BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 12:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [Exx] LPG w samochodzie ze skrzynią SMG
PostNapisane: 30 sierpnia 2010, 17:17 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
KotSylwester napisał(a):
Wady

- pierdolnik w niezbyt prostym motorze
- 2 może 3 osoby w kraju które potrafią zmontować ten pierdolnik dobrze
- dodatkowy element do spieprzenia (patrz punkt 1)
- już seryjnie bywa masa problemów których nikt nie potrafi rozwiązać

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 30 sierpnia 2010, 18:02 
Myślę, że wyższa temperatura spalania gazu, również nie pozostaje tu bez znaczenia. Zwłaszcza w przypadku tak wysilonej i obciążonej termicznie jednostki.

PostNapisane: 30 sierpnia 2010, 19:18 

Tomek, Zakładamy że instalacja jest założona poprawnie. W przeciwnym razie możemy pisać - nie zakładaj gwintu bo TAT jest badziewny i są z nim same kłopoty a przeciez możemy założyć KONI. Dlatego zakładamy że LPG działa prawidłowo - jak nie, wiadomo można ją zdemontować lub naprawić - gwarancja.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 30 sierpnia 2010, 19:27 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Z tym że to założenie jest według mnie naciągane bo właśnie mało kto potrafi dobrze gaz założyć do zwykłego 1.6 a co dopiero do czegoś co ma przeszło 100KM z litra. I nawet wpakowanie 1/2 wartości auta w wypasioną instalkę, montowaną w najlepszym możliwym zakładzie kończy się kilkoma poprawkami po awariach (sprawdzone, na szczęście nie na mojej skórze).

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 30 sierpnia 2010, 20:42 

Tomek, jeżeli zakładamy że instalacje są wadliwe zawsze... i założymy że montowanie się opłaca (bo po to jest) to w tym aucie tak samo jak w każdym mozna zakładać.

Co do gazowników - korzystam z jednego od 11 lat. Nie przypominam sobie żeby kiedykolwiek coś było źle z powodu LPG. W mazdzie zmieniłem kable WN i świece, w Passacie był walnięty jeden z czujników temp - z instalką LPG nigdy nie było "problemów". W E34 raz się przełączało na Pb - powód walnięty presostat - wymiana na gwarancji zajęła 5 min. NIGDY nie miałem akcji: strzelanie, szarpanie, brak mocy itp. Kwestia dobrego fachowca który się zna.

PostNapisane: 30 sierpnia 2010, 21:14 
Forumowy terrorysta

Nikodem napisał(a):
Proszę mi teraz Pokazać Który Diesel palący max 14 litrów w takim cyklu jak M3 zapewni :
- Przyśpieszenie jak M3
- Zakres Użytecznych Obrotów jak M3
- Brak Turbo Dziury
- Płynne Rozwijanie Mocy

Porównując z autami z ''epoki'' e46 to takiego diesla nie ma. Natomiast nowoczesne twin turbo: 35d/40d czy też audi 4.2 tdi, poza zakresem użytecznych obrotów, mogą sprostać wyżej wymienionym kryteriom.
Natomiast w sporcie, w WTCC bmw 320Si przegrywa z seatem leonem tdi, a także przegrywa z chevroletem cruzem LT. Budżet mają podobny, więc nic nie przeszkadza, żeby bmw poszło w kierunku diesla, tym bardziej, że 2.0d to mocny atut cywilnych bmw.

Zakov napisał(a):
Jednak nie wierze w bajki, aby eksploatowanie auta na gazie, choć w najmniejszym stopniu nie odbijało się na kondycji silnika.

Jakiś dowód, że gaz szkodzi? Ktoś Ci to powiedział, czy może przeczytałeś w Auto Świecie?

PostNapisane: 30 sierpnia 2010, 21:49 
renoraines napisał(a):
Zakov napisał(a):
Jednak nie wierze w bajki, aby eksploatowanie auta na gazie, choć w najmniejszym stopniu nie odbijało się na kondycji silnika.

Jakiś dowód, że gaz szkodzi? Ktoś Ci to powiedział, czy może przeczytałeś w Auto Świecie?

