BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 12 lipca 2025, 22:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Jeżeli nie czujnik ABS to co?
PostNapisane: 20 września 2010, 21:01 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e39
Mój problem zaczął się od zaświecenia się kontrolki ABS i ASC oraz nie działającego prędkościomierza.
Miałem już taki problem kilka lat temu i wtedy problem dotyczył zepsutego tylnego, lewego czujnika ABS, a więc i tym razem zamówiłem czujnik i czekałem na jego dostawę.
Kilka dni jeździłem z czasem kontrolki się świeciły a czasem nie, myślałem, że to czujnik "pada" jeszcze od czasu do czasu działając. Co mnie zdziwiło to to, że prędkościomierz czasem działał a czasem nie.

W tą sobotę sam(z pomocą kolegi) wymieniłem czujnik (bez wizyty w warsztacie - może to i mój błąd), po uruchomieniu samochodu kontrolki się nie paliły jednak po przejechaniu około 4 km znowu się zaświeciły.
Byłem podłączyć samochód pod komputer w warsztacie i tam pokazuje, że to tylni lewy czujnik. W warsztacie mówią, że jeżeli się zdecyduje u nich zostawić samochód to zaczną od podłączenia nowego czujnika, aby wykluczyć, że kupiłem uszkodzony lub niewłaściwy czujnik.
Trochę się boję, że mi będą wymieniać na oślep części, bo od niedawna mieszkam w Warszawie i nie znam tu żadnego elektromechanika.
Dodam tylko, że czujnik kupiłem na stronie http://!_nie_reklamujemy_!/ po sprawdzeniu numeru VIN, aby być pewien jaki czujnik zamówić.

Moje pytanie to czy ktoś zetknął się z podobną sytuacją? Czy znacie jakiś warsztat godny polecenia w Warszawie?
Z góry dzięki za pomoc

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Jeżeli nie czujnik ABS to co?
PostNapisane: 20 września 2010, 21:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 e39 e46
Kod silnika: M43B16 M52B28 M62V8
slamcity napisał(a):
Trochę się boję, że mi będą wymieniać na oślep części, bo od niedawna mieszkam w Warszawie i nie znam tu żadnego elektromechanika.

W Warszawie nie, ale pod tak (15 km do Pałacu Kultury) jak chcesz namiary to pisz pw ;)

Tytuł: Re: [E39] Jeżeli nie czujnik ABS to co?
PostNapisane: 21 września 2010, 07:17 
Zacna persona forum

siem - kup oryginalny czujnik i zaloz sam tak jak poprzedni - zadna filozofia - moze tez byc wieniec czujnika uszkodzony na lozysku ale to sie rzadko zdarza - jak wyjmiesz czujnik to delikatnie poprzez otwor czujnika wyczysc ow wieniec -krec kolem a w srodek popryskaj jakims sprajem czyszczacym i potem delikatnie wytrzyj - w warsztacie zrobia to samo a cie skasuja - zapewne kupiles niewlasciwy lub tandetny czujnik -pzdr

PostNapisane: 21 września 2010, 08:13 
Poszukaj zanim zapytasz

Ok dzięki za rade.
Wydaje mi się, że kupiłem dobry czujnik bo firmy ATE.

PostNapisane: 21 września 2010, 09:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320Ci Coupe
Kod silnika: M52TU
Też mi się pojawił ten problem ostatnio, z tym, że na początku również raz działał prędkościomierz/ABS/ekonomizer, a teraz już całkiem nie działa nic, jeszcze nie robiłem w tym kierunku nic. Ale może Ty wymieniłeś nie ten czujnik jednak? Sprawdź może jeszcze czy jest wszystko dobrze podłączone na łączeniu czujnika.
Też mi się wydaje, że ATE jest dobrą firmą, i chyba nawet oryginalnie przy pierwszym montażu idzie czujnik ATE, chyba że jestem w błędzie?

