BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 13:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 224 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [Exx] Zmiana koloru auta folią co o tym myślicie???
PostNapisane: 20 września 2010, 08:21 
Uzależniony od forum :)

spider, oczywiście. Nie cena świadczy o jakości.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 20 września 2010, 19:03 
Pierwsze kroki

KotSylwester napisał(a):
nowy91, poszukaj na włoskim Ebay-u, albo na google a w Neapolu napewno będzie sklep Oracal ale to już dość daleko.

hehehehe ja slyszalem,ze w Algierii maja fabryke ;)

A powaznie to wystarczy,ze wpiszesz w google i poszukasz dystrubutora :)

PostNapisane: 20 września 2010, 19:10 
Pierwsze kroki

spider napisał(a):
No dobra eksperci a jak wygladaja powierzchnie wewnetrzne przy oklejaniu? Chodzi mi o wneki drzwi,zawiasy,wneki maski,klapy bagaznika itp. czy te elementy rowniez sa dokladnie oklejone folia i nie widac starego koloru? Czy jak mam np. czarne auto i chce je okleic na bialo to zrobicie to tak dokladnie,ze nie bedzie widac,ze bylo ono czarne? Jak tak to super,a jak nie to wywalanie ponad 3tys. na oklejanie to po prostu strata kasy.Co do malowania calego auta za 4-5tys. jesli wydaje sie wam niemozliwe to jestescie w bledzie,wiadomo ze w duzych miastach lakiernie kroja niesamowicie.Ale sa rowniez dobre lakiernie w malych miejscowosciach i te ceny tez sa nizsze.A to nie znaczy,ze musi byc gorzej pomalowane.

Oklejanie wnek tak zeby nie bylo widac koloru po otwarciu drzwi jest mozliwe,ze koszty beda duzo wyzsze,wiec raczej sie tego nie praktykuje z racji tego,ze widac to jedynie przy wsiadaniu i wysiadaniu czyli raptem kilka sekund zazwyczaj. Taka operacja to nie porownywanie bardziej agresywny demontaz,a idac tym tropem to rownie dobrze mozna by silnik wyjmowac zeby okleic komore. Folia jest estetycznie zakonczona na pierwszych wewnetrzych przetloczeniach np. w przypadku drzwi.
Koncepcja jest taka zeby auto bylo nie do odroznienia z zewnatrz. Folia na praktycznie kazdym elemencie auta jest zawinieta tak aby nawet z bliska nie bylo widac starego koloru.

Swoja droga maly OT.... nie dostaje powiadomien z tematu mailem, mimo,ze chyba powinienem, dlatego tak wolno odpisuje :P

PostNapisane: 20 września 2010, 19:19 
Pierwsze kroki

KotSylwester napisał(a):
spider, oczywiście. Nie cena świadczy o jakości.
Z tym to jest roznie,ale wyjatek to nie regola.Niedaleko mnie jest gosciu co ma lakiernie na wiosce,maluje tak dobrze,ze zapisy sa na 3 miesiace wstecz i ludzie nawet z wawy do niego auta czasem targaja a to dobre 300km.

Z lakierniami jest tak samo jak z kazda inna branza. Jedni robia drozej inni taniej.
Ja mam kiepskie doswiadczenia z ta opcja taniej :(
W kazdym razie jesli te taniej jest na samej pracy lakiernika to ok,ale jesli ktos ma taniej uzywajac gorszych materialow,a za robote bierze taka samo to inna sprawa.
Jedno jest pewne, malo ktora lakiernia pomaluje auto na np. czarny mat, jeden z moich klientow mi mowil ze te ktore przyjely by takie zlecenie rzucaly takie zaprowe ceny ze szok! Kazdy lakiernik z jakim mialem okazje rozmawiac, mowil ze kolory matowe to masakra i ze On to nie chce. Z tego co sie orientowalem to zeby auto pomalowac na czarny mat porzadnie to trzeba miec dwie wazne rzeczy. Swietna komore,ktora jak wiadomo kosztuje i trzeba ja jakos splacac. No i swietnego lakiernika,ktory tez malej pensji nie ma skoro jest taki dobry. Do tego kazdy nawet malutki syfek czy blad lakiernika przy kolorze matowych dyskwalifikuje element i trzeba sciagac lakier i robic od nowa. To nie polysk gdzie bledy mozna skorygowac polerowniem. Te sprawy skladaja sie na to ze opcja oklejania akurat w tym przypadku wypada dosc atrakcyjnie.
Druga sprawa to folia Carbonowa, tego nie zrobi zadna lakiernia,a oryginale elementy zrobione z carbonu widomo jakie maja ceny.

