BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 08:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 567 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 29  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Warszawiakom gratulujemy bus-pasu na trasie łazienkowskiej
PostNapisane: 26 sierpnia 2010, 10:48 
Częsty bywalec

Kyokushin napisał(a):
Sęk w tym, że nie podoba się jazda IKARUSEM.

Jak na kapitalizm przystało, jesteś w pełni wolną jednostką i sam podejmujesz decyzje. Jedziesz autem ALBO jedziesz autobusem, kwestia Twojej hierarchii. ;)

Moim zdaniem miasto powinno robić wszystko, żeby promować komunikację miejską i żeby zachęcić mieszkańców do rezygnowania z podróży własnym autem, jeżeli nie jest to konieczne. Im lepiej zorganizowana będzie komunikacja tym więcej ludzi będzie jeździć autobusami -> tym mniej aut na drogach. Przynajmniej tak jest na zachodzie, a u nas ciągle się tylko narzeka i powtarza, że jestemy 100 lat za murzynami :/

Kyokushin napisał(a):
Oddawajcie ludowi to co mu sie należy! Kapitaliści!

Kyokushin,
Ok, rozumiem Twój tok rozumowania. Powiedz mi tylko w takim razie co zrobiłbyś na miejscu Hani w tym momencie, aby znacząco poprawić efektywność komunikacji miejskiej w Warszawie.

Nie mówie tu oczywiście o przestrzeni kilku lat, gdzie będziemy mieli milion nitek metra ;) i tory tramwajowe wszędzie ;). Tylko o chwili obecnej. W jaki sposób sprawnie przetransportować masy ludzi codziennie do pracy i z pracy.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 26 sierpnia 2010, 11:47 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
CoX napisał(a):
oim zdaniem miasto powinno robić wszystko, żeby promować komunikację miejską i żeby zachęcić mieszkańców do rezygnowania z podróży własnym autem, jeżeli nie jest to konieczne.

Promowanie ikarusów nie może odbywa się kosztem osób które zwyczajnie nimi jeździć nie chcą.
To nie jest promocja, lecz ingerencja władz w prawa wolnego rynku.

CoX napisał(a):
Tylko o chwili obecnej. W jaki sposób sprawnie przetransportować masy ludzi codziennie do pracy i z pracy.

Zamknąć bramy miasta dla 'Warszawian'. ;)

Hanka jest od tego na stołku, by ruszać głową, nie d..pą, niech wymyśli rozwiązanie problemu a nie jego tymczasowe obejście, godzące w kierowców.

A poważnie mówiąc - poprawa infrastruktury synchronizacji świateł, monitoring trafficu, sterowanie nim, dobudowanie pasów w paru miejscach.
To nie są długoterminowe inwestycje, asfalt na trasie łazienkowskiej po burzy na odcinku 2km w ciągu nocy wymienili, więc jak chcą to mogą.

Ale, łatwiej maznąć linię i powiedzieć 'wsiądź w autobus'.

PostNapisane: 26 sierpnia 2010, 12:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Kod silnika: M57
a ja jestem przeciwnikiem komunikacji indywidualnej w Warszawie... oczywiście zarówno ja jak i zona jeździmy sobie autami z domu do pracy, mimo, ze pracujemy w tym samym miejscu, bo nam wolno - a nuz jakis sklepik sie zachaczy, albo cos innego..., ale to nie znaczy, ze z punktu widzenia miasta to jest ok.

jestem za:
* opłatatmi dla nie-warszawiaków za wiazd do miasta
* opłatami za wjazd do centrum - wysokośc zalezna od ilości osób w aucie (im mniej tym wyższa opłata)
* buspasami - ale w godzinach szczytu
* ruchomymi pasami w miescie (w zalezności od ruchu - raz w jedną raz w druga stronę
* wzrostem opłat za parkowanie - drastycznie
* budową maks ilości ścieżek rowerowych, oznaczeń, pasów itd
* puszczeniem wiekszości ruchu pieszego po i nad ziemią (plany na wymiecenie ludzi z okolic dworca wileńskiego i wciśnięcie ich pod ziemię to skandal
* karaniem mandatami za jazdę niebezpieczna dla rowerzystów