Wystarczy poczytać forum i opinie użytkowników którzy zalecają częstszą wymianę filtrów, świec itd. w autach eksploatowanych na gazie. Zapewne nie wynika to z faktu, że gaz jest taki czysty i w ogóle... No i tak jak już wcześniej pisałem - wyższa temperatura spalania, również mnie nie przekonuje. Ale to tylko moja opinia. Ogólnie uważam, że jeśli ktoś dba o samochód, to niezależnie czy jeździ na PB, LPG, czy ON, to żadna krzywda się nie stanie. Zresztą coś się czepił i szukasz dowodów? Napisałem jedynie, że w to nie wierze, bo mam prawo nie wierzyć. Powiedzmy, że zaliczam się do niedouczonych ignorantów, lubiących wlewać za 4.90 PLN za litr :viva: Moja sprawa... A tak w ogóle, to nie miałem gazu w żadnym z moich aut, a mimo wszystko zdarzało się, że szydzili ze mnie twierdząc, iż woże się BM'ką na gazie, nie mając na paliwo... :mur: :rotfl:

Ps: W Auto Świecie też czytałem. W końcu mam całą kolekcje. :rotfl:

PostNapisane: 30 sierpnia 2010, 22:38 
Forumowy terrorysta

Zakov napisał(a):
Ogólnie uważam, że jak ktoś dba o samochód, to niezależnie czy jeździ na PB, czy LPG, to żadna krzywda się nie stanie.

Jak sie dba to się ma, a problemy z gazem wynikają z nieprofesjonalnego montażu.

Zakov napisał(a):
A tak w ogóle, to nie miałem gazu w żadnym z moich aut, a mimo wszystko zdarzało się, że szydzili ze mnie, twierdząc, iż woże się BM'ką na gazie nie mając na paliwo...

Wozisz się autem, bo auto do tego służy, żeby się nim wozić, obojętnie czy to na PB, ON czy LPG.
Niektórzy natomiast szydzą z tych osób, które chwalą się parkującym przed domem, kupionym w kredycie autem, którym to osobom po opłaceniu rat kredytów, starcza tylko na bilet PKP.

PostNapisane: 30 sierpnia 2010, 22:46 
Rozumiem, że jeżeli chodzi tylko o montaż, to nie trzeba skracać terminów wymiany świec, filtrów, oleju?

PostNapisane: 31 sierpnia 2010, 01:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52
oczywiście, że nie...

PostNapisane: 31 sierpnia 2010, 07:46 

renoraines napisał(a):
Niektórzy natomiast szydzą z tych osób, które chwalą się parkującym przed domem, kupionym w kredycie autem, którym to osobom po opłaceniu rat kredytów, starcza tylko na bilet PKP.

Chyba nie ma takich na tym forum.

Zakov, Aby gaz się spalał prawidłowo należy częściej zmieniać świece.... ale nie w każdym silniku. Np. Mój gazownik mówi że w BMW nie ma znaczenia (przy wtrysku LPG) natomiast w Focusie kazał mi kupić tylko i wyłącznie świece i kable Motorcrafta (ori Ford). Wszystko zależy od silnika i systemu jaki jest zainstalowany. Np. do k-jetronic-a w MB LPG nie jest najlepszym pomysłem. BO to jest wtrysk mechaniczny. W jednym z silników VVTi w Toyocie też nie montowali gazu przez jakis czas - chyba aż ktoś wymyślił system, który na nim pracuje.

Wiadomo żle LPG jest "gorsze" od paliwa, polskie paliwo gorsze od tego choćby u Szwaba a ropa to już w ogóle ostani badziew. Jednak nikt u nas nie jeździ do niemiec tankować a polecam. Wziąłem Mondeo 1.8TDCI nóweczkę z wypoiżyczalni. Zatankowałem w PL do pełna, potem przed granicą do pełna. We Włoszech do pełna - tu poczułem że auto pracuje głośniej... W monachium do pełna i do domu. Auto spaliło LITR mniej na niemieckim paliwie. Więc czy LPG czy polski shit-fuel...

PostNapisane: 31 sierpnia 2010, 09:35 
Zgadzam sie z KotSylwester, w kwestii jakosci paliwa. U nas 98 a dojczlandii zalalem 95 i auto odyzlo. Ogromna roznica ktora czuc bardzo.

PostNapisane: 31 sierpnia 2010, 15:16 
Forumowy terrorysta

Zakov napisał(a):
Rozumiem, że jeżeli chodzi tylko o montaż, to nie trzeba skracać terminów wymiany świec, filtrów, oleju?

Nie, to marketing, żeby zarobić na kliencie. Nie ma również konieczności corocznej wymiany przewodów wysokiego napięcia jak to sugerują instalatorzy oraz internet.

A propos paliwa. Dostawcą paliw w Polsce jest Lotos i Orlen, także obojętnie na jakiej markowej stacji się tankuje. Paliwem importowanym jest Shell Vpower Racing 99.

PostNapisane: 31 sierpnia 2010, 17:02 

[b]renoraines[/bnie do końca masz rację. To że jest dwóch "producentów" nie oznacza że są dwa produkty: 95 i 98. To tak jakbyś powiedział że octavia i passat to to samo. Są paliwa tańsze i droższe, jedni zamawiają takie inni takie i tak jest w każdej branży.

