BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Czy naprawiasz sam swoje bmw?
tak, wszystko potrafie naprawić 42%  42%  [ 33 ]
tylko usterki silnika bez usterek układu kierowniczego 8%  8%  [ 6 ]
umiem wymienić filtr powietrza lol 29%  29%  [ 23 ]
mam zbyt nowoczesny model by do samemu naprawiać 8%  8%  [ 6 ]
nie znam sie na naprawianiu samochodów 13%  13%  [ 10 ]
Liczba głosów : 78
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 21 lipca 2009, 17:36 
Forumowicz

Moje BMW: e36 ---> e39
Kod silnika: M42B18---> m52b25
:super:

Uploaded with ImageShack.us

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 września 2009, 20:17 
Zacna persona forum

siem - nie przejmuj sie kpinami niektorych tu idiotow - spalanie mozesz zmniejszyc poprzez - spokojna jazde - wymiane swiec na nowe - kabli jesli nie maja przeskokow iskry nie ruszaj - dbaj o filter powietrza i paliwa -cisnienie powietrza w ogumieniu -czyste nie blokujace hamulce -tzn prowadnice klockow hamulcowych i na czas wracajace cylindry hamulcowe - poza tym sam kiedys dojdziesz i nauczysz sie -jak juz tu jeden z kolegow wspomminal - probuj i ucz sie na bledach nawet- ale sam - da ci to tez satysfakcje a wlasnie tu o to chodzi- jak nie wiesz pytaj - sa tu tez fajni ludzie ktorzy pomoga -pozdrawiam

Tytuł: Re: Jak zmniejszyć spalanie - samemu?
PostNapisane: 10 września 2009, 18:21 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
MrocznyNH napisał(a):
Czy może mi ktoś doradzić co moge wymienić, ewentualnie przeczyścić w samochodzie samemu, nie będąc mechanikiem, a jedynie posiadająć instrukcje naprawy bmw i zestaw kluczy? Dodam że mam bmw e36 316i 98r coupe.
Ja sam miałem zamiar zacząć od wymiany kabli zapłonowyc, świec i silniczka krokowy, bo słyszałem że to może dużo poprawić, czy to ma sens?

Sie dowiesz ile kosztują porządne kable zapłonowe, to ci sie odechce ich wymiany ;)
A swoja droga 1.6 i tak będzie musiał spalić tyle ile musi, niby mały silnik ale nie zawsze musi być oszczędny w porównaniu np z 1.8 czy 1.8 is...

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

Tytuł:
PostNapisane: 11 września 2009, 14:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
harnas621 napisał(a):
siem - nie przejmuj sie kpinami niektorych tu idiotow - spalanie mozesz zmniejszyc poprzez - spokojna jazde - wymiane swiec na nowe - kabli jesli nie maja przeskokow iskry nie ruszaj - dbaj o filter powietrza i paliwa -cisnienie powietrza w ogumieniu -czyste nie blokujace hamulce -tzn prowadnice klockow hamulcowych i na czas wracajace cylindry hamulcowe - poza tym sam kiedys dojdziesz i nauczysz sie -jak juz tu jeden z kolegow wspomminal - probuj i ucz sie na bledach nawet- ale sam - da ci to tez satysfakcje a wlasnie tu o to chodzi- jak nie wiesz pytaj - sa tu tez fajni ludzie ktorzy pomoga -pozdrawiam
taaaaaa :rotfl: taniej bedzie podziwiac auto... z okna mieszkania

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

Tytuł:
PostNapisane: 12 września 2009, 14:52 
Pierwsze kroki

Moje BMW: stary rupi
Kod silnika: M62B44
:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2009, 16:37 
Częsty bywalec

ja co do ograniczenia spalania kiedyś nauczyłem się że należy trzymać się kilku zasad:
1. hamowanie silnikiem - jeśli widać przedszkole noga z gazu, samochód nie bierze w tym momencie paliwa
2. nie wrzucaj na luz jak dojeżdżasz do skrzyżowania
3. nie hamuj gwałtownie
4. unikaj jazdy na wysokich biegach
5. nie jeździj na zbyt niskich biegach tak aby silnik nie pracował pod zbyt dużym obciążeniem
6. światła, klima, podgrzewane fotele - pobierają prąd, stawiają opór - zwiększają zużycie paliwa
7. unikaj jazdy z otwartymi oknami - zmniejsza aerodynamikę auta
8. DO WŁAŚCICIELI BMW :):) zbyt szerokie opony lub opony w złym stanie zwiększają niepozornie spalania auta... wcale nie małe ilości - opona szeroka stawia większy opór powietrza i toczy sie z innymi oporami jak opona wąska

rzadko kiedy o nich pamiętam - ale wiem że maja wpływ - pomijając sprawność elementów sinkika... kable wn, świece, sonda, przepływka itp

Tytuł: Re: [E36] Jak zmniejszyć spalanie - samemu?
PostNapisane: 31 lipca 2010, 15:30 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: bmw e316i sedan limu
Kod silnika: m62b44
mam pytanko mam bmw e36 sedan i mi go czasem duśi wymienilem filtry i nadal niewiem co jest czy ktoś mi doradzi?

