BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 08:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] poduszki silnika problem E-46 320d 136PS
PostNapisane: 8 września 2010, 13:20 
Zacna persona forum

Moje BMW: G30 520d M-pakiet
Kod silnika: B47
Pitt_85 poradziłes sobie z tymi drganiami ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 8 września 2010, 13:51 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 320d Touring '00
Nie, od półtora roku już prawie tak jeżdżę, aż szpachla mi poodpadała :rotfl:

A tak poważnie - o ile pamiętam poduszki z ASO zostały prawidłowo wymienione i były/są w porządku. Problemem był elastyczny łącznik wydechu - co z nim dokładnie było nie tak zwyczajnie nie pamiętam, po wymianie jest spokój do dziś :cwaniak:

PostNapisane: 9 września 2010, 12:43 
Przyjaciel forum

to może ja spróbuje odpowiedzieć na wszystkie pytania i wątpliwości tego tematu mimo że to odgrzewanie kotleta to może komuś pomoże :
1) poduszki silnika są różne lewa i prawa dlatego są zaznaczone kropkami , trzeba być mega głąbem żeby założyć je odwrotnie takie moje zdanie ,
2) w oryginale są to poduszki olejowe czyli z hydropodstawą mówimy o silniku 2,0 D , w silniku 3,0 D są pneumatyczno - olejowe ,
3) jeśli zmieniamy poduszki to tylko Lemforder mają hydropodstawę ( Febi chyba też ) , jak kupimy Mayhle to to jest zwykła guma dlatego drga mocniej ,
4) jeśli zmienimy poduszki , to jest duże prawdopodobieństwo że zacznie hałasować koło pasowe ( tłumik drgań ) , ja wymieniłem jedno i drugie i zaczęło lekko hałasować koło dwumasowe ..... czyli trzeba działać kompleksowo ....

PostNapisane: 10 września 2010, 09:07 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47
Garaż: Było.. BMW e46 320d -> było.. e87 118d -> jest.. e60 525d
TC napisał(a):
to może ja spróbuje odpowiedzieć na wszystkie pytania i wątpliwości tego tematu mimo że to odgrzewanie kotleta to może komuś pomoże :
1) poduszki silnika są różne lewa i prawa dlatego są zaznaczone kropkami , trzeba być mega głąbem żeby założyć je odwrotnie takie moje zdanie ,
2) w oryginale są to poduszki olejowe czyli z hydropodstawą mówimy o silniku 2,0 D , w silniku 3,0 D są pneumatyczno - olejowe ,
3) jeśli zmieniamy poduszki to tylko Lemforder mają hydropodstawę ( Febi chyba też ) , jak kupimy Mayhle to to jest zwykła guma dlatego drga mocniej ,
4) jeśli zmienimy poduszki , to jest duże prawdopodobieństwo że zacznie hałasować koło pasowe ( tłumik drgań ) , ja wymieniłem jedno i drugie i zaczęło lekko hałasować koło dwumasowe ..... czyli trzeba działać kompleksowo ....

Ja wymieniłem obie poduszki pod silnikiem na Lemforder i 2 pod skrzynią na Corteco jest cicho jak powinno, koło pasowe ok koło dwu masowe też ok więc to zależy..

PostNapisane: 10 września 2010, 09:35 
Przyjaciel forum

oczywiście że zależy .... jeśli miałeś zdrowe te elementy to jeszcze pociągną ale jak już na wykończeniu to lipa....

PostNapisane: 10 września 2010, 17:44 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57N
Witam Wszystkich,
Pozwolę sobie dorzucić swoje 3 grosze, ponieważ postanowiłem również wymienić poduszki silnika i skrzyni ponieważ lepiej słuchać mojej betki na zewnątrz niż w środku bo cała "buda" się telepie.
Co do poduszek to jak Szanowni Koledzy spojrzą:http://bmwfans.info/parts/catalog/E46/Sedan/Europe/320d-M47N/LHD/N/2003/june/browse/engine_and_transmission_suspension/engine_suspension/ to nie ma już różnicy w 320D, ponieważ produkcja lewej poduszki się zakończyła co oznacza że jest tylko jedna na dwie strony. Różnica jest tylko w przypadku samochodów z manualną i automatyczną skrzynią biegów.
Co do jakości to zgadzam się z przedmówcami. Ja osobiście zamówiłem CORTECO (Lemforder kupuje od CORTECO) i takie podobno idą na pierwszy montaż 200 PLN za sztukę. Jak wymienię to dam znać czy jest lepiej. Mam nadzieję, że będzie.