Akurat oklajanie folia calych aut jest swoista nowoscia z PL gdzie ceny moze nie sa jeszcze najnizsze,ale podjerzewam,ze z czasem tez odrobine spadna jesli ceny folii beda nadal mialy tendencje do spadku.
Z drugiej strony w porownaniu z Niemcami gdzie technologia dosc popularna i znana od lat, chocby niemieckie taxowki,ktore oklejane sa juz u Dealera to i tak w PL mamy niskie ceny. Za zachodnia granica rozmowa zaczyna sie od ok. 1500euro i idzie w gore,a folia ta sama co w PL.

PostNapisane: 20 września 2010, 20:04 

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
aplikatorzy.pl napisał(a):
Swoja droga maly OT.... nie dostaje powiadomien z tematu mailem, mimo,ze chyba powinienem, dlatego tak wolno odpisuje

"Twoje konto" -> "Profil" -> "Wysyłanie wiadomości" i w opcji "Domyślnie informuj mnie o odpowiedziach:" zaznacz "Tak", powinno być dobrze :ok:
Zakładam, że podałeś adres e-mail... w "Profil" -> "Szczegóły rejestracji" :P

PostNapisane: 20 września 2010, 20:19 
Częsty bywalec

Moje BMW: f32 428
Kod silnika: N20B20
tylko że w niemczech zarabia się w okolicach min 2-3 tys euro ;) więc wydanie połowy miesięcznej pensji nie jest jakimś strasznym problemem :cwaniak: u nas nie każdy ma 6 koła na łape,prawda?

PostNapisane: 20 września 2010, 20:45 

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Po prostu kto ma pieniążki ten się bawi :]

PostNapisane: 21 września 2010, 00:39 
Forumowicz

Kod silnika: M47/T2
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=100009
aplikatorzy.pl napisał(a):
KotSylwester napisał(a):
nowy91, poszukaj na włoskim Ebay-u, albo na google a w Neapolu napewno będzie sklep Oracal ale to już dość daleko.

hehehehe ja slyszalem,ze w Algierii maja fabryke ;)

A powaznie to wystarczy,ze wpiszesz w google i poszukasz dystrubutora :)

No znalazlem dystrybutora ale sprzedaja tylko rolki o dlugosci 25, 50 metrow :przestraszony: a na co mi tyle :zakrecony:
Skoro wy oklejacie to pewnie macie na skladzie jakies skrawki :chytry: wiec moglibyscie odsprzedac za rozsadna cene :padam:

PostNapisane: 21 września 2010, 06:34 

nowy91, chłopie ogranij się. Na warszawskiej pradze masz w obrębie 4 ulic 4 sklepy z foliami a we włoszech nie ma nigdzie? Poszukaj firm które oklejają samochody, robią reklamy na samochodach, wycinania ploterem itp.

Z folii samoprzylepnej robi się MULTUM rzeczy od samochodów, reklam na witrynach sklepowych itp. Nie sądzę że we Włoszech jeszcze na sklepach reklalmy malują farbą na szybach. :super:

PostNapisane: 21 września 2010, 08:33 
Forumowicz

No tylko ze ja teraz akurat w Polsce jestem i mieszkam w Surmaczowce (wszedzie daleko) i z tad moje poszukiwania folii w polsce a chcialbym okleic modenature na bialy mat

PostNapisane: 21 września 2010, 08:51 

nowy91, www.allegro.pl rzeczy stają się bliższe. Zobacz kto sprzedaje folię i zapytaj o kolor. Zadzwoń do Tuplex czy Ci sprzedadzą wysyłkowo...

