BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 16:18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] M47 wibracje na wolnych obrotach-czy to wina rozrządu
PostNapisane: 12 marca 2010, 03:44 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320d e46
Kod silnika: m47
Witam i chciałbym zapytać czy wibracje na wolnych obrotach mogą być powodowane przez niedokładnie ustawiony rozrząd? Poza wibracjami zauważyłem falowanie obrotów przy nagrzewaniu. Poza tym silnik chodzi dobrze, wydaje mi się ze ma dobrego kopa, ciągnie w pełnym zakresie obrotów (nie sprawdziłem na 5 biegu).
Pytam bo ostatnio mechanik wymieniał tłumik drgań i jakimś cudem przestawił się rozrząd. Po ustawieniu na nowo i założeniu nowego koła dwupasowego silnik niby chodzi równo, niby cicho (zależy gdzie się stoi z uchem ;) ), jest mocny (moje subiektywne odczucie),ale niestety niepokoją mnie te wibracje na wolnych obrotach. Mechanik zarzeka się ze rozrząd ustawił dobrze (wg przyrządów) i ze nie robił tego pierwszy raz.(ale nie myli się ten, który nic nie robi)
Zauważyłem też, że nowy tłumik drgań, mimo ze jest nowy, jakby był zósemkowany delikatnie (niestety pożałowałem pieniędzy na oryginalny i kupiłem firmy Qdrive :mur: ) i przypuszczam też że to on może być przyczyna ale nie mam pewności.
Trochę jestem skołowany ta sytuacja, bo o ile dobrze sobie przypominam to aż tak mocne wibracje wewnątrz auta nie występowały przed wymiana tego nieszczęsnego kółka, ale falowanie było już wcześniej.

Czy kiedy samochód dobrze przyspiesza to powinienem czepiać się rozrządu czy raczej szukać innej przyczyny tych wibracji?
Czy w tym silniku M47 po podłączeniu kompa, ten pokaże niewłaściwe ustawienie rozrządu chociażby o pół zęba?
(Jako że mieszkam w Anglii pozostaje jeszcze kwestia znalezienia kogoś z kompem, wtyczką i wiedzą a nie tylko z dwoma pierwszymi pozycjami i rządzą pieniądza)

Jak stoję w korku to resztka mojego mózgu gotuje mi się jak w mikrofali od ciągłego ocierania cząsteczek o siebie :zdegustowany: dlatego...
Proszę pomóżcie, piszcie wszystko co wam się nasunie w tym temacie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] M47 wibracje na wolnych obrotach-czy to wina rozrządu
PostNapisane: 17 marca 2010, 02:23 
Pierwsze kroki

no widzę że nie znalazł się nikt z darem jasnowidzenia
szkoda :(

PostNapisane: 17 marca 2010, 10:16 
Forumowicz

Moje BMW: E46 TourRing
Kod silnika: M47
falowanie obrotów nie powstaje od koła pasowego, ale jak słabo zablokował motor - a jest z tym kłopot w tym motorze(ostatnio tez to robiłem) to mógł coś popsuć( bardzo duża siła dokręcania i odkręcania . czy założył nową śrubę centralną ? falowanie obrotów --opisz dokładnie lub wrzuć tutaj film bo na odległość nie mogę ocenić , do jakiej temp odczuwasz falowanie ?

PostNapisane: 22 marca 2010, 21:35 
Pierwsze kroki

więc zauważyłem że falowanie występuje do momentu nagrzania samochodu, z tym ze jesli zmniejszę temp na klimie to przestaje falować. no i falowanie występowało przed zmianą koła.
Bardziej jednak martwią mnie te wibracje na wolnych obrotach. Wygląda to tak jakby całym samochodem trzęsło. Nie wiem co może to powodować ale obstawiałbym
- poduszki pod silnikiem (chociaż nie mechanik mówił że są dobre bo nie są brudne od oleju)
- koło dwumasowe (na to stawiał mechanik, poza tym nie mam pewności czy to to, ale przy gaszeniu i odpalaniu coś się chyba odzywa, poza tym biegi dość ciasno chodzą zwłaszcza przy redukcjach)
- źle zestawiony rozrząd (podkreślam ze samochód wydaje mi się dość zrywny)

...A no i śruba i podkładka do nowego koła też była nowa, ale po jej przykręceniu pierwszy raz okazało się że rozrząd się rozjechał więc chyba musiał ją odkręcić jeszcze raz.

Fakt że trudno cokolwiek zdiagnozować na odległość. Może spróbuje nagrać jakiś filmik.

CZY komp pokaże że rozrząd jest skopany?

