BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 17:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Cadillac łoji M5
PostNapisane: 11 sierpnia 2010, 14:50 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Zakov napisał(a):
klasa sama dla siebie

Tak jak to?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 11 sierpnia 2010, 15:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540&E39 528
Kod silnika: M62B44&M52B28TU
Zakov napisał(a):
Ile masz koni w swoim aucie? Jeździłeś kiedyś 500-konnym BMW? Może jak byś się przejechał, to przekonał byś się, że jednak 500 koni wystarcza i nie jest mało.

mam może z 200 kilka.
Jeździłem lekkim E28, które najpierw miało 339KM, a później ponad 400KM mojego kolegi. Jemu było mało więc sprzedał to E28 z silnikiem S62B50 i kupił mocno zdłubanego lancera...
Bo jeżeli ktoś jest maniakiem mocy to zawsze mu będzie mało i gdy kupuje topową wersje auta to myśli po jakimś czasie o jej przeróbkach. Najbardziej rozwojowe są silniki trubo, stąd jego wybór...
W autach sportowych nie liczy się tylko podstawowa moc, ale możliwości jej zwiększenia...

Wiadomo że wolnossak ma "to coś", ale jeśli chodzi a walkę z konkurencją to już to nie wystarcza, szkoda że przy robieniu M5 E60 o tym nie pomyśleli...
Tym bardziej że lekki uturbiony silnik obniża masę auta i poprawia trakcję...

Zakov napisał(a):
i to ze strony gości którzy mają w swoich autach po 200 koni :mur:

myśląc w ten sposób: o super autach powinno tylko dyskutować na tym forum grono właścicieli M-powerów, a reszta :|
Zakov napisał(a):
to nie rozumiem czemu zrzędzisz.

zrzędzę bo BMW M zawsze było kojarzone ze sportem, na pewno bardziej niż mercedes czy cadillac, a tu M5 nie daje rady amerykańskiemu pontonowi...
Na wprost to przeboleję, ale w hamowaniu i zakrętach?? :(
Jakość wykonania lepsza w M5, ok, ale jakością wnętrza się na drodze nie wygrywa ;)
Oczywiście porażki można przyjmować bezkrytycznie i upierać się że BMW i tak jest lepsze. Nie mam zamiaru zmieniać nigdy marki auta, ale to nie znaczy że będę na nią patrzył bezkrytycznie.
Jedyne co uważam że w M5 E60 (w kontekście sportu) jest dużo lepsze to trwałość silnika, choć jest na forum jest zdjęcie połamanego wirnika pompy wody z S85 :przestraszony:

Tu takie małe porównanie że nawet 200KM w E30 tez jest szybkie i kierowca takiego auta ma pojęcie o szybkiej jeździe (tylko nie spinajcie się w komentowaniu tego filmu, bo każdy dobrze widzi że E30 jest wybebeszone i nie nadaje się na ulice). Auta na torze: Alpina B3 (204KM), M5 E39 i M5 E60. Uważam że fajny filmik, E60 troche szybsze, pod koniec puściło E30
http://www.youtube.com/watch?v=b6_lIBIbz1U

V8 Eisenmann, 10J, Dupowóz
viewtopic.php?f=6&t=146942

PostNapisane: 11 sierpnia 2010, 17:44 
Zacna persona forum

Pablo325i napisał(a):
zrzędzę bo BMW M zawsze było kojarzone ze sportem, na pewno bardziej niż mercedes czy cadillac, a tu M5 nie daje rady amerykańskiemu pontonowi...

M5 E60 w porównaniu do tego CTSa, to stara konstrukcja i nie dziwcie się że dostała. Chociaż i tak minimalnie.
Głupi spór w tym temacie. A Cadillac to schit i zawsze taki był. Z wyglądu i z wykonania.

PostNapisane: 11 sierpnia 2010, 20:16 
Bobby_Valentino napisał(a):
No bo BMW albo Mercedes, Jaguar to lepszy lans niż Cadillac ?

Stylistyka rzecz gustu i mi się Cadilllaci podobają.

Wykończenie wnętrza porażka.

Precyzja układu kierowniczego porównywalna.

Zawieszenie lepsze.

Rekacja na gaz lepsza,

Dźwięk silnika rzecz gustu.