PostNapisane: 21 września 2010, 23:21 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Jeśli sprawdziłeś czujniki i są OK, to może padł sterownik ? U mnie było podobnie, tylko że padł czujnik w prawym tylnym kole (ABS i ASC). Objawiało się to tak: po odpaleniu auta było OK, ale po przejechaniu kilku czasami kilkuset metrów kontrolka od ASC się zapalała i przestał działać ABS...
Pierwsze co to sprawdź te czujniki (najlepiej na oryginałach)

PostNapisane: 22 września 2010, 06:37 
Pierwsze kroki

witam myslę ze mogłeś uszkodzic tarcze magnesową na łożysku z którego czujnik czyta i tak samo bedzię ci pokazywał błąd czujnika

PostNapisane: 22 września 2010, 21:17 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M57
Jeśli wymiana czujnika nie przyniosła rezultatu to na 99% będzie to sterownik.Dopiero wczoraj skończyłem walczyć z tym problemem który opisujesz.Nie jeździj po mechanikach bo będą wymieniać ci wszystko a i tak poprawy nie będzie.Ja też zacząłem od wymiany czujnika.Kupiłem oryginał i co??I dalej było to samo.Pomyślałem może łożysko.Więc zakupiłem łożysko do mechaniora i co??Dalej nic.Wpompowałem tylko na darmo pieniądze i jeszcze doszedł zakup nowego sterownika bo starego nie dało się zregenerować.W sumie naprawa tego problemu kosztowała mnie około 2000 złotych i trzy miesiące jeżdżenia po różnych "magikach".Wszędzie wywalało na kompie błąd tylnego lewego czujnika.

PostNapisane: 23 września 2010, 21:46 
Pierwsze kroki

W 100% popieram pinek3`ego. Mam dokładnie to samo, tyle że nie zakupiłem jeszcze nowego sterownika.
Wymieniłem czujniki, kable, łożysko - więcej w tym temacie nie można poza sterownikiem.
Jeśli jest możliwość, to sprawdź na miejscu czy zamiana rozwiąże problem. Macherów omijaj szerokim kołem.

PostNapisane: 24 września 2010, 21:53 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e36
zobacz jaki masz sterownik ( końcowy numer) 001 są wadliwe normalne :)

PostNapisane: 24 września 2010, 23:42 
Forumowicz

Moje BMW: e39 2,5tds
Nie koniecznie to wina sterownika. U mnie przy podobnych objawach problemem była przerdzewiała piasta tylnego koła, zużycie i rdza powodowały że "wszystko" obracało się razem z kołem i czujnik nie dostawał sygnału a na kompie pokazywało że czujnik padł. Dopiero po wymianie czujnika kiedy nic sie nie zmieniło mechanik odkrył problem w piaście.

PostNapisane: 26 września 2010, 21:20 
Forumowicz

Moje BMW: BMW e91
Garaż: Bylo:
e30 coupe 1.8
e34 2.0 m20
e36 coupe 1.8 is limited motorsport
e34 2.0 m50
e36 sedan 1.6 m43
e39 touring 2.0 m52
e46 1.8 n42
e91 2.0 d m47
ja tez mialem problem z czujnikiem ale jak sie okazalo pozniej z prawym przodem.czytalem ze mozna sparwdzic na zarowke i nic dopiero wyczytalem ze mozna miernikiem i przemiezrylem i wyszedl przod prawy.miernik trzeba ustawic na omy najlepiej do 2000omczylo 2 kiloomy,a pozniej kazdy po kolei czujnik podlaczyc pod niego jesli wyskoczy wartosc 1 to jest ok,jesli jakies glupoty i beda sie wahaly to jest walniety ten czujnik u mnie sie wahalo okolo300om

PostNapisane: 30 września 2010, 20:58 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam,

Trochę się nie odzywałem bo byłem w Ełku (moje rodzinne strony) i przy okazji skorzystałem z usług znanego mi magika, mając nadzieję, że rozwiąże problem. Niestety po 1,5 dnia prób (sprawdzaniu czujników, kabli, podpinaniu na krótko itp.) mój mechanik nic nie wymyślił. Co ciekawe komputer pokazuje czasem lewy tył, a czasem prawy przód, ale jak się kręci kołami to widać prędkość z obu kół na kompie.

Dodam, że czujniki mam ATE więc firma raczej porządna.

@Pinek3 jaki sterownik kupiłeś?

@Arekosowa jak sprawdzić ten sterownik?

@Natan8 czy to wiąże się z rozbieraniem łożyska?

PostNapisane: 30 września 2010, 21:12 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M57
Sterownik oczywiście oryginalny bo nie ma zamienników.Musi się numer zgadzać twojego starego z nowym.Nie wiem jak jest z czujnikami innymi niż oryginalne ale jeśli na ATE raz jest dobrze a raz źle to znaczy że czujnik działa więc dalej moja diagnoza brzmi że to sterownik.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1