PostNapisane: 26 marca 2010, 15:47 
Forumowicz

dzidek44no napisał(a):
więc zauważyłem że falowanie występuje do momentu nagrzania samochodu, z tym ze jesli zmniejszę temp na klimie to przestaje falować. no i falowanie występowało przed zmianą koła.
Bardziej jednak martwią mnie te wibracje na wolnych obrotach. Wygląda to tak jakby całym samochodem trzęsło. Nie wiem co może to powodować ale obstawiałbym
- poduszki pod silnikiem (chociaż nie mechanik mówił że są dobre bo nie są brudne od oleju)
- koło dwumasowe (na to stawiał mechanik, poza tym nie mam pewności czy to to, ale przy gaszeniu i odpalaniu coś się chyba odzywa, poza tym biegi dość ciasno chodzą zwłaszcza przy redukcjach)
- źle zestawiony rozrząd (podkreślam ze samochód wydaje mi się dość zrywny)

...A no i śruba i podkładka do nowego koła też była nowa, ale po jej przykręceniu pierwszy raz okazało się że rozrząd się rozjechał więc chyba musiał ją odkręcić jeszcze raz.

Fakt że trudno cokolwiek zdiagnozować na odległość. Może spróbuje nagrać jakiś filmik.

CZY komp pokaże że rozrząd jest skopany?

tak pokaże, sprawdż jeszcze podgrzewacz wody, komputer jak czuję zimną wodę to uruchamia grzałkę z która podbija ob roty--> zmniejszenie ogrzewania na klimie zwiększa predkośc nagrzewania silnika i falowanie ustaje(prosty test -->zapal zimny motor i jak obroty falują wyłącz klimatronik, falowanie ustanie), efekt zanika po przekroczeniu 80 st C w przypadku uszkodzonego termostatu mogą falować dłuższy czas .....sposób na diagnozę jest prosty- odłącz wtyczke od podgrzewacza......czekam na odp czy pomogło !!
poduszki w tym aucie nie są olejowe(oleju nie zobaczysz :-)), dobra łyżka i poruszać na boki i będzie wiadomo czy to jest to
co do lewarka zmiany biegów to---> wyczyszczenie i przesmarowanie całego mechanizmu oraz regulacja , jeżeli nie pomoże to wspomaganie sprzęgła a potem ewentualnie samo sprzęgło(drgania to faktycznie może być dwumasa)--- pilnie zmień olej w skrzyni biegów !!!! od tego zacznij poszukiwania ......

i nakręć ten film bo tak to tylko domysły....postaraj sie o dobra jakość dżwięku i video!!!

PostNapisane: 19 kwietnia 2010, 01:46 
Pierwsze kroki

dobej jakości to chyba nie dam rady uzyskać moim telefonem ()
Co do oleju to zmieniałem 2 razy bo za pierwszym razem sprzedali mi olej do automatu ale po zmianie na LT2 jedynka mniej sie blokuje i biegi w górę wchodzą prawie same ale przy redukcjach czuję tryby pod dłonią.
Co do tego klimatroniku to faktycznie jak zmniejsze temperature to przestaje falować.
Co do wibracji to najlepiej widać to na otwartych drzwiach, chociaż ostatnio zauważyłem że czasami nie trzęsie (może dlatego że jest cieplej) a może to zależy od tego czy samochód stoi z górki, pod górkę czy też na równym. Muszę to zaobserwować i wtedy dam znać.
Poza tym kupiłem zmieniarke CD i teraz wibracje są od głośno grających głośników. :hyhy:

PostNapisane: 13 maja 2010, 03:25 
Pierwsze kroki

Witam
Więc w końcu pojechałem na kompa i okazało się że rozrząd jest ok.
Zastanawia mnie jeszcze ten tlumik drgań. Mianowicie zauważyłem że pracuje jakby był jakiś kopnięty albo źle zamocowany (lekko zósemkowany).
Czy taki tlumik drgań może potrząsać samochodem?
Ręce mi opadają nowy tłumik i walnięty. :mur:

PostNapisane: 13 maja 2010, 07:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E90 320i
Myslę, że nie. Tłumik drgań skrętnych niweluje nierównomierności prędkości obrotowej silnika. Wibracje powstają od niewyważenia, lub od bicia. Tłumik drgań w twoim przypadku ma bicie, ale jego bezwładność jest na tyle mała, że jego bicie nie wprowadzi w drgania silnika, czy nawet całej budy. Może na wolnych obrotach wypada ci zapłon na którymś cylindrze. Z tym tłumikiem skoro jest nowy wątpię, żeby był niescentrowany, może mechanik nierówno go założył na piaście. Mógłbyś zdjąć wiatrak tunel, poluzować paski i spróbować poprawić wyosiowanie tłumika.

