BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 20:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Garaż metalowy- kto ma ?
PostNapisane: 8 września 2010, 14:44 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540&E39 528
Kod silnika: M62B44&M52B28TU
ta wiaty jakby były dużo niższe to ok, pod takie wysokie to zawiewa śnieg i deszcz.
Na osobówkę wystarczyła by taka 170cm i już, tyle że znowu wyglądać będzie to pewnie kiepsko, jak buda dla psa.
Ale żeby czyścić szybę i reflektory z nawianego śniegu to po chusteczkę wiata :kwasny:

V8 Eisenmann, 10J, Dupowóz
viewtopic.php?f=6&t=146942

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 8 września 2010, 14:47 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B22
Owad napisał(a):
Kolega ma taki blaszak postawiony na swojej działce, nigdzie tego nie zgłaszał i spokojnie go użytkuje juz ze 2 lata tzn. nikt go jeszcze nie podpi :cenzura: gdzie trzeba :hyhy:

Nigdzie nie zgłaszał bo nie trzeba tego robić jak już wcześniej pisałem. Zezwolenie musisz mieć przy garażu murowany ponieważ ma fundamenty i jest budowlą. A blaszak przecież bez fundamentów... nawet jakbyś sobie ładną podłogę wylał betonową to to nie jest fundament.

PostNapisane: 8 września 2010, 14:52 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540&E39 528
Kod silnika: M62B44&M52B28TU
Zgadza się, blaszak to przede wszyskim nie jest "nieruchomość"
Tak samo jak drewaniany domek, taki wczasowy ;)
W każdej chwili można to zabrać/przestawić dźwigiem

V8 Eisenmann, 10J, Dupowóz
viewtopic.php?f=6&t=146942

PostNapisane: 8 września 2010, 15:11 
Zacna persona forum

krolmacius1 napisał(a):
Zezwolenie musisz mieć przy garażu murowany ponieważ ma fundamenty i jest budowlą

i podatek od nieruchomości płacić.

Dlatego większość ludiz buduje domy z garazem.

PostNapisane: 8 września 2010, 15:33 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36 Touring
Kod silnika: M43B18
Ale w takim blaszaku musi być w lecie gorączka :D :D

Ale jaki by ten garaż nie był to jedno jest pewne - zawsze to lepsze niż trzymanie auta pod chmurką.

A jak czytam, że ludziom nie chce się w zimie odśnieżyć 10 m to :wstyd: :wstyd: :wstyd:
Pewnie, lepiej siąść na dupie przed kompem, otworzyć paczkę chipsów i przeglądać allegro i czekać do odwilży, aż śnieg stopnieje :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 8 września 2010, 15:38 

Parę słów dodam i ja:)

Wilgoć w blaszaku to największa bolączka. Niestety ja bym polecał do blaszaka zrobić kratki wentylacyjne z dołu z jednej strony a z góry na przeciwnej ścianie. Nie muszą być duże jak w blokach w drzwiach od WC, mogą być okrągłe fi chyba 50 i takich kilka, kilkanaście. Dzięki temu nie będzie skraplała się woda. Jak się skrapla tzn. że jest wilgoć w powietrzu, która powoduje KOROZJĘ. Nie jest problemem wjechać mokrym autem do suchego garażu. Problem jest wjechać suchym do wilgotnego - wtedy śrubk, wahacze, tłumiki i odkryte blachy przez zimę pokryją się rostem :)

Ocieplanie od wewnątrz niestety jest pomysłem z punktu widzenia fizyki - tragicznym. Woda skrapla się od wewnątrz bo jest cieplej. I tak będzie się skraplać między blachą a styropkiem co powoduje.. grzyba.

Nie raz widziałem co oznacza wilgośc w garażu. Mój kumpel miał baura i domowy murowany garaż ale wilgotny.. Po zimie mu się zrobił biały nalot od wewnątrz miękkiego dachu - Pan Pleśń. Od tego czasu używał auto codziennie a nie 2-3 razy w tygodniu.

Co do wiat podobnych jak pokazał Bobi - sam muszę postawić, mam ok 5x6m miejsce... ale w sumie cena z własną robotą spokojnie wyjdzie 10tys zł więc.... na razie dalszy plan, mam wolne miejsce w garażu w firmie - na zimę na jedno auto :)

Podsumowując - Blaszak tak ale zamiast ocieplać to wietrzyć. Zawsze kratki można zasłonić i wstawić nagrzewnicę na czas pracy. Broń Boże piecyk na butlę gazową bo efektem spalania jest para wodna = wilgoć :)

Co do estetyki... Panowie ja wiem że faceci to nie ogrodnicy, ale kupujemy kratownice budowlane do wylewek betonowych o wymiarach około 1x1,5m z oczkiem 10x10cm (około), mocujemy na zewnątrz i sadzimy winogrona... po 8zł za sadzonkę... Efekt u mnie chyba po 3 sezonach...

PostNapisane: 8 września 2010, 15:41 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530i
Kod silnika: M54B30
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=149340
na budynek gospodarczy jak dobrze pamiętam do 25metrów nie trzeba mieć zezwolenia, tylko jedziesz z rysunkiem do urzędu i gość Ci od ręki wystawia zgodę. W wyjątkowych sytuacjach jak budynek ma stać na działce powyżej 1 hektara możesz postawić (jak dobrze pamiętam) 30metrów. Nikomu nie mówisz że będzie z tego garaż.

PostNapisane: 8 września 2010, 17:25 
Forumowicz

Woda sie w blaszakach nie skrapla jesli sie ma spadkowy dach.... :wstyd: gdzie zazwyczaj w kazdym blaszaku jest spadkowy

PostNapisane: 8 września 2010, 17:40 

Moje BMW: e60
Kod silnika: M54b25
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=134731
Bobby_Valentino napisał(a):
A to już nawet najmniejsze krople tak szkodzą na blachę Audi :rotfl: Zrób polerkę, wypierz środek i goń parcha jak rdzewieje a nie będziesz garaż budował !

beemka mi rdzewiała dlatego musiałem ją pogonić :P
na audi nie stwierdziłem śladu rdzy, garaż chcę postawić gdyż chcę schować auto przed deszcze i śniegiem ;)

odśnieżanie wjazdu to żaden problem i tak muszę odśnieżać bramę wjazdową na podwórko :D

jeśli zamontuję kilka kratek wentylacyjnych nie będzie się skraplać woda ?
czy jest sens w ogóle ocieplać garaż styropianem? bo jeśli tak to ocieplić od zewnątrz i położyć elewację coby jakoś to wyglądało ;)

PostNapisane: 8 września 2010, 18:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: e34, e39
Kod silnika: m50b25, m51b25
Garaż: e34 m50b25
e39 m51b25
Za cenę takiego garażu blaszanego z ojcem postawiliśmy taki na dwa auta, drewniany z blaszanym dachem, np e34 ma długość 4,7m, to 30 cm na długości zostaje w takim gotowym blaszaku... a latem auto się w nim gotuje..

Just to stay alive...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1