docelowo, chciałbym, żeby indywidualnie to mozna było przede wszystkim bezpiecznie rowerem pojeździć - przynajmniej wiosna, latem, jesienią. ktoś, kto jeździ po Warszawie tylko autem -dla mnie jest ułomny. po prostu nie zna miasta. a rower zajmuje mało miejsca, jest szybki i zdrowy. ja autem mam średnią po mieście (łącznie z jazdą wieczorami, gdzie można przycisnąć) około 30km/h. rowerem - niewiele mniej...

PostNapisane: 26 sierpnia 2010, 12:26 
Uzależniony od forum :)

Kyokushin napisał(a):
Hanka jest od tego na stołku, by ruszać głową, nie d..pą, niech wymyśli rozwiązanie problemu a nie jego tymczasowe obejście, godzące w kierowców.

A poważnie mówiąc - poprawa infrastruktury synchronizacji świateł, monitoring trafficu, sterowanie nim, dobudowanie pasów w paru miejscach.
To nie są długoterminowe inwestycje, asfalt na trasie łazienkowskiej po burzy na odcinku 2km w ciągu nocy wymienili, więc jak chcą to mogą.

Hasła slogany itp. Czemu nie dorobią pasów jak to takie łatwe? Czemu Lechu b.prezydent Wawy tego nie zrobił? Monitoring korków? A na jaki most przerzucą ruch jak będzie (i jest) korek na wszystkich?

bierute napisał(a):
jestem za:
* opłatatmi dla nie-warszawiaków za wiazd do miasta

hehehe dobre. Ciekawe ile byś zabulił jakbyś jechał na morze i musiałbyś przebić się przez 40 miasteczek. :rotfl: A nie sorry tylko w wawie by się płaciło.

bierute napisał(a):
wzrostem opłat za parkowanie - drastycznie

Ile dziś płacisz za 8h?

Równie dobrze można powiedzieć że torowiska Wam ograniczają wloność.

Ostatnio edytowano 26 sierpnia 2010, 12:30 przez KotSylwester, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 26 sierpnia 2010, 12:29 
Częsty bywalec

Kyokushin napisał(a):
To nie jest promocja, lecz ingerencja władz w prawa wolnego rynku.

Kyokushin napisał(a):
Zamknąć bramy miasta dla 'Warszawian'.

A mam rozumieć , że to nie jest ingerencja w prawa wolnego rynku ? Pisząc takie rzeczy mam wrażenie, że dokonujesz pewnej selekcji na tych "lepszych" i gorszych. I w Twoich postach widze to nie po raz pierwszy. :P
Dziwisz się, że na prowincji pałają nienawiścią do Warszawiaków, a sam odnosisz się z pogardą do "przyjezdnych".
Jeżeli, ktoś tu pracuje i osiąga sukces to może dlatego, że jest po prostu dobry i to właśnie "wolny rynek" spowodobał, że się w tym miejscu znalazł. Przyjmujesz taką opcje ? :niepewny:

Kyokushin napisał(a):
A poważnie mówiąc - poprawa infrastruktury synchronizacji świateł, monitoring trafficu, sterowanie nim, dobudowanie pasów w paru miejscach.To nie są długoterminowe inwestycje, asfalt na trasie łazienkowskiej po burzy na odcinku 2km w ciągu nocy wymienili, więc jak chcą to mogą.

Uuuuuuu Panie, to już lepiej chyba będzie tą druga nitkę metra pociągnąć ;)

Ostatnio edytowano 26 sierpnia 2010, 12:33 przez CoX, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 26 sierpnia 2010, 12:31 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
KotSylwester napisał(a):
Hasła slogany itp. Czemu nie dorobią pasów jak to takie łatwe? Czemu Lechu b.prezydent Wawy tego nie zrobił? Monitoring korków? A na jaki most przerzucą ruch jak będzie (i jest) korek na wszystkich?