No i nie widzę gdzie ta masakryczna przewaga BMW poza wykończeniem wnętrza ?

Można wiedzieć skąd te dane?

Jakoś ciężko mi uwierzyć, że firma która od pół wieku zajmuje się wytwarzaniem kanapowych dupo-wozów, na resorach piórowych, nagle robi auto lepsze niż BMW M5. Dla mnie to tylko taka tania imitacja. I tak ogromnym zdziwieniem jest sam fakt, że wóz ten wykręca lepsze czasy jak M5, choć od premiery tego M5 sporo już upłynęło.

Ostatnio edytowano 11 sierpnia 2010, 23:43 przez Zakov, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 11 sierpnia 2010, 21:42 
Uzależniony od forum :)

Mocy zawsze mało. Ja wole V8 niż turbo, bardziej mi odpowiada moc od dołu niż kręcenie po obrotach.

PostNapisane: 11 sierpnia 2010, 21:56 
Częsty bywalec

Moje BMW: BMW E38
Kod silnika: M52tuB28
Garaż: Jest:
E39 525iA
Było:
E38 lift oxfordgruen metallic
Było:
E46 sedan m52
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=155271
E46 m47n
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=141422
E36 1.8 is Coupe
Bmw przegrało bo miało kamere na dachu... i ucierpiała aerodynamika... :hyhy:
Taka Prawda... :cwaniak:

PostNapisane: 11 sierpnia 2010, 23:30 
Kyokushin napisał(a):
Zakov napisał(a):
klasa sama dla siebie

Tak jak to?

Tak to, że to inni porównują się do M5, a nie M5 do innych. M5 wyznacza pewne wzorce w motoryzacji.

Pablo325i napisał(a):
Bo jeżeli ktoś jest maniakiem mocy to zawsze mu będzie mało i gdy kupuje topową wersje auta to myśli po jakimś czasie o jej przeróbkach.

Mało kto kupuje auto za 60 tyś $, żeby je później rozdłubywać.

Pablo325i napisał(a):
Wiadomo że wolnossak ma "to coś", ale jeśli chodzi a walkę z konkurencją to już to nie wystarcza,

M5 E60, długo nie miało konkurencji, więc na ile miało wystarczyć, na tyle wystarczyło.

KotSylwester napisał(a):
Mocy zawsze mało. Ja wole V8 niż turbo, bardziej mi odpowiada moc od dołu niż kręcenie po obrotach.

W tym problem, że to właśnie turbo zapewnia moc od dołu...

PostNapisane: 12 sierpnia 2010, 05:33 
Zacna persona forum

Zakov napisał(a):

KotSylwester napisał(a):

W tym problem, że to właśnie turbo zapewnia moc od dołu...

od kiedy to turbo Ci się włącza od razu? :zdziwko:

PostNapisane: 12 sierpnia 2010, 07:05 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Zakov napisał(a):

Zakov napisał(a):
I tak ogromnym zdziwieniem jest sam fakt, że wóz ten wykręca lepsze czasy jak M5

Chyba sam sobie odpowiedziałeś.

PostNapisane: 12 sierpnia 2010, 10:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
Turbo głównie zapewnia turbodziurę :)

PostNapisane: 12 sierpnia 2010, 10:12 

A mi się podoba jak bumerang wracający temat lansu. Jak nie wiadomo co powiedzieć to się mówi że ktoś kupuje dla lansu. :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 12 sierpnia 2010, 10:48 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Kod silnika: M57
WąskiMaciek napisał(a):
od kiedy to turbo Ci się włącza od razu? :zdziwko:

od kiedy montuje sie system biturbo.

PostNapisane: 12 sierpnia 2010, 12:21 
Zakov napisał(a):

Zakov napisał(a):
I tak ogromnym zdziwieniem jest sam fakt, że wóz ten wykręca lepsze czasy jak M5

Chyba sam sobie odpowiedziałeś.

To, że on wykręca lepsze czasy, nie znaczy dla mnie nic więcej, jak tylko to, że ma 50 koni więcej niż M5 i niezły układ jezdny. Przy czym "niezły", nie oznacza od razu lepszy niż w M5. Gdyby miał tyle samo koni co BMW, nawet nie było by porównania...

