Witam,
mam pytanie. przejrzałem forum, przeczytałem wiele o turbodziurze, i rodzi się pytanie na które odpowiedzi nie znalazłem. W jakim zakresie obrotów w moim silniku (m47) pracuje turbo? faktycznie auto ponieżej 2200 ob/min jest słabsze i to normalne, nie mam takich problemów jak czasami ktoś tutaj opisuje że w ogóle ni jedzie itd. Ale skoro podają maks momenty przy ok 2000 to dla czego samochód wyrywa dopiero np na 2gim biegu przy obrotach 2500?? wtedy trzymając gaz w podłodze samochód mocno przyspiesza. Pytanie drugie, wcześniej nie miałem turbo diesla, czy w dieslu żeby gwałtownie przyspiesszać też wciskamy pedał w podłogę? kiedyś czytałem że dawkowanie paliwa do diesla jest inne niż w benzynie i o ile przyspieszając gwałtownie benzyną wciskamy pedał w podłogę, to w dieslu się nie powinno. zakładam np sytuację ruszam na 1 spokojnie i przy np 20km/h a;bo 30km/h mając ok 2000-2500 obr/min zapinam 2 bieg, i teraz od tych 40 żeby mocno przyspiszać mam gaz wciskać stopniowo czy w deche? bo wtedy samochód oczywiście się zbiera i przyspiesza ale dopiero od chyba 2500obr/min czuć ten moment obrotowy. Jak to powinno działać?
pozdrawiam
|