Radek, Zapytaj się Hanki, nie mnie.
hgw@waw.gov.pl ;)

KotSylwester napisał(a):
Ile dziś płacisz za 8h?

Żeby nie skłamać ~30zł

W kwestii parkowania, parkingi podziemne są rozwiązaniem, za jakąś rozsądną cenę.

Co do jazdy na rowerze - nie każdy chce zapocony dojechać do pracy.
Nie każdy ma taką pracę, że może w niej zapocony siedzieć, nie w każdej pracy jest czas i miejsce by wziąć prysznic.
I w końcu, nie każdy ma charakter takiej pracy, że zapocenie nie będzie przeszkadzać w jej wykonywaniu...

PostNapisane: 26 sierpnia 2010, 12:32 

Na to wyjdzie że ktoś ma kasę na dom pod Wawą to musi płacić myto. Szkoda że np. Janki i Łomianki nie postawią szlabanów za przejazd bo im głośno od ruchu aut i korki im robią, wielcy Warszawiacy kochający stolicę, co uciekają z niej przy każdej okazji.

30zł x 20dni w miesiącu - 600zł na miesiąc za parkowanie - To Wam ta Warszawa wychodzi na przeciw, to Wasze miasto.

A czemu Lechu za swojej kadnecji NIC nie zrobił?

Ostatnio edytowano 26 sierpnia 2010, 12:34 przez KotSylwester, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 26 sierpnia 2010, 12:34 
Administrator

Zawsze można mieć kasę na domek "w" Warszawie i myta nie płacić.

Jak jadę na wakacje, płacę 'opłatę klimatyczną'. Można więc iść w drugą stronę i wprowadzić 'opłatę robotniczą'.

KotSylwester napisał(a):
A czemu Lechu za swojej kadnecji NIC nie zrobił?

Udaj się na seans spirytystyczny i się zapytaj.

W kwestii infrastruktury drogowej, przynajmniej nie zrobił nic równie głupiego.

PostNapisane: 26 sierpnia 2010, 12:37 

Kyokushin, Tylko po co komu domek w Warszawie?

Pod wawą masz mniejsze problemy z parkowaniem pod sklepem, ciszę, lepsze powietrze, mniejsze opłat gruntowe, tańsze działki, tańsze domy, nie musisz mieć sąsiada 30m od okna... SAME PLUSY. Do tego miasto robi parkingi na obrzeżach nie musisz stać w korku 40min, narzekać na bus - pasy, płacić haracz na kawałek chodnika - 30zł w gwarancją wgniotek od palantów co parkują obok, sopli w masce, bo miasto nie dba o rynny.... itp...

PostNapisane: 26 sierpnia 2010, 12:46 
Administrator

KotSylwester napisał(a):
SAME PLUSY

Owszem. Masz rację.
Minusem może być dojazd do pracy. Dla mnie było by niezwykle niewygodne jakby musiał parkować gdzieś, zostawiać auto, czekać na zatłoczonego ikarusa i razem z zapoconymi ludźmi jechać do pracy a później iść na spotkania.

Coś za coś.

KotSylwester napisał(a):
Kyokushin, Tylko po co komu domek w Warszawie?

Są miejsca, gdzie można mieć domek, jest relatywnie blisko do pracy, kwestia pieniędzy.
Niestety powietrze będzie syfiaste.
Również, coś za coś.

PostNapisane: 26 sierpnia 2010, 13:18 
Forumowy terrorysta

Boogie napisał(a):
lud niepotrzebnie dalej ucieka ze wsi i miasteczek

Lud ucieka i miastowi również uciekają, tyle, że za miasto, ale potem dzień w dzień tracą czas na dojazd do miasta smierdzącym pkp/miejskim autobusem. A weekend płacz, bo na wieczorne balety to autem nie pojadą, bo nic nie wypiją, a jak wypiją to znów wydatek na taxi. Ale można się pochwalić podmiejską ''rezydencją''.

