BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 23:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 567 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 29  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Warszawiakom gratulujemy bus-pasu na trasie łazienkowskiej
PostNapisane: 27 sierpnia 2010, 17:52 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Bierute - po prostu Twoje niektóre pomysły podtrzymują pewne stereotypy.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 27 sierpnia 2010, 17:53 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
marcin87k napisał(a):
dlatego nie rozumiem dlaczego np. wprowadzać jakieś opłaty dla niewarszawiaków na całą Warszawę

dlatego, ze niewarszawiak placi podatki nie w Warszawie.

marcin87k napisał(a):
czym różni się auto dajmy na to mieszkańca Marek od mieszkańca dzielnicy Wesoła - dlaczego ma akurat płacić tylko ten pierwszy? przecież po równo przyczyniają się do zakorkowania centrum....

Mieszkaniec marek nie jest mieszkancem dzielnicy Warszawy.

marcin87k napisał(a):
wiem tylko, że porównanie aglomeracji Nowego Jorku do Warszawy to :zabawa:

Chodzi o stosunek wielkosci aglomeracji do ilosci mieszkancow.

Ale dobra, wrocmy do tematu, bo i tak ile osob tyle opinii. Jest wiele rozwiazan bardziej i mniej slusznych, ktore i tak nie sa wprowadzane, wiec nasze gdybanie jest bezcelowe.

PostNapisane: 27 sierpnia 2010, 18:18 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Piotrek napisał(a):

A warszawiak nie płaci podatków poza Warszawą zatem powinień płacić za wyjazd z miasta :D

W ogóle to chory pomysł z tymi opłatami, faszystowska polityka zmuszania zamiast zachęcania ludzi do zbiorkomu. Zrobić dobre P&R i solidne połączenia na przykład. Sam bym chętnie skorzystał a póki co to szybciej mi autem wychodzi, o wygodzie nawet nie mówię :)

A w temacie to chciałem zauważyć że buspas na pasie awaryjnym Trasy AK to zbawienie, skutecznie zmniejszył korkotwórcze cwaniakowanie.

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 27 sierpnia 2010, 18:50 
Forumowy terrorysta

bierute napisał(a):
wiesz, stroniąc od porównań do miejsc, gdzie są rozsądne rozwiązania sami skazujemy sie na zasciankowość. w NY płaci sie za przejazd kazdym mostem. można płacic gotówa, ale masz tez karty, tzw Easypass, która jest czytana przez czytnik na bramce - przejeżdzasz nie zwalniając.

w Norwegii widziałem normalne rogatki, takie jak przy autostradzie - korki sie jakos nie tworzyły... ale norwegia - mniej zaludniony kraj, NJ jest bardziej zblizony iloscia osób do okolic Warszawy (powiedzmy).

Skoro nie stronisz od porównań, to porównaj zarobki w USA, w Norwegii i w Polsce ..., o cenach aut zwłaszcza w USA juz nie wspominając.

PostNapisane: 27 sierpnia 2010, 18:51 

Zróbmy jak w mediolanie. Tam postwili na samochody. :ok:

Tylko skończy się tym że przed WASZYM blokiem wybudują wiadukt z którego można będzie wejści do mieszkania przez okno - tak jest w Mediolanie - lekko mnie to zszokowało :) Estakada 3 czy 4 pasy w jedną stronę na wysokości 3 piętra... wzdłuż bloków/kamienic :rotfl: Wszyscy maja rolety w oknach :) Ciekawe czy im szklanki drżą cały dzień jak w "Nic Śmiesznego". Ekranów nie ma bo by zakrywały okna :)

Jeszcze lepiej jest w Genui. Przejeżdżałem pod wiaduktem, który był NAD 5 piętrowymi blokami. Pylon był przed blokiem. :przestraszony:

Promujmy WOLNOŚĆ poruszania się autem.. a potem co zrobią te WARSZAWIAKI ? Spier... poza miasto bo nie wytrzymają. :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Myślenie ma przyszłość.