PostNapisane: 13 maja 2010, 08:21 
Forumowicz

Moje BMW: e36 Cabrio
Kod silnika: M52B28
U mnie bylo podobnie, wibracje na wolnych obrotach, trzeslo calym samochodem.
Okazalo sie ze na CPNie trafilem na gorsze paliwo.
Po kilku tankowaniach V-Powera wszystko ustało ;)

PostNapisane: 13 października 2010, 02:58 
Pierwsze kroki

Witam ponownie
...po 4 miesiącach :cisza: .....trzęsie dalej
Nie ma to jak sobie dobrze ponarzekać.
A tak poważnie to chyba jednak musi byś coś z zapłonem :cwaniak:
Podłączyłem małego kompa z INPĄ i zrobiłem kilka screenów.
Można je obejrzeć tutaj:
http://chomikuj.pl/Image.aspx?id=370122216
Mam nadzieję, że uda Wam się je obejrzeć i wypowiedzieć się na ich temat.
Znawców tematu prosiłbym o podpowiedź od czego zacząć by wyprostować problem trzęsącego się samochodu.
Najbardziej mnie martwią wartości Spritzbeginn Soll; Spritzbeginn 1st i Luftmasse tym bardziej, że przepływka jest nowa i wgrywałem nowe mapy w serwisie boscha. Zastanawiam się też wpływ mogą mieć błędy glow device, coolant temperature heater i exhaust-gas recilculation-controler na pracę silnika.

PostNapisane: 13 października 2010, 05:13 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530iA Touring
Kod silnika: M54B30
dzidek44no napisał(a):
glow device

świece żarowe lub przekaźnik no ale to by Ci ciężko odpalał rano po zimnej nocy i nie sądzę aby miało to wpływ na drgania

dzidek44no napisał(a):
coolant temperature heater

Tu chyba chodzi o podgrzewacz wody - takie coś jak Webasto

dzidek44no napisał(a):
exhaust-gas recilculation-controler

Tutaj wydaje mi się, że chodzi o sam elektro-zawór sterujący EGR ale to też raczej nie powód drgań

Ja powiem tak ostatnio mój kolega miał podobne objawy - drgania na zimnym silniku, wymienił poduszki pod silnikiem i trafił idealnie - drgania ustały. poduszki pod silnikiem są pompowane podciśnieniowo ja by je obejrzał dokładnie na Twoim miejscu

Z tym podgrzewaczem inny mój kolega też miał właśnie jakieś problemy i też sie objawiały "trzęsiawką" dziś będę w pracy to sie go zapytam

pzdr

PostNapisane: 14 października 2010, 09:02 
Forumowicz

Nowak_BMW530d napisał(a):
dzidek44no napisał(a):
glow device

świece żarowe lub przekaźnik no ale to by Ci ciężko odpalał rano po zimnej nocy i nie sądzę aby miało to wpływ na drgania

dzidek44no napisał(a):
coolant temperature heater

Tu chyba chodzi o podgrzewacz wody - takie coś jak Webasto

dzidek44no napisał(a):
exhaust-gas recilculation-controler

Tutaj wydaje mi się, że chodzi o sam elektro-zawór sterujący EGR ale to też raczej nie powód drgań

Ja powiem tak ostatnio mój kolega miał podobne objawy - drgania na zimnym silniku, wymienił poduszki pod silnikiem i trafił idealnie - drgania ustały. poduszki pod silnikiem są pompowane podciśnieniowo ja by je obejrzał dokładnie na Twoim miejscu

Z tym podgrzewaczem inny mój kolega też miał właśnie jakieś problemy i też sie objawiały "trzęsiawką" dziś będę w pracy to sie go zapytam

pzdr

pierwsze słyszę o pompowanych poduszkach pod silnikiem, jestem zywotnie tym zainteresowany ? :-) koniecznie kolegę zapytaj !!!!!! bo ja przy swoim aucie takich na pewno nie mam ??

PostNapisane: 14 października 2010, 11:43 
Pierwsze kroki

Wracam od mechanika i powiedział że poduszki są dobre :( co oznacza że problemem jest coś innego, a to czy poduszki są pompowane czy może olejowe nie jest takie istotne.
A trzęsienie pojawiło się po wymianie koła pasowego na wale jakieś pół roku temu. Przy tejże wymianie niefortunnie przestawił się zapłon. Mechanik ustawiał go kilka dni. Kiedy pojechałem po odbiór auta mechanik powiedział, żebym sprzedał to auto. Auto ładnie odpaliło ale zaczęło trząść całą budą. Zapytałem co to a on na to że to diesel. Jako że nie miałem więcej argumentów zabrałem auto i tak już zostało. :mad2:
W związku z powyższym chciałbym się dowiedzieć czy kąt wyprzedzenia zapłonu powinien spadać poniżej zera na ciepłym silniku.
Obawiam się że to może być zły kąt wyprzedzenia zapłonu; lejące wtryski; albo...
A jeszcze takie pytanie czy nie dałoby się tego kąta zniwelować komputerem wprowadzając jakiś offset albo coś ?

