 lutego 2011, 11:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 Coupe
Kod silnika: M50TUB25
w sumie dzisiejsza technologia tworzysz sztucznych pozwala robić bardzo wytrzymałe plastiki

PostNapisane: 27 lutego 2011, 12:04 
Przyjaciel forum

Dwa dni temu zmieniałem profilaktycznie pompę wody, mam prawie 230tys i ori pompa miała plastikowy wirnik.

PostNapisane: 10 maja 2011, 18:06 
Forumowicz

Cytuj:
Jesli chodzi o Polibude i SiMR to jakosc inzyniera po tej uczelni bardzo zalezy od systemu studiow: dziennie, wieczorowe, zaoczne.

Jakość całego polskiego szkolnictwa wyższego jeżeli chodzi o technikę to śmiech na sali - kadra teoretyków, którzy okupują ciepłe posadki często całymi rodzinami i sami często gęsto g. wielkie wiedzą o czymkolwiek, muzea zamiast laboratoriów i pracowni, słaba organizacja, źle dobrane i średniowieczne przedmioty, no i najważniejsze - brak porządnej współpracy z przemysłem (w Polsce takowy właściwie nie istnieje). Skutki widać choćby w tym wątku :( Szkoda w zasadzie mała bo w Polsce nie potrzeba inżynierów, a do innych krajów mało osób wyjedzie na ambitne stanowiska, duża część ze względu na sam język. Jeżeli ktoś ma chęć zobaczyć jak wygląda kształcenie inżynierów, niech jedzie do Niemiec (choćby do TUM właśnie).

Jeśli chodzi o materiały to konwencjonalne "metale" to właściwie powoli przeżytek, materiałoznawstwo jest młode i ta część jest najlepiej poznana jak na razie, metale będą stosowane raczej w różnych ciekawych formach np. intermetalików, pian metalowych i innych. Radzę też zapoznać się z materiałami polimerowymi, bo w niektórych zastosowaniach biją na głowę metale.

PostNapisane: 5 czerwca 2011, 16:39 
Uzależniony od forum :)

Polimery i ceramika wchodzą coraz bardziej na rynek, i słusznie, ale jeszcze długo będą ustępować miejsca metalom, polimery ze względu na wytrzymałość temperaturową, a ceramika ze względu na cenę.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1