PostNapisane: 28 sierpnia 2010, 00:04 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
KotSylwester napisał(a):
Jeszcze lepiej jest w Genui. Przejeżdżałem pod wiaduktem, który był NAD 5 piętrowymi blokami. Pylon był przed blokiem. :przestraszony:

Musieli mieć jeszcze lepszy patent niż nasza spec ustawa :rotfl:

KotSylwester napisał(a):
Tylko skończy się tym że przed WASZYM blokiem wybudują wiadukt z którego można będzie wejści do mieszkania przez okno - tak jest w Mediolanie - lekko mnie to zszokowało :) Estakada 3 czy 4 pasy w jedną stronę na wysokości 3 piętra... wzdłuż bloków/kamienic :rotfl: Wszyscy maja rolety w oknach :) Ciekawe czy im szklanki drżą cały dzień jak w "Nic Śmiesznego". Ekranów nie ma bo by zakrywały okna :)

Taki lajf. Kwestia wyboru.
Można mieć domek w centrum miasta i nie mieć estakady, można mieć biurowiec a można mieć norę pod kilkupoziomową autostradą.
Kwestia pieniędzy i przewidywania.

Ja jestem za wielopoziomowymi drogami, szczególnie jak poziomy mają iść w dół, tam, gdzie nikomu nie będą widoku psuć.
Póki co, nie jesteśmy w krytycznym tak momencie i nie grozi nam taki przyrost aut i mieszkańców, żebyśmy musieli sobie nad chmurami estakady budować.
Ilość mieszkańców wawy obecna jest taka jak 15 lat temu... aut przybyło, to prawda, ale jesteśmy blisko nasycenia.
Kto auto miał mieć i chce, ten ma, takie czy inne.

Są jeszcze sposoby dobudowania dróg, parkingów, pasów, mostów i rozluźnienia na tyle, by na najbliższe kilkadziesiąt lat nie trzeba było mieć autostrady przed oknem na 5 piętrze.

Osobiście, wolę mieszkać w niedalekiej odległości od miasta. Nie lubię ciasnoty i miast. Nawet kosztem tego, że miałbym dojeżdżać autem dłużej... jedynie chciałbym mieć jak nim dojechać i gdzie zaparkować, bujać się w pkp, autobusie, czekać, nie mam ochoty, nie lubię spędów ludzkich, dlatego wolę sam w swojej puszce jechać.
Komunikacja miejska, nie jest wyjściem, narzucanie jej jest socjalistycznym obejściem.

KotSylwester napisał(a):
Promujmy WOLNOŚĆ poruszania się autem.. a potem co zrobią te WARSZAWIAKI ? Spier... poza miasto bo nie wytrzymają.

Nie widzę z tym problemu.
Komuś przestanie się podobać, wyniesie się poza miasto, w mieście będzie luźniej, każdy będzie zadowolony, i on i Ci od których się wyniósł. Win-win.

PostNapisane: 28 sierpnia 2010, 07:48 

Kyokushin napisał(a):
Taki lajf. Kwestia wyboru.
Można mieć domek w centrum miasta i nie mieć estakady, można mieć biurowiec a można mieć norę pod kilkupoziomową autostradą.
Kwestia pieniędzy i przewidywania.

Teoria świetna. "Można mieć" Można mieć helikopter, pracę obok domu, nowego RR. Co z tego że w teorii można?

Warszawa to nie miasto willi, tylko bloków a to że w centrum jest ile? Kilkadziesiąt? Kilkaset domów jednorodzinnych?

Ta teoria jest dobra na forum, jak wiele innych. Papier przyjmie wszystko. Realia sa inne. Tylko pytanie:
1.Dlaczego wszyscy mieszkańcy mają znosić estakady pomiędzy blokami aby Ci co posiadają auta nie mieli korków?

Ach jak nie chcą to niech sie wyprowadzą? Więcej ludzi nie ma aut niż ma auta, to może niech się wyprowadzą ci co mają auta? Jak nie odpowiadają Ci warszawskie korki to się wyprowadź do Garwolina, tam pracuj i wychowuj dzieci - wolna wola.

Ja unikam stolicy kiedy tylko mogę. Są nieliczne sprawy, które muszę tu w Wawie "robić". Jedna z nich to kina - i omijam serce Wawy jak mogę - albo idę do kina na Pradze (dla niewarszawiaków - "najbliższa" mi niewillowa dzielnica Wawy) albo na Sadybę - gdzie lecę siekierkowskim - bez korków. Po co jeszcze muszę jechać do Wawy? Do pracy i też sobie wykombinowaliśmy z żoną takie prace że nie jeździmy w szczycie. Kwestia wyboru i przemyślenia.