Pzdr,
Kiler

PostNapisane: 11 września 2010, 09:31 
Przyjaciel forum

kiler707 napisał(a):
Witam Wszystkich,
Pozwolę sobie dorzucić swoje 3 grosze, ponieważ postanowiłem również wymienić poduszki silnika i skrzyni ponieważ lepiej słuchać mojej betki na zewnątrz niż w środku bo cała "buda" się telepie.
Co do poduszek to jak Szanowni Koledzy spojrzą:http://bmwfans.info/parts/catalog/E46/Sedan/Europe/320d-M47N/LHD/N/2003/june/browse/engine_and_transmission_suspension/engine_suspension/ to nie ma już różnicy w 320D, ponieważ produkcja lewej poduszki się zakończyła co oznacza że jest tylko jedna na dwie strony. Różnica jest tylko w przypadku samochodów z manualną i automatyczną skrzynią biegów.
Co do jakości to zgadzam się z przedmówcami. Ja osobiście zamówiłem CORTECO (Lemforder kupuje od CORTECO) i takie podobno idą na pierwszy montaż 200 PLN za sztukę. Jak wymienię to dam znać czy jest lepiej. Mam nadzieję, że będzie.

Pzdr,
Kiler

nie masz racji , sprzedaje części i lewa jest inna od prawej , mają inne numery i inaczej wyglądają ....nie da rady założyć odwrotnie ( sam u siebie już zmieniałem ) . tu temat uważam za zamknięty !!!
A co do tematu że Lemforder kupuje od Corteco , to zgodzę się ale tylko połowicznie ....
jak już pisałem w 3.0 D są poduszki pneumatyczno-olejowe i firma Corteco ma patent na takie poduszki , czyli obojętnie co kupimy dostaniemy Corteco ( kupujemy Febi a jest Corteco w środku ) , i Ty kolego masz właśnie takie poduszki ... sprawa ma się inaczej w 2,0 D bo tam są poduszki olejowe .....

PostNapisane: 19 września 2010, 19:43 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam,

Jestem po wymianie poduszek :) nareszcie miło siedzieć w samochodzie. Co do wymiany to w330d, lewa pięknie się wymienia podnosząc silnik za miskę olejową, trzeba tylko odpiąć rurę od intercoolera oraz zdjąć górną obudowę silnika. Natomiast prawa jest dosyć problematyczna bo trzeba podnosić za łapę silnika, do której przymocowana jest poduszka, dosyć mocno przeszkadza belka pod silnikiem, ale da się zrobić.

Cytuj:
nie masz racji

TC, to czy nie mam racji to nie jestem taki pewien, ponieważ to że sprzedajesz części to powinieneś wiedzieć, że stany magazynowe to nie wszystko. Ja bardziej wierzę inżynierom z BMW, którzy twierdzą, że część nie jest już produkowana. Firma CORTECO, która produkuje większość części na pierwszy montaż BMW, również nie ma w ofercie takiej poduszki (inne firmy produkujące zamienniki nie są dla mnie wyznacznikiem).

Cytuj:
w 3.0 D są poduszki pneumatyczno-olejowe i firma Corteco ma patent na takie poduszki

Co do tego, że CORTECO ma patent na te poduszki to nie będę polemizował. Natomiast to, że CORTECO, daje swoje poduszki na pierwszy montaż to jest pewne i na pewno żadna FEBI czy inna firma tego nie robi bez względu na to czy ma na to patent czy nie.

I rzecz najważniejsza
Cytuj:
tu temat uważam za zamknięty !!!
- skoro uważasz temat za zamknięty to po prostu się w nim nie wypowiadaj, a nie narzucaj swego zdania innym. Forum jest po to żeby Wszyscy mogli się wypowiedzieć, a nie po to by ktoś próbował zdominować dyskusję.

Pzdr,
Kiler

PostNapisane: 19 września 2010, 19:56 
Forumowicz

Kod silnika: M57D30+chip ACS
Wymieniałem 3 miesiące temu poduszki u siebie na oryginalne i potwierdzam wypowiedź TC, że poduszki lewa i prawa różnią się od siebie.
Poprzednie poduszki miałem w dobrym stanie jednak poprzedni właściciel założył dwie lewe i drgało niemiłosiernie.

PostNapisane: 19 września 2010, 20:23 
Forumowicz

Kod silnika: M47N
Z lewej poduszka lewa Lemforder nr częsci 22845 01, z prawej prawa Lemforder nr części 24956 01

Obrazek

PostNapisane: 20 września 2010, 07:17 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam,

Koledzy ja nie kwestionuję tego, że tak jest ! Natomiast dziwię się, że BMW zakończyła produkcję tej części nie zastępując jej inną. Czy to oznacza, że w ASO nie mogę kupić oryginału ? A może są inne powody tej decyzji - tego nie wiem. To że są zamienniki to wierzę i nie kwestionuję tego. Mówię tylko to, że BMW zakończyło produkcję poduszki lewej, a nie chce mi się wierzyć, że nie można kupić w to miejsce innej. Dzisiaj zadzwonię do ASO i się dowiem jak to jest.

Pzdr,
Kiler

PostNapisane: 20 września 2010, 07:55 
Forumowicz

kiler707 napisał(a):
Mówię tylko to, że BMW zakończyło produkcję poduszki lewej...