PostNapisane: 7 sierpnia 2010, 21:10 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540&E39 528
Kod silnika: M62B44&M52B28TU
w tyl napedach mozemy bardzo prosto zmniejszyc spalanie, szczegolnie w trasie: zmieniamy deferek na dluzszy i juz :)
Ja tak robie jak zalezy mi na spalaniu.

Wiadomo ze seryjny dyfer jest wyposrodkowany miedzy dynamika a ekonomia.
Jesli lecisz w trasie 120km/h to lepiej miec 2900-3100rpm niz 3500rpm...
Zgadza się koledzy??
Ps. warto zerkac na ekonomizer :)

V8 Eisenmann, 10J, Dupowóz
viewtopic.php?f=6&t=146942

Tytuł: Re:
PostNapisane: 8 sierpnia 2010, 14:41 
Pierwsze kroki

_Red_Coupe_325 napisał(a):
ja co do ograniczenia spalania kiedyś nauczyłem się że należy trzymać się kilku zasad:
1. hamowanie silnikiem - jeśli widać przedszkole noga z gazu, samochód nie bierze w tym momencie paliwa
2. nie wrzucaj na luz jak dojeżdżasz do skrzyżowania
3. nie hamuj gwałtownie
4. unikaj jazdy na wysokich biegach
5. nie jeździj na zbyt niskich biegach tak aby silnik nie pracował pod zbyt dużym obciążeniem
6. światła, klima, podgrzewane fotele - pobierają prąd, stawiają opór - zwiększają zużycie paliwa
7. unikaj jazdy z otwartymi oknami - zmniejsza aerodynamikę auta
8. DO WŁAŚCICIELI BMW :):) zbyt szerokie opony lub opony w złym stanie zwiększają niepozornie spalania auta... wcale nie małe ilości - opona szeroka stawia większy opór powietrza i toczy sie z innymi oporami jak opona wąska

rzadko kiedy o nich pamiętam - ale wiem że maja wpływ - pomijając sprawność elementów sinkika... kable wn, świece, sonda, przepływka itp

dwa błędy
Punkt 4 powinien brzmieć - unikaj jazdy na niskich biegach
punk 5 nie jeżdzij na zbyt wysokich biegach, aby silnik nie pracował pod zbyt duzym obciązeniem. chodzi o to aby przy niskich obrotach nie wciskać duzo gazu - pomimo że mamy mało obrotów silnik duzo spala a i tak nie może sie rozpędzić.
W BMW (oprócz M ) :) łatow jeżdzić ekonomicznie dzieki - analogowemy wskaźnikowi spalania - łatwo zaobserwować kiedy spala najmnij i utrwealić sobie pewne nawyki.
Jeszcze jeden błąd często spotykany - podczas odpuszczenia gazu i jazdy na biegu np [przed skrzyżowaniem, dopływ paliwa zostaje odcięrty - samochód NIC nie spal w tym czasie - to prawda ale jak np mamy swiatła za 800 metyrów skrzyzowanie na którym zakręcamy - lepiej dac na luz i sie do tego skrzyżowanie dotoczyc niż odpuścić gaz - dlatego że jak odpuścimy gaz na biegu - silnik będzie hamował auto - i 400 metrów przed skrzyzowaniem trzeba będzie go znowu dodac aby dojechąc - co spowoduje że stracimy całą oszczędnośc i sdpoalanie jeszcze zwiekszymy.

PostNapisane: 1 września 2010, 16:19 
Najważniejsze jeździć ekonomicznie, nie wciskać jak zimny silnik bo spali 2 razy tyle ;p no i wąskie opony.
Z mechaniki to czysty filtr powietrza, w silniku jak najrzadszy zalecany olej, niby ceramizery zmniejszają spalanie albo jakieś dodatki inne do paliwa, ponoć też na 98 pali mniej niż na 95, no ale cena większa więc na tym raczej nie zaoszczędzisz.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1