PostNapisane: 21 września 2010, 09:07 
Forumowicz

Moje BMW: E36 328iAT
Kod silnika: M52B28
http://www.btuner.sklepna5.pl/towar/10/ ... -auta.html :)

PostNapisane: 21 września 2010, 09:19 
Forumowicz

Biernas dzieki raz jeszcze :ok: :super:

PostNapisane: 21 września 2010, 15:16 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 325i 91r
Kod silnika: M50
A co sadzicie o samodzielnym oklejeniu auta? Bo z tego co ogladalem na yotube to nie jest to jakis bardzo skomplikowany zabieg, trzeba porozbierac troche autko, ladnie wyczyscic i potem z opalarka okleic z czyjas pomoca. Niektorzy troche marudza na koszt folii ale z tego co widze to nie jest az tak droga taka atrakcja,

http://allegro.pl/folia-carbon-di-noc-3 ... 41742.html tutaj gostek jakis sprzedaje i mozna sie przyjrzec blizej cenom. Moge sie mylic ale przy tych cenach chyba w 1500 zl mozna sie zamknac na oklejenie sredniej beemci.

Ale powiem Wam szczerze ze nie chcialbym az tak agresywnego wygladu jaki daje czarny karbon i kusi mnie bardziej srebrny, na tej aukcji mozna znalesc kilka zdjec, dla mnie wyglada kuszaca
http://allegro.pl/folia-srebrny-carbon- ... 51120.html - a wy co myslicie o takim kolorze?

PostNapisane: 21 września 2010, 17:11 
Pierwsze kroki

Proponuje kupowac folie bezposrednio od dystrybutora,a nie z allegro.

Demimot wbrew pozorom to tylko tak latwo wyglada,ze wystarczy opalareczka i troche checi.... co nie znaczy,ze w CIebie nie wierze ;)
Jesli ktos nie mial do czynienia z folia wylewana jaka sie stosuje do oklejania samochodow to bedzie to nie lada wyzwanie.
Ja osobiscie kleje auta od prawie 10 lat i uwazam,ze nadal sie ucze,kazde kolejne auto to nowa wiedza i praktyka...
Jesli chcialbys jednak sprobowac to sluze rada i wiedza techniczna :)

PostNapisane: 21 września 2010, 17:27 
Pierwsze kroki

dzieki to milo z Twojej strony, nie stracisz klienta bo i tak jestem za granica wiec nie mam jak do was sie zglosic. ceny takich uslug sa zbyt wysokie we francji na moja e36 z 91 roku. Od dystrybutora pewnie lepiej jest kupowac ale prywatna osoba zaplaci krocie za jakies smieszne zamowienie na folie do oklejenia jednego autka.. czy moze sie myle?

w kazdym razie plan jest taki zeby okleic samemu srebrnym carbonem.

PostNapisane: 21 września 2010, 17:53 
Forumowicz

Moje BMW: E36 328iAT
Kod silnika: M52B28
Ze swej strony odradzam oklejanie karoserii carbonem 3M gdyż widziałem auto po roku od aplikacji i folia zwyczajnie się cofała... Nawet w specyfikacji technicznej jest napisane że tylko do aplikacji wewnętrznych :hyhy:

Do karoserii polecam carbon 3D srebrny ale firmy Oracal ktora w przeciwieństwie do 3M jest przeznaczona do oklejania karoserii :luka:

Cennik i wymiary:
http://www.btuner.sklepna5.pl/towar/14/ ... cal-a.html

Struktura...
Obrazek

PostNapisane: 21 września 2010, 19:42 
Pierwsze kroki

Biernat w specyfikacji technicznej 3M jest napisane do stosowania wewnetrznego i zewnetrzenego. Co prawda teoretycznie producent nie zapewnia trwalosci w przypadku aplikacji na pojazdach,ale mimo to Carbon 3M rzadzi na ta chwile na swiecie.
Dysponuje specyfikacja techniczna w pdf od dytrybutora jesli sobie zyczysz... :)
Podjerzewam,ze miales na mysli Carbon srebrny z 3M,bo faktycznie 3M w ofercie ma rozne kolory,ale inne poza stadardem, sa glownie zalecana do zastosowania wewnetrznego z racji nizszej trwalosci.

