BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 07:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] BMW 320d - wyje po nagrzaniu
PostNapisane: 13 lipca 2010, 19:18 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47TU
Witam, od jakiegoś czasu mam pewien problem. Mianowicie po wymianie oleju i filtrów silnik po nagrzaniu zaczął wyć w momencie przyśpieszania. Jest to ten sam problem, który dotknął użytkownika forda (link poniżej)

http://www.autogaleria.pl/forum/showthread.php?t=15704

Czy wiecie co to może być?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: BMW 320d - wyje po nagrzaniu
PostNapisane: 13 lipca 2010, 19:21 
Zacna persona forum

Ale wyje tylko w bardzo gorace dni? Jesli tak to wiskoza :)

Tytuł: Re: [e46] BMW 320d - wyje po nagrzaniu
PostNapisane: 13 lipca 2010, 19:34 
Poszukaj zanim zapytasz

Objaw jest zawsze po dogrzaniu silnika do 90 stopni niezależnie od temperatury zewnętrznej. Auto nie kopci ani nie traci mocy. Jedynie tylko to cholerne wycie.
Teoretycznie można by się spodziewać że to turbina ale gdyby tak było samochód by kopcił a turbina pluła by olejem.

PostNapisane: 13 lipca 2010, 20:17 
Poszukaj zanim zapytasz

Właśnie znalazłem na innym forum taką odpowiedz

"Powiem tak, jest na to chyba jedna tylko rada - odrobinę głośniej radio i trochę cierpliwości. Rok temu miałem to samo, tzn. wystąpiło to po raz pierwszy. Pisałem o tym wówczas na forum. Objeździłem chyba wszystkich mechaników w moim mieście, wymienili mi pół silnika, kosztowało to kupę szmalu - szkoda gadać. Pewnego razu z nieukrywaną radością nie usłyszałem znajomego mi dźwięku no i stwierdziłem, że wreszcie któryś z mechaników trafił w dziesiątkę. Jeździłem tak aż do wczoraj, tzn. do następnej wymiany oleju... zgadnijcie co usłyszałem spod maski po wymianie - znajome wycie w przedziale obrotów działającej turbiny. Panowie (Panie), nie ma chyba sensu tym się zbytnio przejmować - mi ustąpiło poprzednio po około 4 tyś. po wymianie oleju, liczę na to, że tym razem też ustąpi albo się w diabły rozleci do końca i będę wiedział co to. Ja w każdym bądź razie nie mam już zamiaru trwonić kasy na próby zdiagnozowania przyczyn tego jakże miłego dla uszu dźwięku. Jeśli ktoś z Was ma zbędne zasoby finansowe i uda mu się "złapać i zabić świerszcza" to chętnie skorzystam z doświadczenia tego śmiałka okupionego krwawicą i olejem silnikowym u mechaniora. Ze swej strony również służę pomocną dłonią jeśli czegoś się dowiem. Powodzenia i jeszcze raz cierpliwości. "

Czy naprawdę nikt nie wie co to?

PostNapisane: 14 lipca 2010, 17:02 
Forumowicz

Moje BMW: E60 535d
Garaż: E46 320d (2001)
E46 330d (2004)
PabloWWA napisał(a):
Czy naprawdę nikt nie wie co to?

No ktoś napisał "świerszcz" :)
Pojeździj na tym wyciu kilkaset kilometrów i zobaczysz, czy u Ciebie nie przejdzie samoistnie

Kupiona :) http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=142663

PostNapisane: 5 października 2010, 18:24 
Poszukaj zanim zapytasz

Przejechałem około 10 tys kilometrów od wymiany i wycie nie ustało. Mechanicy w różnych serwisach po dokładny zapoznaniu się z objawem rozkładają ręce i tylko spokulują... Pech, Ze akurat mnie to spotkało. Na szczęście Betka dalej jeździ bez większych zarzutów Jednak pogorszeniu uległa praca turbosprężarki (zaczeła dość głośno świstać) Może to pierwsze wycie, które ma przecież związek ze smarowaniem bo objawiło się po wymianie oleju i jest słyszalne dopiero po nagrzaniu ma związek i jest przyczyną pogorszenia pracy turbiny... Koledzy z forum Forda wymyślili, że przyczyną wycia są żekomo jakieś przewody olejowe a dokładnie kolanko tylko czy coś takiego jest również w E46 32od???

"
Cytat:
Napisał hijac3k Zobacz post
No ale co z nimi nie tak? dlaczego akurat przy ciepłym silniku i dlaczego problem uwidacznia sie po wymianie oleju?

Olej po wymianie nabiera optymalnych właściwości po x tysiącach kilometrów[każdy olej po innej liczbie km] i zmienia się jego gęstość. Ciepły olej jest zdecydowanie rzadszy od zimnego, co powoduje jego lepszy przepływ przez "układ smarowania silnika". Nieszczęsne kolanko ma dość dziwną budowę wewnętrzną, która może powodować wycie.
Ford nie zmieniałby budowy tego elementu, gdyby wszystko było z nim w porządku.
Problem opisuje na podstawie własnego doświadczenia, miałem problem identyczny jak Wy, wymieniłem tą część i jest cisza.

Zdjęcie fordowskiego kolanka
http://yfrog.com/5zukladsmarowania2j
"

Czy ktoś jest w stanie zdiagnozować skąd pochodzi wycie???

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1