PostNapisane: 26 sierpnia 2010, 13:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
skoro sie komus nie podobaja bus pasy ani jazda ikarusem to...do widzenia
jest tyle miejsc na ziemi bez tego wszystkiego "zlego"
albo odwiedzic sklep "dopalacze" i sie wylaczyc w alternatywny sposob ;)
bo czytac te ciagle takie same żale....nuda

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 26 sierpnia 2010, 13:50 

renoraines napisał(a):
Lud ucieka i miastowi również uciekają, tyle, że za miasto, ale potem dzień w dzień tracą czas na dojazd do miasta smierdzącym pkp/miejskim autobusem. A weekend płacz, bo na wieczorne balety to autem nie pojadą, bo nic nie wypiją, a jak wypiją to znów wydatek na taxi. Ale można się pochwalić podmiejską ''rezydencją''.

1.Dojeżdżam do pracy z Józefowa k.Otwocka na grochów w 25min. Żona w Al.Jerozolimskie w okolice MAKRO -35km w 50min. Kyo mieszka w Wawie i pracuje w Wawie i jedzie (pisał) 40min.

2.W PKP śmierdzi w przedziałach - ja nie jeżdże w przedziale, jeżdże pomiędzy albo w pierwszym lub ostatnim wagonie tam nie śmierdzi, bo jeżdżą młodzi ludzie.

3.Nie bardzo rozumiem, to jak mieszkasz w mieście i idziesz pić to... wracasz na piechotę? Skoro w autobusie śmierdzi a taksówki drogie? Życie to nie picie, czy mieszkałem w Wawie czy pod Wawą - raz się pije a raz nie. Dodam że do Józefowa, Otwocka i wielu innych miasteczek dojeżdża autobus nocny - jak ktoś lubi takie atrakcje.
No ale rozumiem że alkoholik się nie wyprowadzi pod Wawę bo musi pić w klubie.

4.Rezydencja do chwalenia? Widzę że jak brakuje argumentów to wraca jak bumerang temant lansu. Nie mierzcie ludzi swoją miarą. Fajne auto - lans, dom pod miastem - lans. Dziewczyny fajne też macie dla lansu? Propnuję zacząć ŻYĆ dla siebie a nie dla innych.

Kyokushin napisał(a):
Dla mnie było by niezwykle niewygodne jakby musiał parkować gdzieś, zostawiać auto,

Z tego co wywnioskowałem zostawiasz auto na niestrzeżonej ulicy i jeszcze za to płacisz. Ja w Józefowie mam bezpłatny duży parking a pod firmą duży i luźny parking, bo firma wyprowadziła się z Centrum klika lat temu na Pragę.

Ostatnio edytowano 26 sierpnia 2010, 13:58 przez KotSylwester, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 26 sierpnia 2010, 13:53 
Administrator

KotSylwester napisał(a):
Z tego co wywnioskowałem zostawiasz auto na niestrzeżonej ulicy i jeszcze za to płacisz.

Nie płacę za to i mam auto na parkingu :) Nigdzie nie stwierdziłem że jest inaczej.

PostNapisane: 26 sierpnia 2010, 13:57 

Kyokushin, no to bajka :) Źle wywnioskowałem że płacisz za parkometr 30zł :ok:

PostNapisane: 26 sierpnia 2010, 14:03 
Administrator

KotSylwester napisał(a):
Kyokushin, no to bajka :) Źle wywnioskowałem że płacisz za parkometr 30zł :ok:

Wiesz, takie są stawki niestety :/ Moim zdaniem chore i nie da się tego przeskoczyć. Jedyne wyjście to podziemne parkingi. Duża inwestycja, ale i lukratywna dla przedsiębiorcy który się tego podejmie.
Wiele osób by sobie wykupiło abonament za 100 i tam auto stawiało na całe dnie (które by w niczym nie przeszkadzało nikomu tam stojąc).

W obecnej chwili, ulice są i tak pozastawiane, prawy pas często przyblokowany (bo ktoś krzywo stanął).. no i tak to kiepsko właśnie wygląda.

Fakt faktem zdarza mi się 'być' w centrum w ciągu dnia autem, czy po pracy i niestety płacę jak każdy, jak za zboże.