PostNapisane: 15 października 2010, 11:48 
Pierwsze kroki

Ostatnio trochę czytałem o NCSExpert i
Tym programem raczej się nie da, pozostaje chyba tylko chip.
Chyba że znowu się mylę.

PostNapisane: 22 października 2010, 15:19 
Forumowicz

Moje BMW: E46
mam pytanko jak odłączyć podgrzewacz wody?? bo mam małe wachania obrotów na ssaniu i wydahe mi się że to wina podgrzewacza... idzie do niego jakaś wtyczka albo bezpiecznik za niego odpowiada :) ??
Pozdro

PostNapisane: 22 października 2010, 16:12 
Częsty bywalec

tez mi delikatnie drzal samochod na wolnych obrotach, tak jak pioszesz stoje w korku a samochod drzy.
Sprawdzilem wszystko i okazalo sie ze uklad wydechowy delikatnie dotykal podwozia i stad te drgania, teraz jest cisza jak w benzynie:)

PostNapisane: 25 października 2010, 12:25 
engine napisał(a):
Może na wolnych obrotach wypada ci zapłon na którymś cylindrze.

Czyli jak, ze raz jest i nie trzesie a raz wypada na cylindrze i buja mu budą?!

PostNapisane: 29 października 2010, 02:02 
Pierwsze kroki

No więc wymieniłem poduszki pod silnikiem i pod skrzynią i nadal jest odczuwalny masaż w fotelu. Jest lepiej ale jeszcze to nie to. Trochę żałuję że ten masaż mnie nie relaksuje.
Jeszcze może poszukam jak mi starczy sił i środków.

PostNapisane: 29 października 2010, 15:23 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Witam,
poprosze o porade moj samochodzik e46 320d 2004r
na niskich obrotach pojawia sie dziwny dzwiek, metaliczny jak by cos walilo . Bylem u mechanika rozebrali zlaczke od malego katalizatora z rura ktora biegnie do wiekszego( napewno drozszego) zagladali niestety nic nie znalezli tylko zlokalizowali ze cos wali w tej rurze. Stukali stukali i jak wyjechalem dzwiek sie nasilil samochod chodzi jak warburg i przy rusZaniu czy tez z 2ki na nizszych obrotach chrobocze masakrycznie jak by mial sie rozpasc. Przed servisem dzwiek byl duzo cichszy.

Czego moze byc to wina , co moglo sie uszkodzic mam nadzieje ze to nie katalizator cos musi byc w tej rurze pomiedzy katami .
Czy ktos juz mial taki przypadek?

Dziekuje z gory wszystkim za odpowiedzi i przepraszam za bledy gdyz pisze z telefonu.

PostNapisane: 5 sierpnia 2014, 19:01 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 318d
Cześć. Przywędrowałem do Was z e46forum. Szukam pomocy, mam nadzieję ze ktoś się wypowie ;)
Posiadam BMW e46 318d z silnikiem M47 na pompie Vp44 z grudnia 2002r.
Jego przypadłość to wybiórcza dziwna praca silnika na wolnych obrotach. Nie dzieje się to ciągle. Czasem przez kilka dni jest spokój a czasem chwilę po odpaleniu. Najczęściej jednak na ciepłym silniku. Gdy zwiększę obroty powyżej tysiąca silnik pracuje normalnie. Ciągnie, jeździ, nie kopci, pali około 6,5 litra
filmik pokazuje pracę silnika w chwili słabości przed wymianą poduszek pod silnikiem:
https://www.youtube.com/watch?v=KrdM8Rr ... e=youtu.be
dodatkowo nie zamyka mi się ekonomizer przy teście przepływki.
na 2 i 3 biegu dochodzi do 19 litrów, na4 biegu do 17 litrów. Auto ciągnie od 1800 obrotów od 2200 frunie.

Co zrobiłem do tej pory:
- wymiana poduszek silnika i skrzyni
- uszczelnienie i dokładna inspekcja stanu tłumika drgań
- regeneracja turbiny (padła i zrobiona jest jak nogami. turbo zwłaszcza na zimnym silniku bardzo gwizda)
- wyczyszczenie i wymiana filtra domy
- wyczyszczenie i wywiercenie dziury w przepływce
- uszczelnienie dolotu na łączeniu z turbiną - był luźny
- czyszczenie filterków i wnętrza elektrozaworka sterowania turbiną.

Po tych zabiegach auto przyspiesza troszkę lepiej. Ekonomizer wskazań nie zmienił. Nikt nie wie skąd taka dziwna praca silnika. Tym bardziej że czasami pracuje zwyczajnie. Jedyny błąd jaki wywala INPA to "Needle-motion sensor" HELP

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1