Zauważyłem taką sprawę z inne branży - farba emulsyjna decoral. W sklepie 10litrów -76zł w markecie... 46 ale w innym opakowaniu. Dulux podobnie, sklep 90zł, market podobnie ale inne opakowanie... Zauwżyłem jak malowałem sufit... myślę co to za g... Idę do piwnicy po opakowanie dulux-a ze sklepu.... całkiem inne. Już nie kupuję w markecie bo na markety farba jest po prostu gorsza - bo wymuszają niskie ceny.

Podobnie z paliwem. To że do Shelli i Bliskiej dostarcza ta sama firma nie oznacza że ten sam produkt. Zresztą kolega ma stację benzynową to podpytałem co i jak :)

PostNapisane: 31 sierpnia 2010, 19:24 
Forumowy terrorysta

KotSylwester napisał(a):
[b]renoraines[/bnie do końca masz rację. To że jest dwóch "producentów" nie oznacza że są dwa produkty: 95 i 98. To tak jakbyś powiedział że octavia i passat to to samo. Są paliwa tańsze i droższe, jedni zamawiają takie inni takie i tak jest w każdej branży.

Zauważyłem taką sprawę z inne branży - farba emulsyjna decoral. W sklepie 10litrów -76zł w markecie... 46 ale w innym opakowaniu. Dulux podobnie, sklep 90zł, market podobnie ale inne opakowanie... Zauwżyłem jak malowałem sufit... myślę co to za g... Idę do piwnicy po opakowanie dulux-a ze sklepu.... całkiem inne. Już nie kupuję w markecie bo na markety farba jest po prostu gorsza - bo wymuszają niskie ceny.

Podobnie z paliwem. To że do Shelli i Bliskiej dostarcza ta sama firma nie oznacza że ten sam produkt. Zresztą kolega ma stację benzynową to podpytałem co i jak :)

Octawia-passat itp nie jest trafnym przykładem, bo różnice widać gołym okiem.
Myślisz, że Orlen czy Lotos wytwarza inne paliwo 95,98,ON dla siebie, a inne 95,98,ON dla pozostalych koncernów?
Nie, paliwo jest to samo, a ze względu na rozróżnienie marki jest różnica w... nazwie: verwa,vpower, ultimate,dynamic. Ekonomicznie nieuzasadnione jest ponoszenie dodatkowych kosztów produkcji na wytwarzanie ''lepszej'' 95, jeśli ona będzie musiała być sprzedana w cenie ''normalnej'' 95, żeby została w ogóle sprzedana. Różnice w cenie litra są na różnych stacjach, ale nie są to różnice spowodowane jakością paliwa. Nikt nie zapłaci drożej za litr 95 na Orlenie tylko dlatego, że to Orlen, jeśli na Shellu, BP itp 95 będzie tańsza.

PostNapisane: 31 sierpnia 2010, 19:52 

renoraines, na oko widać w samochodach. Trudno żeby na oko było widać w benzynie. Czy widzisz na oko różnicę w coca-coli i pepsi-coli? Ekonomicznie nieuzasadnione jest wprowadzenie kilku produktów na rynek? Polecam podręczniki do marketingu poczytać.

Czy ekonomicznie nieuzasadnione jest produkowanie dwóch farb emulsyjnych dulux? A jednak "gołym wałkiem" i gołym okiem widać w nich różnicę. Proponuję maila do Duluxa i oświecenie ich że to ekonomicznie nieuzasadnione.

Kolejne błędne ząłożenie że orlen i lotos każdem sprzedają w tej samej cenie. Masz na to twarde dowody?
Masz skałd chemiczny paliw bliskiem i shell vpower?

Zapytaj w firmie od ukłądów wtryskowych w Warszawie na ul.Szpaczej co daje lanie Vpower-a. Ukłąd wtryskowy bez nagaru. Ale może to siła sugestii właściciela firmy z 30 letnim doświadczeniem.

PostNapisane: 31 sierpnia 2010, 20:12 
Naczelny bimbrovnik

Moje BMW: e30
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=77118
LeSiO napisał(a):
Zgadzam sie z KotSylwester, w kwestii jakosci paliwa. U nas 98 a dojczlandii zalalem 95 i auto odyzlo. Ogromna roznica ktora czuc bardzo.

Auta przystosowane do 95, na 98 mogą zamulać, bo benzyna 98 spala się po prostu wolniej :-)
renoraines napisał(a):
Nie, paliwo jest to samo, a ze względu na rozróżnienie marki jest różnica w... nazwie: verwa,vpower, ultimate,dynamic.

Nie do końca - różne koncerny stosują różne dodatki do tych paliw.

Jeszcze jedna kwestia - koncerny naftowe często udzielają swoich barw, standardów itp w ramach osobom trzecim, w ramach franczyzy choćby, a co tam się później w tych zbiornikach znajduje, to już koncern nie do końca ma na to wpływ - oczywiście są kontrole, olbrzymie kary, ale wiadomo - Polak potrafi.

