BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 14:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] czarny płyn w chłodnicy?
PostNapisane: 4 września 2010, 22:09 
Forumowicz

Moje BMW: e90 M3
Kod silnika: S65B40 V8-32v
Cześć. Dzisiaj wymieniałem termostat, bo się nie otwierał. Spóściłem wiadomo cały płyn i spostrzegłem że jest prawie czarny :przestraszony:
Ostatnio wymieniałem termostat we wrześniu ubiegłego roku i oczywiście zalałem nowym płynem (KAGER niebieski). Pamiętam że podczas tamtej wymiany płyn nie był taki czarny jak teraz :/ W listopadzie miałem przypadek, że zagotowała mi się woda w chłodnicy z powodu braku płynu (?) aż para poszła pod maską. Obserwowałem stan auta przez miesiąc ale wydawał się w porządku. Nie było masła pod korkiem oleju, ani obroty nie falowały jak to bywa podczas walniętej uszczelki głowicy.

Dzisiaj wymieniłem termostat, bo po ostatniej trasie (300km) miałem aż maskę gorrącą co mnie zaniepokoiło.Nie było pary ani nic z tych rzeczy. Wskazówka oczywiście w pionie ale w komorze silnika gorącz (?) Płyn niby był poziom w normie, ale postanowiłem zbadać sprawę termostatu, i rzeczywiście po zagotowaniu w garnku ledwo co się uchylał... Zaobserwowałem też że autko od paru miesięcy zaczeło mi brać olej. Niedawno robiłem dolewkę (250ml) dzisiaj aż prawie 0,5 litra.

Jakie powinny być objawy walniętej uszczelki pod głowicą? Czy czarny płyn może być oznaką? Dodam że obroty nie falują.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] czarny płyn w chłodnicy?
PostNapisane: 5 września 2010, 10:38 
Zacna persona forum

Moje BMW: e91,e39
Czarny plyn to efekt zagotowania sie plynu o ktorym mowiles,wymien na nowy plyn powinno byc ok ;) .

PostNapisane: 5 września 2010, 11:20 
Forumowicz

Moje BMW: e90 M3
Kod silnika: S65B40 V8-32v
jacekmury1 napisał(a):
Czarny plyn to efekt zagotowania sie plynu o ktorym mowiles,wymien na nowy plyn powinno byc ok ;) .

Dzięki kolego za dobre słowo, bo pół nocy nie mogłem spać :)
Teraz pytanie czemu mi tak olej wpie*dziela :/ Dużo km nie robie i przeważnie same miasto a łoleju ubywa :/

PostNapisane: 5 września 2010, 14:27 
Zacna persona forum

siem - olej jak jezdzisz tylko na krotkich odcinkach bedzie ci ubywal - poobserwuj auto czy nie dymi na niebiesko - silnik czy gdzies nie cieknie itp.-pzdr

PostNapisane: 5 września 2010, 18:10 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Czemu po zagotowaniu plynu robi sie on czarny? Z czego to wynika? Czy traci wtedy swoje wlasciwosci?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1