Ostatnio edytowano 12 sierpnia 2010, 18:43 przez Zakov, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 12 sierpnia 2010, 18:11 

Samochód to nie tylko moc, przyspieszenie i V-max. Samochód to całokształt. Przykładem dla mnie jest 6er. Ani to rajdówka, ani nie ma dużo miejsca z tyłu, ani mało nie pali, Pewnie nie jeden nowy diesel zrobi ją ze świateł czy to ważne? Dla mnie jest po prostu piękna. Podobnie z M5. Wystarczy powiedzieć "M5" albo "911" więcej dodawać nie trzeba. Podobnie dla "nas" brzmi "Octavia RS". Czy jakby robiła M5 to by znaczyło że jest lepsza? :rotfl: :rotfl: :rotfl: Co z tego że MB CL 500 robi np Laguna coupe? (przykład od czapy). Czy kogoś to obchodzi? Podobnie jak Lancer EVO robi pewnie nie jest 911. Czy kogoś kto kupuje 911 to obchodzi? Pewnie "kogoś" na pewno ale gdzie komuś kto chce nowe 911 przyjdzie do głowy Lancer albo Focus RS... :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 12 sierpnia 2010, 19:41 
Przyjaciel forum

Moje BMW: F10 M5
Kod silnika: S63
KotSylwester napisał(a):
Samochód to nie tylko moc, przyspieszenie i V-max. Samochód to całokształt. Przykładem dla mnie jest 6er. Ani to rajdówka, ani nie ma dużo miejsca z tyłu, ani mało nie pali, Pewnie nie jeden nowy diesel zrobi ją ze świateł czy to ważne? Dla mnie jest po prostu piękna. Podobnie z M5. Wystarczy powiedzieć "M5" albo "911" więcej dodawać nie trzeba. Podobnie dla "nas" brzmi "Octavia RS". Czy jakby robiła M5 to by znaczyło że jest lepsza? Co z tego że MB CL 500 robi np Laguna coupe? (przykład od czapy). Czy kogoś to obchodzi? Podobnie jak Lancer EVO robi pewnie nie jest 911. Czy kogoś kto kupuje 911 to obchodzi? Pewnie "kogoś" na pewno ale gdzie komuś kto chce nowe 911 przyjdzie do głowy Lancer albo Focus RS...

AMEN !! :ok:

PostNapisane: 13 sierpnia 2010, 13:57 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Zakov napisał(a):
To, że on wykręca lepsze czasy, nie znaczy dla mnie nic więcej, jak tylko to, że ma 50 koni więcej niż M5 i niezły układ jezdny. Przy czym "niezły", nie oznacza od razu lepszy niż w M5. Gdyby miał tyle samo koni co BMW, nawet nie było by porównania...

No jak dla Ciebie samochód z większą mocą jest zawsze szybszy z tego powodu to ok, szkoda dalej gadać.

PostNapisane: 13 sierpnia 2010, 16:32 
Zakov napisał(a):

No jak dla Ciebie samochód z większą mocą jest zawsze szybszy z tego powodu to ok, szkoda dalej gadać.

Nie no, tego nie napisałem. Po prostu zastanawiam się co by było, jak by ta moc była porównywalna i nie było by tej przewagi w postaci 50 koni na rzecz Cadillaca...

PostNapisane: 13 sierpnia 2010, 17:11 
Zacna persona forum

Zakov napisał(a):
Nie no, tego nie napisałem. Po prostu zastanawiam się co by było, jak by ta moc była porównywalna i nie było by tej przewagi w postaci 50 koni na rzecz Cadillaca...

to równie dobrze można powiedzieć, że m5 ma przewagę w skrzyni, bo smg jest szybsze od automatu zwykłego. moc to nie wszystko. CTS-V musi dobrze jeździć. tylko ta rozmowa dalej nie ma sensu bo i tak nie ustąpi...

PostNapisane: 13 sierpnia 2010, 18:57 
OK - Caddillac jest lepszy niż M5 :hurra: Teraz wszyscy sobie kupcie jakieś Astry opc, bo przecież poco mieć 330, jak można mieć Astrę i to taniej. Co, złe zawieszenie ma taka Astra? :cool: A ja dalej będę jeździł BMW... :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1