Owszem i wg mnie Oracal ma teraz najfajniesza oferte jesli chodzi o folie do stosowaniu na autach,ale jak dla mnie to struktura Carbonu z Oracala wyglada marnie w porownaniu do 3M. Wlasnie weszla na rynek folia Carbon MacTac ktora jest bardzo podobna wizualnie do 3M,ale jest troche tansza.
W tym "ochydnym" A6 ktore wrzucalem wczesniej jest wlasnie MacTac na lusterkach.

Jesli chodzi o sytuacje ktora opisales,ze folia sie cofa,to jak dobrze rozumiem, sprzedawca tego typu artykulow, powienienec wiedziec ze kazda folia ma swoja trwalosc ksztaltu. Roznica wg danych technicznych miedzy Oracalem a 3M wynosi 0,2mm. Czyli w sumie nic, Dlatego zaryzykuje stwierdzenie,ze opisana sytuacja to raczej blad aplikatora lub kiepska powierzchnia na ktora byla naklejana folia. Wszytskie folie wylewane po aplikacji powinny byc wygrzane do odpowiedniej temperatury, co powoduje ze "zapamietuja" swoj ksztalt.

Dla mnie wtajemniczonych juz wyjasniam o co chodzi...
Mianowicie folia to nic innego jak tworzywo PCV. Narazone na rozne czynniki zwenetrzen bedzie reagowac. Folia w zaleznosci od gatunku ma prawo "pracowac" co wyglada jakby folia sie kurczyla. W nie ktorych foliach ten czynnik jest dosc wysoki i po kilku latach folia potrafi sie skurczyc o nawet kilka milimetrow. Testy polegaja na tym,ze folie nakleja sie na plaskiej powierzchni i bada ile sciagnie sie w jakim okresie czasu. Specjalistyczne folie samochodowe maja ten czynnik prawie wyeliminiowany. Sa tak zrobione,ze w przypadku Carbonu Oracal wynosi on >0,1mm a w przypadku Carbonu 3M >0,3 mm. Inna sprawa jest fakt,ze folia smochodowa jest dosc mocno naciagnieta przy aplikacji, na nie ktorych elementach auta co moze potegowac czynnik kurczenia, jednak kazdy doswiadczony aplikator wie jak nalezy zakonczyc krawedz i odpowiednio wygrzac folie by ten problem wyeliminowac,ale to juz tajemnica ;)

PostNapisane: 21 września 2010, 19:48 
Pierwsze kroki

Tzn nie mam nic do folii firmy oracal, bo sie nie znam i nie mam doswiadczenia, ale 3M jest w tej samej cenie a skoro okleja sie nim takie auta jak ferrari czy inne lambo to chyba nie ma kiszki i chyba bym bral cos co raczej kojarze. Moze taka moc reklamy albo po prostu to ze firma 3M od lat jakos obija mi sie o uszy sprawia ze chyba bym ku niej sie sklanial. Oczywiscie mowie o ofercie allegro bo u dystrybutora detaliczne ceny moze sa wyzsze

PostNapisane: 21 września 2010, 19:54 
Pierwsze kroki

aplikatorzy uprzedziles mnie z odpowiedzia.

PS. Jak to tajemnica, miales sie dzielic informacjami a nie je zatajac :P

Czyli wychodzi na to ze srebro jest mniej wytrzymale niz czarny carbon? W sumie wracajac do domu myslalem o tym i chyba by mi srebro nie pasowalo do zoltych lamp w przeciwienstwie do czarnego carbo. Ale mimo wszystko super musi wygladac autko na ladnych felasiach i z tym srebrem na karoserii

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 224 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 12  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1