BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 13 września 2025, 23:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Zakres działania turbiny w obrotach/min
PostNapisane: 3 sierpnia 2010, 13:08 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530DA
Kod silnika: M57N
Witam,

mam pytanie. przejrzałem forum, przeczytałem wiele o turbodziurze, i rodzi się pytanie na które odpowiedzi nie znalazłem. W jakim zakresie obrotów w moim silniku (m47) pracuje turbo? faktycznie auto ponieżej 2200 ob/min jest słabsze i to normalne, nie mam takich problemów jak czasami ktoś tutaj opisuje że w ogóle ni jedzie itd. Ale skoro podają maks momenty przy ok 2000 to dla czego samochód wyrywa dopiero np na 2gim biegu przy obrotach 2500?? wtedy trzymając gaz w podłodze samochód mocno przyspiesza.
Pytanie drugie, wcześniej nie miałem turbo diesla, czy w dieslu żeby gwałtownie przyspiesszać też wciskamy pedał w podłogę? kiedyś czytałem że dawkowanie paliwa do diesla jest inne niż w benzynie i o ile przyspieszając gwałtownie benzyną wciskamy pedał w podłogę, to w dieslu się nie powinno. zakładam np sytuację ruszam na 1 spokojnie i przy np 20km/h a;bo 30km/h mając ok 2000-2500 obr/min zapinam 2 bieg, i teraz od tych 40 żeby mocno przyspiszać mam gaz wciskać stopniowo czy w deche? bo wtedy samochód oczywiście się zbiera i przyspiesza ale dopiero od chyba 2500obr/min czuć ten moment obrotowy.
Jak to powinno działać?

pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Zakres działania turbiny w obrotach/min
PostNapisane: 5 sierpnia 2010, 09:16 
Forumowicz

Witam,

mam pytanie. przejrzałem forum, przeczytałem wiele o turbodziurze, i rodzi się pytanie na które odpowiedzi nie znalazłem. W jakim zakresie obrotów w moim silniku (m47) pracuje turbo? faktycznie auto ponieżej 2200 ob/min jest słabsze i to normalne, nie mam takich problemów jak czasami ktoś tutaj opisuje że w ogóle ni jedzie itd. Ale skoro podają maks momenty przy ok 2000 to dla czego samochód wyrywa dopiero np na 2gim biegu przy obrotach 2500?? wtedy trzymając gaz w podłodze samochód mocno przyspiesza.
Pytanie drugie, wcześniej nie miałem turbo diesla, czy w dieslu żeby gwałtownie przyspiesszać też wciskamy pedał w podłogę? kiedyś czytałem że dawkowanie paliwa do diesla jest inne niż w benzynie i o ile przyspieszając gwałtownie benzyną wciskamy pedał w podłogę, to w dieslu się nie powinno. zakładam np sytuację ruszam na 1 spokojnie i przy np 20km/h a;bo 30km/h mając ok 2000-2500 obr/min zapinam 2 bieg, i teraz od tych 40 żeby mocno przyspiszać mam gaz wciskać stopniowo czy w deche? bo wtedy samochód oczywiście się zbiera i przyspiesza ale dopiero od chyba 2500obr/min czuć ten moment obrotowy.
Jak to powinno działać?

pozdrawiam

PostNapisane: 6 sierpnia 2010, 07:23 
Forumowicz

Nikt nie jest w stanie odpowiedzieć? bo nie wiem czy się martwić samochodem czy nie. Czy jechać do mechaniola czy nie...

Pozdro

PostNapisane: 15 sierpnia 2010, 07:54 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M52B25
Kolego jak masz automat to musisz gaz w podloge wtedy ruszysz z 1 biegu a normalnie ruszajac powoli automat wrzuca ci 2 i to nomalne a poczytaj sobie o automatach

PostNapisane: 15 sierpnia 2010, 19:27 
Zacna persona forum

siem - oczywiscie benzyna jest ciut inna od diesla ale tez kazde auto nawet tego samego typu innaczej sie sprawuje pojezdzij troche i wyczuj - poza tym najlepiej zbiera sie z 3, 4 a jak depczesz mu na maksa juz od 2 to tak po prawdzie szkoda silnika - pzdr

PostNapisane: 20 sierpnia 2010, 17:40 
Forumowicz

prezes83 czy ja wspominałem że jest w automacie? bo na pewno nie wspominałem:) skrzynia manualna, automatem jeździć potrafie bo jeździłem 4 lata ponad fordem i betka 530d w automacie. teraz mm 320d w manualu i stąd te pytania o turbinie.

pozdro

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1