PostNapisane: 26 sierpnia 2010, 14:04 
Forumowy terrorysta

KotSylwester napisał(a):
3.Nie bardzo rozumiem, to jak mieszkasz w mieście i idziesz pić to... wracasz na piechotę? Skoro w autobusie śmierdzi a taksówki drogie? Życie to nie picie, czy mieszkałem w Wawie czy pod Wawą - raz się pije a raz nie. Dodam że do Józefowa, Otwocka i wielu innych miasteczek dojeżdża autobus nocny - jak ktoś lubi takie atrakcje.
No ale rozumiem że alkoholik się nie wyprowadzi pod Wawę bo musi pić w klubie.

No własnie nie rozumiesz.Pić czyli wypić sobie piwo, drinka, a nie uchlać się do nieprzytomności. Jak sie mieszka w mieści to sie zadzwoni po znajomych itd, dziś kieruje ten i odwozi całe towarzystko, innym razem ktoś inny nie pije i kieruje.
Jeśli ktoś preferuje chlanie do nieprzytomności to może pić w domu, wtedy będzie miał blisko do miski i łóżka.

PostNapisane: 26 sierpnia 2010, 14:07 

Kyokushin, chyba nie za 100zł... na pradze jak mieszkałem w bloku to za parking płaciłem 160-200zł a to praga i.... 11 lat temu...

W Czeskiej Pradze rozwiązali to inaczej... 3 główne dzielnice centrum - parkowanie tylko dla mieszkańców.. chodniki puste... a parking w hotelu ibis - podziemny... 19 EUR/doba.. :) 10 stacji metrem dalej zostawiliśmy auto za 30zł za 3 dni. Strzeżony, ogrodzony, strażnik.. No ale metro pod hotelem i metro przy parkingu. :ok:

Nie dali sobie rady z ruchem i tak jest od 3 lat. Nie dało się wyburzyć kamienic na parkingi, grunty w centrum są za drogie i się to nie opłaca.

renoraines napisał(a):
No własnie nie rozumiesz.Pić czyli wypić sobie piwo, drinka, a nie uchlać się do nieprzytomności. Jak sie mieszka w mieści to sie zadzwoni po znajomych itd, dziś kieruje ten i odwozi całe towarzystko, innym razem ktoś inny nie pije i kieruje.

No dokładnie. Raz piję ja raz żona, raz ktoś ze znajomych - jaka różnica czy wawa czy józefów ? Zresztą w pewnym wieku nie chodzi się po klubach a zwykle odwiedza i zaprasza znajomych a alkohol nie jest "obowiązkiem". A dzwonić po znajomych? Jakoś mi się nie widzi żeby komuś d. zawracać żeby mnie odwiózł do domu bo mi się zachciało piwa napić.

Ostatnio edytowano 26 sierpnia 2010, 14:11 przez KotSylwester, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 26 sierpnia 2010, 14:10 
Administrator

renoraines napisał(a):
dziś kieruje ten i odwozi całe towarzystko

Tu najlepszym rozwiązaniem jest roadster.
Masz miejsce na siebie, świadomie nie pijesz, masz miejsce na pannę i jednocześnie nie musisz odwozić nigdzie wszystkich którzy się spili.
Coupe po części załatwia sprawę, wiele osób zniechęca samo wejście do środka i brak szybkiego wyjścia lub otwarcia okna :rotfl:

Jak ja się upiję (oczywiście nie na umór, bo tak nie piję, ale po piwku już prowadzić nie można), to konsekwentnie biorę sobie sam taxi i wracam. Chyba że ktoś kto ma po drodze zaoferuje się że mnie zabierze.
Sam się nie pytam kto mnie odwiezie do domu.

PostNapisane: 26 sierpnia 2010, 14:19 
Forumowy terrorysta

Jest pewnie krąg znajomych i odwożenie jest przyjęte jako zwyczaj, także nikt nie liczy pieniędzy na paliwo, bo wie, ze następnym razem on zostanie odwieziony. Nie są też to odległości rzędu kilkudziesięciu kilometrów ''z dzielnicy na dzielnice przez dzielnice''.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 567 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 29  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1