Coś w tym może być , bo na realoem.com przy lewej poduszce jest informacja: ZAKOŃCZONO

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=22&fg=05

PostNapisane: 20 września 2010, 08:43 
Przyjaciel forum

soda napisał(a):
kiler707 napisał(a):
Mówię tylko to, że BMW zakończyło produkcję poduszki lewej...

Coś w tym może być , bo na realoem.com przy lewej poduszce jest informacja: ZAKOŃCZONO

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=22&fg=05

haha wiele rzeczy ma opis ZAKOŃCZONO

PostNapisane: 20 września 2010, 08:45 
Przyjaciel forum

kiler707 napisał(a):
Witam,

Jestem po wymianie poduszek :) nareszcie miło siedzieć w samochodzie. Co do wymiany to w330d, lewa pięknie się wymienia podnosząc silnik za miskę olejową, trzeba tylko odpiąć rurę od intercoolera oraz zdjąć górną obudowę silnika. Natomiast prawa jest dosyć problematyczna bo trzeba podnosić za łapę silnika, do której przymocowana jest poduszka, dosyć mocno przeszkadza belka pod silnikiem, ale da się zrobić.

Cytuj:
nie masz racji

TC, to czy nie mam racji to nie jestem taki pewien, ponieważ to że sprzedajesz części to powinieneś wiedzieć, że stany magazynowe to nie wszystko. Ja bardziej wierzę inżynierom z BMW, którzy twierdzą, że część nie jest już produkowana. Firma CORTECO, która produkuje większość części na pierwszy montaż BMW, również nie ma w ofercie takiej poduszki (inne firmy produkujące zamienniki nie są dla mnie wyznacznikiem).

Cytuj:
w 3.0 D są poduszki pneumatyczno-olejowe i firma Corteco ma patent na takie poduszki

Co do tego, że CORTECO ma patent na te poduszki to nie będę polemizował. Natomiast to, że CORTECO, daje swoje poduszki na pierwszy montaż to jest pewne i na pewno żadna FEBI czy inna firma tego nie robi bez względu na to czy ma na to patent czy nie.

I rzecz najważniejsza
Cytuj:
tu temat uważam za zamknięty !!!
- skoro uważasz temat za zamknięty to po prostu się w nim nie wypowiadaj, a nie narzucaj swego zdania innym. Forum jest po to żeby Wszyscy mogli się wypowiedzieć, a nie po to by ktoś próbował zdominować dyskusję.

Pzdr,
Kiler

a to że firma Corteco daje na pierwszy montaż to mówiłem że zgodzę się połowicznie .....
do BMW 330 D są poduszki olejowo-pneumatyczne i tylko Corteco może je produkować czyli logiczne że idą na pierwszy montaż .....
do BMW 320D są poduszki gumowo-olejowe i tu na pierwszy montaż idzie Lemforder .....
aha wypowiadam się tylko wtedy gdy mam rację ... ;)

PostNapisane: 21 października 2010, 10:54 
Przyjaciel forum

Moje BMW: BMW E46
wczoraj u siebie wymieniłem 2 poduchy firmy Febi, 160 zł sztuka + wymiana 70 zł.
Denerwowały mnie drżenia, cała buda latała. Okazało się że poduszki są całe, ale ubite- okolo 1,5 cm w porównaniu z nową.

po wymianie rewelacja, jak w benzyniaku.

PostNapisane: 21 października 2010, 11:39 
Forumowicz

Kod silnika: M47
A ja niestety, a może i stety wymieniłem na zamiennik ponieważ w sklepie powiedzieli, że nie będzie różnicy między lemforderem, a Hansem Prisem więc po co przepłacać, a pytałem bo wydawało mi się że musi się czym różnic skoro cena też jest znacznie wyższa..

Po zmianie jest straszna różnica teraz jest elegancko nie telepie nic i cicho :ok: :)
Jedną poduszkę miałem zerwana druga na wyjechaniu..

Pozdrawiam

PostNapisane: 28 kwietnia 2011, 14:36 
Zacna persona forum

Garaż: było 320d Touring 2004r.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=72312
Czy ktoś używał zwykłego lewarka do uniesienia silnika przy wymianie poduszek?

PostNapisane: 29 kwietnia 2011, 10:14 
Przyjaciel forum

a pod co chcesz podłożyć ten lewarek ???? ja bym uważał na miskę olejową ponieważ silnik diesla jest ciężki .....

PostNapisane: 29 kwietnia 2011, 16:37 
Zacna persona forum

Garaż: było 320d Touring 2004r.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=72312
Ok, skombinowałem już podnośnik słupkowy więc powinno być ok.

Tylko takie mam pytanie - czy warto wymieniać poduszki silnika bo:
- przy odpalaniu nie ma drgań na kierownicy i budzie
- na biegu jałowym także nic się nie trzęsie
- przy gaszeniu odczuwalne jest że sam silnik się zatrzęsie jakby ponad normę...(drgania nie przechodzą jednak na karoserię)

Podejrzewam zatem że poduszki są już nie tyle pozrywane co zbite...niestety nie mam porównania z innym autem na nowych poduszkach.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1