One redline a day keeps a mechanic away.

PostNapisane: 31 sierpnia 2010, 20:24 

W dodatku sprawa marketingowo jest prosta.

"Ten sam" produkt. Różne marki. Podobna cena (różnica parę groszy).
Pytanie: Co zrobić żeby sprzedać.
1.Obniżyć cenę
2.Polepszyć produkt i zrobić go nieznacznie droższym.

Obie strategie są dobre. Jedni polecą na cenę i kupią na stacji Tesco (chociaż kolega tam tankował i przestał bo robił mniej kilosów) inni tankują tylko na BP inni tylko na Shell bo paliwo ma dodatki, jest bezsiarkowe itp.

Jak dla mnie, kogoś kto pracuje w dziale reklamy i marketingu sprawa oczywista.

PostNapisane: 31 sierpnia 2010, 20:30 
Forumowy terrorysta

KotSylwester napisał(a):
renoraines, na oko widać w samochodach. Trudno żeby na oko było widać w benzynie. Czy widzisz na oko różnicę w coca-coli i pepsi-coli? Ekonomicznie nieuzasadnione jest wprowadzenie kilku produktów na rynek? Polecam podręczniki do marketingu poczytać.

Czy ekonomicznie nieuzasadnione jest produkowanie dwóch farb emulsyjnych dulux? A jednak "gołym wałkiem" i gołym okiem widać w nich różnicę. Proponuję maila do Duluxa i oświecenie ich że to ekonomicznie nieuzasadnione.

Kolejne błędne ząłożenie że orlen i lotos każdem sprzedają w tej samej cenie. Masz na to twarde dowody?
Masz skałd chemiczny paliw bliskiem i shell vpower?

Zapytaj w firmie od ukłądów wtryskowych w Warszawie na ul.Szpaczej co daje lanie Vpower-a. Ukłąd wtryskowy bez nagaru. Ale może to siła sugestii właściciela firmy z 30 letnim doświadczeniem.

Nie dziwie się, że nie zrozumiałeś zagadnień ekonomicznych, skoro nie widzisz tego, że żyjąc na kredyt,
KotSylwester napisał(a):
od kiedy zacząłem pracę na umowę zawsze mam jakiś kredycik.
przepłacasz. Zaraz powiesz, że prowadzisz interesy na szeroką skalę,a Twoje inwestycje przynoszą kilkadziesiąt % zysku rocznie :rotfl: i w zupełności wystarczy na... bilet PKP. Przeczytaj ze zrozumieniem podręczniki do ekonomii i marketingu, a zobaczysz jak łatwo można Tobą manipulować. Pamiętaj o tym, że marketing to sztuka manipulacji, mająca na celu zmuszenie klientów, aby kupili produkt. Poczytaj sobie również publikacje niezależnych ośrodków badawczych, uczelni technicznych, które wykonują testy aut zasilanych różnym paliwem. To są wiarygodne źródła, a nie jakiś pan, ktory ma 30 letni staż zawodowy. To o niczym nie świadczy, podobnie jak 10 tys. postów nie świadczy o mądrości, ale o tym, że taka osoba pisze w wielu tematach o wszystkim i o niczym, zeby nie powiedzieć, że pie.... głupoty lecząc swoje kompleksy, co pokazałeś wielokrotnie na forum. Jak się dokształcisz wróć do rozmowy, bo aktualnie nie mamy o czym rozmawiać.

PostNapisane: 31 sierpnia 2010, 21:53 

renoraines, masz jakiś kompleks w stosunku do mnie? To zazdrość czy po prostu niska samo ocena? A może po prostu nowy obowiązek? Bo chyba się nie zakochałeś że przeglądasz moje wszystkie posty aby mnie cytować? Od razu mówię że ja to jestem hetero i żonaty, więc nie masz szans, przykro mi. :oczami:

Od zawsze mam jakiś kredyt bo wolę obracać kasą i ją mnożyć niż chomikować jak Ty i wywalać gotówkę... bo po co? Pieniądze mają na siebie zarabiać i zarobię na nich sporo więcej niż kilkanaście procent rocznie, które kosztuje kredyt. Otwórz umysł i pomyśl.
Zresztą dwóch jest prosty ja mam dwa auta a Ty żadnego :rotfl:

Co do tematu, bo ostro oftopujesz jak przystało na moderatorka:
Poczytaj najpierw o paliwach i dodatkach.. zresztą tankuj dalej pod Tesco a potem będziesz płakał że się autko. Moja firma współpracyje z Lotosem i Petrochemią również ludzi z branży znamy.

Może wstaw jakieś badania, o których tak opowiadasz.

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1