Kyokushin napisał(a):
aut przybyło, to prawda, ale jesteśmy blisko nasycenia.

Skąd masz takie dane? Jakieś źródło czy własne przemyślenia? Kto auto miał mieć i chce ten ma? Sorry Kyo ale to są BZDURY wyssane z palce. Ile aut się rok rocznie sprowadza? Bo jak na moją pamięć rok rocznie się więcej aut sporwadza i rok w rok się sprzedaje więcej nowych (w zesżłym roku w sprawie nowych mogło być zachwianie).

Kyokushin napisał(a):
Osobiście, wolę mieszkać w niedalekiej odległości od miasta. Nie lubię ciasnoty i miast. Nawet kosztem tego, że miałbym dojeżdżać autem dłużej... jedynie chciałbym mieć jak nim dojechać i gdzie zaparkować, bujać się w pkp, autobusie, czekać, nie mam ochoty, nie lubię spędów ludzkich, dlatego wolę sam w swojej puszce jechać.
Komunikacja miejska, nie jest wyjściem, narzucanie jej jest socjalistycznym obejściem.

Czy byś mieszkał tam gdzie mieszkasz, czy byś mieszkał pod Wawą - jaka różnica?

Komunikacja jest wyjściem. Więcej ludzi w Wawie nie ma aut niż auta. Dlaczego mają być socjalistycznie zmuszeni przez bogatych do stania w korkach? To biedni jeżdżą autobusami. 15 lat temu jeździli i ich wolność została ograniczona bo bogaci nakupowali aut i im zajęli puste drogi. Teraz dopiero władza im zaczęła pomagać. Mało tego przez tych złych bogatych i ich samochody inni bogaci posiadający samochody się przesiedli do autobusów bo inni bogaci nie mieli umiaru i zawsze i wszędzie brali auto i to jedna osoba - jedno auto... i niestety przesadzili i teraz ktoś się za to wziął.

Podobnie jest ze śmieciami. Ludzie bez umiaru śmiecą to w końcu będzie socjalistyczne ograniczenie wolności i będzie obowiązkowa segregacja.

Ludzie przesadzili z energią i soclaistyczne władze im zakazały używać żarówek 100 watowych.

Słuchajcie życie jest STRASZNE, jak wy dajecie radę jak Wam tak ciągle wszystkiego zabraniają i zabierają Wam wolność?

Kyokushin napisał(a):
Nie widzę z tym problemu.
Komuś przestanie się podobać, wyniesie się poza miasto, w mieście będzie luźniej, każdy będzie zadowolony, i on i Ci od których się wyniósł. Win-win.

No i niestety się mylisz. Wyprowadzą się poza miasto i zrobią korki na dojazdach do Warszawy i jeszcze większe w Warszawie. Bo jakiś procent mieszka po stronie miasta, w której pracuje... a może wyprowadzi się poza miasto na drugą stronę wisły. Przez to będą korki większe na wlocie, na mostach... Każdy będzie zadowolony? Bo bloków przy estakadach wniesie się biedota albo je przemianują na jakieś kwaterunki. Efekt - wiadomo jaki - slumsy.

Czyli jak dla mnie 3 minusy:
1.Korki do miasta
2.Korki w mieście
3.Slumsy.

Chyba że zrobią 4 pasy do Wawy, to wtedy dzielnice willowe na wlocie będą miał 8 pasów droge pod domem i wyprowadzą się dalej... I będzie jak w USA. 100 pasów 100km do Pracy 2 godziny w aucie i.... ludzie dojeźdżają koleją i metrem. :D

PostNapisane: 28 sierpnia 2010, 08:36 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
Piotrek napisał(a):

Ja place ubezpieczenia i podatki w warszawie a bywam w niej raz do roku i co ?

PostNapisane: 28 sierpnia 2010, 08:50 

Borsuk, a czemu płacisz podatki w Wawie?

PostNapisane: 28 sierpnia 2010, 09:00 
Przyjaciel forum

Borsuk napisał(a):
Ja place ubezpieczenia i podatki w warszawie a bywam w niej raz do roku i co ?

To jestes nieliczna osoba z "niewarszawiakow", ktora tak robi.
P.S Zdjecie w Twoim podpisie mowi co innego ;)

Nie raz bylo slychac w mediach wypowiedzi burakow pracujacych w Warszawie i wypowiadajacych sie w sposob: "a po ki chu.. mam placic na Warszawe? ja tu tylko mieszkam i pracuje, wiec nie bede im tu polepszal, a pieniadze w mojej miescinie sie przydadza". A potem sa to osoby, ktore najglosniej szczekaja, ze Warszawa to chamstwo, buractwo i wies.

PostNapisane: 28 sierpnia 2010, 09:07 
Przyjaciel forum

Piotrek napisał(a):
P.S Zdjecie w Twoim podpisie mowi co innego ;)

To prywatny samochod ;)

KotSylwester napisał(a):
Borsuk, a czemu płacisz podatki w Wawie?

Firma zarejestrowana w wawie :)

Ostatnio edytowano 28 sierpnia 2010, 09:09 przez Borsuk, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 28 sierpnia 2010, 09:08 
Przyjaciel forum

.

PostNapisane: 28 sierpnia 2010, 09:11 

Piotrek, a ja gdzie mam płacić? W Józefowie czy w Wawie? Mieszkam i żyję w Józefowie a pracuję w Wawie?

PostNapisane: 28 sierpnia 2010, 09:58 
Przyjaciel forum

KotSylwester napisał(a):
W Józefowie czy w Wawie?

W Wawie :) a tak na serio to mam na mysli ludzi, ktorzy weekendami zyja w swoich rodzinnych miejscowosciach, a w tygodniu pracuja i mieszkaja w Warszawie.

PostNapisane: 28 sierpnia 2010, 10:10 
Administrator

Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
KotSylwester napisał(a):
No i niestety się mylisz. Wyprowadzą się poza miasto i zrobią korki na dojazdach do Warszawy i jeszcze większe w Warszawie. Bo jakiś procent mieszka po stronie miasta, w której pracuje... a może wyprowadzi się poza miasto na drugą stronę wisły. Przez to będą korki większe na wlocie, na mostach... Każdy będzie zadowolony? Bo bloków przy estakadach wniesie się biedota albo je przemianują na jakieś kwaterunki. Efekt - wiadomo jaki - slumsy.

Czyli jak dla mnie 3 minusy:
1.Korki do miasta
2.Korki w mieście
3.Slumsy.

Tere fere malowane gołąbki.

Kyokushin napisał(a):
Póki co, nie jesteśmy w krytycznym tak momencie i nie grozi nam taki przyrost aut i mieszkańców, żebyśmy musieli sobie nad chmurami estakady budować.
Ilość mieszkańców wawy obecna jest taka jak 15 lat temu... aut przybyło, to prawda, ale jesteśmy blisko nasycenia.

Jakie slumsy, jakie korki przy ujemnym przyroście naturalnym???

Obecną infrastrukturę trzeba poprawić, bo jest wybitnie słaba, są miasta większe które sobie radzą BEZ estakad w chmurach.
Zresztą, złotym środkiem będzie dorobienie jakichś estakad, dorobienie tuneli i na czas, dopóki nie będziesz miał napędów antygrawitacyjnych, będziemy mieć spokój.

Radek,
KotSylwester napisał(a):
Skąd masz takie dane?

GUS :)

PostNapisane: 28 sierpnia 2010, 10:11 
Przyjaciel forum

Kyokushin napisał(a):
są miasta większe które sobie radzą BEZ estakad w chmurach.

Jakie to miasta sobie radza ?? ;)

PostNapisane: 28 sierpnia 2010, 10:13 
Administrator

Borsuk napisał(a):
Jakie to miasta sobie radza ?? ;)

Może inaczej, poza dwoma wymienionymi przez Radka, jakie sobie nie radzą?

PostNapisane: 28 sierpnia 2010, 10:15 
Przyjaciel forum

Kyokushin napisał(a):
jakie sobie nie radzą?

Wszystkie duze :)

PostNapisane: 28 sierpnia 2010, 13:34 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Śmieszy mnie ta dyskusja, osoby, które bronią "wolnego rynku" chcą go ograniczać w innym miejscu. :rotfl:

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 28 sierpnia 2010, 13:54 

To wklej te dane z GUS-u Kyo.
Ujemny wzrost? Zapomniałeś o ludziach, którzy przyjeżdżają do Wawy a nie się tu rodzą.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 567 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 29  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1